13 Grudzień 2019 22:36:04
Nawigacja
· Strona Główna
· Galeria
· Forum
· Linki

· Tomato by Shibby

· Wiki-OpenWrt
· Wiki-DD-WRT
· Emulatory sprzętu

Darowizna
Ostatnio na forum
Najnowsze tematy
· Jakie serwery adbloc...
· Internet Airmax
· Ubiquiti zrywa połąc...
· Asus Merlin WOL Porty
· FreshTomato - blockl...
· Włam na rt-ac68u
· Asus RT-N15U + Tomat...
· Adavanced AdBlock - ...
· Router z Tomato 1.28...
· [S] ASUS RT-N66U B1 ...
· Problem z połączenie...
· OpenVPN client - wię...
· FreshTomato update 2...
· R7000 + dysk USB 3.0
· 4G-AC68U Marlin
· Jakie urządzenie typ...
· asus RT-AC86U jaki m...
· Asus RT-AC85P - opinie
· Linksys Ea9500 boot ...
· [S] ASUS RT-AC3200
Najciekawsze tematy
· Włam na rt-ac68u [15]
· Jakie serwery adb... [11]
· Asus RT-N15U + To... [11]
· Internet Airmax [9]
· Ubiquiti zrywa po... [3]
· FreshTomato - blo... [3]
· Asus Merlin WOL P... [1]
· Adavanced AdBlock... [0]
Ankieta
Jaki procesor posiada twój router?

Broadcom MIPSEL
Broadcom MIPSEL
38% [135 głosów]

Broadcom ARM
Broadcom ARM
50% [176 głosów]

Atheros
Atheros
6% [21 głosów]

Marvell
Marvell
1% [4 głosów]

Ralink
Ralink
1% [2 głosów]

Intel/AMD/VIA
Intel/AMD/VIA
1% [4 głosów]

Żaden z powyższych
Żaden z powyższych
3% [11 głosów]

Ogółem głosów: 353
Musisz zalogować się, aby móc zagłosować.
Rozpoczęto: 02/02/2015 09:38

Archiwum ankiet
Reklama
Twoje IP
3.226.243.226
Reklama
Zobacz temat
OpenLinksys » :: PORTAL :: » Tutoriale
 Drukuj temat
Jak odratować NETGEARA WNR3500L bez użycia serwisowego kabla
djwujek
Ten reset 30/30 /30 to się wykonuje przy włączonym zasilaniu ?
1.Modem Vectra 600/30
2. Edgerouter X
3. Asus RT-N 12 d1 ddwrt - Goście
4.TP-LINK ARCHER C3150
5. Nas QNAP TS-228A + 2 x 2TB
6. UPS Micropower 1000VA Green Cell
 
solldat
Mój netgear R7000 ma nie więcej jak miesiąc. I już dwa razy stawiałem go przez kabel usb-uart. Pingi leciały, ale nie można było się zalogować na stronę. Reset 30 30 30 nic nie dawał, więc nie daję Ci wielkich nadziei...
Zaprawdę wódka jest potężna, lecz bimber większą mocą włada.
 
jurekk
:-) a moze na gwarncji jakies wady ukrytej sie doszukają ;-) i nie bedziesz sie meczył i marnował co najwznijsze gwarancji t otroche żartem ale wydaje m isie ze to nalepsz yspodob zeby go bez kabla odratowacShock
ac56u Freshtomato 2019.3
 
Steel_Rat
Reset 30/30/30.
1. Naciskasz reset i power. Czekasz 30 sekund.
2. Trzymając reset wyłączasz router. Czekasz 30 sekund.
3. Dalej trzymając reset włączasz router. Czekasz 30 sekund.
4. Puszczasz reset.
WRT3200ACN (WRT32X) + OpenWRT 18.06+światełko 150/150 Mb/s
Asus RT-AC68UvE1 + RMerlin + Entware
Netgear WNR3500Lv2 + DDWRT
 
djwujek
Rozkręciłem go jakoś które piny trzeba zewrzeć żeby móc wgrać nowy firmware ?
djwujek dodał/a następującą plik:
Nie masz uprawnień to pobierania załączników w tym temacie.

