15 Kwietnia 2024 00:48:07
Nawigacja
· Strona Główna
· Forum

· Tomato by Shibby
· FreshTomato


Wątki na forum
Najnowsze dyskusje
· dodatkowe złącza s...
· [Howto] Xpenology na...
· Szukam zaproszenia n...
· RT-N18U - nie można...
· Asus TUF-AX3000_V2 p...
· [MOD] Tomato64 (x86-64)
· Firewall nie zawsze ...
· [MOD] FreshTomato-AR...
· Optware na CIFS
· RT-AX56U - Status kl...
· [MOD] FreshTomato-MI...
· Multiroom N z wykorz...
· [S] Asus RT-AC68U E1
· [S] ASUS RT-AC68U
· Rozłączanie klient...
· serwer VPN za wan'em
· Przejscie z dyndns f...
· WDR3600 i problem z WAN
· Jaki USB hub do syno...
· [S] Karta sieciowa Q...
Najpopularniejsze obecnie wątki
· [Howto] Xpenology... [18]
· Szukam zaproszeni... [14]
· dodatkowe złącz... [3]
· RT-N18U - nie mo... [3]
Ankieta
Jaki procesor posiada twój router?

Broadcom MIPSEL
Broadcom MIPSEL
36% [151 głosów]

Broadcom ARM
Broadcom ARM
52% [216 głosów]

Atheros
Atheros
5% [22 głosów]

Marvell
Marvell
1% [4 głosów]

Ralink
Ralink
1% [3 głosów]

Intel/AMD/VIA
Intel/AMD/VIA
1% [5 głosów]

Żaden z powyższych
Żaden z powyższych
4% [15 głosów]

Ogółem głosów: 416
Musisz zalogować się, aby móc zagłosować.
Rozpoczęto: 02/02/2015 09:38
Twoje IP
44.212.99.208
Zobacz wątek
OpenLinksys » :: OPROGRAMOWANIE :: » DD-WRT - firmware
 Drukuj wątek
DD-WRT jako client
kzn1999
Cześć wszystkim,

Walczę ze swoim tp linkiem i próbuję go ustawić w trybie clienta. Wydaję mi się, że wszystko mam ustawione poprawnie, a jednak nie chce mi to działać. TP-link z wrt w ogóle nie chce się połączyć z siecią "matką". Poniżej przedstawię screeny mojej konfiguracji bo w końcu zdjęcie wyraża więcej niż 1000 słów:
clip2net.com/clip/m179141/ba1af-clip-20kb.png

clip2net.com/clip/m179141/cd270-clip-44kb.jpg

Tutaj jeszcze główne ustawienia:
clip2net.com/clip/m179141/ab572-clip-32kb.png

Router IP ustawione na 192.168.2.1, bo główny router posiada 192.168.1.1

I ustawienia głównego routera:

clip2net.com/clip/m179141/65652-clip-39kb.png

Ten TP-Link to WR740N. Dodam jeszcze, że na głównym routerze nie posiadam żadnych filtracji mac, ani innych tym podobnych rzeczy. Wiecie może jak to zgrać ze sobą żeby działało?
 
Steel_Rat
Zobacz czy nie ma opcji "client bridge". Jak jest to ją ustaw. Nadaj routerowi ip na anie z podsieci głównej, najlepiej z poza zakresu dhcp. Wyłącz DHCP na Cliencie. Powinno śmigać.
WRT3200ACN (WRT32X) + OpenWRT 18.06+światełko 150/150 Mb/s
Asus RT-AC68UvE1 + RMerlin + Entware
Netgear WNR3500Lv2 + DDWRT
 
maxikaaz
Przede wszystkim wrzuć najnowszą dostępną kompilację DD-WRT.

Odpuść w ustawieniach "N-only" na rzecz "Mixed".
To samo z ustawieniem szerokości pasma - niech będzie "Dynamic".

Dla Client Bridge przykładowa (i na pewno działająca) konfiguracja wyglądałaby tak.
WL-500gPv1@128MB&OC300MHz, Tomato DualWAN
RT-N16, FT 2021.8
RT-AC56u, FT 2022.1
R7000, FT 2022.1
DIR868L=>RT-AC66u B1, FT 2022.1
ZyXEL NSA-310, GargoylePL
ZyXEL NSA-325v2, GargoylePL
 
kzn1999
Mam najnowszą wersję oprogramowania dostępną na ten router. Zmieniłem wszystko na dynamic, albo auto, ale i tak nie chce mi to działać ;/

clip2net.com/clip/m179141/ec7b2-clip-61kb.png

clip2net.com/clip/m179141/a7ae2-clip-133kb.png
 
shibby
wgraj openwrt na ten router. Tam Client (a dokładniej mówiąc WISP, czyli wifi jako WAN) działa od strzała.

Atherosy nie obsługują przeźroczystego trybu AP Client (Wireless bridge). Na openwrt można sobie zrobić pseudobridge korzystając z pakietu relayd (warto doinstalować również paczkę luci-proto-relay by móc konfigurować pseudobridge z poziomu luci).

Konfigurowałem to kolegi na WR740N właśnie (pod multiroom Nki, więc link musiał być przeźroczysty) i się udało.

