16 Czerwca 2024 08:37:57
Nawigacja
· Strona Główna
· Forum

· Tomato by Shibby
· FreshTomato


Wątki na forum
Najnowsze dyskusje
· [HOWTO] OpenVPN serv...
· [MOD] FreshTomato-AR...
· [S] edgerouter er-12
· [MOD] Tomato64 (x86-64)
· Dostęp do urządzen...
· Switch zasilany prze...
· Brak dostępu do ust...
· Takedown 2000
· [MOD] FreshTomato-MI...
· [Howto] Xpenology na...
· [HOWTO] Kompilacja "...
· nju swiatło pytania
· konfiguracja router ...
· Asus TUF-AX3000_V2 p...
· Jaki router kupić? ...
· Szukam zaproszenia n...
· dodatkowe złącza s...
· RT-N18U - nie można...
· Firewall nie zawsze ...
· Optware na CIFS
Najpopularniejsze obecnie wątki
· [MOD] FreshTomato... [881]
· [HOWTO] OpenVPN s... [16]
· [S] edgerouter er-12 [0]
Ankieta
Jaki procesor posiada twój router?

Broadcom MIPSEL
Broadcom MIPSEL
36% [151 głosów]

Broadcom ARM
Broadcom ARM
52% [217 głosów]

Atheros
Atheros
5% [22 głosów]

Marvell
Marvell
1% [4 głosów]

Ralink
Ralink
1% [3 głosów]

Intel/AMD/VIA
Intel/AMD/VIA
1% [5 głosów]

Żaden z powyższych
Żaden z powyższych
4% [15 głosów]

Ogółem głosów: 417
Musisz zalogować się, aby móc zagłosować.
Rozpoczęto: 02/02/2015 09:38
Twoje IP
3.230.173.188
Zobacz wątek
OpenLinksys » :: OPROGRAMOWANIE :: » Tomato - firmware
 Drukuj wątek
Tomato - bugi/problemy - wszystkie wersje
shibby
test był na K26RT, dla RT-N nie mam jeszcze nakładki zrobionej. Przypomnij się proszę jutro.
Proxmox VE: i7-7700T, 64GB RAM, 3x2TB SSD, 1x1TB SSD, 512GB NVMe, Intel X710-DA2 SFP+
VM Router: OpenWRT 22.03.4
VM NAS: Synology DS920+
VM VPS: Debian, WWW, Home Assistant
Switch: Netgear MS510TXPP
Switch: Ubiquiti USW-Flex-mini - szt. 2
Wi-Fi: Ubiquiti U6-Lite - szt. 2
 
qwerty321
to już się teraz przypominam :-) 3500L V2 :-)
 
shibby
heh, przyśpięszę z nową wersją - taką bugfix, bez dużych zmian i aktualizacji. Myslę, że to będzie dobry krok w stronę stabilności Tomato.
Proxmox VE: i7-7700T, 64GB RAM, 3x2TB SSD, 1x1TB SSD, 512GB NVMe, Intel X710-DA2 SFP+
VM Router: OpenWRT 22.03.4
VM NAS: Synology DS920+
VM VPS: Debian, WWW, Home Assistant
Switch: Netgear MS510TXPP
Switch: Ubiquiti USW-Flex-mini - szt. 2
Wi-Fi: Ubiquiti U6-Lite - szt. 2
 
qwerty321
Zdecydowanie będzie to dobry krok :-) Tylko jak oznaczasz taki build to może poprosimy o litery 137a 137b - będzie wiadomo, że to doraźnie naprawy.
 
