17 Kwietnia 2024 08:31:30
Nawigacja
· Strona Główna
· Forum

· Tomato by Shibby
· FreshTomato


Wątki na forum
Najnowsze dyskusje
· [Howto] Xpenology na...
· dodatkowe złącza s...
· Szukam zaproszenia n...
· RT-N18U - nie można...
· Asus TUF-AX3000_V2 p...
· [MOD] Tomato64 (x86-64)
· Firewall nie zawsze ...
· [MOD] FreshTomato-AR...
· Optware na CIFS
· RT-AX56U - Status kl...
· [MOD] FreshTomato-MI...
· Multiroom N z wykorz...
· [S] Asus RT-AC68U E1
· [S] ASUS RT-AC68U
· Rozłączanie klient...
· serwer VPN za wan'em
· Przejscie z dyndns f...
· WDR3600 i problem z WAN
· Jaki USB hub do syno...
· [S] Karta sieciowa Q...
Najpopularniejsze obecnie wątki
· [Howto] Xpenology... [21]
· Szukam zaproszeni... [14]
· dodatkowe złącz... [4]
· RT-N18U - nie mo... [3]
Ankieta
Jaki procesor posiada twój router?

Broadcom MIPSEL
Broadcom MIPSEL
36% [151 głosów]

Broadcom ARM
Broadcom ARM
52% [216 głosów]

Atheros
Atheros
5% [22 głosów]

Marvell
Marvell
1% [4 głosów]

Ralink
Ralink
1% [3 głosów]

Intel/AMD/VIA
Intel/AMD/VIA
1% [5 głosów]

Żaden z powyższych
Żaden z powyższych
4% [15 głosów]

Ogółem głosów: 416
Musisz zalogować się, aby móc zagłosować.
Rozpoczęto: 02/02/2015 09:38
Twoje IP
35.174.62.162
Zobacz wątek
OpenLinksys » :: PORTAL :: » Testy i recenzje
 Drukuj wątek
Asus RT-N16
gurek
Jak najbardziej, wracałem kilka razy do ori i jest 150mbits, testowałem kilka wersji tomato - zawsze 54mbits
 
sivy19wlkp
a 109 miales poprzednio nie bylo problemow ? moze sprobowac z ND ?
2X ASUS RT-N16 Tomato PL 1.28.0000 MIPSR2-11x PL K26 USB AIO
QNAP TS-112
MediaDroid MT7005K Dual Sim Z działającym AERO2 - ANDROID 4.04
 
gurek
Próbowałem zarówno 108,109,110 jak i testową ND. A tak mi się spodobało GUI Tomato Frown
 
Bross
A ja mam taki problem że od jakiegoś czasu wifi przestaje działać na kilka sekund i znów się włącza.... wtedy nawet nie mogę wejść na adres routera po wifi... soft to PL 1.28.0000 MIPSR2-110-PL K26 USB AIO
Nie wiem czy to router się psuje ?
 
emer
niestety ja tez doświadczam/yłem słabe transfery WiFi na Tomato ... U mnie wręcz 2x (!) szybciej jest OFW najnowszym niż na ostatnich Tomato (i to chyba nie tylko sprawa nowych driverów).
Osiągalne na Tomato właściwie zawsze tylko 54mbits wobec 120-150mbits na OFW ... Frown
R7000 V1.0.3.80_1.1.38 "back to stock"
Dell 7720 + karta WiFi AzureWave AW-CE123H na Broadcom BCM4352
Dell E7240 + WiFi na Broadcom BCM4352
2x WRT54GL w szafie na sprzedaż ...
 
tegie
Byłem u znajomego instalować tomato na tym modelu.
Całkiem niezłe pudełko to jest... na fotkach wydawał się mniejszy Grin

Ale mam inne pytanie. Otóż znajomy ten leciał jakiś czas na OFW i ma jeden problem(?), nie wiem czy to wszystkie tak mają czy jego egzemplarz jedynie.
Asus podczas pracy wali ciepłym plastikiem... Pracuje już około tygodnia, znajomy myślał że to przejdzie/wygrzeje się, a tu dalej tak samo.
Czy ten model tak ma?
Jest szansa że z czasem przestanie tak 'pachnieć'?

