15 Lipca 2020 14:29:25
Nawigacja
· Strona Główna
· Galeria
· Forum
· Linki

· Tomato by Shibby

· Wiki-OpenWrt
· Wiki-DD-WRT
· Emulatory sprzętu

Darowizna
Ostatnio na forum
Najnowsze tematy
· Aktualizacja do Fres...
· [MOD] FreshTomato-MI...
· Asus RT-N18U problem...
· Pręskość OpenVPN
· DNS od cloudflare 1....
· Ruter 2xUSB pod toma...
· [K] R7000 albo RT-AC68U
· VPN TAP między 2 Tom...
· [K] Microserver gen8
· [MOD] FreshTomato-AR...
· Przekierowanie portó...
· [S] Netgear R8500
· [S] Netgear R7000
· Multiroom N z wykorz...
· Router zawiesza się ...
· samba vs ext4 --częś...
· Router pod łącze 600...
· Router do inea 10 Gb/s
· Asus asus rt-n10u i ...
· Zapasowy adres DNS w...
Najciekawsze tematy
· [MOD] FreshTomato... [213]
· [MOD] FreshTomato... [211]
· DNS od cloudflare... [59]
· VPN TAP między 2 ... [27]
· Ruter 2xUSB pod t... [15]
· Aktualizacja do F... [10]
· Przekierowanie po... [9]
· Asus RT-N18U prob... [8]
· Pręskość OpenVPN [2]
· [K] R7000 albo RT... [0]
· [K] Microserver gen8 [0]
· [S] Netgear R8500 [0]
· [S] Netgear R7000 [0]
Ankieta
Jaki procesor posiada twój router?

Broadcom MIPSEL
Broadcom MIPSEL
38% [140 głosów]

Broadcom ARM
Broadcom ARM
51% [188 głosów]

Atheros
Atheros
6% [21 głosów]

Marvell
Marvell
1% [4 głosów]

Ralink
Ralink
1% [2 głosów]

Intel/AMD/VIA
Intel/AMD/VIA
1% [4 głosów]

Żaden z powyższych
Żaden z powyższych
3% [11 głosów]

Ogółem głosów: 370
Musisz zalogować się, aby móc zagłosować.
Rozpoczęto: 02/02/2015 09:38

Archiwum ankiet
Reklama
Twoje IP
3.236.126.101
Reklama
Zobacz temat
OpenLinksys » :: OPROGRAMOWANIE :: » Tomato - firmware
 Drukuj temat
[Artykuł] Jakie tomato będzie dla mnie najlepsze? - odpowiedź na odwieczne pytanie
rsh
Na TP-Link-a TL-WR1043ND nie ma Tomato. Koniec, kropka. Z sensownych rozwiązań OpenWRT + Gargoyle lub DD-WRT.
 
JB
Dziękuje za odpowiedź.
 
renovatio
Witam

Jakie stabilne Tomato do Linksysa WRT54GL v1.1 polecacie?
Mam Tomato Firmware PL v1.28.9054 MIPSR1-beta-034H K26 Std (modyfikacja by Shibby) ale wydaje mi się, że sygnał jest dużo słabszy niż w poprzednnich wersjach - ktoś tam pisał że może być to wina nowszych sterów do wifi. Bawiłem się mocą nadawania ale za wiele to nie zmieniło.
 
shibby
ja wzoruje sie na zrodlach z tomatousb a tam jest nowy kernel i nowe sterowniki broadcoma stad problemy lub gorsza wydajnosc na starszych sprzetach. To jest powod dla ktorego np Victek nadal kompiluje tomato -nd wzorujac sie na oficjalnych zrodlach a tylko dodaje modyfikacje teddiego. Ja tez chce tak zrobic tylko ciezko jest zaczac od zera Wink
Wgraj narazie soft z katalogu MariuszNM. Nie bedzie mialo bajerow ale jest wzorowane ja oficjalnych zrodelkach i jest po polsku.

