25 Października 2021 11:29:04
Nawigacja
· Strona Główna
· Forum

· Tomato by Shibby
· FreshTomato


Wątki na forum
Najnowsze dyskusje
· Jak się pozbyć rou...
· Dostęp do LAN poprz...
· [MOD] FreshTomato-MI...
· Przepustowość łą...
· [MOD] FreshTomato-AR...
· [Sptrzedam] Qnap TS-...
· Problemy z WiFi
· [S] ASUS RT-AC66U
· Jaki router wybrać-...
· [HOWTO] Kompilacja "...
· Włączenie interfej...
· Własny NAS na Xpeno...
· pi-hole na tomato?
· Słaby zasięg Synol...
· IPS i EoIP
· Asus RT-AX55 vs RT-A...
· Udostępnienie inter...
· Proxmox pytania
· niepoprawny timestam...
· OpenVPN - problem z ...
Najpopularniejsze obecnie wątki
· [MOD] FreshTomato... [642]
· [MOD] FreshTomato... [333]
· Jaki router wybra... [55]
· Przepustowość ... [14]
· Jak się pozbyć ... [9]
· [S] ASUS RT-AC66U [4]
· Dostęp do LAN po... [3]
· Problemy z WiFi [2]
· [Sptrzedam] Qnap ... [0]
Ankieta
Jaki procesor posiada twój router?

Broadcom MIPSEL
Broadcom MIPSEL
37% [146 głosów]

Broadcom ARM
Broadcom ARM
52% [204 głosów]

Atheros
Atheros
5% [21 głosów]

Marvell
Marvell
1% [4 głosów]

Ralink
Ralink
1% [2 głosów]

Intel/AMD/VIA
Intel/AMD/VIA
1% [4 głosów]

Żaden z powyższych
Żaden z powyższych
3% [12 głosów]

Ogółem głosów: 393
Musisz zalogować się, aby móc zagłosować.
Rozpoczęto: 02/02/2015 09:38
Twoje IP
44.192.54.67
Zobacz wątek
OpenLinksys » :: ROUTERY :: » Asus
 Drukuj wątek
Reanimacja ASUS WL500Gp
hepilord

Cytat

maxikaaz napisał(a):

Wg mnie warto zaryzykować naprawę, bo router dość uniwersalny, i łatwo poddający się modyfikacjom. Możliwe, że tylko część zasilająca do roboty.


Nie jestem elektronikiem i nie mam nikogo znajomego kto może się tym zająć, nie wiem tez od czego zacząć. Zlecenie tego komuś innemu chyba nie byłoby opłacalne?
TP-Link WR1043ND, Asus WL-500GP, Netgear-WNR3500L
 
hepilord
Asus naprawiony. Poleciał kondensator w zasilaczu i dioda na płycie routera. Koszt naprawy: 0,0zł, części wyjęte
ze starego zasilacza atx i karty graficznej.
Mimo ożywienia Asusa zakupiłem tez netgeara WNR3500L, jak tylko przyjdzie to załaduje do niego tomato.
TP-Link WR1043ND, Asus WL-500GP, Netgear-WNR3500L
 
krysy
Witam kolegów. Widzę że koledzy posiadają dużą wiedzę w zakresie reanimacji tych routerów. Ja posiadam WL520GU z pamięcią 29LV320.
Po podłączeniu do zasilacza świecą tylko diody 1xWAN i 4XLAN.
Dioda power i air nie świeci.
Zrobiłem zwarcie na pinie 10 do masy ( na 9 też) i podłączyłem zasilacz. Nie pojawiła się migająca dioda power.
Czy ktoś się orientuje gdzie o ile są punkty do podpięcia jtaga na płycie? Przekopałem net ale znalazłem tylko info o serial port. U mnie wygląda jakby znikł bootloader i pewnie trzeba wgrać cfe.bin. Po serialu nie chce się komunikować przez hyperterminal ani tftp. Sieci IP nie ma. Liczę na pomoc kolegów.
Edytowany przez krysy dnia 05-01-2013 21:12
ASUS
 
krzysin
Panowie,

Mój staruszek 500gpv1 nagle ostatnio zaniemógł. Zasilanie na 100% ok. Po włączeniu zapala wszystkie diody potem gasi wszystko z wyjątkiem power, potem gasi power i zaświeca z powrotem jak system wstanie. Można się połączyć z routerem konsolą. Niestety po wpięciu kabla ethernet do dowolnego gniazda nie zapala diody. Z konsoli interfejsy są skonfigurowane, w kablu jednak sieci nie ma.

