22 Październik 2017 06:53:00
Nawigacja
· Strona Główna
· Galeria
· Forum
· Linki

· Tomato by Shibby

· Wiki-OpenWrt
· Wiki-DD-WRT
· Emulatory sprzętu

Darowizna
Ostatnio na forum
Najnowsze tematy
· Asus RT-N18U ,DD-WRT...
· Asus RT-AC1200G+
· [TURTORIAL] Konfigur...
· RT-N66U + E3372h (od...
· Asus RT-AC3200 - rou...
· [MOD] Tomato by kille72
· [MOD] Tomato by shibby
· Netgear WNR3500L v2 ...
· [S] Linksys EA8500
· jaki router
· Domowy serwer NAS - ...
· RT-N18U - ARM z jedn...
· DDoS attack
· Tomato v140 i drukarka
· bezpieczne wystawian...
· Jaki router kupić? Z...
· TOR w Optware
· Free DDNS
· Rozłączanie i reconn...
· [S] NVIDIA NVS 315 1...
Najciekawsze tematy
· [MOD] Tomato by s... [13567]
· [MOD] Tomato by k... [735]
· [Artykuł] Jakie t... [595]
· Jaki router kupić... [463]
· RT-N18U - ARM z j... [244]
· [TURTORIAL] Konfi... [141]
· Asus RT-AC3200 - ... [97]
· Asus RT-AC1200G+ [70]
· Free DDNS [34]
· Asus RT-N18U ,DD-... [20]
· Domowy serwer NAS... [9]
· TOR w Optware [8]
· jaki router [6]
· RT-N66U + E3372h ... [4]
· Tomato v140 i dru... [4]
· Rozłączanie i rec... [4]
· [S] Popcorn Hour ... [4]
Ankieta
Jaki procesor posiada twój router?

Broadcom MIPSEL
Broadcom MIPSEL
41% [125 głosów]

Broadcom ARM
Broadcom ARM
48% [148 głosów]

Atheros
Atheros
6% [19 głosów]

Marvell
Marvell
1% [4 głosów]

Ralink
Ralink
0% [1 głos]

Intel/AMD/VIA
Intel/AMD/VIA
1% [3 głosów]

Żaden z powyższych
Żaden z powyższych
3% [8 głosów]

Ogółem głosów: 308
Musisz zalogować się, aby móc zagłosować.
Rozpoczęto: 02/02/2015 09:38

Archiwum ankiet
Reklama
Twoje IP
54.81.178.153
Reklama
Zobacz temat
OpenLinksys » :: OPROGRAMOWANIE :: » Tomato - firmware
 Drukuj temat
Tomato - bugi/problemy - wszystkie wersje
robsonn
Proszę zgłaszać w tym wątku tylko poważne bugi/problemy.
Posty typu: "a mi to działa to co tobie nie działa" będą od razu usuwane.

- Czytajcie wypowiedzi poprzedników aby nie powielać problemów.
- Testujcie wszystko 3 razy zanim napiszecie.
- Podajac problem piszcie dokladnie w jakich warunkach on zaistnial, a nie tylko "costam nie dziala..."
- przeczytajcie readme ! zostalo tak zmienione aby odpowiedziec na wiekszosc pytan - nurtujacych przecietnego smiertelnika
- zajrzyjcie również do FAQ'u napisanego przez autora Tomato

Proszę pisać o bugach/problemach wyłącznie dobrze przestestowanych i sprawdzonych.

POSTY, PO KTÓRYCH BEDZIE WIDAĆ, ŻE PISZĄCY NIE PRZECZYTAŁ FAQ BĘDĄ USUWANE.

WSZELKIE POSTY Z DOMYSŁAMI I/LUB PRZYPUSZCZENIAMI BĘDĄ KASOWANE

WSZELKI SPAM I OFFTOPIC BĘDZIE KASOWANY NA BIEŻĄCO


Od wersji Tomato 1.00 skrypt firewalla może mieć maksymalnie 8192 bajtów (8kB ). Pozostałe skrypty nadal mogą mieć max 4kB.

