04 Października 2022 02:40:15
Nawigacja
· Strona Główna
· Forum

· Tomato by Shibby
· FreshTomato


Wątki na forum
Najnowsze dyskusje
· server proxy tomato ...
· FreshTomato + Stubby...
· Xpenology na cienkim...
· OPNsense Orange FTTP
· nsa310- brak dostęp...
· AiMESH Asusa.
· TPlink a mesh
· Multiroom N z wykorz...
· Filtr geoip na er-12
· Połączenie site 2 ...
· Zaufany certyfikat S...
· [HOWTO] Kompilacja "...
· ruter z szybkim wi-fi
· VLAN na podstawie MAC
· Telkab vs Orange
· [MOD] FreshTomato-AR...
· Co kupić po uszkodz...
· Szafka - tablica bez...
· Serwer DNS w tomato
· EdgeRouter zamiast O...
Najpopularniejsze obecnie wątki
· Multiroom N z wyk... [1299]
· AiMESH Asusa. [45]
· nsa310- brak dost... [19]
· TPlink a mesh [3]
· server proxy toma... [2]
· FreshTomato + Stu... [2]
· Xpenology na cien... [2]
· OPNsense Orange FTTP [0]
Ankieta
Jaki procesor posiada twój router?

Broadcom MIPSEL
Broadcom MIPSEL
37% [149 głosów]

Broadcom ARM
Broadcom ARM
51% [209 głosów]

Atheros
Atheros
5% [22 głosów]

Marvell
Marvell
1% [4 głosów]

Ralink
Ralink
1% [3 głosów]

Intel/AMD/VIA
Intel/AMD/VIA
1% [5 głosów]

Żaden z powyższych
Żaden z powyższych
3% [14 głosów]

Ogółem głosów: 406
Musisz zalogować się, aby móc zagłosować.
Rozpoczęto: 02/02/2015 09:38
Twoje IP
44.210.237.158
Zobacz wątek
OpenLinksys » :: PORTAL :: » Testy i recenzje
 Drukuj wątek
Intel D945GSEJT (Intel Atom N270)
SynC
Ja bym zaczął od resetu biosu,

zworka lub bateria myk Smile
 
Tytan69
Oczywiście zacznij od resetu biosu.
Ogólnie bios otwiera okna dość wolno ale żadnych przestojów minutę nie powinno być.
Polecam na tą płytkę linux archa Wink taki jeden mnie zaraził Grin


Openwrt na WRT160NL.
 
arteq
najpierw zworka, potem reklamacja :-)
Edytowany przez arteq dnia 23-07-2010 08:05
Pozdrawiam, Artur
http://digi-led.pl Elementy elektroniczne | urz?dzenia sieciowe | us?ugi informatyczne
http://openwrt.pl - Polskie Centrum OpenWrt
o p e n (your) r o u t e r . p l
 
ghost123
Czy taki objaw masz na "golej" plycie czy z popodlaczanymi urzadzeniami? (dyski, cdrom itd...)
 
mka2004
Powiedzcie mi o jaką zworke chodzi w którym miejscu jest?
Taki objaw mam z podłączonymi dyskiem pamięcią myszka i klawiaturą i monitorem
Edytowany przez mka2004 dnia 23-07-2010 16:28
 
Tytan69
tu masz dokumentację: http://downloadmirror.intel.com/17597...nglish.pdf

Ja bym zaczął od wczytania ustawień domyślnych normalnie przez menu w biosie.
Potem odczep wszystko co możesz od płyty i zobacz jak startuje bo może jakieś urządzenie które podpiąłeś jest kłopotem.

Openwrt na WRT160NL.
 
mka2004
Panowie sprawa wygląda tak testowałem bez myszki i klawiatury pieknie i szybko sie uruchomił bios zmieniłem klawiature jest lepiej ale jeszcze to nie to.W biosie jest ustawienie w peryferie numlok on co to jest?
Mimo wszystko jest jescze ten alert w zakładce adwance co pisałem wcześniej cos trzeba zmienić ale co ?
 
SynC
numlock to tylko że klawiatura numeryczna domyślnie po włączeniu kompa ma być włączona
 
arteq
Ten komunikat to tylko ostrzeżenie ze jak ustawisz coś źle w tej zakładce to może spowodować nie stabilną prace całej płyty. Tak więc można to olać...
Edytowany przez arteq dnia 23-07-2010 23:28
Pozdrawiam, Artur
http://digi-led.pl Elementy elektroniczne | urz?dzenia sieciowe | us?ugi informatyczne
http://openwrt.pl - Polskie Centrum OpenWrt
o p e n (your) r o u t e r . p l
 
mka2004
ogólnie jest lepiej z nową klawiaturą testowałem tez z inną pamięcią ale jest tak samo.Jak konfiguruje bios to strony biosu ładuja sie zlewając z góry na dół ale szybciej. Mam dysk sata może trzeba cos ustawić do tego dysku?A powiedzcie mi jakie zmiany wprowadzaliście u siebie w biosie?Może pójde tym tropem.
 