Instalacja tomato poszła bez najmniejszego problemu Smile
online: asus n16 -> FreshTomato 2019.3 by perdo
online: netgear r6220 -> Gargoyle 1.12.0.2 by obsy
 
shibby
mam łącznie 3 asusy rt-n16 i żaden z nich nie śmierdział.
Proxmox VE: i7-7700T, 48GB RAM, 3x2TB SSD, 1x1TB SSD, 512GB NVMe, Intel X710-DA2 SFP+
VM Router: OpenWRT 22.03.4
VM NAS: Synology DS920+
VM VPS: Debian, WWW, Home Assistant
Switch: Netgear MS510TXPP
Switch: Ubiquiti USW-Flex-mini - szt. 2
Wi-Fi: Ubiquiti U6-Lite - szt. 2
 
tegie
O, to niedobrze.
Znaczy zły znak, że się lekko przegrzewa chyba.
Jest dopiero zakupiony to jak padnie to poleci na gwarancję...
Obudowa nie jest jakoś specjalnie ciepła, ten zapach wydobywa się przez kratki w obudowie - znaczy grzeje się któryś element na płycie.
online: asus n16 -> FreshTomato 2019.3 by perdo
online: netgear r6220 -> Gargoyle 1.12.0.2 by obsy
 
maxikaaz
A pewny jesteś, że plastikiem...?

U mnie, od momentu nabycia do dziś, lekko "pachnie" Linksys E4200.
Ponieważ zaszła konieczność otwarcia, sprawdziłem co wydaje taki zapach - winna okazała się taśma dwustronnie klejąca, mocująca radiator na procesorze.
Router jest w dość niewielkim pomieszczeniu, jak się wchodzi po kilkunastu godzinach np. po nocy, to czuć jest dość intensywnie ten zapach.
 
tegie
A nie wiem czy plastik czy taśma.
Jest to obcy, ostry zapach kojarzący się właśnie z ciepłym plastikiem.
Może to taśma, może pasta pod radiatorem (on ma w ogóle jakieś pasywne chłodzenie?).
Znajomy pewnie nie da mi go rozkręcić, bo boi się o gwarancję więc się prędko nie upewnię.
Sam miałem kiedyś jakiegoś tp-linka (adsl), który się dość mocno grzał i czuć to było na obudowie ale nie wydzielał przy tym żadnego zapachu.
online: asus n16 -> FreshTomato 2019.3 by perdo
online: netgear r6220 -> Gargoyle 1.12.0.2 by obsy
 
maxikaaz
Na procesorze masz radiator, fizycznie jest umiejscowiony prawie idealnie pośrodku.
Mocowany jest na taśmę.
Jak poświecisz czymś do środka np. z boku urządzenia, to przez kratkę z góry powinieneś go widzieć:


images1.wikia.nocookie.net/__cb20100809210746/infodepot/images/5/55/Asus_RT-N16_v1.0_FCCd.jpg
 
tegie
Dzięki za fotkę poglądową.
Może ten zapach z czasem osłabnie... ale jak sobie przypomnę jak wszedłem do niego do pokoju to faktycznie mu się nie dziwię że się lekko niepokoi Grin
Albo padnie, albo przyjdzie i będzie pracował dalej dobrze...
online: asus n16 -> FreshTomato 2019.3 by perdo
online: netgear r6220 -> Gargoyle 1.12.0.2 by obsy
 
quartiks
Witam. Posiadam RT-N16 od 4 lat na Tomato PL 1.28.0000 MIPSR2-115-PL K26 USB AIO. Ostatnio jednak zmieniłem łącze na 300 Mbit/s (poprzednio 100Mbit/s).
Od tego czasu mam problem. Podłączając kabel do komputera bezpośrednio osiągam tą prędkość jednak podłączając do routera już tylko do 100Mbit/s oczywiście po kablu. Niestety moja wiedza nie pozwala znaleźć przyczyny. Proszę o pomoc.
 
Sigma
Przyczyna jest bardzo prosta - na Tomato bez ingerencji więcej nie uciągniesz. Poszukaj po forum hasła bcm_nat - to trochę pomoże. Ale nawet na OFW ten router osiąga jakieś 200-250mbit WAN-LAN, więc tego łącza tak czy tak nie uciągnie.
[small]Netgear WNR3500L powered by Tomato Firmware 1.28.0000 MIPSR2-130 K26 USB BTGui
Netgear WNDR4300 powered by OpenWrt Chaos Calmer 15.05 (r47662)
TP-Link TL-WDR4300 v1 powered by OpenWrt Chaos Calmer 15.05 (r47662)
[b]TP-Link T
 
quartiks
Dziękuje za odpowiedz. Oczywiście przeszukam forum. Czy w moim przypadku powrót do oryginalnego oficjalnego oprogramowania Asusa to duży problem? Czy można go wgrać z poziomu Tomato poprzez zakładkę Aktualizacja oprogramowania routera? Lepiej jednak mieć 200-250mmbit niż poniżej 100mbit. Pozdrawiam.
 
bruneton
właśnie też się zastanawiam czy nie wrócić do oryginalnego skoro tomato ma jakieś ograniczenia - a router jest 1 Gb
pewnie te ograniczenia dotyczą również , totalnie słabego zasięgu wifi - instalowałem na kilku routerach i w każdym coś nie tak ( rozłączanie albo zasięg do 3 m)
 
quartiks
Mam podobnie rozłączanie i mały zasięg w obszarze 5m zwłaszcza na urządzeniach z Androidem. Na Windows 7 jest nie rozłącza ale są wahania prędkości. Nie przeszkadzało mi to aż tak bardzo ale teraz przy moim łączu zaczynam myśleć o zmianach.
Wracałeś z Tomato na oryginalny soft? Może przypomni ktoś krok po kroku, bo nie chciałbym uwalić routera zwłaszcza przed świętami. Pozdrawiam.