Niestety nie potrafie powiedziec kiedy ja swoja wersje skoncze.
Router: Ubiquiti EdgeRouter ER-12 (FTTH + LTE/failover, OpenVPN, DPI, VLAN) - łącze 1000/1000mbps
Wi-Fi: Ubiquiti UAP-AC-Pro
NAS: Xpenology DS918+ (i5-6200u, 8GB ram, 3x 4TB/RAID5, SSD cache, Unifi, Pi Hole/DNS Server, Home Assistant, NextCloud+onlyOffice)
UPS: Eaton Ellipse Eco 650
 
_MaRiO_
Hey,
Nie wiem czy podpinam się pod dobry wątek ale ten wydał mi się najodpowiedniejszy...

Na chwilę obecną korzystam z Tomato Firmware v1.27.9047 MIPSR2-beta16 K26 USB Ext
na WNR3500L do którego podpięty jest 500GB dysk zewnętrzny. Dysk jest podzielony następująco:

opt - 1GB
swap - 64MB
dane - 400GB z groszami

Korzystam z wgeta do ściągania plików przez konto proemium hotfile. Wszystko pięknie się ściąga.

Dysk jest udostępniony i widoczny w grupie roboczej.
Po całej konfiguracji i instalacji optware itp. zrobiłem tam sobie kopię zapasową ważnych dla mnie rzeczy. W sumie ponad 100GB, które kopiowałem na dysk przez sieć (Total Commanderem). Wszystko się skopiowało tak jak powinno.

Dzisiaj chciałem skopiować z podpiętego pod router dysku kilka rzeczy, które ściągnęły się w nocy wgetem. W pewnym momencie kopiowanie zatrzymało się i nie było możliwości zalogowania się do routera ani przez GUI ani przez putty.
Grupa robocza zniknęła.
Zresetowałem router i kopiowałem dalej... Po kilku minutach sytuacja powtórzyła się :-/
O dziwo, z internetu dalej mogłem korzystać.

Czy problemem może być dysk, który nie posiada własnego zasilania???
Czy skorzystać z innego Tomato?

Sytuacja jest o tyle dziwna, że router nie wiesza się podczas ściągania wgetem z hotfila na dysk.
 
shibby
Czy problemem może być dysk, który nie posiada własnego zasilania???


strzelam ze tak.

beta16 jest dosc stara. Moze warto zmienic. Jaki system plikow masz na patrycji z ktorej sciagasz?
Router: Ubiquiti EdgeRouter ER-12 (FTTH + LTE/failover, OpenVPN, DPI, VLAN) - łącze 1000/1000mbps
Wi-Fi: Ubiquiti UAP-AC-Pro
NAS: Xpenology DS918+ (i5-6200u, 8GB ram, 3x 4TB/RAID5, SSD cache, Unifi, Pi Hole/DNS Server, Home Assistant, NextCloud+onlyOffice)
UPS: Eaton Ellipse Eco 650
 
_MaRiO_
shibby napisał(a):
Czy problemem może być dysk, który nie posiada własnego zasilania???


strzelam ze tak.

beta16 jest dosc stara. Moze warto zmienic. Jaki system plikow masz na patrycji z ktorej sciagasz?


No to wpadłem jak śliwka w kompot... specjalnie kupiłem dysk zewnętrzny Pfft W kompie i lapku działa bez problemu.

Partycja z której zgrywam to ext2
 
shibby
mozesz zrobic (przy odmontowanej partycji /opt)

e2fsck /dev/sda1

moze ma bledy, wtedy naprawi.
Router: Ubiquiti EdgeRouter ER-12 (FTTH + LTE/failover, OpenVPN, DPI, VLAN) - łącze 1000/1000mbps
Wi-Fi: Ubiquiti UAP-AC-Pro
NAS: Xpenology DS918+ (i5-6200u, 8GB ram, 3x 4TB/RAID5, SSD cache, Unifi, Pi Hole/DNS Server, Home Assistant, NextCloud+onlyOffice)
UPS: Eaton Ellipse Eco 650
 
_MaRiO_
shibby napisał(a):
mozesz zrobic (przy odmontowanej partycji /opt)

e2fsck /dev/sda1

moze ma bledy, wtedy naprawi.


