07 Grudzień 2019 10:39:27
Nawigacja
· Strona Główna
· Galeria
· Forum
· Linki

· Tomato by Shibby

· Wiki-OpenWrt
· Wiki-DD-WRT
· Emulatory sprzętu

Darowizna
Ostatnio na forum
Najnowsze tematy
· Asus RT-N15U + Tomat...
· Router z Tomato 1.28...
· [S] ASUS RT-N66U B1 ...
· FreshTomato - blockl...
· Internet Airmax
· Problem z połączenie...
· OpenVPN client - wię...
· FreshTomato update 2...
· R7000 + dysk USB 3.0
· 4G-AC68U Marlin
· Jakie urządzenie typ...
· asus RT-AC86U jaki m...
· Asus RT-AC85P - opinie
· Linksys Ea9500 boot ...
· [S] ASUS RT-AC3200
· [MOD] FreshTomato-AR...
· Adblock tomato Youtu...
· Głośnik BT z dobrym ...
· [MOD] FreshTomato-MI...
· Tomato 1.28 i auto p...
Najciekawsze tematy
· Linksys Ea9500 bo... [12]
· Router z Tomato 1... [11]
· Jakie urządzenie ... [11]
· Asus RT-N15U + To... [9]
· Problem z połącze... [9]
· FreshTomato updat... [7]
· asus RT-AC86U jak... [5]
· 4G-AC68U Marlin [4]
· R7000 + dysk USB 3.0 [2]
· FreshTomato - blo... [1]
· Asus RT-AC85P - o... [1]
· [S] ASUS RT-N66U ... [0]
· Internet Airmax [0]
· OpenVPN client - ... [0]
Ankieta
Jaki procesor posiada twój router?

Broadcom MIPSEL
Broadcom MIPSEL
38% [135 głosów]

Broadcom ARM
Broadcom ARM
50% [176 głosów]

Atheros
Atheros
6% [21 głosów]

Marvell
Marvell
1% [4 głosów]

Ralink
Ralink
1% [2 głosów]

Intel/AMD/VIA
Intel/AMD/VIA
1% [4 głosów]

Żaden z powyższych
Żaden z powyższych
3% [11 głosów]

Ogółem głosów: 353
Musisz zalogować się, aby móc zagłosować.
Rozpoczęto: 02/02/2015 09:38

Archiwum ankiet
Reklama
Twoje IP
35.170.81.210
Reklama
Zobacz temat
OpenLinksys » :: OPROGRAMOWANIE :: » Tomato - firmware
 Drukuj temat
Tomato - bugi/problemy - wszystkie wersje
Jacek5 Dziekuje za dotacje
Najnowsza wersja od kille72 i problem z poalczeniem upsa:
Not available: upsfetch: tcp_open failed for 127.0.0.1 port 3551

Wczesniej zaznaczałem obsluge usb 1.. teraz dodatkowo wlasciwa opcje ale bezskutecznie....
Asus RT-AC56U @1200,666 + Tomato 138 AIO
GPON 75/75
ASUS RT-N16 + Tomato 132 AIO
Multimedia 60Mb/3
 
kille72 Dziekuje za dotacje
Jacek5 napisał(a):

Najnowsza wersja od kille72 i problem z poalczeniem upsa:
Not available: upsfetch: tcp_open failed for 127.0.0.1 port 3551

Wczesniej zaznaczałem obsluge usb 1.. teraz dodatkowo wlasciwa opcje ale bezskutecznie....


Jaka z moich ostatnich kompilacji działa z połączeniem upsa?
 
Jacek5 Dziekuje za dotacje
kille72, poprzednia to z mojego podpisu Smile Nie mam możliwości robienia częstszych aktualizacji

Połączony z 16 luty 2018 11:07:14:
EDIT: Juz działa poprawnie monitorowanie UPSa. Nie mam pojecia co sie odblokowalo Smile
Ale zauwazylem inny, bardziej irytujacy problem. Bardzo wolne predkosci kopiowania danych z samby. Wrzucanie na dysk podpiety pod router odbywa sie normalnie.
Edytowane przez Jacek5 dnia 16-02-2018 11:07
Asus RT-AC56U @1200,666 + Tomato 138 AIO
GPON 75/75
ASUS RT-N16 + Tomato 132 AIO
Multimedia 60Mb/3
 
kille72 Dziekuje za dotacje
Jacek5 napisał(a):
Ale zauwazylem inny, bardziej irytujacy problem. Bardzo wolne predkosci kopiowania danych z samby. Wrzucanie na dysk podpiety pod router odbywa sie normalnie.