Tytan69
Nie przejmuj się ten bios tak wolno się rysuje - normalne.
Ustawienia domyślne i tyle. Jak dysk nowy to możesz włączyć tryb AHCI.
Jak chcesz to sprawdź czy bios masz nie za stary. Łatwo się z pendriva wgrywa.
http://downloadcenter.intel.com/Detai...5&lang=eng
Openwrt na WRT160NL.
 
arteq
u mnie bios tez działa i "renderuje" się wolno. Ten typ tak ma :-)
Pozdrawiam, Artur
http://digi-led.pl Elementy elektroniczne | urz?dzenia sieciowe | us?ugi informatyczne
http://openwrt.pl - Polskie Centrum OpenWrt
o p e n (your) r o u t e r . p l
 
mka2004
Uspokoiliscie mnie dysk mam stary sata fujitsu ale nie daje rady zainstalowac sterów do sata aby przełączyc w tryb ahci windowsa zainstalowałem w trybie ide próbowałm zrobic obraz w nlite i zintegrowac stery ale też nie idzie może macie jakiś inny sposób
 
shibby
na XPka nie ma innego sposobu. Nie pomoze nawet stacja dyskietem na usb.
Jezeli chcesz tryb ahci to musisz zintegrowac sterowniki nlite.
Router: EdgeRouter ER-12
Switch: Ubiquiti US-8-150W
Wi-Fi: Ubiquiti U6-Lite - szt 2.
NAS: Xpenology DS920+
Serwer: Dell 3040M
 
ghost123
Jest sposob na pprzejscie z trybu ide na ahci w xp. Potrzebny bedzie kontroler sata na pci.
1. Podlaczasz kontroler (nawet bez dysku). Instalujesz sterowniki w XP.
2. Podlaczasz dysk systemowy pod ten kontroler i uruchamiasz komputer.
3. Przelaczasz w biosie tryb Ide na ahci i uruchamiasz (dysk systemowy dalej jest podlaczony do dodatkowego kontrolera). Instalujesz sterowniki do AHCI.
4. Podlaczasz dysk systemowy spowrotem do kontrolera na plycie glownej, wytciagasz dodatkowy kontroler i powinno chulac.

Jesli to nowa instalacja duzo lepiej jest zintegrowac sterowniki w instalka.
 
setHI
No mam prawie konfigurację jaką chciałem postawić na D945GSEJT czyli:
- HDD systemowy - 2,5" - mam 20GB TOSHIBA MK - jak znajdę środki to go zmienię na Z-U130 lub odpowiednik 2GB
- HDD z danymi - 3,5" macierz 1TB RAID1 na dyskach WD10EARS z serii GREEN. Chciałem 2,5" ale po pierwsze o odpowiednich parametrach znalazłem tylko 500GB a po drugie oszczędność z racji mniejszego poboru energii niż 3,5" zwróciła by się po 10 latach w stosunku do ceny dysków 3,5", więc nie warto.
- RAM: to GOODRAM 667MHz 1GB - na 800MHz płyta nie była stabilna występowały zwiechy



# hdparm -t /dev/md0

/dev/md0:
 Timing buffered disk reads:  290 MB in  3.00 seconds =  96.59 MB/sec

# hdparm -T /dev/md0

/dev/md0:
 Timing cached reads:   996 MB in  2.00 seconds = 498.32 MB/sec


# dd if=/dev/md0 of=/dev/null bs=512 count=1000000
1000000+0 przeczytanych recordów
1000000+0 zapisanych recordów
skopiowane 512000000 bajtów (512 MB), 7,77341 s, 65,9 MB/s


# dd if=/dev/md0 of=/dev/null bs=512 count=2000000
2000000+0 przeczytanych recordów
2000000+0 zapisanych recordów
skopiowane 1024000000 bajtów (1,0 GB), 11,9184 s, 85,9 MB/s


# dd if=/dev/md0 of=/dev/null bs=512 count=4000000
4000000+0 przeczytanych recordów
4000000+0 zapisanych recordów
skopiowane 2048000000 bajtów (2,0 GB), 25,7989 s, 79,4 MB/s


# dd if=/dev/md0 of=/dev/null bs=512 count=8000000
8000000+0 przeczytanych recordów
8000000+0 zapisanych recordów
skopiowane 4096000000 bajtów (4,1 GB), 56,177 s, 72,9 MB/s


Pobór energii, gdy:
- dyski z macierzy się uśpią - wynosi około 17 W
- dyski z macierzy są w trybie idle - wynosi około 23 W
- dyski z macierzy pracują np. synchronizacja - wynosi około 25 W

Podczas uruchamiania całego systemu pobór energi na chwilę wynosi około 32 W. Zapewne jak dysk 2,5" zamienię na Z-U130 w trybie bezczynności pobór energii spadnie do około 15 W. Naprawdę fajna maszyna na serwer mediów i nie tylko.

