23 Czerwca 2024 16:33:44
Nawigacja
· Strona Główna
· Forum

· Tomato by Shibby
· FreshTomato


Wątki na forum
Najnowsze dyskusje
· [S] Netgear AC2600 R...
· [MOD] FreshTomato-AR...
· Openvpn+klient android
· Połączenie vpn i c...
· [MOD] Tomato64 (x86-64)
· [HOWTO] OpenVPN serv...
· [S] edgerouter er-12
· Dostęp do urządzen...
· Switch zasilany prze...
· Brak dostępu do ust...
· Takedown 2000
· [MOD] FreshTomato-MI...
· [Howto] Xpenology na...
· [HOWTO] Kompilacja "...
· nju swiatło pytania
· konfiguracja router ...
· Asus TUF-AX3000_V2 p...
· Jaki router kupić? ...
· Szukam zaproszenia n...
· dodatkowe złącza s...
Najpopularniejsze obecnie wątki
· [MOD] FreshTomato... [882]
· [MOD] Tomato64 (x... [48]
· Openvpn+klient an... [6]
· [S] Netgear AC260... [0]
· Połączenie vpn ... [0]
Ankieta
Jaki procesor posiada twój router?

Broadcom MIPSEL
Broadcom MIPSEL
36% [151 głosów]

Broadcom ARM
Broadcom ARM
52% [217 głosów]

Atheros
Atheros
5% [22 głosów]

Marvell
Marvell
1% [4 głosów]

Ralink
Ralink
1% [3 głosów]

Intel/AMD/VIA
Intel/AMD/VIA
1% [5 głosów]

Żaden z powyższych
Żaden z powyższych
4% [15 głosów]

Ogółem głosów: 417
Musisz zalogować się, aby móc zagłosować.
Rozpoczęto: 02/02/2015 09:38
Twoje IP
44.220.44.148
Konkurs postwalentynkowy
Użytkownicy
Konkurs postwalentynkowy


Walentynki już za nami, więc możemy ogłosić następny konkurs. Tym razem bez pisania, za to trzeba będzie wykazać się odrobiną wiedzy.

---

Sponsor

Sponsorem tego konkursu jest firma MOUSE Systemy Komputerowe, która m.in. prowadzi sklep internetowy ze sprzętem sieciowym dostępny pod adresem http://sieci.sklep.pl/, a także dostępna jest na allegro (szukajcie użytkownika gsrw005 - to jednocześnie użytkownik naszego forum). Serdecznie dziękujemy.

---

Forma konkursu

Należy odpowiedzieć na wszystkie pytania konkursowe a następnie przesłać rozwiązania wraz z - koniecznie - konkretnie wybraną nagrodą wiadomością PM na konto konkurs. Na odpowiedzi czekamy od 23 lutego do 25 lutego do godziny 23:59. Jeżeli zostanie przysłana prawidłowa odpowiedź i będziesz jednym który wybierze tą nagrodę - masz wygraną! Jeżeli będzie więcej chętnych - nastąpi losowanie wśród osób ubiegających się o daną nagrodę.

Czyli - czytanie pytania, wybieracie odpowiedzi, wybieracie co chcecie na nagrodę i przysyłacie odpowiedzi do określonego terminu na konto konkurs. Muszą zostać udzielone poprawne odpowiedzi na wszystkie pytania i wybrana tylko jedna nagroda!

Regulamin konkursu

0. Konkurs trwa od 23 lutego 2010r godzina 00:01 do 25 lutego 2010r godzina 23:59.
1. W konkursie mogę brać udział tylko osoby zarejestrowane w portalu OpenLinksys.info przed datą ogłoszenia konkursu, tj przed 18 lutym 2010r.
2. W konkursie mogą brać udział osoby z dorobkiem co najmniej 10 postów na forum portalu OpenLinksys.info.
3. Próba oszustwa (wysłanie odpowiedzi przez jednego użytkownika z więcej niż jednego konta) spowoduje dożywotnie wykluczone z uczestnictwa w przyszłych konkursach.
4. Można przesłać tylko jedną wiadomość z odpowiedziami na wszystkie pytania - prosimy o dokładne sprawdzenie wiadomości przed jej wysłaniem.
5. Liczą się tylko odpowiedzi przysłane w trakcie trwania konkursu na odpowiednie konto (konkurs). Inne zostaną zignorowane.
6. Wśród osób, które nadeślą prawidłowe odpowiedzi i wybiorą tą samą nagrodę zostanie przeprowadzone losowanie. Kolejność nadsyłania odpowiedzi nie ma znaczenia.
7. Ogłoszenie wyników konkursu nastąpi najpóźniej w ciągu 3 dni od jego zakończenia.
8. Jeśli w ciągu 3 dni od ogłoszenia wyników osoba która wygrała nie zgłosi się do organizatora konkursu, wtedy nagroda przepada.
9. Wygrany sprzęt nie podlega zwrotom, wymianie oraz organizator nie gwarantuje poprawności działania. W szczególności organizator konkursu nie odpowiada za ew. usterki czy błędy spowodowane działaniem (lub nie) otrzymanego sprzętu, organizator konkursu nie daje też gwarancji na sprzęt. W sprawie gwarancji prosimy kontaktować się ze sponsorem konkursu.
10. W konkursie nie mogą brać udziału administratorzy i moderatorzy forum portalu OpenLinksys.info (sorry panowie)
11. Jeżeli nie akceptujesz regulaminu - nie musisz brać udziału w konkursie.