Zrobiłem tak jak napisałeś... Niestety problem pozostał.
Problem występuje tylko i wyłącznie podczas odczytu(zgrywania z dysku podpiętego do routera).
Zapis na dysk podłączony do WNR3500L nie powoduje żadnych problemów. Być może dlatego wget działający w nocy nie zawiesza routera.
 
_MaRiO_
_MaRiO_ napisał(a):
shibby napisał(a):
Czy problemem może być dysk, który nie posiada własnego zasilania???


strzelam ze tak.

beta16 jest dosc stara. Moze warto zmienic. Jaki system plikow masz na patrycji z ktorej sciagasz?


No to wpadłem jak śliwka w kompot... specjalnie kupiłem dysk zewnętrzny Pfft W kompie i lapku działa bez problemu.

Partycja z której zgrywam to ext2


Czy jeżeli byłaby to wina braku dodatkowego zasilania dysku to błąd nie występowałby również przy zapisie na dysk?
 
shibby
ciezko to stwierdzic.
Router: Ubiquiti EdgeRouter ER-12 (FTTH + LTE/failover, OpenVPN, DPI, VLAN) - łącze 1000/1000mbps
Wi-Fi: Ubiquiti UAP-AC-Pro
NAS: Xpenology DS918+ (i5-6200u, 8GB ram, 3x 4TB/RAID5, SSD cache, Unifi, Pi Hole/DNS Server, Home Assistant, NextCloud+onlyOffice)
UPS: Eaton Ellipse Eco 650
 
Damian1p
na poczatku chcialbym sie przywitac i poprosic Was o pomoc. Jestem od niedawna wlascicielem Netgear WNR3500L, mam wgrane Tomato Tomato v1.28.9054 MIPSR2-beta K26 USB Ext, chcialbym podlaczyc do netgear 300GB dysk i miec go w lokalnej sieci (z tego co zauwazylem potrzebuje firmware z Samba, na obecnym firmware dziala to), chcialbym rowniez moc limitowac (okreslac maks up i dl dla konkretnych adresow mac, super by bylo gdyby to dzialalo dynamicznie i np gdy jeden z komputerow nie jest podlaczony do sieci jego maks transfer jest rozdzielany na reszte komputerow) niestety tutaj nie wiem co jest mi potrzebne w ustawieniach Tomato nie ma takiej funkcji jedynie QoS a to mnie nie zadowla. Chcialbym rowniez moc sciagac torrenty przez router, super by bylo gdyby obsluga byla przez GUI czytalem cos o transsmision ale nie wiem jak to sie instaluje i obsluguje. Jesli moge chcialbym Was poprosic o wskazanie konkretnego pliku do odpowiedniej wersji Tomato (super gdyby byla po polsku ale nie wymagam) i oprogramowania dodatkowego jak np samba i transmission. Temat rzeka a ja bym chcial wreszcie uruchomic router i zaczac z niego korzystac poniewaz jak narazie stoi obok i probuje go odpowiednio skonfigurowac.
 
shibby
temat nizej masz moj temat o kompilacjach tomato pl. Wgraj sobie wersje 036H. Bedziesz mial po polsku i bw limiterem.

Wersja z zbudowanym transmission w tomato tez juz jest ale jeszcze niespolszczona. Moze za tydzien lub dwa ukoncze. Transmission mozna tez wgrac z optware. Opisy co i jak masz w dziale tutoriale.
Router: Ubiquiti EdgeRouter ER-12 (FTTH + LTE/failover, OpenVPN, DPI, VLAN) - łącze 1000/1000mbps
Wi-Fi: Ubiquiti UAP-AC-Pro
NAS: Xpenology DS918+ (i5-6200u, 8GB ram, 3x 4TB/RAID5, SSD cache, Unifi, Pi Hole/DNS Server, Home Assistant, NextCloud+onlyOffice)
UPS: Eaton Ellipse Eco 650
 
_MaRiO_
shibby napisał(a):
ciezko to stwierdzic.