Ktoś wie co się zepsuło ?
 
idfei
Próbowałeś zwarcia na 9 pinie ? Zobacz czy na płycie nie "spuchły" kondensatory. ostatnio zauważyłem u siebie jeden "nadpuchnięty"
 
krzysin

Cytat

krzysin napisał(a):

Panowie,

Mój staruszek 500gpv1 nagle ostatnio zaniemógł. Zasilanie na 100% ok. Po włączeniu zapala wszystkie diody potem gasi wszystko z wyjątkiem power, potem gasi power i zaświeca z powrotem jak system wstanie. Można się połączyć z routerem konsolą. Niestety po wpięciu kabla ethernet do dowolnego gniazda nie zapala diody. Z konsoli interfejsy są skonfigurowane, w kablu jednak sieci nie ma.

Ktoś wie co się zepsuło ?


Cześć,

Staruszka udało się reanimować.

1) wymiana spuchniętego kondensatora na płycie (1000uF)
2) po wymianie na chwile siec działała ale potem znowu zima.
3) po dogłębnym oglądaniu płyty, nie spodobały mi się zaśniedziałe nóżki scalaka obok minipci
4) szorowanie nóżek
5) Po tej operacji siec lan już dziłała stabilnie, ale wifi nie
6) wymiana karty wifi
7) wszystko działa

Pozdrawiam
Edytowany przez krzysin dnia 13-01-2013 12:04
 
marcin2000
A teraz kolej na mnie nie wiem co sie stało nagle znikło wifi i wziołem sie do roboty okazało się ze za nic nie moge wejśc do aktualizacji przez tą aplikacje asusa wiec reset 30/30/30 nie pomogło nadal wiec zwarcie pinu 9 i tu jest niby o poszedł flash i dalej lipa teraz świeca WAN i LANy nie wiem czy mogłem uszkodzić kość ? przy odłączaniu nie wiem czy nie zwarłem przypadkiem innego pinu bo teraz nie reaguje na pin9

Czy mógłby ktoś cos poradzic ewentualnie naprawić poczciwego asuska WL-500W próbowałem przez RS232 z tplinkiem działało z tym cisza....


HELP
marcin2000 załączono następujące plik:
Nie masz uprawnień, by zobaczyć załączniki w tym wątku.
 
jarek7714
Wypowiem się ogólnie dla następnych u których pojawią się różnego rodzaju problemy z routerami tej linii Asusa aby zanim zaczęli cokolwiek kombinować zajrzeli do zasilacza na stan kondensatorów (ewentualna wymiana zasilacza) i rozkręcili router oraz spojrzeli również na stan kondensatorów na płycie głównej-czy przypadkiem nie zrobiły się z nich już "beczki" Wink
jareq
 
JFH
psychicznie wykańcza mnie ten router (WL-500gP R1.14)
udało się wgrać tomato przez tftp, później próba tomato i problem,
łączy po WiFi, pyta o login i hasło, różne kombinajce root/admin/pass/password nie działają,

router można wprowadzić w tryb recovery (miga dioda pwr), ale podpięcie do LAN powoduje albo wygaśnięcie diody (miga tylko podłączony LAN), albo pwr świeci światłem ciągłym i nic nie można zrobić

pin9 próbowałem, bez skutku

myślę że da radę odratować, skoro pyta o login i hasło,
szukam po internecie sposobów, chyba zostaje rs
N15U - Freshtomato 2020.3 MIPSR2 MiniVPN
N18U - Freshtomato 2020.3 AiO
 
shibby
jeżeli pyta o hasło to znaczy, że żyje. Przytrzymaj czerwony przycisk przez 25sekund. Następne zaloguj się do routera przez protokół telnet. Login root i bez hasła. Jak ci się da to wpisz:
nvram show | grep http

linia z http_username powinna być pusta lub zawierać słówko "admin", a http_passwd to obecne hasło do gui.

Druga opcja to wcisnąć czarny (ten schowany) przycisk przez 5 sekund na w pełni uruchomionych routerze z tomato. Następnie go puść, router powinien samoistnie się zrestartować i powrócić do ustawień domyślnych (192.168.1.1, admin/admin)

oczywiście oba rozwiązania działając tylko gdy wgrane obecnie jest oprogramowanie Tomato.