Poproszę o więcej info.
 
Jacek5 Dziekuje za dotacje
image.ibb.co/mQzd5n/kopiowanie_z_routera_1.jpg
image.ibb.co/bPupBS/kopiowanie_z_routera_2.jpg
generator zdjęć

Po chwili kopiowaia wywalilo blad. Transfer maks pare megana sekunde, czesto stoi na zerze. Po aktualizacji czyscilem NVRAM ...i ustawilem recznie. Co ciekawe, jak wspomnialem, wrzucanie przez sambe odbywa sie z predkoscia kilkunastu mega.... Co smieszne, korzystajac z ftpa jest juz poprawnie, chco transfer siega ok 10MB/s czyli mniej niz przy wrzucaniu na serwer przez SAMBE Smile
Asus RT-AC56U @1200,666 + Tomato 138 AIO
GPON 75/75
ASUS RT-N16 + Tomato 132 AIO
Multimedia 60Mb/3
 
kille72 Dziekuje za dotacje
Jest tak na wersji 2017.3 (nowsza Samba z SMB2)? Tez tak masz na starszych wersjach np. v138?
 
Jacek5 Dziekuje za dotacje
Wczesniej bylo dobrze, ale nie bylo mnie pare miesiecy w domu i nie mozna wyklcuzcy, ze byc moze jakas aktualizacja windowsa skopala sprawe. Wiem, ze od jakiegos czasu jak wpsomniales jest aktywna ta nowsza wersja, ale oczekiwałem delikatnych znizek predkosci....
Jutro wrzuce wczesniejsza wersje., choc mam juz malo czasu, bo znow wyjezdzam...

Połączony z 25 luty 2018 12:24:15:
Czy przekierowanie w Port Forwarding, Basic, dizała poprawnie? Mam dwie kamery IP marki hikvision. Zgodnie z instrukcja, przekirrowałem 3 porty, ale bez porzadanego efektu Smile
Po właczeniu UPnP, okazało sie, ze kamera zazadała przekierowania paru innych, ktore rowniez chciałem recznie przekierowac. Tez bez efektu. Obecnie mam załaczona opcje UPnP, bo choc, jak mi sie wydaje dobrze skonfigurowąłem, to nie działa...
Wrzucam screen kolejno z zakładki basic i upnp.
imgie.pl/images/2018/02/25/przekierowaniekamera1c6dda.jpg
imgie.pl/images/2018/02/25/przekierowaniekamera21fdfc.jpg

Dodam, ze w ustawienuiu routera musze podac swoj wew adres ip, ktory u mojego IP zostaje jakos przekierowany na publiczny adres. I tak w zakaldce upnp kamery widnieje jako zewnetrzny adres IP wlasnie moj wew... Moze tu tkwic problem? Wiem, ze przed laty przekeowało sie porty wpisujac pewne reguly w firewallu...? Moze to ustawienie z zakaldki jest zawodne?
Edytowane przez Jacek5 dnia 25-02-2018 12:24
Asus RT-AC56U @1200,666 + Tomato 138 AIO
GPON 75/75
ASUS RT-N16 + Tomato 132 AIO
Multimedia 60Mb/3
 
kille72 Dziekuje za dotacje
A ustaw tak i zobacz:
kille72 dodał/a następującą plik:
Nie masz uprawnień to pobierania załączników w tym temacie.

 
Jacek5 Dziekuje za dotacje
Hehe, prostsze ustawienie i skuteczne. Dziekuje
Asus RT-AC56U @1200,666 + Tomato 138 AIO
GPON 75/75
ASUS RT-N16 + Tomato 132 AIO
Multimedia 60Mb/3
 
kille72 Dziekuje za dotacje
Jacek5 napisał(a):

Hehe, prostsze ustawienie i skuteczne. Dziekuje


Ciesze się ze działa Smile To nie bug, tak się prawidłowo robi port forwarding:
https://learntoma...-a-router/
 
overflow2
Jest jakiś błąd przy odczytywaniu konfiguracji VLANów przez Ethernet Ports State. Kiedy ustawiam na WANie VID 35 to rozjeżdża się kolejność.