Połączony z 23 December 2014 09:44:59:
Zrobiłem. Trzeba się zaopatrzyć w najnowszy ASUS RT-N16 utilities 4.1.3.5. Po instalacji mamy Firmware Restoration, oraz najnowsze oprogramowanie wersja 3.0.0.4.376.2678. Wszystko znajdziemy na stronie Asusa.
Warto zamknąć wszystkie programy i wyłączyć antywirusa i zaporę na komputerze. Wszystko zrobiłem na Windows 7 64bit.

1. ustawienia standardowe, przyciskiem restore z tyłu routera.
2. ustawienie stałego IP (np. 192.168.1.30) i maski podsieci (255.255.255.0) w ustawieniach karty sieciowej w komputerze.
3. Po tych zabiegach router powinien być widoczny lub powinien być do niego ping
4. odłączamy kabel zasilający z routera, a następnie podłączamy ten kabel z wciśniętym przyciskiem WPS
5. Uruchamiamy Firmware Restoration wskazujemy rozpakowany wcześniej plik oryginalnego oprogramowania i czekamy. Cała operacja trwa ok. 5 minut.

Po aktualizacji mam pełną prędkość łącza czyli 300 Mbit/s a nawet więcej czyli to co daje mój operator (poprzednio na tomato max do 100Mbit/s). Poprawiła się również nieco stabilność WI-Fi oraz nieznacznie zasięg.
Wszystkim zainteresowanym życzę powodzenia.
Edytowany przez quartiks dnia 23-12-2014 09:44
 
lanzur
Witam. Proszę o pomoc. Na RT-N16 mam wgrane najnowsze Tomato. Router nie widzi po podłączeniu kabli ani LAN ani WAN - nie świecą się te diody. Działa tylko WiFi - świeci dioda. Proszę o odpowiedź. Pozdrawiam
 
kille72
Czyli jak podlaczasz kabel LAN do routera to komputer nie dostaje adresu IP? Czysciles NVRAM? Przez WiFi dostajesz IP z DHCP? Mozesz wejsc do GUI?
 
lanzur
LAN w ogóle nie reaguje. Tak samo jak WAN. Tak wyczyściłem NVRAM. Mogę wejść do GUI.
 
Przejdź do forum
Zaloguj
Wprowadź adres e-mail lub nazwę użytkownika

Hasło



Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się.

Zapomniałeś/aś hasła?
Aktualnie online
· Gości online: 5

· Użytkowników online: 0

· Łącznie użytkowników: 24,117
· Najnowszy użytkownik: Ja
Czat
Musisz się zalogować, aby opublikować wiadomość.

tamtosiamto
31-03-2024 12:54
Wesolego jajka wszytskim forumowiczom Grin

tamtosiamto
28-03-2024 23:24
tak, tak zgadza sie, ale ja pytam o wykluczenie noda na guest network w first set, i to nie dziala

Adooni
24-03-2024 13:16
Guest network is currently designed to allow the first set of each band (2.4G, 5G, 5G-1) available to the AiMesh node

tamtosiamto
24-03-2024 03:03
ale w 1 jest opcja do wyboru - dla calej sieci albo rutera only i wlasnie o tym mowie, ze nie dziala

Adooni
23-03-2024 16:31
w dokumencie asusa jest ze wlasnie dla 1 ma dzialac na nodach tez

tamtosiamto
23-03-2024 15:39
tak, ale nie zmienia to faktu, ze w pierwszej nie dziala wylaczanie aimesh dla goscinnej( a powinno), czyli jest jakis bug. Mam start soft, bo to dsl-ac68 ktory nie jest juz updateowany

Adooni
22-03-2024 18:07
nie, 1 wsza bedzie wszedzie trzeba 2ga zrobic dla kazdego pasma te nie sa przenoszone

tamtosiamto
19-03-2024 19:57
czyli jak mam jedna siec goscinna to powinno dzialac separowanie gosci od noda -a nie dziala Smile

tamtosiamto
19-03-2024 19:50
@Adooni 'Only one set is available for 1 band' i tak mam-1 set dla 2.4ghz i 1 dla 5ghz-czy czegos nie rozumiemW drugiej sieci goscinnej nie ma opcji wyboru Ruter only/ All nodes

Adooni
19-03-2024 19:14
no to przeczytaj to 2 pod - 1 stet z kazdego pasma jest dopuszczony na nody. zrob 2 siec jako goscinna na danym pasmie i wtedy sprawdz

71,122,875 unikalnych wizyt