Edytowane przez djwujek dnia 07-02-2017 21:15
1.Modem Vectra 600/30
2. Edgerouter X
3. Asus RT-N 12 d1 ddwrt - Goście
4.TP-LINK ARCHER C3150
5. Nas QNAP TS-228A + 2 x 2TB
6. UPS Micropower 1000VA Green Cell
 
Steel_Rat
Nie wiem czy da się wgrać przez zwarcie pinu. W kwadracie jest łącze serialowe. Trzeba by tam wlutować piny i podłączyć kabel USB-COM.
Steel_Rat dodał/a następującą plik:
Nie masz uprawnień to pobierania załączników w tym temacie.

WRT3200ACN (WRT32X) + OpenWRT 18.06+światełko 150/150 Mb/s
Asus RT-AC68UvE1 + RMerlin + Entware
Netgear WNR3500Lv2 + DDWRT
 
djwujek
A mógłbyś wysłać mi linka np z Allegro jaki trzeba kupić ten kabel ?
1.Modem Vectra 600/30
2. Edgerouter X
3. Asus RT-N 12 d1 ddwrt - Goście
4.TP-LINK ARCHER C3150
5. Nas QNAP TS-228A + 2 x 2TB
6. UPS Micropower 1000VA Green Cell
 
jurekk
https://openlinksys.info/forum/viewthread.php?thread_id=19436
https://openlinksys.info/forum/viewthread.php?thread_id=17465

Połączony z 08 luty 2017 09:54:09:
https://openlinksys.info/forum/viewthread.php?thread_id=14197
Edytowane przez jurekk dnia 08-02-2017 09:54
ac56u Freshtomato 2019.3
 
gorus1
Witam,
postanowiłem reanimować stary router netgear 3500v1.
Problem jest taki, że dioda power się pali cały czas na pomarańczowo jednak pinami udaje się go wprowadzić w tryb serwisowy i wtedy miga na zielono.
Jednak większym problemem jest to, że diody LAN w ogóle się nie palą i ping nie leci (nawet na chwilę przy podłączeniu zasilania).
Czy da się coś coś z tym jeszcze zrobić?
Czy instrukcja z użyciem kabla serwisowego jak przy v2 może zadziałać?
 
mosfit Dziekuje za dotacje
A ustawiłeś adres ip i maske na sztywno . Np 192.168.1.10 i 255.255.255.0 ?
Router- Ubiquiti USG Pro-4
Lan- Ubiquiti US-8 60W
Wifi- UAP AC-Pro + UAP AC-Lite
Nas- XPEnology DS3617xs _docker_controller unifi_ LACP 2Gbit
 
gorus1
Tak, ustawiłem. Myślałem, że te diody od portów LAN powinny się palić przynajmniej tam, gdzie kabel jest włączony.
Ponadto przy uruchomieniu zapala mi się tylko dioda power, żadna inna nawet na chwilę nie mignie. Czy przypadkiem nie jest on "uwalony" w takim stopniu, że już nic nie da się zrobić?
 
mosfit Dziekuje za dotacje
Może tak być. Kabel inny sprawdzaleś? miałem taki przypadek że lan- y były padnięte a na serialu się zgłaszał. Bez LAN nie wygrasz firmware, no chyba że przez jtag
Edytowane przez mosfit dnia 24-06-2017 11:54
Router- Ubiquiti USG Pro-4
Lan- Ubiquiti US-8 60W
Wifi- UAP AC-Pro + UAP AC-Lite
Nas- XPEnology DS3617xs _docker_controller unifi_ LACP 2Gbit
 
gorus1
Tak, sprawdzałem na kilku kablach i jest tak samo. Skoro przez LAN się nie da to mogę prosić o instrukcję jak to zrobić przez jtag?
Czy to jest identycznie jak w wersji v2?
Kiedyś reanimowałem właśnie 3500v2 i kabel gdzieś powinienem mieć tylko nie mam pewności czy w v1 to się sprawdzi.
 
mosfit Dziekuje za dotacje
Wątpie że masz jtag-a . Jak już to pędzej konwerter TTL do podłaczenia ze złączem serial. To nie to samo . Nic to i tak nie da ,nie działające port lan to ustarka sprzętowa ,nie opłacalna naprawa lepiej kupić drugi używany - tanio .
Router- Ubiquiti USG Pro-4
Lan- Ubiquiti US-8 60W
Wifi- UAP AC-Pro + UAP AC-Lite
Nas- XPEnology DS3617xs _docker_controller unifi_ LACP 2Gbit
 
gorus1
Ok, dzięki za wyjaśnienie.
Pozdr.
 