Nagrody

Stosownie do ilości pytań musi być odpowiednia liczba nagród. Oto one:

- 5 portowy Office Switch 10/100 produkcji Intellinet

Czyli po prostu - przełącznik. 5 portów, czarna obudowa.

- AirLive G.DUO

Opisywane już na forum urządzenie wyposażone w dwa układy radiowe: http://openlinksys.info/forum/viewthread.php?forum_id=54&thread_id=9928.

- Antena D-Link ANT24-0600 6dBi

Kierunkowa antena 2,4GHz 6dBi (indoor) produkcji D-Link. Kabel ze złączem RP-SMA w komplecie.

- Asmax NAS print serwer

Również opisywane już na forum urządzenie będące miniaturowym systemem zapewniającym dostęp do danych przy wykorzystaniu FTP, SMB, pobieranie plików Bittorrent oraz realizującym funkcję print serwera: http://openlinksys.info/forum/viewthread.php?forum_id=54&thread_id=9857.

- D-Link DI-524 v G2

Znany router produkcji D-Link, którego nie trzeba przedstawiać. Wifi 54g, 4x ethernet 10/100.

- Genius Navigator 380

Urządzenia integrujące w sobie mysz komputerową oraz telefon VoIP.

- Nano iBOX 2GB

Mały czarny odtwarzacz mp3 o pojemności 2GB produkcji iBOX. Słuchawki w zestawie.

- NetGear WNR3500 v2

Jedno z urządzeń - routerów Netgeara. Nie posiada złącza USB, ma także mniejszą pamięć flash w porównaniu do swojego brata, WNR3500L. Jednakże działa na nim DD-WRT, więc jest w pełni funkcjonalnym urządzeniem. Gigabitowy przełącznik oraz radio pracujące w trybie N czynią z niego dość smaczny kąsek. Na forum openwrt.org pojawił się też bootlog z uruchomienia tego systemu.

- MP4 Multimedia Player

Chińska Myśl Techniczna - odtwarzacz multimedialny z pamięcią 4GB - odtwarza filmy (MP4), muzykę (MP4), zdjęcia, może robić za pendrive, czytnik ebooków a także posiada wbudowane radio i dyktafon. Stylizowany na produkt pewnej znanej firmy. Kolor srebrny.

- pqi Card drive U505 4GB

Pendrive o pojemności 4GB wielkości karty kredytowej. Kolor biały, w sam raz do noszenia w portfelu.

- pqi Cool drive U360 4GB

Pendrive o pojemności 4GB wyposażony w unikalną funkcję łączenia dwóch komputerów przy użyciu tego urządzenia i kabla USB (w zestawie).

- pqi Intelligent Drive i812 2GB

Mały pendrive w kolorze różowym o pojemności 2GB.

- Welland SunBright ME-945

Elegancka metalowa obudowa w kolorze niebieskim ze złączem USB do dysku 2,5" SATA I/II.





Pytania konkursowe

1. Oryginalna wersja Tomato 1.27 posiada kernel o numerze
a) 2.4.x
b) 2.8.x
c) żadne powyższe

Odpowiedź A. Podobnie jak w oprogramowaniu linksysa, podstawą jest kernel 2.4.20, który obecnie został zaktualizowany i wprowadzono do niego dużą ilość łatek.

2. DD-WRT w wersji v24sp2 posiada główny system plików (tzw. root) umieszczony
a) w pamięci ram
b) w pamięci flash
c) na karcie SD

Odpowiedź B. Cały system jest po prostu zapisany w pamięci flash, którą częściowo wykorzystuje się też do innych celów.

3. Nazwa dodatkowego oprogramowania które można instalować na niektórych systemach wbudowanych nosi nazwę
a) external soft
b) optware
c) software add-on

Oczywiście odpowiedź B. Budują pakiety na wiele platform, a wszystko zainicjowało pojawienie się urządzenia NSLU2 Linksysa.