Shibby pociągnę temat bo nie daję sobie z tym rady :-/
Podpiąłem bardzo stary dysk (20GB) w kieszeni (z zasilaniem) i w tym przypadku zgrywanie z dysku poprzez otoczenie sieciowe było ok. Natomiast problem był podczas zapisu na dysk (podczas ściąganie wgetem).
Czyli odwrotność problemu do tego który występował z dyskiem bez zasilania :-(

Podczas zgrywania przez otoczenie (z dyskiem zewnętrznym bez zasilania) mam taki błąd:

scsi1 : SCSI emulation for USB Mass Storage devices
scsi 1:0:0:0: Direct-Access SPCC PHD 1.08 PQ: 0 ANSI: 4
sd 1:0:0:0: [sdb] 976773168 512-byte hardware sectors (500108 MB)
sd 1:0:0:0: [sdb] Write Protect is off
sd 1:0:0:0: [sdb] Mode Sense: 23 00 00 00
sd 1:0:0:0: [sdb] Assuming drive cache: write through
sd 1:0:0:0: [sdb] Assuming drive cache: write through
sdb: sdb1 sdb2 sdb3
sd 1:0:0:0: [sdb] Attached SCSI disk
scsi 0:0:0:0: rejecting I/O to dead device
Read-error on swap-device (8:0:432)

Może coś wywnioskujesz z powyższego?
 
shibby
a uzywasz swapa? bo wyglada ze to go boli.

btw nadal uzywasz bety16 czy wgrales cos nowszego?
Router: Ubiquiti EdgeRouter ER-12 (FTTH + LTE/failover, OpenVPN, DPI, VLAN) - łącze 1000/1000mbps
Wi-Fi: Ubiquiti UAP-AC-Pro
NAS: Xpenology DS918+ (i5-6200u, 8GB ram, 3x 4TB/RAID5, SSD cache, Unifi, Pi Hole/DNS Server, Home Assistant, NextCloud+onlyOffice)
UPS: Eaton Ellipse Eco 650
 
_MaRiO_
shibby napisał(a):
a uzywasz swapa? bo wyglada ze to go boli.

btw nadal uzywasz bety16 czy wgrales cos nowszego?


Podział dysku wygląda w tej chwili tak:

opt - 1GB
swap - 70MB
dane - 400GB z groszami

Swapa używam, przynajmniej wszystko na to wskazuje.
W GUI: Partycja 'sda1' swap (70.56 MCool jest aktywna
Z konsoli:
total used free shared buffers
Mem: 61980 22024 39956 0 3048
Swap: 72252 0 72252
Total: 134232 22024 112208

Podczas kopiowania lub używania wgeta Swap used rośnie ale nieznacznie.

Aktualnie używam Twojej wersji tomato: Tomato Firmware PL v1.28.9054 MIPSR2-beta-036H K26 USB Ext
 
shibby
wylacz swapa i zobacz czy problem nadal bedzie wystepowal.
Router: Ubiquiti EdgeRouter ER-12 (FTTH + LTE/failover, OpenVPN, DPI, VLAN) - łącze 1000/1000mbps
Wi-Fi: Ubiquiti UAP-AC-Pro
NAS: Xpenology DS918+ (i5-6200u, 8GB ram, 3x 4TB/RAID5, SSD cache, Unifi, Pi Hole/DNS Server, Home Assistant, NextCloud+onlyOffice)
UPS: Eaton Ellipse Eco 650
 
_MaRiO_
shibby napisał(a):
wylacz swapa i zobacz czy problem nadal bedzie wystepowal.


Niestety po wyłączeniu swapa sprawa wygląda tak...

