25 Października 2021 12:50:09
Nawigacja
· Strona Główna
· Forum

· Tomato by Shibby
· FreshTomato


Wątki na forum
Najnowsze dyskusje
· Jak się pozbyć rou...
· Dostęp do LAN poprz...
· [MOD] FreshTomato-MI...
· Przepustowość łą...
· [MOD] FreshTomato-AR...
· [Sptrzedam] Qnap TS-...
· Problemy z WiFi
· [S] ASUS RT-AC66U
· Jaki router wybrać-...
· [HOWTO] Kompilacja "...
· Włączenie interfej...
· Własny NAS na Xpeno...
· pi-hole na tomato?
· Słaby zasięg Synol...
· IPS i EoIP
· Asus RT-AX55 vs RT-A...
· Udostępnienie inter...
· Proxmox pytania
· niepoprawny timestam...
· OpenVPN - problem z ...
Najpopularniejsze obecnie wątki
· [MOD] FreshTomato... [642]
· [MOD] FreshTomato... [333]
· Przepustowość ... [14]
· Jak się pozbyć ... [9]
· [S] ASUS RT-AC66U [4]
· Dostęp do LAN po... [3]
· Problemy z WiFi [2]
· [Sptrzedam] Qnap ... [0]
Ankieta
Jaki procesor posiada twój router?

Broadcom MIPSEL
Broadcom MIPSEL
37% [146 głosów]

Broadcom ARM
Broadcom ARM
52% [204 głosów]

Atheros
Atheros
5% [21 głosów]

Marvell
Marvell
1% [4 głosów]

Ralink
Ralink
1% [2 głosów]

Intel/AMD/VIA
Intel/AMD/VIA
1% [4 głosów]

Żaden z powyższych
Żaden z powyższych
3% [12 głosów]

Ogółem głosów: 393
Musisz zalogować się, aby móc zagłosować.
Rozpoczęto: 02/02/2015 09:38
Twoje IP
44.192.54.67
Zobacz wątek
OpenLinksys » :: ROUTERY :: » Asus
 Drukuj wątek
wl-500Gp + Atheros + Kamiakze 8.09
turbox1
Mam problem z wifi na wl-500gp, karta to TP-LINK WN-560G. Po zmianie na Kamikaze 8.09 mam strasznie słaby sygnał.
Konfiguracja idenyczna jak na wersji TRUNK z sierpnia (działało OK), korzystam ze sterownika MADWIFI.

Może ma ktoś podobny problem ?
ASUS wl-500gP (TOMATO 1.27 USB + VPN) + FON LaFonera (DD-WRT V24 sp1) + SpeedStream 5100
 
arteq

root@OpenWrt:/# uci show wireless
wireless.wifi0=wifi-device
wireless.wifi0.type=atheros
wireless.wifi0.disabled=0
wireless.wifi0.channel=5
wireless.wifi0.diversity=0
wireless.wifi0.txantenna=1
wireless.wifi0.rxantenna=1
wireless.@wifi-iface[0]=wifi-iface
wireless.@wifi-iface[0].device=wifi0
wireless.@wifi-iface[0].network=lan
wireless.@wifi-iface[0].mode=ap
wireless.@wifi-iface[0].ssid=OpenWrt
wireless.@wifi-iface[0].encryption=none
wireless.@wifi-iface[0].wmm=0
wireless.@wifi-iface[0].bgscan=0
root@OpenWrt:/#


mam powyzszy konfig i działa... dobrze ale nadal gorzej niz brcm. Chodzi mi o jakos sygnału.
Pozdrawiam, Artur
http://digi-led.pl Elementy elektroniczne | urz?dzenia sieciowe | us?ugi informatyczne
http://openwrt.pl - Polskie Centrum OpenWrt
o p e n (your) r o u t e r . p l
 
reaper7
mi na 7.09 działało bardzo dobrze - do tego stopnia że router przykręcony pod biurkiem razem z oryginalną anteną był osiągalny z nokii e51 z odległości 50m oddzielonej kolejnym żelbetowym blokiem...od kiedy zmieniłem na 8.09 to zasięg mam tragiczny...siła sygnału skacze jak chce...nieraz z drugiego pokoju nie mogę się połączyć...