Informacje o błędach proszę umieszczać wg poniższego wzoru - ułatwi to znacząco przekazywanie informacji autorowi oprogramowania i poprawi to czytelność wątku.
Posty nie wykorzystujące poniższego wzoru będą usuwane!


WZÓR

Pobierz kod źródłowy  Kod źródłowy
Wersja Tomato:
Nazwa routera/Model:
Opis błędu/problemu:
Obejście/Rozwiązanie tymczasowe:



Edytowane przez robsonn dnia 28-01-2008 10:14
Tomato ... since 0.01
WRT54G v2.2 Tomato 1.10 Turbo
WRT54GL v1.0 Tomato 1.07 Turbo
PAP2 NA v1.0 Stock firmware 3.1.5(LS) + IPFON
WPC11B v4.0 modded peek drivers
WRT54 Script Generator - obowi?zkowe narz?dzie ka?dego Linksysowca i nie tylkoWink
 
marian3k
Wersja Tomato: 1.10-1.15

Nazwa routera/Model: WRT54G v.2, WRT54GS v.2

Opis błędu/problemu: Przegladam "Last 24 Hours". Po tym przechodze do zakladki "QoS View Graphs" i wtedy nastepuje restart routera. Problem wystepuje przy logowaniu zdalnym jak i lokalnie.

Obejście/Rozwiązanie tymczasowe: Jak do tej pory nie udalo mi sie znalezc rozwiazania. Kilkakrotne clear NVRAM i wpisanie konfigu od nowa nie pomaga. Jedyne obejscie to powrot do wersji 1.07

EDIT:

Po kilku tygodniach testow odkrylem, ze restarty nastepuja przy wchodzeniu na "QoS View Graphs". Nie ma znaczenia na ktorej stronie bylem wczesniej (czyli nie trzeba koniecznie przechodzic z "Last 24 Hours"Wink. Warunkiem wystapienia problemu jest uptime >= 3 dni. Przez pierwsze kilka dni po restarcie, nie da sie tego zreprodukowac.
Edytowane przez marian3k dnia 01-03-2008 20:42
 
eRd Dziekuje za dotacje
Tomato 1.15
WRT54GL v.1.1

Problem wyglada tak, ze pojawia sie tylko tyle po spingowaniu jakiegos ip. Kiedys byly informacje na temat kazdego pakietu osobno oprocz tego co widac. Sprawdzie o ile to mozliwe czy u Was wystepuje to samo.

images34.fotosik.pl/128/447484edf6debd6am.jpg

Rozwiazania brak :|
Spod konsoli pinguje prawidlowo.
Edytowane przez eRd dnia 02-02-2008 00:45
WRT54GL v 1.1 Tomato Firmware 1.28.0005 108 ND VPN + 11 użyszkodników na kablu + 1 wifi Wink
Netgear WNR3500L v1 @500MHz Tomato Firmware 1.28.0000 MIPSR2-108 K26 USB BTgui-VPN
PAP2T soft 5.1.6 LS / IPFON
Zotac HD-ID11 (ION2), 2GB RAM, 160GB HDD
 
rafal149135
Tomato 1.16
WRT54GL

Nie pobiera godziny poprzez kabel lan ani w trybie bridge mysle ze ktos cos z tym zrobiSmile
 
Dziadek
rafal149135 napisał/a:
Nie pobiera godziny poprzez kabel lan ani w trybie bridge

A jaki adres serwera czasu mu ustawiłeś do tego pobierania godziny poprzez kabel LAN?
Inaczej mówiąc:
Czy masz Time Server w swojej sieci LAN?
Edytowane przez Dziadek dnia 06-03-2008 20:11
WRT54G v.4 + Tomato 1.28 + skrypty Robsonna
 