Jacek5

Jul 15 13:59:16 POMIDOREK user.info sd-idle[24429]: spinning up /dev/sda after 45 mins 2 secs 
Jul 15 13:59:16 POMIDOREK user.info sd-idle[23341]: spinning up /dev/sda after 45 mins 2 secs
Jul 15 13:59:16 POMIDOREK user.info sd-idle[9374]: spinning up /dev/sda after 45 mins 2 secs
Jul 15 13:59:16 POMIDOREK user.info sd-idle[20107]: spinning up /dev/sda after 45 mins 2 secs
Jul 15 13:59:16 POMIDOREK user.info sd-idle[6425]: spinning up /dev/sda after 45 mins 2 secs
Jul 15 13:59:16 POMIDOREK user.info sd-idle[20312]: spinning up /dev/sda after 45 mins 2 secs
Jul 15 13:59:16 POMIDOREK user.info sd-idle[22386]: spinning up /dev/sda after 45 mins 2 secs
Jul 15 13:59:16 POMIDOREK user.info sd-idle[17653]: spinning up /dev/sda after 45 mins 2 secs
Jul 15 13:59:16 POMIDOREK user.info sd-idle[4220]: spinning up /dev/sda after 45 mins 1 secs
Jul 15 13:59:16 POMIDOREK user.info sd-idle[29689]: spinning up /dev/sda after 45 mins 2 secs
Jul 15 13:59:16 POMIDOREK user.info sd-idle[834]: spinning up /dev/sda after 45 mins 2 secs
Jul 15 13:59:16 POMIDOREK user.info sd-idle[3470]: spinning up /dev/sda after 45 mins 2 secs
Jul 15 13:59:16 POMIDOREK user.info sd-idle[15232]: spinning up /dev/sda after 45 mins 2 secs
Jul 15 13:59:16 POMIDOREK user.info sd-idle[27701]: spinning up /dev/sda after 45 mins 2 secs
Jul 15 13:59:16 POMIDOREK user.info sd-idle[12415]: spinning up /dev/sda after 45 mins 2 secs
Jul 15 13:59:16 POMIDOREK user.info sd-idle[16576]: spinning up /dev/sda after 45 mins 2 secs
Jul 15 13:59:16 POMIDOREK user.info sd-idle[6438]: spinning up /dev/sda after 45 mins 2 secs


Jak rozumiec takie zjawisko? Torrenty na dysku mam wylaczone, ale nawet nie widac w logac tak czestych inf/zapytan dot Transmission ...
Asus RT-AC56U @1200,666 + Tomato 138 AIO
GPON 75/75
ASUS RT-N16 + Tomato 132 AIO
Multimedia 60Mb/3
 
qwerty321
To ja się miałem dzisiaj przypomnieć Shibbiemu :-)

Połączony z 16 lipiec 2016 13:50:29:


Jul 16 01:00:03 myrouter user.info adblock: [2] downloading blacklist - http://adaway.org/hosts.txt
Jul 16 01:00:04 myrouter user.info adblock: ... [2] download error! Please check URL


Następny adres z listą spamerów nie działa na mipselu 3500L V2 gdyż zwraca https://
 
Jacek5
Pisałem juz wczesniej i problem nijako rozwiazał sie sam, ale niewiedzac czemu, powrocil.

Od pewnego czasu przy pasmie 2,4, jest duzy problem z interentem. Chodzi o sama predkosc. Jak widac w podpisie mam lacze 75/75 a test poprzez wifi 2,4 wyglada np tak:
http://www.speedtest.pl/test/132597538

Wysylanie i pobieranie plikow na dysk podpiety pod router wyglada bdb. Pingi w porzadku.
Dzis zaktualizowalem do najnowszej wersji, bylo czyszczenie NVRAM ale problem wciaz istnieje...

Połączony z 19 lipiec 2016 11:50:32:
Widze, ze niespecjalnie pojawiaja się pomysły na rozwiazanie tego dziwnego problemu. Dodam, ze wykonałem tez zwykle przywrocenie ustawien domyslnych, co zakonczylo sie koniecznoscia uzycia przycisku WPS, wlaczajac router. O dziwo, nie wstał od razu... W zasadzie, pomoglo, o ile sie nie byle, reczne wpisanie ip w sieciowce komputera.

Planuje jeszcze wgranie oryginalnego oprogramowania z ASUS.... Tylko pytanie, czy mozna to zrobic spod tomato? Na stronie asusa, przy najnowszym firmware jest taka inf.:

If your firmware is 3.0.0.4.374.xxxx, please upgrade to 3.0.0.4.376.3754 first. Only 3.0.0.4.376.3754 can upgrade to this version.

Ale zwazajac, ze robilbym to z tomato, chyba nie ma znaczenia, ktora wersje bym wgral?

Dla jasnosci, proba zmian kanałow, pasma z 40 na 20Mhz nie daje efektów. I problem tyczy sie tylko polaczenia z internetem, nie zas samego komputer-router

Połączony z 19 lipiec 2016 23:10:27:
Bede upierdliwy, ale to jest dziwna przypadlosc, która moglaby niektorych zainteresowac. Otoz, przyszlo mi do glowy by zrobic test lacz z multimedii oraz nowego(swiatło..). I najlepsze, testujac predkosci na 2,4 przy laczu z multimedii:
http://www.speedtest.net/my-result/5489133684 OK

oraz gpon:
http://www.speedtest.net/my-result/5489138141
albo serwer z wawy:
http://www.speedtest.net/my-result/5489169249
przy 5Ghz:
http://www.speedtest.net/my-result/5489171375

