17 Kwietnia 2024 08:41:27
Nawigacja
· Strona Główna
· Forum

· Tomato by Shibby
· FreshTomato


Wątki na forum
Najnowsze dyskusje
· [Howto] Xpenology na...
· dodatkowe złącza s...
· Szukam zaproszenia n...
· RT-N18U - nie można...
· Asus TUF-AX3000_V2 p...
· [MOD] Tomato64 (x86-64)
· Firewall nie zawsze ...
· [MOD] FreshTomato-AR...
· Optware na CIFS
· RT-AX56U - Status kl...
· [MOD] FreshTomato-MI...
· Multiroom N z wykorz...
· [S] Asus RT-AC68U E1
· [S] ASUS RT-AC68U
· Rozłączanie klient...
· serwer VPN za wan'em
· Przejscie z dyndns f...
· WDR3600 i problem z WAN
· Jaki USB hub do syno...
· [S] Karta sieciowa Q...
Najpopularniejsze obecnie wątki
· [Howto] Xpenology... [21]
· Szukam zaproszeni... [14]
· dodatkowe złącz... [4]
· RT-N18U - nie mo... [3]
Ankieta
Jaki procesor posiada twój router?

Broadcom MIPSEL
Broadcom MIPSEL
36% [151 głosów]

Broadcom ARM
Broadcom ARM
52% [216 głosów]

Atheros
Atheros
5% [22 głosów]

Marvell
Marvell
1% [4 głosów]

Ralink
Ralink
1% [3 głosów]

Intel/AMD/VIA
Intel/AMD/VIA
1% [5 głosów]

Żaden z powyższych
Żaden z powyższych
4% [15 głosów]

Ogółem głosów: 416
Musisz zalogować się, aby móc zagłosować.
Rozpoczęto: 02/02/2015 09:38
Twoje IP
35.174.62.162
Zobacz wątek
OpenLinksys » :: POZOSTAŁE :: » Free zone
 Drukuj wątek
Win10 nie widzi Tomato
MrRoger
Hej;
Czy koledzy mogą potwierdzić jakieś zgrzyty Win 10 build 10240, 10586.14 oraz 10.0.18362.657 z otoczeniem sieciowym.

Win XP, Win7 widzą się nawzajem, widzą także Win10 oraz routery, udziały, NAS itp...

Z kolei komputery z Windows 10 nie "widzą" prawie nic;

Od czasu do czasu jeden wykrywa Dwa komputery z WIN7 (bez routerow i NAS)
Inne z Win 10 zupełnie nic - tylko same siebie.

Połączenia 100% dobrze ustawione;
Firewalle wyłączone;
Udostępnianie i Zabezpieczenia zmieniane na z hasłem, bez itp. (oczywiście restarty, który W10 wymaga jak kiedyś Win95/98 po każdej zmianie systemowej.

Systemy świeże

Jak wasze przygody z nowym produktem M$ ?
Pozdrawiam
 
khain
Może problemem jest SMBv1.
https://docs.microsoft.com/en-nz/wind...in-windows
 
tom1024
Musisz włączyć obsługę protokołu Samba v.1.0 w Windows 10. Niestety coś za coś.
tom1024 załączono następujące plik:
Nie masz uprawnień, by zobaczyć załączniki w tym wątku.

Mikrotik HAP AC3
Orange Światłowód 300
 
MrRoger

Cytat

khain napisał(a):

Może problemem jest SMBv1.

[url]https://docs.microsoft.com/en-nz/windows-server/storage/file-server/troubleshoot/smbv1-not-installed-by-default-in-windows[/url]

Odpaliłem smb v1 oraz v2 na wszystkich komputerach - działa siec, Windows widzi zasoby - dzięki za pomoc.


Cytat

tom1024 napisał(a):

Musisz włączyć obsługę protokołu Samba v.1.0 w Windows 10. Niestety coś za coś.


