21 Kwietnia 2024 10:59:03
Nawigacja
· Strona Główna
· Forum

· Tomato by Shibby
· FreshTomato


Wątki na forum
Najnowsze dyskusje
· konfiguracja router ...
· Szukam zaproszenia n...
· [Howto] Xpenology na...
· dodatkowe złącza s...
· RT-N18U - nie można...
· Asus TUF-AX3000_V2 p...
· [MOD] Tomato64 (x86-64)
· Firewall nie zawsze ...
· [MOD] FreshTomato-AR...
· Optware na CIFS
· RT-AX56U - Status kl...
· [MOD] FreshTomato-MI...
· Multiroom N z wykorz...
· [S] Asus RT-AC68U E1
· [S] ASUS RT-AC68U
· Rozłączanie klient...
· serwer VPN za wan'em
· Przejscie z dyndns f...
· WDR3600 i problem z WAN
· Jaki USB hub do syno...
Najpopularniejsze obecnie wątki
· [Howto] Xpenology... [21]
· Szukam zaproszeni... [16]
· dodatkowe złącz... [4]
· konfiguracja rout... [2]
Ankieta
Jaki procesor posiada twój router?

Broadcom MIPSEL
Broadcom MIPSEL
36% [151 głosów]

Broadcom ARM
Broadcom ARM
52% [216 głosów]

Atheros
Atheros
5% [22 głosów]

Marvell
Marvell
1% [4 głosów]

Ralink
Ralink
1% [3 głosów]

Intel/AMD/VIA
Intel/AMD/VIA
1% [5 głosów]

Żaden z powyższych
Żaden z powyższych
4% [15 głosów]

Ogółem głosów: 416
Musisz zalogować się, aby móc zagłosować.
Rozpoczęto: 02/02/2015 09:38
Twoje IP
3.238.71.155
Zobacz wątek
OpenLinksys » :: OPROGRAMOWANIE :: » Tomato - firmware
 Drukuj wątek
[MOD] FreshTomato-MIPS - wątek deweloperski
tegie
Ok, dzięki za odpowiedź.
Wróciłem do wcześniejszej wersji.
online: asus n16 -> FreshTomato 2019.3 by perdo
online: netgear r6220 -> Gargoyle 1.12.0.2 by obsy
 
austin
Wgrałem do dziadka RT-N12 v D1
freshtomato-K26-NVRAM32K_RT-N5x-MIPSR2-2019.4-Max
wyczyściłem NVRAM

Nie działa mi funkcjonalność WPS button WIFI toggle
Bardzo mi na tym zależy.

Tomato błędnie rozpoznaje wersję jako B1

Podpiąłem się telnetem.
Radio on/off działa poprawnie przy czym:
- radio off także wyłącza LED wifi
- radio on już nie włącza LED wifi
- gpio enable 5 poprawnie włącza LED wifi ( off wyłącza)

- gpio poll 4 podczas wciśniętego WPS zwraca 007xxxxx ....
podczas zwolnionego WPS zwraca 00Fxxxxx

Także klawisz sprzętowo działa i jest obsługiwany na niższym poziomie oprogramowania.
Mimo to funkcjonalność Administration-> buttons/led podaje The feature is not supported on this router

Moglibyście to naprawić?
Może ew ktoś podpowiedział skrypt który by obsługiwał wifi wps button toggle

Dziękuję
Pozdrawiam

Połączony z 16 stycznia 2020 14:31:50:

Cytat

austin napisał(a):

Wgrałem do dziadka RT-N12 v D1
freshtomato-K26-NVRAM32K_RT-N5x-MIPSR2-2019.4-Max
wyczyściłem NVRAM

Nie działa funkcjonalność WPS button WIFI toggle
Bardzo mi na tym zależy.

Tomato błędnie rozpoznaje wersję jako B1

Podpiąłem się telnetem.
Radio on/off działa poprawnie przy czym:
- radio off także wyłącza LED wifi
- radio on już nie włącza LED wifi
- gpio enable 5 poprawnie włącza LED wifi ( off wyłącza)

- gpio poll 4 podczas wciśniętego WPS zwraca 007xxxxx ....
podczas zwolnionego WPS zwraca 00Fxxxxx. Sprzętowo wygląda na microswitch zwierający do masy + pullup.