Gdzie powinno byc 75/75

Chcialem sprobowac wgrac merlina, ale spod tomato wyrzucilo blad. Gdyby w nim bylo ok, to obstawialbym jakies syfy w nvramie z tomato ( ?). Dla mnie to kosmos, ktorego nie ogarniam... Probowalem ze starsza wersja tomato, zawsze czyszczac nvram, czy to spod tomato, czy przez ssh.
Edytowany przez Jacek5 dnia 19-07-2016 23:10
Asus RT-AC56U @1200,666 + Tomato 138 AIO
GPON 75/75
ASUS RT-N16 + Tomato 132 AIO
Multimedia 60Mb/3
 
Adooni
a dlaczego nie wgrasz Merlina przez ASUS Firmware restoration?
https://www.asus.com/pl/support/faq/1...q/1000814/
Orange 300/50 Mb/s + ONT Terminal
HPE MS gen8 Proxmox 7.0-11 VMs: Router OPNsense 23.X-amd64 and OMV
HPE MicroServer gen8: Xeon E3-1265Lv2, 16GB (2x KTH-PL316E/8G), HP 331T, 4x4TB WD RED
Asus RT-AC68U AccessPoint
 
Jacek5
Dzieki za wskazowke.

Coz, pod merlinem jest dobrze......
Asus RT-AC56U @1200,666 + Tomato 138 AIO
GPON 75/75
ASUS RT-N16 + Tomato 132 AIO
Multimedia 60Mb/3
 
mieszk3
W wersji 137 na Asus AC66U nie działają pingi wewnątrz LAN.
Z samego routera można pingować komputery w sieci LAN, ale jeden komputer nie widzi drugiego!
W porównaniu do wersji 136 poprawiono to, że router jest już widoczny na zewnątrz.
Asus RT-AC66U + FreshTomato Firmware 2020.2 MIPSR2 K26AC USB AIO-64K
 
swie99

Cytat

swie99 napisał(a):

Witam, czemu moja drukarka jest widziana podwójnie gdy jest włączona, a gdy ją wyłączę istnieje jeden wpis ? Ten problem uniemożliwia mi drukowanie. Pomaga jedynie wciśnięcie przycisku save, które jak się domyślam restartuje usługi związane z obsługą usb, ale tylko na jakiś czas niestety.
Mam router Asus RT-N10u i Tomato 131 K26 USB Nocat-VPN

s32.postimg.org/4b7ii6yn5/image.jpg


Pomoże ktoś ?
Asus RT-N10u => FreshTomato Firmware 2020.6 MIPSR2 K26 USB IPv6-VPN
 
kille72

Cytat

mieszk3 napisał(a):

W wersji 137 na Asus AC66U nie działają pingi wewnątrz LAN.
Z samego routera można pingować komputery w sieci LAN, ale jeden komputer nie widzi drugiego!
W porównaniu do wersji 136 poprawiono to, że router jest już widoczny na zewnątrz.


Mam wersje 137 na AC56U, wszystkie komputery sie widza bez problemu...NVRAM byl czyszczony?
 
LuCzeK
rt-n18 z tomato-RT-N18U-ARM--138-AIO-64K w trybie AP+WDS który pełni rolę repeatera działa z maksymalną prędkością dla klientów po wifi 10mbps a dla klientów na kablu 20mbps
ktoś jeszcze korzysta z trybu AP+WDS?
 
qwerty321
A mnie się dzisiaj, po 12 godzinach od aktualizacji do 138 powiesił Netgear 3500L V2. Pingował się jedynie i to tak niezbyt pewnie szło to pingowanie z przerwami. Zrobiłem restart zasilaniem i poszło. Akurat mi się powiesił teraz jak siedziałem w sieci, na moich oczach. Putty nie wpuszczało..puste okienko, www też nie, DHCP nie rozdawał adresów.
Ostatni raz czyściłem NVRAM przy v137, a teraz 137->138 nie czyściłem. Czy miałem?

Połączony z 04 sierpień 2016 04:46:19:
Już wiem co się stało. Musiałem wrócić tymczasowo do v.137 na 3500L V2.

Nie da się zapisać takiej konfiguracji nawet gdy ustawię numery VLAN 1, 2, 3. Używam tego VLAN 6 jako siwtcha zarządzalnego żeby zaoszczędzić na dostawianiu switcha. Po prostu wyodrębniam sobie niepołączone porty.
Zapisuje głupoty.

Połączony z 04 sierpień 2016 04:49:24:
Prawdopodobnie po aktualizacji 137->138 coś się przestawiło w tych VLAN-ach i ja tego nie zauważyłem. Zresztą spróbujcie sami. Router po resecie dopisuje sam dwa dodatkowe VLAN-y i miesza w ich ustawieniach. No chyba, że teraz tak nie wolno?