Nie rozumiem "coś za coś"? Co masz na myśli?
Pozdrawiam
 
tom1024

Cytat

Nie rozumiem "coś za coś"? Co masz na myśli?


https://cyware.com/news/what-is-smb-vulnerability-and-how-it-was-exploited-to-launch-the-wannacry-ransomware-attack-c5a97c48
Mikrotik HAP AC3
Orange Światłowód 300
 
MrRoger

Cytat

tom1024 napisał(a):

Cytat

Nie rozumiem "coś za coś"? Co masz na myśli?


https://cyware.com/news/what-is-smb-vulnerability-and-how-it-was-exploited-to-launch-the-wannacry-ransomware-attack-c5a97c48


Tka myślałem;
Eee,to juz stare bo łatki od 2017r sa od WinXp do WinXX;
Zresztą zapomnieli o tym ludzie szukający exploitów i kasy.
Moje komputery mają tak skonfigurowany firewall, że poza 443,80, pocztowe i zasoby + kilka innych zależnie od maszyny nie maja dostepu na zewnatrz i z zewnatrz. Część w ogole nie ma dostępu do Internetu - tylko do zasobów sieciowych w celu pracy z plikami.
Routery wszystko wycinają co pomieniete zostało w firewallu na stacji roboczej, plus NAT 3x bez UPnP - użytkownicy nic instalować nie mogą, konta admina wyłączone/zabezpieczone.

Myślę, że będzie ok ;-)

Tak na marginesie dodam, że podłączyłem HUB'a z lat 1990-2000 (wiadomo dla czego taki, a nie Switch) przed router, do niego wpiąłem wszystkie kompy oraz WiFi - odpaliłem Sniffer'a i nic wysłuchać nie mogłem poza komunikacja na portach otwartych przypisanych do danej aplikacji.

Bladego pojecia nie mam jak ten exploit sie rozprzestrzenia i jak infekuje, ale wątpię by coś groziło komputrom po takim czasie ;-)

OBYM SIĘ TYLKO NIE ZDZIWIŁ Shock
Pozdrawiam
 
Przejdź do forum
Zaloguj
Wprowadź adres e-mail lub nazwę użytkownika

Hasło



Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się.

Zapomniałeś/aś hasła?
Aktualnie online
· Gości online: 7

· Użytkowników online: 0

· Łącznie użytkowników: 24,117
· Najnowszy użytkownik: Ja
Czat
Musisz się zalogować, aby opublikować wiadomość.

tamtosiamto
31-03-2024 12:54
Wesolego jajka wszytskim forumowiczom Grin

tamtosiamto
28-03-2024 23:24
tak, tak zgadza sie, ale ja pytam o wykluczenie noda na guest network w first set, i to nie dziala

Adooni
24-03-2024 13:16
Guest network is currently designed to allow the first set of each band (2.4G, 5G, 5G-1) available to the AiMesh node

tamtosiamto
24-03-2024 03:03
ale w 1 jest opcja do wyboru - dla calej sieci albo rutera only i wlasnie o tym mowie, ze nie dziala

Adooni
23-03-2024 16:31
w dokumencie asusa jest ze wlasnie dla 1 ma dzialac na nodach tez

tamtosiamto
23-03-2024 15:39
tak, ale nie zmienia to faktu, ze w pierwszej nie dziala wylaczanie aimesh dla goscinnej( a powinno), czyli jest jakis bug. Mam start soft, bo to dsl-ac68 ktory nie jest juz updateowany

Adooni
22-03-2024 18:07
nie, 1 wsza bedzie wszedzie trzeba 2ga zrobic dla kazdego pasma te nie sa przenoszone

tamtosiamto
19-03-2024 19:57
czyli jak mam jedna siec goscinna to powinno dzialac separowanie gosci od noda -a nie dziala Smile

tamtosiamto
19-03-2024 19:50
@Adooni 'Only one set is available for 1 band' i tak mam-1 set dla 2.4ghz i 1 dla 5ghz-czy czegos nie rozumiemW drugiej sieci goscinnej nie ma opcji wyboru Ruter only/ All nodes

Adooni
19-03-2024 19:14
no to przeczytaj to 2 pod - 1 stet z kazdego pasma jest dopuszczony na nody. zrob 2 siec jako goscinna na danym pasmie i wtedy sprawdz

71,122,935 unikalnych wizyt