Pozdrawiam
Router: EdgeRouter ER-12
Switch: Ubiquiti US-8-150W
Wi-Fi: Ubiquiti UAP-AC-Pro + U6-Lite
NAS: Xpenology DS918+
Serwer: Dell 3040M
https://napiecie.salama.pl
 
JFH
nie działa, odzywa się ddwrt
N15U - Freshtomato 2020.3 MIPSR2 MiniVPN
N18U - Freshtomato 2020.3 AiO
 
shibby
wyłącz router, wciśnij czerwony przycisk i trzymająć podłącz zasilanie. Trzymaj tak przez ok 30sek po czym puść przycisk, odczekaj kilka minut i zobacz czy wejdziesz na GUI. Powinien poprosić cię o ustawienie nowych danych do logowania.
Router: EdgeRouter ER-12
Switch: Ubiquiti US-8-150W
Wi-Fi: Ubiquiti UAP-AC-Pro + U6-Lite
NAS: Xpenology DS918+
Serwer: Dell 3040M
https://napiecie.salama.pl
 
JFH
próbowałem, trzymać czerwony przed i po włączeniu zasilania - to samo,

dziwne jest to, że da rade wprowadzić w tryb recovery (miga dioda pwr), ale po podpięciu LAN (obojętnie do którego portu), pwr albo gaśnie (miga tylko LAN - pingi nie chodzą), albo pwr świeci światłem ciągłym
N15U - Freshtomato 2020.3 MIPSR2 MiniVPN
N18U - Freshtomato 2020.3 AiO
 
shibby
a próbowałeś wymienić zasilacz?
Router: EdgeRouter ER-12
Switch: Ubiquiti US-8-150W
Wi-Fi: Ubiquiti UAP-AC-Pro + U6-Lite
NAS: Xpenology DS918+
Serwer: Dell 3040M
https://napiecie.salama.pl
 
JFH
kupiłem nowy 5V 2,5A - to samo

Połączony z 27 lipiec 2015 09:22:21:
nie potrafię sobie z tym poradzić, więc oddam go za free pierwszej osobie która odpowie w tym temacie Smile (bez zasilacza)
Edytowany przez JFH dnia 27-07-2015 09:22
N15U - Freshtomato 2020.3 MIPSR2 MiniVPN
N18U - Freshtomato 2020.3 AiO
 
maxikaaz
Biorę Pfft
Wg mojej mało znaczącej oceny jedna z najbardziej udanych konstrukcji Asusa.
 
majkel152
padły kondensatory na pcb ot co Grin , wymienić i będzie hulał jak dziki
nie znam się na tym ^^

kupię coś fajnego
sieć domowa:
router z pfsense https://imgur.com/I4Li5lr, jakieś dziwne urządzenia , ups, światłowody, apeki i działa miło Smile
 
Przejdź do forum
Zaloguj
Wprowadź adres e-mail lub nazwę użytkownika

Hasło



Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się.

Zapomniałeś/aś hasła?
Aktualnie online
· Gości online: 16

· Użytkowników online: 1
urbialex

· Łącznie użytkowników: 24,040
· Najnowszy użytkownik: mucha76
Czat
Musisz się zalogować, aby opublikować wiadomość.

AdrianAdi
05-10-2021 23:03
Przymierzam się do kupna takiego i mam kilka pytań z tym zwoązanych

AdrianAdi
05-10-2021 23:02
Jest tu kto?

AdrianAdi
05-10-2021 22:59
Witam mam pytanie odnośnie routerów gamingowych do ps4 czyli konsoli

Maniek91PL
04-09-2021 10:34
Wink super ! Dzięki ! Adooni ! już testuje co i jak

Adooni
04-09-2021 06:31
sprawdzasz w status - overview, a zmieniasz w Basic - Network

Maniek91PL
03-09-2021 22:37
jak sprawdzić i zmienić kanał w wifi 2.4 w tomato ? Shock

goof3r
23-07-2021 16:21
Mi chodziło w sekcji VPN bo w WAN to nic mi nie da jak zmienie....

Adooni
22-07-2021 21:34
nie mam pod reka FT ale powinno to byc w WAN Settings -Type - L2TP. Jest tam tez pole L2TP Server

goof3r
22-07-2021 20:08
Witam, takie małe pytanie mam, czy w najnowszej wersji freshtomato jest możliwosć postawienia serwera/klienta VPN L2TP ?

Maniek91PL
20-07-2021 13:55
potwierdzam, wyczyściłem przeglądarkę, działa teraz prawidłowo na najnowszym freshtomato ! Dzięki jeszcze raz

45,624,852 unikalnych wizyt