Także klawisz sprzętowo działa i jest obsługiwany na niższym poziomie oprogramowania.
Mimo to funkcjonalność Administration-> buttons/led podaje The feature is not supported on this router

Moglibyście to naprawić?
Może ew ktoś podpowiedział skrypt który by obsługiwał wifi wps button toggle

Dziękuję
Pozdrawiam


Połączony z 16 stycznia 2020 14:36:30:
.
Edytowany przez austin dnia 16-01-2020 13:36
A
 
pedro
@austin: Jeśli chcesz żeby to poprawić, to trzeba:
1. wyczyścić NVRAM: Administration -> Configuration -> Restore Default Configuration -> Erase all data in NVRAM memory (thorough)
2. nic nie ustawiać i:
3. zgrać CFE i dump nvram: Adminstration --> Debugging --> Download CFE / NRAM DUMP
4. gdzie, co i jak: zapraszam na PW, dam namiary.
Netowski 1Gb/1Gb
Huawei E3372s-153 non-hilink + 2x15dBi MIMO
FreshTomato: Asus RT-AC3200 + RT-N18U + RT-N66U + RT-N12
 
austin
Chętnie , napisałem na PM po namiary
A
 
majkel152
w 2019.4 dla netgear r6300 v1 nie ma bcm_nat ? próbowałem ręcznie załadowac ale nie ma, w extras jest ctf.ko ale po załadowaniu nie robi różnicy Sad bieda bo ledwo 180mb/s nat
nie znam się na tym ^^

kupię coś fajnego
sieć domowa:
router z pfsense https://i.imgur.com/IuB6Zwy.png, jakieś dziwne urządzenia , ups, światłowody, apeki i działa miło Smile
 
pedro
FreshTomato-MIPS 2020.1 jest gotowe do pobrania. Więcej info w pierwszym poście:

https://openlinksys.info/forum/viewth...d_id=22082

PS. Nowe pliki na razie tylko na MEGA
Netowski 1Gb/1Gb
Huawei E3372s-153 non-hilink + 2x15dBi MIMO
FreshTomato: Asus RT-AC3200 + RT-N18U + RT-N66U + RT-N12
 
radius75
Wrzuciłem 2020.1 MIPSR1 K26 Mini do WRT54GLv1.1 z zaznaczonym czyszczeniem NVRAM
Konfiguracja z palca.

Zaobserwowałem że w logach nic oprócz --MARK-- nie odnotowuje.

Zdziwiło mnie też że zaraz po wrzuceniu FW w konfigu logów były wszystkie Events odptaszone (powyłączane). Wcześniej przy aktualizowaniu poprzednich wersji FW nie wydaje mi się że musiałem tu cokolwiek ustawiać.

Jak znajdę chwilę to spróbuje jeszcze raz wrzucić FW i przed konfiguracją wyczyścić dodatkowo NVRAM.

Może ktoś ma podobny objaw?
radius75 załączono następujące plik:
Nie masz uprawnień, by zobaczyć załączniki w tym wątku.

Edytowany przez radius75 dnia 21-01-2020 22:26
Linksys WRT54GLv1.1
 
salawalas
Witam.

Wrzuciłem wersję 2020.1 Mini-VPN na mojego staruszka Netgear WNR3500L v1, działa wszystko ok Smile, na tyle na ile mogłem sprawdzić, ale mam dziwne wpisy w logu.
Nie jest to nowy problem, który pojawił się w tej wersji firmware, ale chciałem się dowiedzieć w końcu o co tu biega.
Regularnie co 30 minut pojawia się to:

Jan 22 10:51:06 NETGEAR*** daemon.err udhcpc[1321]: sending renew
Jan 22 10:51:07 NETGEAR*** daemon.err udhcpc[1321]: lease of 192.168.0.11 obtained, lease time 3600

Internet z vectry, modem-router Technicolor CGA2121.
 
djwujek

Cytat

salawalas napisał(a):

Witam.

Wrzuciłem wersję 2020.1 Mini-VPN na mojego staruszka Netgear WNR3500L v1, działa wszystko ok Smile, na tyle na ile mogłem sprawdzić, ale mam dziwne wpisy w logu.
Nie jest to nowy problem, który pojawił się w tej wersji firmware, ale chciałem się dowiedzieć w końcu o co tu biega.
Regularnie co 30 minut pojawia się to:

Jan 22 10:51:06 NETGEAR*** daemon.err udhcpc[1321]: sending renew
Jan 22 10:51:07 NETGEAR*** daemon.err udhcpc[1321]: lease of 192.168.0.11 obtained, lease time 3600

Internet z vectry, modem-router Technicolor CGA2121.


Według mnie ( niech mnie ktoś poprawi jeśli się mylę ) ruter próbuje pobrać sobie adres z modemu vectry co 30 min a modem ma prawdopodobnie nastawiony dłuższy czas odnowienia adresu tak mi to wygląda.Czemu vectrę masz nie przestawioną w tryb bridge o wiele lepiej wtedy działa.
---- SIEĆ 1 -----

1.Modem Vectra 600/60 Mbps
2. Edgerouter X - Dom
3. Edgerouter X - Goście
4. Edgeswitch 24 Lite
5. Asus RT-N 12 d1 DD WRT 43012 - Goście
6. Nas QNAP TS-228A + 1 x 4TB
6. UPS 510W

------ SIEĆ 2 -------
1.Modem Livebox 3.0
 
salawalas

Cytat

djwujek napisał(a):


Według mnie ( niech mnie ktoś poprawi jeśli się mylę ) ruter próbuje pobrać sobie adres z modemu vectry co 30 min a modem ma prawdopodobnie nastawiony dłuższy czas odnowienia adresu tak mi to wygląda.Czemu vectrę masz nie przestawioną w tryb bridge o wiele lepiej wtedy działa.