scsi 0:0:0:0: Direct-Access SPCC PHD 1.08 PQ: 0 ANSI: 4
sd 0:0:0:0: [sda] 976773168 512-byte hardware sectors (500108 MB)
sd 0:0:0:0: [sda] Write Protect is off
sd 0:0:0:0: [sda] Mode Sense: 23 00 00 00
sd 0:0:0:0: [sda] Assuming drive cache: write through
sd 0:0:0:0: [sda] Assuming drive cache: write through
sda: sda1 sda2 sda3
sd 0:0:0:0: [sda] Attached SCSI disk
EXT2-fs warning: mounting unchecked fs, running e2fsck is recommended
EXT3-fs: starting recovery.
kjournald starting. Commit interval 5 seconds
EXT3 FS on sda3, internal journal
EXT3-fs: recovery complete.
EXT3-fs: mounted filesystem with ordered data mode.
hub 1-0:1.0: port 1 disabled by hub (EMI?), re-enabling...
usb 1-1: USB disconnect, address 2
Buffer I/O error on device sda3, logical block 659
lost page write due to I/O error on sda3
Aborting journal on device sda3.
Buffer I/O error on device sda3, logical block 550
lost page write due to I/O error on sda3
journal commit I/O error
Buffer I/O error on device sda3, logical block 84672514
lost page write due to I/O error on sda3
scsi 0:0:0:0: [sda] Result: hostbyte=0x01 driverbyte=0x00
end_request: I/O error, dev sda, sector 684850700
scsi 0:0:0:0: rejecting I/O to dead device
scsi 0:0:0:0: rejecting I/O to dead device
scsi 0:0:0:0: rejecting I/O to dead device
EXT3-fs error (device sda3): ext3_find_entry: reading directory #2 offset 0
scsi 0:0:0:0: rejecting I/O to dead device
Buffer I/O error on device sda3, logical block 0
lost page write due to I/O error on sda3
scsi 0:0:0:0: rejecting I/O to dead device
Buffer I/O error on device sda2, logical block 0
lost page write due to I/O error on sda2
usb 1-1: new high speed USB device using ehci_hcd and address 3
usb 1-1: configuration #1 chosen from 1 choice
scsi1 : SCSI emulation for USB Mass Storage devices
scsi 0:0:0:0: rejecting I/O to dead device
scsi 0:0:0:0: rejecting I/O to dead device
scsi 0:0:0:0: rejecting I/O to dead device
scsi 0:0:0:0: rejecting I/O to dead device
scsi 0:0:0:0: rejecting I/O to dead device
scsi 0:0:0:0: rejecting I/O to dead device
scsi 0:0:0:0: rejecting I/O to dead device
ext3_abort called.
EXT3-fs error (device sda3): ext3_journal_start_sb: Detected aborted journal
Remounting filesystem read-only
scsi 0:0:0:0: rejecting I/O to dead device
Buffer I/O error on device sda3, logical block 550
lost page write due to I/O error on sda3
scsi 1:0:0:0: Direct-Access SPCC PHD 1.08 PQ: 0 ANSI: 4
sd 1:0:0:0: [sda] 976773168 512-byte hardware sectors (500108 MB)
sd 1:0:0:0: [sda] Write Protect is off
sd 1:0:0:0: [sda] Mode Sense: 23 00 00 00
sd 1:0:0:0: [sda] Assuming drive cache: write through
sd 1:0:0:0: [sda] Assuming drive cache: write through
sda: sda1 sda2 sda3
sd 1:0:0:0: [sda] Attached SCSI disk
root@SatelliteNET:/tmp/home/root#
 
shibby
stwierdze ze to nadal wina dysku. Ja mam obecnie pod wersje 042 podpiety pendrive 8GB i od 72h sciaga sie na niego testowo torrent. Router dziala, transmission nie ma problemow z zapisem na pendrive.

btw sformatuj na ext2 zamiast ext3 i zobacz (moze journal go dobija)
Router: Ubiquiti EdgeRouter ER-12 (FTTH + LTE/failover, OpenVPN, DPI, VLAN) - łącze 1000/1000mbps
Wi-Fi: Ubiquiti UAP-AC-Pro
NAS: Xpenology DS918+ (i5-6200u, 8GB ram, 3x 4TB/RAID5, SSD cache, Unifi, Pi Hole/DNS Server, Home Assistant, NextCloud+onlyOffice)
UPS: Eaton Ellipse Eco 650
 
_MaRiO_
shibby napisał(a):
stwierdze ze to nadal wina dysku. Ja mam obecnie pod wersje 042 podpiety pendrive 8GB i od 72h sciaga sie na niego testowo torrent. Router dziala, transmission nie ma problemow z zapisem na pendrive.

btw sformatuj na ext2 zamiast ext3 i zobacz (moze journal go dobija)


Wcześniej był na ext2 i miałem te same objawy.
Podczas ściągania plików wgetem wszystko śmiga OK.
Problem występuje tylko i wyłącznie kiedy chcę z dysku podpiętego pod WNR3500L przerzucić na inny dysk ściągnięte pliki.
Obojętnie czy robię to po FTP czy przez SAMBĘ. Ech... postaram się załatwić jeszcze jakiś inny dysk i potestować.
 