Dziadek
Tomato 1.17
WRT54g v. 4
Na pasku zakładek w Firefox-ie przestała sie wyświetlać ikonka pomidora.
W wersji 1.15 jeszcze była.
WRT54G v.4 + Tomato 1.28 + skrypty Robsonna
 
qwerty01
Router się zawiesza co pewien czas. Ruch idzie przez kabel. Aby go odwiesić (czasami wyłączenie z prądu pomaga na krótko) jest wyłączenie i włączenie radia. W logach nic nie jest napisane. Naprawdę dziwne.
WRT54GL+tomato 1.17 (na 1.16 było podobnie)
Edytowane przez qwerty01 dnia 06-03-2008 19:49
TP-Link WR1043ND + 64 MB ram mod + dysk 160 GB.
www.speedtest.net/result/1920298676.png
 
mgregor
Wlasnie zainstalowana wersja 1.17 (reset routera, instalacja, reset, ponowna reczna konfiguracja). Router WRT54GL.
Sprawa wyglada tak:
img169.imageshack.us/img169/2409/problemzqosaa7.th.png
DNS zajmuje prawie cale lacze. Jest przydzielony do klasy HIGHEST.
Mimo ze w QoS dla klasy HIGHEST jest max 30% DNS zabiera ile mu sie podoba. Specjalnie dalem VoIP'a do klasy A zeby dalo sie wogole gadac.
A oto reszta zrzutow z ustawien QoS:
img169.imageshack.us/img169/9274/problemzqos2mh4.th.png
img153.imageshack.us/img153/5784/problemzqos3xs2.th.png
I zrzut ze skryptu:
img169.imageshack.us/img169/8333/problemzqos4jh4.th.png

Czy ktos moze ma jakis pomysl?

EDYCJA
Teraz juz jest ok z DNS'em (zmienilem adresy serwerow na te od dostawcy) a w tej chwili prawie cale dostepne pasmo jest wyszarpywane przez klase LOW (mimo ze ustawilem dla niej max 25%)

Edytowane przez mgregor dnia 11-03-2008 23:33
 
Dziadek
Przeczytaj post otwierający ten wątek!
Czy jesteś pewien, że to jest bug Tomato, a nie błąd Twojej konfiguracji?
Bo ja śmiem wątpić!
Jestem przekonany, że to któryś z userów używa programu p2p, który działa na porcie 53.
Proponuję, żebyś stworzył osobny wątek i tam przeniósł ten swój komentarz.
WRT54G v.4 + Tomato 1.28 + skrypty Robsonna
 
mgregor
A to dziwne bo u mnie w sieci jestem sam....czasami notebook ale ten lezy teraz obok mnie wylaczony.

A jesli chodzi o buga to na forum jeszcze jedna osoba zalozyla watek opisujac identyczny problem (daje sie max 20% pasma a klasa szarpie 100%).
 
Dziadek
W tamtym wątku http://openlinksy...post_29012
już Ci odpowiedziałem, że zgodnie z załączonymi screenami DNS wcale nie zajmuje 100% łącza, a tylko 2% Wink
WRT54G v.4 + Tomato 1.28 + skrypty Robsonna
 
megon
Zmienilem właśnie łącze z 2 mb na 6 mb ze static IP na PPPoE wgrałem tez nowy 1.17 pomidorek - i mam problem z wifi i jego przepustowoscia po kablu idzie ladnie max 6 mbitów ( www.speedtest.pl) a jak łacze sie po wifi 2 mbity. Testowałem na innym ruterze d-link 615 i tutaj nie ma tego problemu. Mam problemy z łaczeniem sie z siecia przez wifi. Czy cos koledzy proponuja ?
dom: Asus RT-N16 + Tomato v1.28

praca: WAG200G 1.01.09 + ASUS RT-N16 + SPA1001 3.1.19(SE) + DNS-323 + 2 x 500 GB Raid-1 7200.12
+ VoIP Nokia E65 S60v3
 
www.glass24.pl
Dziadek
megon napisał/a:
Czy cos koledzy proponuja ?