Czy ktoś z Was ma doświadczenia z wdrożenia np. szyfrowania takiej macierzy ? Dokładnie chciałbym uzyskać:
- po uruchomieniu maszyny podaję hasło do macierzy z danymi - jako, iż serwer będzie działał non stop nie jest to problem podać raz na jakiś czas
Po prostu chodzi o to aby po restarcie dane z macierzy nie były dostępne od tak.

Edit:
Wydajność sieci Iperf:
Klient: D945GSEJT
Serwer: notebook nc8430

# iperf -c 192.168.0.151
------------------------------------------------------------
Client connecting to 192.168.0.151, TCP port 5001
TCP window size: 16.0 KByte (default)
------------------------------------------------------------
[  3] local 192.168.0.4 port 49390 connected with 192.168.0.151 port 5001
[ ID] Interval       Transfer     Bandwidth
[  3]  0.0-10.0 sec    745 MBytes    625 Mbits/sec


Klient: notebook nc8430
Serwer: D945GSEJT

# iperf -s
------------------------------------------------------------
Server listening on TCP port 5001
TCP window size: 85.3 KByte (default)
------------------------------------------------------------
[  4] local 192.168.0.4 port 5001 connected with 192.168.0.151 port 41225
[ ID] Interval       Transfer     Bandwidth
[  4]  0.0-10.0 sec    761 MBytes    638 Mbits/sec

Przepustowość sieci podobna w obu kierunkach.
Edytowany przez setHI dnia 11-10-2010 15:24
 
C7_4K
gdzie dostane baterie do tej płyty głównej (z tym kabelkiem lub sam kabelek abym mógł podłączyć baterie 3v ) ??




bo po każdym padzie zasilania muszę odpalać płytę Ręcznie bo za pomocą WOL nie reaguje
 
Przejdź do forum
Zaloguj
Wprowadź adres e-mail lub nazwę użytkownika

Hasło



Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się.

Zapomniałeś/aś hasła?
Aktualnie online
· Gości online: 4

· Użytkowników online: 0

· Łącznie użytkowników: 24,110
· Najnowszy użytkownik: HCI
Czat
Musisz się zalogować, aby opublikować wiadomość.

man1
28-09-2022 22:19
Czy mając vectrę i ich router 6g w trybie bridge (ale wszystkie porty LAN działają) da się zrobić z tego bonding lub cokolwiek by wykorzystać 1,2Gbps od nich?

kerios83
15-09-2022 21:03
@pedro cos tam poleciles? Bo nie widze wiadomosci z shouta nigdzie. Przypominam, chodzi mi o jak najdszybsze wifi (w przystepej cenie) do swiatla 1gB/1gB (bo nie moge dac tam kabla).

tamtosiamto
13-08-2022 20:57
nie za wczesnie na przejmowanie sie takimi sprawami? Wifi 6 jeszcze dobrze nie zagoscilo w domach, mozna powiedziec, ze wcale Smile pozyjemy zobaczymy. Najwyzej da sie po 1 apeku na 1 room i git Wink

dziubek
11-08-2022 22:09
Ciekawi mnie jak z przenikaniem sygnału przez przeszkody? https://www.telepo
lis.pl/tech/sprzet
/...y-z-wifi-7

sts
28-06-2022 11:11
Mój wynik po wifi 1.2GB/s (serwer po lan 1GB/s) https://tiny.pl/93
mj2 i szukam jeszcze czegos szybszego (mówimy o wifi)

maxikaaz
28-06-2022 10:50
@sts - nie, to wyniki z kabla. Klientów AC mam kilku, ale chyba wszyscy "jednostrumien
iowi" 80MHz (czyli 433Mbit/s), więc max. po radiu to ok. 200Mbit/s.

sts
28-06-2022 07:48
@maxikaaz Czy takie prędkości masz po wifi?

maxikaaz
27-06-2022 21:54
@sts - https://ujeb.se/tw
XQeW

maxikaaz
27-06-2022 21:42
@sts - u mnie światło 1000/300 obrabia R7000, awaryjnie mam AC56u. R7000 wykręca 930-940Mbit/s, AC56u mniej o jakieś 20-30Mbit/s. Na obydwu FreshTomato i CTF.

kille72
27-06-2022 19:11
Dołączył: 12/02/2007, zauważyłem ze jestem 15 lat starszy... Grin

56,054,398 unikalnych wizyt