next76
Witam Was może będzie ktoś w stanie mi pomóc.
Posiadam router Netgear WNR3500Lv2 i posiadałem firmware - tomato-Netgear-3500Lv2-K26USB-1.28.RT-N5x--116-PL-VPN.chk
Z racji iż dorasta mi córka i zaczyna uzywać tabletu postanowiłem wrócić do Netgear Genie wgrać na smartfon i mieć kontrolę rodzicielską.
Wsparłem się tym tutorialem - https://www.youtube.com/watch?v=rNIpBJPRogY no i zaczęły mi się problemy. Ściągnałęm ze strony netgear stockowe oprogramowanie i zrobiłem jak na filmiku.
Niestety mój router odmówił posłuszeństwa. Lampa zapaliła się na pomarańczowo próbowałem 30/30/30 i nic. znalazłem ten post i zaczałem stosować się wg zaleceń.
1. Zmieniam IP na 192.168.1.10 z bramką 192.168.1.1 i wtedy karta sieciowa identyfikuje mi sieć na tą którą miałem wcześniej ale sieć WIFI
2. odpalam cmd i wpisuję ping -t 192.168.1.1
3. odpalam drugie cmd i wpisuję tftp -i 192.168.1.1 put tomato.chk ( tak mam nazwny plik ściągnięty ze strony taki jak miałem poprzednio
4. puszczam ping i zaczyna lecieć zwieram 2 zworki jak w poście router wchodzi w tryb serwisowy dioda mruga na zielono i z 2 cmd puszczam tftp 5-7 sek komunikat że zakończono sukcesem.
5 czekam kilka minut - zdarzyło się że do 15 min i dioda mruga cały czas na zielono
6 wyłączam router wracam w karcie sieciowej na Ip automatyczne i właczam router dioda na pomarańczowo i siec niezidentyfikowana a IP jakieś 168.254.238.230 i lipa ani nie mogę wejść do routera po 192.168.1.1 ani przez www.routerlogin.net ( z obudowy routera)

Proszę o pomoc może coś źle robię tą samą czynność wykonywałem kilkakrotnie wczoraj zamiast pić szampana walczyłem 6h Sad może ktoś się zna i podpowie co i jak
 
evangelion69
wg mnie wgrywasz złe oprogramowanie, tftp to ty wgrywaj oryginalne, potem z oryginalnego ddwrt, a potem tomato

Sam miesiąc temu walczyłem z wgraniem softu na "nowy" wnr. Robiłem to kiedyś setki razy a teraz nieszło....bo złą wersję softu wybierałem.

Połączony z 01 styczeń 2019 16:01:26:
Jak wgrywasz odpowiedni soft to router restartuje się sam po sesji tftp
Edytowane przez evangelion69 dnia 01-01-2019 16:01
Asus RT-AC3200: Tomato Firmware 1.28.0000 -2017.2-kille72- K26ARM USB AIO-64K
 
next76
Tak się składa ze również wgrywalem oryginalny soft z https://www.netgear.com/support/product/WNR3500Lv2.aspx#Firmware%20Version%201.2.0.56 i dalej po restarcie routera i przejściu na automatyczny IP pojawia mi się ten dziwny i nic nie mogę zrobić. Kolejne posty robiłem kilka razy wg wskazówek i dalej nic. To jaki jest odpowiedni soft ? Jeśli się sam restartuje to trzeba zmienić w karcie automatyczny IP czy pozostać na ustawieniach 192.168.1.10?
Edytowane przez next76 dnia 01-01-2019 18:49
 
Steel_Rat
Opisujesz wyrywanie softu dla V1 a nie V2. Co ciekawe dla V2 zalecają jednak kabelek serwisowy. A czy po wgraniu orginalnego softu robiłeś reset 30/30/30.?
WRT3200ACN (WRT32X) + OpenWRT 18.06+światełko 150/150 Mb/s
Asus RT-AC68UvE1 + RMerlin + Entware
Netgear WNR3500Lv2 + DDWRT
 
next76
szedłem wg tego :
nveraks napisał(a):

Opisana tutaj metoda jest niebezpieczna i nie biorę żadnej odpowiedzialności za wyrządzone nią szkody.