Może to ktoś potwierdzić? Tak to wygląda u mnie:

strzalowa.net/img/std.png

Zaznaczenie inwerted nie pomaga:

strzalowa.net/img/inw.png

Po wyczyszczeniu NVRAM jest ok, dopiero ustawienie VID 35 rozwala kolejność.

Połączony z 17 marzec 2018 09:01:40:
Mowa o AC56U.
Edytowane przez overflow2 dnia 17-03-2018 09:01
Asus RT-AC56U (freshtomato-ARM 2019.3 AIO) + FTTH Orange 1 Gbps/100 Mbps
TL-WR1043NDv1 (OpenWrt 19.07) - freeradius3
3x Asus RT-N10U, 2x Asus RT-N12_D1 (freshtomato-MIPS 2019.2 miniVPN / Max) --> NCP_MR@OpenVPN (ADSL, LTE, 3G, FTTH, FTTH)
 
Tasiorsa
@overflow2 u mnie jest to samo gdy ustawie VLAN 102 dla PPPoE. Router RT-AC56U
 
LDevil Dziekuje za dotacje
Mam problem z poprawnym działaniem bridga, moja konfiguracja wygląda tak:
Pobierz kod źródłowy  Kod źródłowy
[root@netgear ~]$ brctl show
bridge name     bridge id               STP enabled     interfaces
br0             8000.10da4385eef8       no              eth1
                                                        vlan30
br1             8000.10da4385eef8       no              vlan10
                                                        wl0.1
br2             8000.10da4385eef8       no              vlan1



I teoretycznie to co wejdzie na wl0.1 powinno trafić do vlan10, ale niestety trafia fo vlan30 :/
Ktoś wie co może być tego przyczyną i jak to naprawić?
WNR3500L V2 - Tomato v1.28.0000 MIPSR2-140 K26 USB VPN
 
tensow
Oprogramowanie FreshTomato Firmware 2018.4 K26ARM USB AIO-64K-NOSMP

VPN Tunneling -> Tinc Daemon -> Status -> Edges -> Info -> Wybrany host

Informacje o wybranym hoście prezentowane są nieprawidłowo w jednej linii
Ten sam problem występuje we wcześniejszych wersjach FresTomato

W wersji FreshTomato Firmware 2018.4 MIPSR2 K26 USB AIO - jest ok
W wersji Shibby Tomato Firmware 1.28.0000 MIPSR2-140 K26 USB AIO - jest ok

Pewnie chodzi o znak końca linii

Połączony z 20 wrzesień 2018 15:16:00:
Czy ktoś wie w jaki sposób można uruchomić Tinca w przypadku gdy Wi-Fi działa w trybie Wireless Ethernet Bridge i opcja w konfiguracji Start With WAN nie działa ?
Edytowane przez tensow dnia 20-09-2018 15:16
 
Steel_Rat
Bo w tym trybie nie działa wan. Dlatego nie ma takiej opcji.
WRT3200ACN (WRT32X) + OpenWRT 18.06+światełko 150/150 Mb/s
Asus RT-AC68UvE1 + RMerlin + Entware
Netgear WNR3500Lv2 + DDWRT
 
pedro
tensow napisał(a):

Oprogramowanie FreshTomato Firmware 2018.4 K26ARM USB AIO-64K-NOSMP

VPN Tunneling -> Tinc Daemon -> Status -> Edges -> Info -> Wybrany host

Informacje o wybranym hoście prezentowane są nieprawidłowo w jednej linii
Ten sam problem występuje we wcześniejszych wersjach FresTomato

W wersji FreshTomato Firmware 2018.4 MIPSR2 K26 USB AIO - jest ok
W wersji Shibby Tomato Firmware 1.28.0000 MIPSR2-140 K26 USB AIO - jest ok