Tu obsy pięknie wyjaśnia wszystko i pokazuje jak to zrobić z poziomu CLI
http://openrouter.info/forum/viewtopic.php?f=22&t=678

a tu filmik pokazujący jak skonfigurować bridge przez Luci (co prawda na BB ale na CC będzie analogicznie)
https://www.youtube.com/watch?v=zKM_zDicKaU

Pozdrawiam
Proxmox VE: i7-7700T, 48GB RAM, 3x2TB SSD, 1x1TB SSD, 512GB NVMe, Intel X710-DA2 SFP+
VM Router: OpenWRT 22.03.4
VM NAS: Synology DS920+
VM VPS: Debian, WWW, Home Assistant
Switch: Netgear MS510TXPP
Switch: Ubiquiti USW-Flex-mini - szt. 2
Wi-Fi: Ubiquiti U6-Lite - szt. 2
 
kzn1999
Faktycznie na open-wrt zadziałało praktycznie od razu. Dziękuje za pomoc Wink
 
maxikaaz

Cytat

kzn1999 napisał(a):

Mam najnowszą wersję oprogramowania dostępną na ten router.]

Najnowsza kompilacja jest z 7 marca tego roku, Ty miałeś wgraną jakąś z 2013...

Wg podanej wyżej konfiguracji "przedłużacza wifi" pracuje kilkadziesiąt TL-WR740N/741ND/841N u mnie na osiedlu.
WL-500gPv1@128MB&OC300MHz, Tomato DualWAN
RT-N16, FT 2021.8
RT-AC56u, FT 2022.1
R7000, FT 2022.1
DIR868L=>RT-AC66u B1, FT 2022.1
ZyXEL NSA-310, GargoylePL
ZyXEL NSA-325v2, GargoylePL
 
kzn1999

Cytat

maxikaaz napisał(a):

Cytat

kzn1999 napisał(a):

Mam najnowszą wersję oprogramowania dostępną na ten router.]

Najnowsza kompilacja jest z 7 marca tego roku, Ty miałeś wgraną jakąś z 2013...

Wg podanej wyżej konfiguracji "przedłużacza wifi" pracuje kilkadziesiąt TL-WR740N/741ND/841N u mnie na osiedlu.


Faktycznie, ale taka jest najnowsza dostępna na DD-WRT.com, chyba że ja coś źle patrze.

clip2net.com/clip/m179141/b70ec-clip-34kb.png
 
Steel_Rat
Kolega Maxikaaz odsyła do tej podstrony
http://dd-wrt.com/site/support/other-...-downloads
tam zakładka betas->2016 i ostatnia data. Tam masz najnowsze kompilacje, głównie beta ale działające (w większości).
WRT3200ACN (WRT32X) + OpenWRT 18.06+światełko 150/150 Mb/s
Asus RT-AC68UvE1 + RMerlin + Entware
Netgear WNR3500Lv2 + DDWRT
 
kzn1999
Ok teraz już wszystko jasne. Dzięki wielkie za pomoc Wink
 
Przejdź do forum
Zaloguj
Wprowadź adres e-mail lub nazwę użytkownika

Hasło



Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się.

Zapomniałeś/aś hasła?
Aktualnie online
· Gości online: 8

· Użytkowników online: 0

· Łącznie użytkowników: 24,117
· Najnowszy użytkownik: Ja
Czat
Musisz się zalogować, aby opublikować wiadomość.

tamtosiamto
31-03-2024 12:54
Wesolego jajka wszytskim forumowiczom Grin

tamtosiamto
28-03-2024 23:24
tak, tak zgadza sie, ale ja pytam o wykluczenie noda na guest network w first set, i to nie dziala

Adooni
24-03-2024 13:16
Guest network is currently designed to allow the first set of each band (2.4G, 5G, 5G-1) available to the AiMesh node

tamtosiamto
24-03-2024 03:03
ale w 1 jest opcja do wyboru - dla calej sieci albo rutera only i wlasnie o tym mowie, ze nie dziala

Adooni
23-03-2024 16:31
w dokumencie asusa jest ze wlasnie dla 1 ma dzialac na nodach tez

tamtosiamto
23-03-2024 15:39
tak, ale nie zmienia to faktu, ze w pierwszej nie dziala wylaczanie aimesh dla goscinnej( a powinno), czyli jest jakis bug. Mam start soft, bo to dsl-ac68 ktory nie jest juz updateowany

Adooni
22-03-2024 18:07
nie, 1 wsza bedzie wszedzie trzeba 2ga zrobic dla kazdego pasma te nie sa przenoszone

tamtosiamto
19-03-2024 19:57
czyli jak mam jedna siec goscinna to powinno dzialac separowanie gosci od noda -a nie dziala Smile

tamtosiamto
19-03-2024 19:50
@Adooni 'Only one set is available for 1 band' i tak mam-1 set dla 2.4ghz i 1 dla 5ghz-czy czegos nie rozumiemW drugiej sieci goscinnej nie ma opcji wyboru Ruter only/ All nodes

Adooni
19-03-2024 19:14
no to przeczytaj to 2 pod - 1 stet z kazdego pasma jest dopuszczony na nody. zrob 2 siec jako goscinna na danym pasmie i wtedy sprawdz

71,057,222 unikalnych wizyt