Czego będziemy potrzebować:
Kabla LAN
Śrubokręt do rozkręcenia obudowy

Objawy, że coś jest nie tak:
Nie możemy zalogować się do routera przez www
Router nie odpowiada na polecenie ping

Co musimy zrobić:
Na początku musimy się przekonać czy istnieje szansa, aby odratować router

1.Konfigurujemy na komputerze połączenie sieciowe w następujący sposób:
Pobierz kod źródłowy  Kod źródłowy
IP adres  192.168.1.10
Maska  255.255.255.0
Brama domyślna  192.168.1.1




2.Łączymy komputer z routerem kablem LAN gniazda 1-4 (tylko nie wepnijcie go tam gdzie jest wiejcie na Internet)

3.W wierszu poleceń wpiszmy polecenie
Pobierz kod źródłowy  Kod źródłowy
ping -t 192.168.1.1


(adres ip routera) a następnie uruchamiamy router
W trakcie uruchamiania kilka pingów powinno trafić pomyślnie do routera, po czym łączność zazwyczaj zostaje przerwana. Jeżeli żaden ping nie doszedł mamy przechlapane i prawdopodobnie został nam już tylko serwis. Jeżeli jednak ping doszedł przechodzimy do następnego punktu

4.Pobieramy oryginalne oprogramowanie do routera http://www.myopen...-Firmware/
Wypakowujemy archiwum, zmieniamy nazwę pliku na wnr3500l.chk i umieszczamy bezpośrednio na partycji C: (dla łatwego dostępu)

5.Przygotowujemy sobie teraz dwa okienka z wierszem poleceń
W jednym wpisujemy ponownie
Pobierz kod źródłowy  Kod źródłowy
Ping -t 192.168.1.1


i naciskami enter
A w drugim tylko wpisujemy
Pobierz kod źródłowy  Kod źródłowy
 tftp -i 192.168.1.1 put wnr3500l.chk


i jeszcze nie zatwierdzamy

6.Restartujemy router i przy pierwszym pingu, który dojdzie, co celu dotykamy śrubokrętem dwóch pinów zaznaczonych na obrazku.
rada od shibby: Musicie uzyskać efekt mrugającej na zielono diody power. Wtedy macie pewność, że router jest w trybie serwisowym i dopiero wtedy wykonujecie komende tftp.
Z moich obserwacji wynika, że najlepiej spokojnie przeczekać pierwszą partię pingów, aż do momentu gdy pierwszy zniknie. Wtedy zwieramy na sekundę piny, dioda power zaczyna mrugać na zielono a ping magicznie odpowiada. Wtedy ... lecimy dalej wg tutoriala.

www.myopenrouter.com/imagelib/contentitem/20501/501a4d8d579923f2--47fcd34a-12938343d6e-1110577963937-w580h580.jpg

Pingi powinny teraz cały czas dochodzić do ruterka.

7.Teraz zatwierdzamy polecenie tftp -i 192.168.1.1 put wnr3500l.chk i powinniśmy otrzymać wiadomość że oprogramowanie zostało pomyślnie wysłane.

8.Czekamy jeszcze chwilę i restartujemy router. Jeżeli w dalszym ciągu nie działa ponawiamy raz jeszcze całą procedurę.

W moim przypadku pomogło za 3 razem.

Nie miałem własnego aparatu aby sfotografować dokładnie poszczególne korki więc posłużyłem się zdjęciem z stronki http://www.myopen.... Jak przyjdzie mi jeszcze raz naprawiać router tą metodą postaram się o screenshoty.

Uwaga:
Polecenie tftp może nie być domyślnie aktywne w systemie.
W tym celu musimy udać się do panelu sterowania. Programy i funkcje -> Włącz lub wyłącz funkcje systemu windows -> Klient Telnet.

Wszelkie uwagi mile widziane, jako że dopiero raczkuje w tym temacie. :)


Jak również tego :

shibby napisał(a):

a udaje ci sie wgrac poprawnie firmware netgeara i do niego zalogowac? Sposob napewno dziala bo dziesiatki razy go tak ratowalem.