Pewnie chodzi o znak końca linii


Możesz wrzucić jakiegoś screena ze złego (ARM) i dobrego (MIPS) wyświetlania w/w, bo jakoś tego nie mogę załapać?
Huawei E3372s-153 non-hilink + 2x15dBi MIMO

Asus RT-AC3200 + freshtomato-RT-AC3200-ARM-2019.x.xxx-beta-AIO-64K
Asus RT-N18U + freshtomato-RT-N18U-ARM-2019.x.xxx-beta-AIO-64K-NOSMP
Asus RT-N66U + freshtomato-RT-N66U_RT-AC6x-2019.x.xxx-beta-AIO-64K
Linksys WRT54G v3.1 + freshtomato-K26_RT-MIPSR1-2019.x.xxx-beta-Mini
[Repozytoria FreshTomato] ---- [Obrazy FreshTomato ARM i MIPS] ---- [Dotacje - zmotywuj do dalszej pracy nad FT]
 
tensow
Zrzuty z wersji 2018.4 ARM i MIPS

ARM - w jednej linii
MIPS - ok

zauważyłem też różny opis wersji tinca

Połączony z 04 październik 2018 15:09:04:
tensow napisał(a):

Oprogramowanie FreshTomato Firmware 2018.4 K26ARM USB AIO-64K-NOSMP

VPN Tunneling -> Tinc Daemon -> Status -> Edges -> Info -> Wybrany host

Informacje o wybranym hoście prezentowane są nieprawidłowo w jednej linii
Ten sam problem występuje we wcześniejszych wersjach FresTomato

W wersji FreshTomato Firmware 2018.4 MIPSR2 K26 USB AIO - jest ok
W wersji Shibby Tomato Firmware 1.28.0000 MIPSR2-140 K26 USB AIO - jest ok

Pewnie chodzi o znak końca linii

Połączony z 20 wrzesień 2018 15:16:00:
Czy ktoś wie w jaki sposób można uruchomić Tinca w przypadku gdy Wi-Fi działa w trybie Wireless Ethernet Bridge i opcja w konfiguracji Start With WAN nie działa ?


Ponawiam pytanie. Czy ktoś zna sposób na automatyczne uruchomienie tinca w trybie Wireless Ethernet Bridge ?
tensow dodał/a następującą plik:
Nie masz uprawnień to pobierania załączników w tym temacie.

Edytowane przez tensow dnia 04-10-2018 15:09
 
Cyberghost
Używam od dłuższego czasu Tomato by Shibby na kilku routerach (Asusy z procesorami MIPS R1, R2, oraz ARM). Problem zauważyłem od pierwszej wersji jaką zainstalowałem. Nie pamiętam dokładnie jaka to była wersja, jednak występuje aż do najnowszej czyli V140 na wszystkich routerach które posiadam..

W zakładce "Wireless Filter" nie działa poprawnie opcja "Permit only the following clients". Działa ona tylko do określonej liczby adresów mac. Powyżej pewnej ilości urządzenia nie są wpuszczane do sieci. Urządzenia z początku listy wchodzą natomiast te które przekroczyły pewien próg już nie. Nie testowałem jaka to jest dokładnie liczba i czy jest taka sama na wszystkich urządzeniach. Jeżeli problem jest znany przez was to można by było dodać jakiś opis przy tej funkcji, np. obsługuje tylko do XX liczby adresów mac, tak jak jest to w oryginalnym sofcie.
 
pedro
Cyberghost napisał(a):Nie testowałem jaka to jest dokładnie liczba i czy jest taka sama na wszystkich urządzeniach.


No właśnie i to jest problem. Ale info trzeba dodać.
Huawei E3372s-153 non-hilink + 2x15dBi MIMO

Asus RT-AC3200 + freshtomato-RT-AC3200-ARM-2019.x.xxx-beta-AIO-64K
Asus RT-N18U + freshtomato-RT-N18U-ARM-2019.x.xxx-beta-AIO-64K-NOSMP
Asus RT-N66U + freshtomato-RT-N66U_RT-AC6x-2019.x.xxx-beta-AIO-64K
Linksys WRT54G v3.1 + freshtomato-K26_RT-MIPSR1-2019.x.xxx-beta-Mini
[Repozytoria FreshTomato] ---- [Obrazy FreshTomato ARM i MIPS] ---- [Dotacje - zmotywuj do dalszej pracy nad FT]
 
