Witam, po dłuuuugich męczarniach doszedłem do wniosku że skrypty ustawione na firewallu działają sprawniej niż klasyfikacja qos.
Moim zdaniem złoty środek tkwi w ich połączeniu (patrz temat).
Wygenerowałem sobie skrypcik i wszystko śmiga.. doczytałem się trzeba coś usunąć jakieś linie ze skryptu żeby nie zakłócał qos i odwrotnie. Przydało by się mieć możliwość kożystania L7/IPP2P ze skryptem :D.
Prosiłbym aby ktoś kompetentny ( ktoś kto to sprawdził) napisał jasno co trzeba usunąć.
Hmm a czemu chcesz usuwać coś ze skryptu?
Został on tak stworzony właśnie, żebye nie zakłócał pracy QoSu "fabrycznego". To był mój główny cel. Już nie od dziś wiadomo, że QoS wsparty skrypcikiem jest nie do pobicia (sam QoS potrafi zmieknąć czasami).
Jeśli masz jakieś pytania to postaraj się je sprecyzować dokładniej.
To było kiedyś w skryptach - do czasu pojawienia sięTomato, w którym okazało się, że powodowało problemy, a raczej QoS przestawał pracować
Także nic uż nie musisz wycinać - po prostu używasz.
Witam
Od kilku dni mam problemy w swojej sieci (20 uzytkowników i okolo 7 routerów WRT54GL) mianowicie do tej pory wszystkie polaczenia byly zalatwiane na serwerze (linux), niestety to sprawy nie rozwiaze ze wzgledu na duze obciazenie "koncówek" pakietami i iloscia polaczen. Sewer co ma przepuscic przepusci a resta DUMP tyle ze niestety routery nie wytrzymuja ilosci polaczen. NIech 4 uzerów zapusci emule lib limewire i siec zaczyna mulic.
Wczoraj zaczalem w domku waczyc sobie w Tomato na WRT54GL i ustawilem QOS'a na zasadzie ipp2p filters all LOW i programy poslusznie mozliwy do wykorzystania upload wykorzystja i nie blokuja sieci. Wszystko ladnie pieknie wiec co ja robie tutaj piszac do was ?
Wiec nie wszystko wyglada tak pieknie: PODSTAWOWY PROBLEM QOS działa (lub mnie sie tylko wydaje) tylko po WANIE
Moje routerki w wiekszosci polaczone sa w WDS'ie lub po LANIE (wszystko w sieci wewnętrznej) niestety przy takiej konfiguracji QOS sie wylacza i niczefo nie filtruje.
Wiec pomysl ... skryptem go ... i kolejny problem ... nie posiadam na tyle duzego uploadu zeby wydzielic na kazde P2P odpowiednia przepustowosc nawet dajac po 30 kbps. QOS byl na tyle przydatny ze tworzyl jedna regulke i jedne zawiasy na cale P2P a skrypt je rozdziela.
Ktos wie jak wlaczyc QOSowanie bez uzycia WAN lub poprawic skrypt zeby byla jedna regułka dla P2P ?
Niestety QoS oraz skrypty zarządzające pasmem działają wyłącznie gdy aktywny jest WAN tzn. gdy router zajmuje się trasowaniem pakietów. Gdy działa jako AP, WDS to w sumie tylko warstwa 2 OSI, a więc przepuszcza wszystko jak leci.
Możesz spróbować (to taki dziwny pomysł ) ustawić na próbę niektóre z nich jako router - będzie niestety podwójny NAT i nie będzie dostępu do LANu (wyizolujesz część klientów), ale zacznie działąć QoS itd.
Jeśli zależy ci na zachowaniu LANu to na myśl przyhodzą mi tylko switche zarządzalne, ale to się wiąże z wydatkami i to niemałymi .
· Łącznie użytkowników: 24,115 · Najnowszy użytkownik: Ja
Czat
Musisz się zalogować, aby opublikować wiadomość.
Maniek91PL
06-11-2024 22:37
dzięki !
maxikaaz
29-10-2024 14:27
@Maniek91PL - Administration=> Admin Access, i tam masz "Allow Wireless Access" do zaznaczenia
Maniek91PL
26-10-2024 22:07
siemka! ktoś przypomni co się ustawiało jeśli nie mogę wejść od strony wifi do tomato? od lan działa
overflow2
04-10-2024 17:34
Kupowałem Asusy n10u albo n12d1 ale nie widzę ich, chyba już nie produkują, Chodzi o coś nowego i taniego. Transfery niewielkie.
maxikaaz
04-10-2024 09:38
@overflow2 patrząc po dostępności funkcji w nowych kompilacjach, to chyba nawet WRT54G/GL jeszcze ma OpenVPN, albo jakiś odpowiednik... zależy, na jakie transfery liczysz.
overflow2
30-09-2024 20:53
Jaki aktualnie najtańszy router do tomato do openvpn?
maxikaaz
27-07-2024 15:07
@servee - na początek router do rozebrania i obejrzenia, ciężko wróżyć tak tylko po objawach
maxikaaz
27-07-2024 14:55
@servee - cały kontroler nie pada tak sobie z powodu "zbiegu okoliczności", więc prawdopodobnie gdzieś przepięcie.
servee
25-07-2024 13:33
@maxikaaz: działało, aż pewnego pięknego dnia przestało działać. W tym dniu była też burza, ale to raczej zbieg okoliczności.
maxikaaz
25-07-2024 11:38
@servee - o ile problem jest w obrębie samych wyjść (dławiki, warystory), to naprawialne, ale jeśli w samym SoC - to nienaprawialne ze względu na koszta. A co było przyczyną?