root@dhouse:~# uci show wireless
wireless.wifi0=wifi-device
wireless.wifi0.type=atheros
wireless.wifi0.channel=03
wireless.wifi0.disabled=0
wireless.wifi0.agmode=11bg
wireless.wifi0.diversity=0
wireless.wifi0.txantenna=1
wireless.wifi0.rxantenna=1
wireless.cfg036b89=wifi-iface
wireless.cfg036b89.device=wifi0
wireless.cfg036b89.mode=ap
wireless.cfg036b89.ssid=AMnezja
wireless.cfg036b89.hidden=0
wireless.cfg036b89.encryption=wep
wireless.cfg036b89.network=lan
wireless.cfg036b89.isolate=0
wireless.cfg036b89.txpower=24
wireless.cfg036b89.bgscan=0
wireless.cfg036b89.wds=0
wireless.cfg036b89.key=1
wireless.cfg036b89.key1=1234567890
wireless.cfg036b89.80211h=0
wireless.cfg036b89.bursting=0
wireless.cfg036b89.wmm=0
wireless.cfg036b89.xr=0
wireless.cfg036b89.macpolicy=allow
wireless.cfg036b89.maclist=00:xx:xx:xx:xx:xx

Edytowany przez reaper7 dnia 27-12-2008 13:14
=====================
ASUS 500gP+Kamikaze
IPBOX9000HD+STLinux(sh4)
w razie co Compaq+FreeBSD 6.2 Smile
=====================
 
turbox1
Wróce narazie do TRUNK 12572 z przed wprowadzenia nowego HAL do atherosa. Zależy mi na dobrym sygnale WIFI gdyż router stoi piętro niżej i ma do przebicia strop i ściane ;] zostaje poczekać na rozwój sytuacji ;] może już niedługo poprawią te sterowniki (MADWIFI) ;]
Najgorsze że na Debiania i WN-310G (AR5007EG) + MADWIFI jest też słaby sygnał. Zdecydowanie słabszy niż na XP. I nie pomagają zmiany TX i RX antena, diversity, etc.... Nie testowałem niestety karty na ath5k ;/
Edytowany przez turbox1 dnia 27-12-2008 14:08
ASUS wl-500gP (TOMATO 1.27 USB + VPN) + FON LaFonera (DD-WRT V24 sp1) + SpeedStream 5100
 
Zyongoo
Witam

Konfiguracja u mnie jak w tytule postu, karta MicroTik R52 http://www.mikrotik.org.pl/urzadz.php...33&idx=691 , z typowym chipem Atheros AR5414.
Za diabła nie mogę uruchomić radia nawet z podanymi powyżej konfiguracjami.
Zastanawia mnie, że:

uci commit wireless && reboot
wifi0 (atheros) : Interface type not supported

Czy ja czegoś nie zainstalowałem? Sterowniki, jakie?
Pozdrawiam
Zyongoo
 
obsy
kmod-madwifi?
Masz niepotrzebny ruter, uszkodzony czy nie - ch?tnie przygarn? go.
http://eko.one.pl - prawie wszystko o OpenWrt
http://openrouter.info
 
reaper7
zainstalowałem 8.09_RC2 z nadzieją że:

Cytat

Zmany od wersji 8.09rc2:
* stabilizacja drivera MadWiFi (atheros)

nie dość, że zasięg nic a nic się nie poprawił to jeszcze po paru chwilach przestaje przesyłać cokolwiekSad
ustawienia z wersji na wersję takie same - jak wyżej podałem...
może coś w nich jest nie tak??
ale na tych samych ustawieniach 7.09 działał wzorowo
NO DRAMAT PO PROSTU...
=====================
ASUS 500gP+Kamikaze
IPBOX9000HD+STLinux(sh4)
w razie co Compaq+FreeBSD 6.2 Smile
=====================
 
reaper7
Znalazłem na sieci po długich poszukiwaniach rozwiązanie mojego problemu (jak się okazuje nie tylko mojego ) z dziwnym zachowaniem karty atheros (skoki poziomu sygnału, ogólny spadek zasięgu itd)
http://madwifi-project.org/ticket/2230

żeby to człowiek wiedział że softled może tak nasyfić ...

na początek proponuję sprawdzić co zwróci:

cat /proc/sys/dev/wifi0/softled

jeśli 1 to jest duża szansa że wpisem w /etc/config/wireless (sekcja config wifi-device wifi0):

option softled    0

naprawicie sobie wifi :)

ja profilaktycznie zmieniłem jeszcze wszelkie wpisy dotyczące softled w:

/lib/wifi/madwifi.sh


powodzenia!
=====================
ASUS 500gP+Kamikaze
IPBOX9000HD+STLinux(sh4)
w razie co Compaq+FreeBSD 6.2 Smile
=====================
 
arteq
@reaper7 i to jest powodem ze nie łaczy czasami, ze skacze sygnał ??
Pozdrawiam, Artur
http://digi-led.pl Elementy elektroniczne | urz?dzenia sieciowe | us?ugi informatyczne
http://openwrt.pl - Polskie Centrum OpenWrt
o p e n (your) r o u t e r . p l
 
reaper7
@Arteq - zaskakujące - ale tak właśnie jest - od 8.09rc1 borykałem się z tym problemem - rzucałem mięsem na prawo i lewo i w zeszły piątek natknąłem się na ten opis...i znów mogę w kiblu słuchać na e51 radio ze stream'a - wcześniej to była loteria z tym że najczęściej wlan po prostu nie był osiągalny poza pokojem!!! (lub poziom skakał w nieznanym mi rytmie)
Potem jeszcze znalazłem potwierdzenie innych na:
http://forum.openwrt.org/viewtopic.ph...811#p80811
Edytowany przez reaper7 dnia 04-03-2009 23:38
=====================
ASUS 500gP+Kamikaze
IPBOX9000HD+STLinux(sh4)
w razie co Compaq+FreeBSD 6.2 Smile
=====================
 
arteq
nawet napisałem posta w tym watku :-)

swietnie, to jutro pomecze karte tplinka Grin
Pozdrawiam, Artur
http://digi-led.pl Elementy elektroniczne | urz?dzenia sieciowe | us?ugi informatyczne
http://openwrt.pl - Polskie Centrum OpenWrt
o p e n (your) r o u t e r . p l
 
kefas01
To jaki chipset Atherosa byłby najpewniejszy dla Asusa i jednocześnie dawał trochę większą moc (czyli jaka antena?) niż oryginał Broadcoma? Taki Sparklan za 60-70zł wystarczy, czy trzeba inwestować w coś droższego?
 
4rturr
Dołączam się do pytania. Moglibyście polecić jakąś karte minipci? Co myślicie o TP-Link TL-WN560G?
 
drobny

Cytat

4rturr napisał/a:
Dołączam się do pytania. Moglibyście polecić jakąś karte minipci? Co myślicie o TP-Link TL-WN560G?


Miesiac temu taka zakupilem, moja konfiguracja :


config wifi-device  wifi0
   option type     atheros
   option channel  6
   option softled  0
   option diveristy 0
   option txantenna 2
   option rxantenna 2
   option agmode 11g
   option distance 600

config wifi-iface
   option device   wifi0
   option network   lan
   option mode   ap
   option ssid   TEST
   option encryption psk
   option key 12345678
   option txpower 16
   option bursting 1
   option bgscan 0
   option xr 1
   option ar 0
   option wmm 0


Transfer plkow (samba) miedzy ruterem po wifi 2MB/s, jakosc sygnalu "Znakomita" w calym domu. PC'et z karta d-linka bazujaca tez na atherosie laczy sie w trybie turbog+ 108M. Do rutera podlaczny jest dysk TOSHIBA MK8009GAH 1.8" pobiera <1W mocy wiec zasila sie z portu USB. Caly root stoi na dysku ! Calosc kompilowalem z trunk'a, kernel 2.6.28.9 Jestem zadowolony z pracy routera w takiej konfiuracji !
 
jagiel
Witam,

Ogólnie nie mam problemu z sygnałem, ale sygnał z ASUS 500gP trzeba przyznać jest marny... Wymieniłem antenę na Pentagram 9dbi

http://allegro.pl/item642627876_anten..._5lat.html

Sygnał poprawił się, ale nadal mnie nie satysfakcjonuje. Myślę nad dokupieniem wzmaniacza lub wymianą karty wifi. Pytanie dlaczego nie działa N? Brak sterowników? Czy karta o której mowa wyżej znacznie poprawi mi moc sygnału? Pozdrawiam

OpenWrt by Obsy
TP-Link TL-WR1043ND
+ Samsung HD154UI na NTFS
+ 4x Usb hub
+ pendrive 256 MB na swap i extroot

 
shibby
te antenki to badziewie. ja na zasieg asusa nie narzekam. dwie sciany, antenki wewnetrzne, odleglosc 30m przez osiegle i sasiad na neta nie narzeka Smile

asus 500gp nie ma radia N... wiec nie rozumiem pytania?!?!
Edytowany przez shibby dnia 01-06-2009 15:04
Router: EdgeRouter ER-12
Switch: Ubiquiti US-8-150W
Wi-Fi: Ubiquiti UAP-AC-Pro + U6-Lite
NAS: Xpenology DS918+
Serwer: Dell 3040M
https://napiecie.salama.pl
 
jagiel
Chodzi mi o to, że skoro można wymienić sieciówkę na TP-Link TL-WN560G to dlaczego nie można na TP-Link TL-WN961N lub chociaz TP-Link TL-WN662AG? Kwestia sterowników? Jaką antenę poleciłbyś mi, tylko żeby domownikom mózgi się nie upiekły Pfft
Pozdroawiam