4. Cześć pamięci flash, w której przechowywane są m.in. zmodyfikowane ustawienia w OpenWrt Kamikaze to:
a) jffs
b) nvram
c) squashfs

Odpowiedź A. Kamikaze nie korzysta z nvram do zapisywania czegokolwiek, a squashfs to system plików tylko od odczytu, więc tu się nawet fizycznie "nie da".

5. Adres strony z której można pobrać polskie wersje Tomato autorstwa MariuszNM
a) http://mariusznm.pl/tomato
b) http://www.polarcloud.com/tomato
c) http://tomato.groov.pl

Oczywiście C. Należą mu się duże brawa za włożoną pracę nad spolszczeniem i przygotowaniem tych wszystkich modów.

6. Czy Tomato wspiera routery oparte na procesorach Atheros:
a) tak
b) nie
c) w zależności od wersji

Nie - odpowiedź B. Tomato wywodzi się z prostej linii z produktów Linksysa i działa (na razie) tylko na urządzeniach z chipiem Broadcom.

7. Radio w trybie IEEE80211n obsługiwane jest przez
a) zmodyfikowane wersje Tomato
b) OpenWrt tylko w wersji WhiteRussian
c) stabilną wersję DD-WRT v23

Odpowiedź A. Zarówno Whiterussian i DD-WRT v23 to dość archiwalne softy, w tamtych czasach chyba nie było nawet jeszcze rutera z radiem N, nie mówiąc o jego obsługiwaniu i działaniu interfejsu.

8. Proces odpowiedzialny z usługę DHCP Server w OpenWrt to
a) syslogd
b) dropdear
c) dnsmasq

Odpowiedź C. Dnsmasq spełnia rolę m.in. i serwera DNS i serwera DHCP, doskonale sprawdza się w tej roli.

9. DD-WRT NIE obsługuje
a) portu USB
b) złącza minipci
c) żadne z powyższych

Odpowiedź C. Port USB jest obsługiwany (chociaż by w Asusie WL-500gP), minipci także (karta radiowa jest na takim złączu).

10. Czy oficjalna wersja Tomato działa na ruterach marki D-Link?
a) tak
b) nie
c) w zależności od wersji

Odpowiedź B. Co prawda samo Tomato działa na DIR-320, ale nie oficjalna wersja tylko jeden z modów.

11. Layer7 to
a) siedmiopoziomowe menu użytkownika
b) nazwa producenta układów sieciowych
c) nazwa zaawansowanego filtru pakietów

Oczywiście odpowiedź C. Do niektórych usług nie można przypisać określonych portów, ale można zidentyfikować je na postawie właściwości pakietów. Do tego właśnie służy Layer7.

12. DD-WRT do działania wymaga pamięci flash wielkości min.
a) 1 MB
b) 2 MB
c) 4 MB

Odpowiedź B - minimum 2MB wymagane się dla urządzeń z Broadcomem, 4MB dla urządzeń z Atherosem.

13. GUI zawarte m.in w OpenWrt to
a) LuCI
b) LyCI
c) LuCE

Coś co zostało zaprezentowane wraz z Kamikaze - LuCI. Odpowiedź A.

14. haserl jest programem wykorzystywanym do
a) weryfikacji użytkowników przez wifi
b) wyświetlania stron www
c) ustawienia czasu w systemie

Jest to interpreter skryptowy, można i wykorzystuje się go do wyświetlania zawartości stron www. Odpowiedź B.

15. Skrót ADSL to
a) Asymmetric Digital Subscriber Line
b) Advanced Digital Subscriber Line
c) Asymmetric Digital Signal Line

Wystarczyło do wikipedii zajrzeć - oczywiście odpowiedź A.


Należy odpowiedzieć na wszystkie pytania, wybrać jedną nagrodę i odpowiedź przysłać na konto konkurs.
Komentarze
R
#91 RooTer
w 26 lutego 2010 18:20:53
Nie wiem jak reszta, ale gdy miałem wątpliwości przy jakimś pytaniu męczyłem wujka google, aż uzyskam pewną odpowiedź u źródła, w końcu temu służy też taki konkurs (zawsze się coś zyska nawet jeśli nie uda się z nagrodą).