Tak!
Przeczytać pierwszy post otwierający ten wątek!
WRT54G v.4 + Tomato 1.28 + skrypty Robsonna
 
megon
Dziadek - dziękuje - bardzo mi pomogłeś - admin możesz skasować tego posta -
dom: Asus RT-N16 + Tomato v1.28

praca: WAG200G 1.01.09 + ASUS RT-N16 + SPA1001 3.1.19(SE) + DNS-323 + 2 x 500 GB Raid-1 7200.12
+ VoIP Nokia E65 S60v3
 
www.glass24.pl
SuSe
@dziadek poprzez takie posty jest "dziadkiem" i tak dobrze że nie odesłał cię na wiki lub gogle.

@megon, masz rację przepływność radia spadła w 1.17 Tam gdzie upgradowalem apki /tryb TYLKO wds/ wydajność po wifi tragedia.
Jeśli na apku mam podpiete 3 wds / topologia gwiazda/ to kaszania się linki/narastanie pingow aż do zerwania,gubienie pakietów,"zamyślania się"/. Rssi - 63 Quality - 47 .Downgrade na 1.06 PL i daje rade.
Już wcześniej sygnalizowałem problem od tej wersji wzwyż.
Używam wrt-54 wyłącznie jako punkty dostępowe lub mosty i powiem tak ,link 6 km, widoczność optyczna (pola),czysty eter, panel 1 m kabla, 6 kanał,wrt-54g v 2.2 tomato 1.17 tryb WDS w b na obu zestawianych punktach ,antenę do której się łączy wykazuje - 76/90 /pływa/ , ping 32bajta,zrywa a i odpowiedz powyżej 800ms.Nie ładuje stron.
Wymiana na 1.06 rssi - 72/78 zrywa na pingach wyższych od 1300 bita/do 80 ms.Również strony nie mykają
Wpinam ()sic. planeta z appro pingi do 43ms ,nie zrywa,strony ciężko, ale wchodzą.

I co dziadek ? Teraz gdzie odeślesz? A może jakieś konkrety?







MT x 15 PC, level 6 : 12x aw6600 i klony (oswavehomemod)
Sk?adak by suse silent : jajco 2.6,pentiumII 350Mhz,512ram,sd 1Gb
pr?do?erno?? < 60W
Hotspoty x 4
Magazyn :21x wrt-54 v. mix, Siemens x 6 ,Motka x3
 
Dziadek
SuSe napisał/a:
I co dziadek ? Teraz gdzie odeślesz? A może jakieś konkrety?

Ten wątek został stworzony po to, by w jednym miejscu zbierać, a potem przekazywać autorowi informacje o błędach w Tomato.
Pierwszy post otwierający wątek określa, jakie komentarze można w tym wątku zamieszczać.
Tymczasem wątek stopniowo zamienił sie w "ścianę płaczu", na której swoje żale zaczęli wylewać ludzie, którzy po prostu nie dawali sobie rady z właściwą konfiguracją lub obsługą Tomato.
Również post 'megona' nie był zgłoszeniem błędu w Tomato, a wyłącznie pytaniem o to, jak rozwiązać problem z ograniczeniem transferu po wifi i jako takie powinien zostać umieszczony w osobnym wątku, a dopiero po upewnieniu się, że przyczyną problemu jest istnienie błędu w Tomato, można go było zgłosić w niniejszym wątku.
Edytowane przez Dziadek dnia 28-03-2008 15:23
WRT54G v.4 + Tomato 1.28 + skrypty Robsonna
 
lukasz16
Tomato 1.18
Linksys WRT54GL v1.0

Problem:
Po zainstalowaniu tomato, znacząco wzrosły pingi np. do onet.pl wynoszą teraz średnio 500ms, a potrafią dochodzić nawet do 1500ms (niezależnie czy pinguję z kompa podpiętego do wifi, lanu, czy bezpośrednio z routera).
Edytowane przez lukasz16 dnia 21-04-2008 17:57
 
jacbelfer
Nie dzieje się tak po włączeniu jakiegoś Torrenta ? Potestuj.
 