No coś w ten deseń, nie wiem , nie znam się , może o to chodzi?
Nie ustawiam technicolora od vectry w tryb bridge, bo część urządzeń działa na jego radiu, ze względu na lokalizację w pomieszczeniu i pokrywa inny obszar, a radio w Netgearze mam obcięte na mocy w Tomato, o ile w ogóle to ustawienie działa Wink.
 
Ampersand
Robicie kolejny bałagan nie związany z tematem...



Cytat

radius75 napisał(a):

Zdziwiło mnie też że zaraz po wrzuceniu FW w konfigu logów były wszystkie Events odptaszone (powyłączane).


Wg mnie normalne. Ja sobie nie przypominam odwrotnej sytuacji.
Netgear R7000: FreshTomato 2023.4 AIO-64K
Linksys E4200: FreshTomato 2023.2 MIPSR2 K26 USB Mega-VPN
Linksys E2000: FreshTomato 2023.2-Max
Asus TUF AX3000v2: ...
 
radius75
Faktycznie, jest jak mówisz.

Spróbowałem wyczyścić NVRAM, wrzucić FW i jeszcze raz wyczyścić NVRAM. Niestety to nie pomogło.

Wróciłem do poprzedniego 2019.2 MIPSR1 K26 Mini i logi działają z marszu.
Linksys WRT54GLv1.1
 
pedro

Cytat

radius75 napisał(a):
Wróciłem do poprzedniego 2019.2 MIPSR1 K26 Mini i logi działają z marszu.


Logów jest mniej z powodu optymalizacji na wielkość - coś za coś.
I od razu dodam: nie, nie przewiduję tutaj zmian - żeby obrazy się pomieściły (a paczki puchną) tak musi zostać.
Netowski 1Gb/1Gb
Huawei E3372s-153 non-hilink + 2x15dBi MIMO
FreshTomato: Asus RT-AC3200 + RT-N18U + RT-N66U + RT-N12
 
radius75
Rozumiem. Tylko zdziwiło mnie że przez dwa dni kompletnie nic w logach nie odnotowało oprócz --MARK--.
Równie dobrze mógłbym teraz wyłączyć syslog.

A czy w wersji 2020.1 MiniIPv6 mniejszej wielkością, logi działają może po staremu?

Połączony z 23 stycznia 2020 20:39:04:
Edit

Już sprawdziłem że jest to samo.
Edytowany przez radius75 dnia 23-01-2020 20:39
Linksys WRT54GLv1.1
 
tegie
@pedro - DDNS został poprawiony w 2020.1 czy uleciał ten błąd który występował w 2019.4 ?
Dziś wrzuciłem 2020.1 mega i mam:
Unknown libcurl error 60 with response code 0.
online: asus n16 -> FreshTomato 2019.3 by perdo
online: netgear r6220 -> Gargoyle 1.12.0.2 by obsy
 
piter
Ponawiam pytanie czy w K26USB-NVRAM32K_RT-MIPSR2-2019.4-MiniVPN działa serwer ftp? W kilku ostatnich wersjach nie mogę go uruchomić
Netgear WNR3500L/U/v2
 
pedro

Cytat

tegie napisał(a):

@pedro - DDNS został poprawiony w 2020.1 czy uleciał ten błąd który występował w 2019.4 ?
Dziś wrzuciłem 2020.1 mega i mam:
Unknown libcurl error 60 with response code 0.


Jaki serwis? Te co byłem w stanie sprawdzić działają.

Cytat

piter napisał(a):

Ponawiam pytanie czy w K26USB-NVRAM32K_RT-MIPSR2-2019.4-MiniVPN działa serwer ftp? W kilku ostatnich wersjach nie mogę go uruchomić


Na N66U RT-AC działa (nawet TLS, jak się w konfigu custom zrobi), na innych obrazach MIPS (zawierających vsftpd) nie jestem w stanie sprawdzić.
Netowski 1Gb/1Gb
Huawei E3372s-153 non-hilink + 2x15dBi MIMO
FreshTomato: Asus RT-AC3200 + RT-N18U + RT-N66U + RT-N12
 
tegie
Błąd DDNS przy www.no-ip.com przy próbie synchronizacji.
online: asus n16 -> FreshTomato 2019.3 by perdo
online: netgear r6220 -> Gargoyle 1.12.0.2 by obsy
 
pedro
Nie zajęło mi dużo czasu znalezienie (jakieś 5 sekund):

Cytat

CURLE_PEER_FAILED_VERIFICATION (60)

The remote server's SSL certificate or SSH md5 fingerprint was deemed not OK.