- przypisujesz stale ip w kompie np 192.168.1.5
- puszczasz ping na 192.168.1.1
- podlaczasz router do pradu i czekasz
- zacznie leciec ping i po paru odpowiedziasz zniknie
- dopiero wtedy zwierasz piny na ok 2 sek
- ping wroci a dioda power zrobi sie z pomaranczowej na zielona (mrugajaca)
- wysylasz firmware netgeara przez tftp clienta.
- daj mu ok 5min i powinienes byc w stanie sie zalogowac.

jezeli wyskakuje ci okno o login i haslo ale domyslne admin/password nie wchodzi, wtedty zrob reset przciskiem. Odlacz zasilanie, wcisnij i trzymaj przycisk, wlacz zasilanie i trzymaj tak ok 30sek. Pusc przysick, wylacz i wlacz zasilanie i gotowe. Domyslne admin/password wejdzie


Myślałem że to dla wersji v2 :( nie ma takiej metody w związku z tym na v2?
 
Przejdź do forum:
Logowanie
Nazwa użytkownika

Hasło



Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się

Nie możesz się zalogować?
Poproś o nowe hasło
Aktualnie online
· Gości online: 3

· Użytkowników online: 0

· Łącznie użytkowników: 23,916
· Najnowszy użytkownik: YoMewa
Shoutbox
Musisz zalogować się, aby móc dodać wiadomość.

jurekk
26-11-2019 10:57
kazde tylko ... dawno z tego nie korzystałem, kojarze ,ze były głosy mówiace o problemach w użytkowaniu tej funkcjonalnosci na nowych tomato

erneest
25-11-2019 19:18
Pytanie: router Netgear WNR-3500v1, które Tomato posida funkcję wifi client?

manius
24-11-2019 17:13
ok, dzięki

overflow2
23-11-2019 20:09
wszystkie bez problemu zacisnąłem, też na bitnerze 5e

overflow2
23-11-2019 20:08
https://www.abcv.p
l/pl/p/Modul-Keyst
one-UTP-kat.5e-bez
narzedziowy/17291

manius
23-11-2019 19:46
zacisnąć, ten plastik wypadał z zawiasu, kabel bitner utp 5e

manius
23-11-2019 19:42
dzięki, mam jeszcze pytanie które wybrać bo widzę, że same bez-narzędziowe, ostatnio takie kupiłem zaciskane takim plastikiem przezroczystym na zawiasie i podczas montażu nie dało się tego dobrze

overflow2
23-11-2019 18:59
Tu kupowałem: https://abcv.pl/

manius
23-11-2019 18:10
Witam Znacie może sklepy internetowe gdzie można kupić keystone rj45 ?, oprócz allegro.

PixelPL
29-10-2019 23:26
@djwujek pfSense sobie powinno poradzić, jakiegoś apu mobo z kilka PCI-E, można już wykorzystać karty sieciowe 2Gb,5Gb, i już w standardzie pojawiają się switche i karty zintegrowane 10Gb, ja na pfSen

djwujek
29-10-2019 22:14
@p4v3u ja używam Vectry 2gb ale nie mam takiego rutera co to obsłuży Smile A dostępna jest na Mokotowie Ursynowie i gdzieś jeszcze ale nie pamiętam gdzie.

Obserwator
28-10-2019 22:51
Mam spiete dwa routery. Asus (tomato) jako router z modemem na Huawei do tego po kablu Tplink (dd-wrt) do WiFi. Chcialbym zrobic siec goscinną WiFi. Jak to izolowac na Tplink i Asus?

tamtosiamto
27-10-2019 01:12
@p4v3u router da ci po kablu 1Gb/komp, przynajmniej tak pisza na stronie, chcoiaz juz info jak szybko to dziala dotyczy 2Gb lacza, ktorego na 1 kompie nie doswiadczysz

p4v3u
25-10-2019 19:19
no i jak zwykle vectra stanela na wysokosci zadania - niby 'tylko w centrum warszawy' ale nikt nie wie gdzie (infolinia).

p4v3u
25-10-2019 19:12
@vectra - 2Gb/125Mb w Warszawie - ktos uzywa?

evangelion69
22-10-2019 23:34
jest na tomato opcja blokowania ip z którego było np 5 prób logowania (włamania) ?

Maniek91PL
17-10-2019 11:38
ajajaj Shock może utworzę nowy temat, bo widze ze dalej mam inne błędy

39,560,159 unikalne wizyty