Przejdź do forum:
Logowanie
Nazwa użytkownika

Hasło



Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się

Nie możesz się zalogować?
Poproś o nowe hasło
Aktualnie online
· Gości online: 5

· Użytkowników online: 0

· Łącznie użytkowników: 23,936
· Najnowszy użytkownik: the4anoni
Shoutbox
Musisz zalogować się, aby móc dodać wiadomość.

servee
14-07-2020 22:43
Nie mogę się w żaden sposób połączyć z Linksys E900 z Tomato na pokładzie, diody świecą. Jak przywrócić go do ustawień fabrycznych?

djwujek
13-07-2020 18:32
Jaką pojemność dysku obsłuży ruter Asusa RT-N 10U na najnowszym tomato ?

tamtosiamto
13-07-2020 12:08
chetnie bym kupil non hilink ale bida z nedza na alle

jurekk
13-07-2020 07:57
Ja kiedyś z tego korzystałem tutka http://www.bez-kab
li.pl/viewtopic.ph
p?t=42416 nie kombinuj za duzo ze zmianami softow bo jak sie cos zapętli trudno odratować , przerabialem to

tamtosiamto
12-07-2020 22:48
wujek gogle uzyty, i na pierwszym miejscu wyyebalo mi wynik, gdzie typ uwalil sticka:/ datego pytam na zaufanym forum :/

pedro
12-07-2020 20:32
Użyć wujka googla?

tamtosiamto
12-07-2020 13:38
jak zrobic non hilink Huawei E3372s-153 z hilink? chce kupic non hilink ale nic nie znalazlem na alledrogo.

man1
10-07-2020 20:36
oo, ja tu chcialem zabrac sie za update ft 2018.x do 2020.3 a tu widze nowa wersja... Smile widze, ze cos dzialo się z openvpn - mam prosbe o info, ovpn dziala?

waldop
24-06-2020 04:49
Czy filtry Pi-Hole będą działać pod FreshTomato?

sszpila
23-06-2020 19:56
Tak, zapisywać dane tych liczników w jjfs/pendrive/cifs
czy na jakim tam podłączysz nośniku danych

djwujek
22-06-2020 03:13
Czy jest jakiś sprawdzony sposób aby w zakładce " Bandwidth " jak i " IP Traffic " zapamiętane były wartości transferu po restarcie rutera ? Próbuję na RT-N12 D1 i RT-N 10u

djwujek
13-06-2020 21:24
Czy ktoś się nie orientuje czy na mikrotiku da sie zrobić qotę w Mb dla danego ip jak w Gargoyle ? A czy blokowanie youtube netflixa hbogo messengera też jest możliwe ?

djwujek
13-06-2020 14:34
Czy w trybie kiedy tomato robi za ap przed nim jest ruter można skonfigurować żeby działała zakładka IP Traffic bo nic nie pokazuje nawet jeśli przypisze statyczne adresy w zakładce Static DHCP/ARP/IP

tamtosiamto
30-05-2020 18:16
szukam okazji na fejsowym marketplace, czasem ludzie chyba nie wiedza, co sprzedaja

mosfit
30-05-2020 16:38
kupiłeś za tyle ? No to tanio wyrwałeś . Ja mam na myśli sprzedaż

PixelPL
30-05-2020 13:06
Mi jak padł Asus RT-N16 to używam pfSense na AMD E-350, +550/55Mb

tamtosiamto
30-05-2020 11:06
a ja ac3200 za 250 Wink i ac56 za 150

41,881,704 unikalne wizyty