Więc wina leży gdzie indziej.
Poza tym, właśnie sprawdziłem:

Cytat

Last IP Address 24.01.2020, 12:36:22:
XXX.XXX.XXX.XXX
Last Result 24.01.2020, 12:36:22:
Update successful.

Więc nie wiem z czym tam się łączysz Pfft
Był czyszczony NVRAM (thorough)?
Netowski 1Gb/1Gb
Huawei E3372s-153 non-hilink + 2x15dBi MIMO
FreshTomato: Asus RT-AC3200 + RT-N18U + RT-N66U + RT-N12
 
tegie

Cytat

pedro napisał(a):

Nie zajęło mi dużo czasu znalezienie (jakieś 5 sekund):

Cytat

CURLE_PEER_FAILED_VERIFICATION (60)

The remote server's SSL certificate or SSH md5 fingerprint was deemed not OK.

Więc wina leży gdzie indziej.
Poza tym, właśnie sprawdziłem:

Cytat

Last IP Address 24.01.2020, 12:36:22:
XXX.XXX.XXX.XXX
Last Result 24.01.2020, 12:36:22:
Update successful.

Więc nie wiem z czym tam się łączysz Pfft
Był czyszczony NVRAM (thorough)?

Ale to odpowiedź na problem z DDNS (no-ip.com)?
No więc tak... przejście z wersji 2019.3 (działało) na 2019.4 bez czyszczenia nvram i DDNS nie działa.
Powrót z niedziałającego 2019.4 na 2019.3 bez czyszczenia nvram i DDNS działa.
Przejście z działającego DDNS z 2019.3 na 2020.1 i synchro z DDNS nie działa.
Powrót bez czyszczenia nvram z 2020.1 na 2019.3 i DDNS działa.
Aktualnie nie mam dojścia do tego routera to więcej nic nie sprawdzę. Dostęp będę miał po weekendzie.

PS. aby teraz odpowiadać muszę się łączyć przez hotspota z komórki, mój dostawca netu jest na forum na czarnej liście i bezpośrednio nie mogę wchodzić na forum. Da się coś z tym zrobić? Zgłosić do kogoś?
online: asus n16 -> FreshTomato 2019.3 by perdo
online: netgear r6220 -> Gargoyle 1.12.0.2 by obsy
 
Przejdź do forum
Zaloguj
Wprowadź adres e-mail lub nazwę użytkownika

Hasło



Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się.

Zapomniałeś/aś hasła?
Aktualnie online
· Gości online: 14

· Użytkowników online: 0

· Łącznie użytkowników: 24,117
· Najnowszy użytkownik: Ja
Czat
Musisz się zalogować, aby opublikować wiadomość.

tamtosiamto
31-03-2024 12:54
Wesolego jajka wszytskim forumowiczom Grin

tamtosiamto
28-03-2024 23:24
tak, tak zgadza sie, ale ja pytam o wykluczenie noda na guest network w first set, i to nie dziala

Adooni
24-03-2024 13:16
Guest network is currently designed to allow the first set of each band (2.4G, 5G, 5G-1) available to the AiMesh node

tamtosiamto
24-03-2024 03:03
ale w 1 jest opcja do wyboru - dla calej sieci albo rutera only i wlasnie o tym mowie, ze nie dziala

Adooni
23-03-2024 16:31
w dokumencie asusa jest ze wlasnie dla 1 ma dzialac na nodach tez

tamtosiamto
23-03-2024 15:39
tak, ale nie zmienia to faktu, ze w pierwszej nie dziala wylaczanie aimesh dla goscinnej( a powinno), czyli jest jakis bug. Mam start soft, bo to dsl-ac68 ktory nie jest juz updateowany

Adooni
22-03-2024 18:07
nie, 1 wsza bedzie wszedzie trzeba 2ga zrobic dla kazdego pasma te nie sa przenoszone

tamtosiamto
19-03-2024 19:57
czyli jak mam jedna siec goscinna to powinno dzialac separowanie gosci od noda -a nie dziala Smile

tamtosiamto
19-03-2024 19:50
@Adooni 'Only one set is available for 1 band' i tak mam-1 set dla 2.4ghz i 1 dla 5ghz-czy czegos nie rozumiemW drugiej sieci goscinnej nie ma opcji wyboru Ruter only/ All nodes

Adooni
19-03-2024 19:14
no to przeczytaj to 2 pod - 1 stet z kazdego pasma jest dopuszczony na nody. zrob 2 siec jako goscinna na danym pasmie i wtedy sprawdz

71,216,953 unikalnych wizyt