Radi
Cześć,
Mam jeszcze jeden kłopot.
Jedna z maszyn podpięta kablem do routera musi mieć dostęp na zewnątrz - ale tylko do konkretnego publicznego IP. Jednocześnie nie może mieć dostępu do pozostałych maszyn wewnątrz sieci.
Może ktoś pomóc i powiedzieć jak to najprościej rozwiązać na TOMATO?
Dzięki.
TENDA N60 - Tomato Firmware 1.28.0000 MIPSR2-140 K26 Max
 
Przejdź do forum:
Logowanie
Nazwa użytkownika

Hasło



Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się

Nie możesz się zalogować?
Poproś o nowe hasło
Aktualnie online
· Gości online: 3

· Użytkowników online: 0

· Łącznie użytkowników: 23,914
· Najnowszy użytkownik: Krzys_Krzys
Shoutbox
Musisz zalogować się, aby móc dodać wiadomość.

jurekk
26-11-2019 10:57
kazde tylko ... dawno z tego nie korzystałem, kojarze ,ze były głosy mówiace o problemach w użytkowaniu tej funkcjonalnosci na nowych tomato

erneest
25-11-2019 19:18
Pytanie: router Netgear WNR-3500v1, które Tomato posida funkcję wifi client?

manius
24-11-2019 17:13
ok, dzięki

overflow2
23-11-2019 20:09
wszystkie bez problemu zacisnąłem, też na bitnerze 5e

overflow2
23-11-2019 20:08
https://www.abcv.p
l/pl/p/Modul-Keyst
one-UTP-kat.5e-bez
narzedziowy/17291

manius
23-11-2019 19:46
zacisnąć, ten plastik wypadał z zawiasu, kabel bitner utp 5e

manius
23-11-2019 19:42
dzięki, mam jeszcze pytanie które wybrać bo widzę, że same bez-narzędziowe, ostatnio takie kupiłem zaciskane takim plastikiem przezroczystym na zawiasie i podczas montażu nie dało się tego dobrze

overflow2
23-11-2019 18:59
Tu kupowałem: https://abcv.pl/

manius
23-11-2019 18:10
Witam Znacie może sklepy internetowe gdzie można kupić keystone rj45 ?, oprócz allegro.

PixelPL
29-10-2019 23:26
@djwujek pfSense sobie powinno poradzić, jakiegoś apu mobo z kilka PCI-E, można już wykorzystać karty sieciowe 2Gb,5Gb, i już w standardzie pojawiają się switche i karty zintegrowane 10Gb, ja na pfSen

djwujek
29-10-2019 22:14
@p4v3u ja używam Vectry 2gb ale nie mam takiego rutera co to obsłuży Smile A dostępna jest na Mokotowie Ursynowie i gdzieś jeszcze ale nie pamiętam gdzie.

Obserwator
28-10-2019 22:51
Mam spiete dwa routery. Asus (tomato) jako router z modemem na Huawei do tego po kablu Tplink (dd-wrt) do WiFi. Chcialbym zrobic siec goscinną WiFi. Jak to izolowac na Tplink i Asus?

tamtosiamto
27-10-2019 01:12
@p4v3u router da ci po kablu 1Gb/komp, przynajmniej tak pisza na stronie, chcoiaz juz info jak szybko to dziala dotyczy 2Gb lacza, ktorego na 1 kompie nie doswiadczysz

p4v3u
25-10-2019 19:19
no i jak zwykle vectra stanela na wysokosci zadania - niby 'tylko w centrum warszawy' ale nikt nie wie gdzie (infolinia).

p4v3u
25-10-2019 19:12
@vectra - 2Gb/125Mb w Warszawie - ktos uzywa?

evangelion69
22-10-2019 23:34
jest na tomato opcja blokowania ip z którego było np 5 prób logowania (włamania) ?

Maniek91PL
17-10-2019 11:38
ajajaj Shock może utworzę nowy temat, bo widze ze dalej mam inne błędy

39,509,207 unikalne wizyty