Połączony z 04 sierpień 2016 05:12:50:
Zapomniałem dodać, że czyściłem dzisiaj NVRAM jako, że chciałem się upewmić co nie działa. Zainstalowałem 138 na czysto z czyszczeniem dogłębnym NVRAM i VLAN-ów nie da się zapisać, bo zapisują się bzdury.
qwerty321 załączono następujące plik:
Nie masz uprawnień, by zobaczyć załączniki w tym wątku.

Edytowany przez qwerty321 dnia 04-08-2016 05:12
 
kille72
Netgear 3500Lv2 z Tomato 138AIO, potwierdzam, cos jest nie tak z VLAN. Wyczyszczony NVRAM, dodany VLAN 3 (WAN2), wypiety port 4 z VLAN1, wpiety port 4 do VLAN3, restart. Port 4 jest wpiety do VLAN1 i VLAN3 Sad

s32.postimg.org/bxw8flyp1/vlan.png
 
qwerty321
Witam, dzisiaj robiłem ostateczne testy i VLAN jest całkowicie zepsuty :-)
 
evangelion69
Kolejność portów dobra? (Invert Ports Order)
Mikrotiki
 
qwerty321
To nawet nie chodzi o kolejność. On sobie podczas zapisu włącza WAN lub dopisuje 2 linijki z innymi wartościami VLAN/VID. Zamiast 3 wpisów robi się 5 i to z ustawieniami niedozwolonymi.
 
b3rok
coś jest na rzeczy - problem występuje (tzn. nie da się zapisać) z zapisem w konfiguracji serwera OpenVPN - a dokładnie server certificate.
I. Huawei HG8240 + 1x Netgear r7000 @FreshTomato + Synology DS1512+
II. TP-Link TL-WDR4300 @Obsy OpenWRT Gargoyle
III. TP-Link TL-WDR3600 @Obsy OpenWRT Gargyle
 
qwerty321
Na N18U bez zmian w domyślnych VLAN-ach wydaje się, że 138 działa. Przynajmniej TAP i TUN, samba, Adblock. Ale niestety mam większość routerów z bardziej zaawansowanymi ustawieniami VLAN, z tagowaniem i wydzielanniem i w związku z tym trzeba się cofnąć do 137. Moim zdaniem VLAN-y oszalały :-)
 
Przejdź do forum
Zaloguj
Wprowadź adres e-mail lub nazwę użytkownika

Hasło



Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się.

Zapomniałeś/aś hasła?
Aktualnie online
· Gości online: 18

· Użytkowników online: 0

· Łącznie użytkowników: 24,115
· Najnowszy użytkownik: Ja
Czat
Musisz się zalogować, aby opublikować wiadomość.

tamtosiamto
03-06-2024 16:24
poszlo w koncu -najpierw przez restoration jakies stare ddwrt, potem z menu update plik ac66u z art o zmianie 868l->ac66u

tamtosiamto
02-06-2024 21:44
trx size 44560384 > memory size 33554432 nigdy czegos takiego nie widzialem podczas flashowania rutera

tamtosiamto
02-06-2024 21:37
wgrywanie ddwrt z opisu zmiany softu z dlinka na asusa nic nie daje, dalej startuje tomato, wgranie ddwrt dla ac66u wchodzi, ale z niego tez nie da sie wgrac ofw asusa i merlina, kicha

tamtosiamto
02-06-2024 19:57
Probowal ktos wrocic z tomata do OFW ASAUSa na przerowbionym DIR868l -> rt-ac66u ? Ni cholery nie moge dac sobie rady.

RaTaJ
10-05-2024 15:43
Czy intel n100 4x 3,40Ghz z Intel HD i DDR5 byłby dobry, widziałem za 550zł z 8gb ram i ssd 512gb?

Adooni
26-04-2024 14:41
jaki router RMerlin nie pociagne, tomato/ openwrt tak non hilink,

tamtosiamto
23-04-2024 12:35
modem bez smilocka?

man1
22-04-2024 23:27
Czy próbował ktoś uzywac karty voice (z nolimit GB) od tmobile w modemie /routerze? Da się jakoś to zrobić? Bo u mnie neta brak. E3372 Sad

tamtosiamto
31-03-2024 12:54
Wesolego jajka wszytskim forumowiczom Grin

tamtosiamto
28-03-2024 23:24
tak, tak zgadza sie, ale ja pytam o wykluczenie noda na guest network w first set, i to nie dziala

73,084,960 unikalnych wizyt