@arteq, co do wspierania portalu - z chęcią jeśli to nadal będzie ten sam portal (nie pójdzie pod młotek, jak to jest sugerowane w "Sklep").
shibby #92 shibby
w 26 lutego 2010 18:48:53
i tak wlasnie z zabawy zrobila sie rywalizacja. Smile
E
#93 eRd
w 26 lutego 2010 18:55:27
Heh, też poległem na pytaniu 4 i zaznaczyłem NVRAM zamiast JFFS Smile
rpc #94 rpc
w 26 lutego 2010 20:13:17
fakt nie podoba mi się punkt 2 w sklepie. 1 dopuszczalny Smile
arteq #95 arteq
w 26 lutego 2010 20:19:56
@rooter Tylko prosze nie podejrzewaj ze to moja sprawka........
R
#96 RooTer
w 26 lutego 2010 20:38:38
@arteq, nie podejrzewam, nie wiem kto tutaj się czym zajmuje:>

co do opcji sklepu
1 - ok, ale nie wiem jak byłoby wtedy z tym, że inny sklep chce zrobić konkurs? nie może bo ktoś ma wyłączność na reklamę? Ale samą motywacje rozumiem. Utrzymanie serwisu sporo kosztuje (chociaż nie wiem czy na prawdę potrzeba do niego takiego serwer?) i tutaj logiczne jest szukanie sponsorów.
2 - portal ucierpi na 99% oraz jak już nie będzie "społecznościowy" IMHO powinni zapomnieć o dotacjach.. Chyba, że ktoś chce sponsorować jakiś sklep?
O
#97 obsy
w 26 lutego 2010 20:41:37
Panowie, nie jest to też mój pomysł. I komentujecie to w złym wątku - zróbcie odpowiedni temat na forum jak już.
R
#98 RooTer
w 26 lutego 2010 20:59:45
http://openlinksys.info/forum/viewthread.php?forum_id=21&thread_id=10033
agasma #99 agasma
w 26 lutego 2010 22:01:47
normalnie jazda 108 komentarzy nie czytałem wszystkich ale chyba 8 początkowych jest typu fajnie konkurs jest natomiast 100 niepotrzebnych miałem 3 błędne odpowiedzi nagrodę wybrałem antenę najwięcej frajdy miałem szukając odpowiedzi na forum i nie tylko ponieważ jestem lamer koledzy świat się nie kończy na AirLive G.DUO , Asmax NAS print serwer , D-Link DI-524 v G2 i na tym jednym konkursieWinkWink
T
#100 turbox1
w 27 lutego 2010 09:03:42
RooTer - sory za wybór tej samej nagrody. Jeżeli któraś z nagród nie zostanie przez nikogo wybrana to Ci którzy, nie wygrali swojej nagrody są losowani do tej nagrody? Bo wydaje mi się, że to nie jest określone w regulamienie ;]
Dodaj komentarz
Zaloguj się, aby napisać komentarz.
Zaloguj
Wprowadź adres e-mail lub nazwę użytkownika

Hasło



Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się.

Zapomniałeś/aś hasła?
Aktualnie online
· Gości online: 41

· Użytkowników online: 0

· Łącznie użytkowników: 24,115
· Najnowszy użytkownik: Ja
Czat
Musisz się zalogować, aby opublikować wiadomość.

tamtosiamto
03-06-2024 16:24
poszlo w koncu -najpierw przez restoration jakies stare ddwrt, potem z menu update plik ac66u z art o zmianie 868l->ac66u

tamtosiamto
02-06-2024 21:44
trx size 44560384 > memory size 33554432 nigdy czegos takiego nie widzialem podczas flashowania rutera

tamtosiamto
02-06-2024 21:37
wgrywanie ddwrt z opisu zmiany softu z dlinka na asusa nic nie daje, dalej startuje tomato, wgranie ddwrt dla ac66u wchodzi, ale z niego tez nie da sie wgrac ofw asusa i merlina, kicha

tamtosiamto
02-06-2024 19:57
Probowal ktos wrocic z tomata do OFW ASAUSa na przerowbionym DIR868l -> rt-ac66u ? Ni cholery nie moge dac sobie rady.

RaTaJ
10-05-2024 15:43
Czy intel n100 4x 3,40Ghz z Intel HD i DDR5 byłby dobry, widziałem za 550zł z 8gb ram i ssd 512gb?

Adooni
26-04-2024 14:41
jaki router RMerlin nie pociagne, tomato/ openwrt tak non hilink,

tamtosiamto
23-04-2024 12:35
modem bez smilocka?

man1
22-04-2024 23:27
Czy próbował ktoś uzywac karty voice (z nolimit GB) od tmobile w modemie /routerze? Da się jakoś to zrobić? Bo u mnie neta brak. E3372 Sad

tamtosiamto
31-03-2024 12:54
Wesolego jajka wszytskim forumowiczom Grin

tamtosiamto
28-03-2024 23:24
tak, tak zgadza sie, ale ja pytam o wykluczenie noda na guest network w first set, i to nie dziala

73,716,293 unikalnych wizyt