OpenWrt by Obsy
TP-Link TL-WR1043ND
+ Samsung HD154UI na NTFS
+ 4x Usb hub
+ pendrive 256 MB na swap i extroot

 
obsy
Możesz wymienić. I jak tylko jest obsługiwana przez ath9k to będzie N chodziła.
Masz niepotrzebny ruter, uszkodzony czy nie - ch?tnie przygarn? go.
http://eko.one.pl - prawie wszystko o OpenWrt
http://openrouter.info
 
chrz
Witam, jakiś progres u kogoś w tym temacie ? Bardziej dla zabawy niż konieczności zakupiłem TP-Link WN961N ( Atheros AR5416 ), umieściłem w WL500W i nie za bardzo mi chce ruszyć n.
Sytuacja wygląda tak, na oryginalnym xwrt 8.09 po zainstalowaniu ath5k, jest komunikat o tym, ze karta nie jest supportowana. W sumie moze to i ok, bo z tego co doczytałem n jest dopiero w ath9k. Niestety tego modułu w 8.09 nie ma. Zainstalowałem trunk z 23.07.09 i w ogóle dmesg karty nie pokazał (ani jednego komunikatu związanego z wlan) tam już ath9k jest. Poza tym zdecydowanie wolniej chodziła wersja trunk na wl500w, mam nadzieje, ze to akurat w tym trunku bo jak to będzie juz stała tendencja to kiszka. Wróciłem do 8.09 i zainstalowałem madwifi, tutaj bez problemu karta chodzi ale oczywiście maksymalnie w g. Spróbuje z nowszym trunkiem :/ Gdyby komuś się udało to byłbym wdzięczny za info albo sugestie. Póki co i tak jest lepiej bo nie utknąłem na 2.4 Wink
 
obsy
A zainstalowałes kmod-mac8021? bo pewnie nie. O hostapd nie będę już wspominał...

Musisz używać trunka bo 8.09/8.09.1 nie wspiera w ogóle nowszych sterowników. W 8.09.2 mają to zmienić (na okoliczność b43), ale to się zobaczy Smile
Masz niepotrzebny ruter, uszkodzony czy nie - ch?tnie przygarn? go.
http://eko.one.pl - prawie wszystko o OpenWrt
http://openrouter.info
 
Przejdź do forum
Zaloguj
Wprowadź adres e-mail lub nazwę użytkownika

Hasło



Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się.

Zapomniałeś/aś hasła?
Aktualnie online
· Gości online: 17

· Użytkowników online: 0

· Łącznie użytkowników: 24,040
· Najnowszy użytkownik: mucha76
Czat
Musisz się zalogować, aby opublikować wiadomość.

AdrianAdi
05-10-2021 23:03
Przymierzam się do kupna takiego i mam kilka pytań z tym zwoązanych

AdrianAdi
05-10-2021 23:02
Jest tu kto?

AdrianAdi
05-10-2021 22:59
Witam mam pytanie odnośnie routerów gamingowych do ps4 czyli konsoli

Maniek91PL
04-09-2021 10:34
Wink super ! Dzięki ! Adooni ! już testuje co i jak

Adooni
04-09-2021 06:31
sprawdzasz w status - overview, a zmieniasz w Basic - Network

Maniek91PL
03-09-2021 22:37
jak sprawdzić i zmienić kanał w wifi 2.4 w tomato ? Shock

goof3r
23-07-2021 16:21
Mi chodziło w sekcji VPN bo w WAN to nic mi nie da jak zmienie....

Adooni
22-07-2021 21:34
nie mam pod reka FT ale powinno to byc w WAN Settings -Type - L2TP. Jest tam tez pole L2TP Server

goof3r
22-07-2021 20:08
Witam, takie małe pytanie mam, czy w najnowszej wersji freshtomato jest możliwosć postawienia serwera/klienta VPN L2TP ?

Maniek91PL
20-07-2021 13:55
potwierdzam, wyczyściłem przeglądarkę, działa teraz prawidłowo na najnowszym freshtomato ! Dzięki jeszcze raz

45,625,857 unikalnych wizyt