lyzwak
Witam wszystkich
Mam problem z wklejeniem skryptu w Tomato dla 30 klientów. Przyjmuje mi tylko dla 16 klientów. Co mógłbym zrobić, abym mógł ustawić za pomoca skryptu 30 klientów?
 
eRd Dziekuje za dotacje
lyzwak napisał/a:
Witam wszystkich
Mam problem z wklejeniem skryptu w Tomato dla 30 klientów. Przyjmuje mi tylko dla 16 klientów. Co mógłbym zrobić, abym mógł ustawić za pomoca skryptu 30 klientów?

To nie jest watek od tego ! Jesli torzysz skrypt uzyj zakresu ip zamiast osobnych wpisow dla kazdego.
WRT54GL v 1.1 Tomato Firmware 1.28.0005 108 ND VPN + 11 użyszkodników na kablu + 1 wifi Wink
Netgear WNR3500L v1 @500MHz Tomato Firmware 1.28.0000 MIPSR2-108 K26 USB BTgui-VPN
PAP2T soft 5.1.6 LS / IPFON
Zotac HD-ID11 (ION2), 2GB RAM, 160GB HDD
 
Przejdź do forum:
Logowanie
Nazwa użytkownika

Hasło



Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się

Nie możesz się zalogować?
Poproś o nowe hasło
Aktualnie online
· Gości online: 6

· Użytkowników online: 0

· Łącznie użytkowników: 23,618
· Najnowszy użytkownik: peter1819
Shoutbox
Musisz zalogować się, aby móc dodać wiadomość.

PixelPL
21-10-2017 06:04
Ustaw IP na sztywno aby na router wbić, i sprawdź co tam jest nie tak, ustaw ręcznie adres IP w połączeniu karty sieciowej

PixelPL
21-10-2017 06:02
Brak DHCP po LAN lub brak internetu na WAN

pletik
21-10-2017 00:40
witam po wgraniu tomato do routra asus n66u adres ip z kosmosu czyli 169.254 itd kotos sie zna co zle robie

Obserwator
20-10-2017 11:08
Dwa pytania: 1. Jak w DD-WRT sprawdzic wersje DNSMASQ? 2. Czy taka konfiguracja jest podatka ? Router z tomato, wylaczony Wi-Fi. Do routera po kablu podlaczony router TP-Link z DD-WRT najnowszym.

mosfit
20-10-2017 00:57
zobacz PM

pletik
20-10-2017 00:12
witam moze mi ktos podpowiedzec jak wgrac tomato do 66u asus Grin

krisan
17-10-2017 13:28

pedro
16-10-2017 18:21

Steel_Rat
16-10-2017 12:02
Krytyczna luka w WPA2 https://www.krack.
..

Steel_Rat
06-10-2017 16:03
Routery też ma. Nawet testują ten router na eko.one.pl Całkiem ma fajne osiągi. Tylko bardzo skomplikowanie LEDE się wgrywa.

feszt
06-10-2017 15:26
Xiaomi to tylko telefony Smile jak juz

majkel152
04-10-2017 16:31
nie

dziubek
04-10-2017 09:35
wARTO BRAĆ Original Xiaomi WiFi Router 3G? https://www.gearb.
..42436.html

harryadr
26-09-2017 20:15
Debrick netgear R7000 proszę o pomoc. https://openlinksy
s.info/forum/viewt
hread.php?thread_i
d=21391&pid=165098#
post_165098

p4v3u
25-09-2017 10:09
pomocy... https://openlinksy
s.info/forum/viewt
hread.php?thread_i
d=21387

p4v3u
25-09-2017 10:06
zmiana na 138 nie pomogla

p4v3u
25-09-2017 10:03
Ostatnie tomato na ac68 i nagle WAN przestawal pobierac adres. Logi czyste. Czy mozliwa awaria tylko 1 portu ? Po restarcie do fabrycznych + nvram

33,669,677 unikalne wizyty