23 Kwietnia 2024 16:10:08
Nawigacja
· Strona Główna
· Forum

· Tomato by Shibby
· FreshTomato


Wątki na forum
Najnowsze dyskusje
· konfiguracja router ...
· Jaki router kupić? ...
· Szukam zaproszenia n...
· [Howto] Xpenology na...
· dodatkowe złącza s...
· RT-N18U - nie można...
· Asus TUF-AX3000_V2 p...
· [MOD] Tomato64 (x86-64)
· Firewall nie zawsze ...
· [MOD] FreshTomato-AR...
· Optware na CIFS
· RT-AX56U - Status kl...
· [MOD] FreshTomato-MI...
· Multiroom N z wykorz...
· [S] Asus RT-AC68U E1
· [S] ASUS RT-AC68U
· Rozłączanie klient...
· serwer VPN za wan'em
· Przejscie z dyndns f...
· WDR3600 i problem z WAN
Najpopularniejsze obecnie wątki
· Jaki router kupi... [551]
· Szukam zaproszeni... [16]
· konfiguracja rout... [8]
Ankieta
Jaki procesor posiada twój router?

Broadcom MIPSEL
Broadcom MIPSEL
36% [151 głosów]

Broadcom ARM
Broadcom ARM
52% [216 głosów]

Atheros
Atheros
5% [22 głosów]

Marvell
Marvell
1% [4 głosów]

Ralink
Ralink
1% [3 głosów]

Intel/AMD/VIA
Intel/AMD/VIA
1% [5 głosów]

Żaden z powyższych
Żaden z powyższych
4% [15 głosów]

Ogółem głosów: 416
Musisz zalogować się, aby móc zagłosować.
Rozpoczęto: 02/02/2015 09:38
Twoje IP
3.230.143.213
Zobacz wątek
OpenLinksys » :: OPROGRAMOWANIE :: » Tomato - firmware
 Drukuj wątek
Serwer DNS w tomato
pumek
Próbuję ustawić serwer DNS na R600v2 i mi nie wychodzi. Od początk, jako główny router jest asus ax55, jako drugi R6400. Ruterki są w jednej puli. Chciało by się skorzystać z możliwości tomato i mieć blockera reklam i szyfrowanie DNS i nie potrafię to poustawiać. Jeśli postawie adguarda na malinie to serwer na nim działa ale nie potrzebna mi w tej chwili malina tylko na dns. Zakładam że na asusie ustawiam dobrze. Jak miałem r64000 jako główny router to blokowanie reklam działało.
Na asusie ustawiam serwer DNS na ip r6400 i dupa brak internetu.
 
qrs
też z tym walczę ;)

moja konfiguracja:
router R7000 na IP 192.168.0.10 (Basic > Network > WAN0 DNS 192.168.0.11)
pihole raspbbery pi na IP 192.168.0.11

Wszystkie urządzenia poza IoT korzystają z tego DNS, niestety odkurzacz, gniazdka i żarówki sterowane nie. Przeszkadza mi to bo łączą się z czymś co śledzi statystyki itp. i nie mogę tego zablokować.

próbowałem w Administration > Scripts > Firewall ustawić


iptables -t nat -A PREROUTING -s 192.168.0.10/24 -p udp -m udp --dport 53 -j DNAT --to-destination 192.168.0.11
iptables -t nat -A PREROUTING -s 192.168.0.10/24 -p tcp -m tcp --dport 53 -j DNAT --to-destination 192.168.0.11
service iptables restart

lub


iptables -t nat -A OUTPUT -p udp --dport 53 -j DNAT --to 192.168.0.11:53
iptables -t nat -A OUTPUT -p tcp --dport 53 -j DNAT --to 192.168.0.11:53
service iptables restart

i w obu przypadkach nie działa, myślę że jestem blisko i to kwestia poprawności składni i IoT odziedziczą mój DNS zamiast domyślnego swojego 8.8.8.8 ;)

Możesz popróbować w ten sposób i może trafisz jak to należy ustawić ;)
---
Netgear R7000Netgear WNR3500L v2MikroTik hAP ac^2TP-LINK M7650
 
jan49
Dzień dobry,
nie będę zakładał nowego tematu bo sprawa dotyczy konfiguracji freshtomato do połączenia z pi-hole. Walczę trzeci dzień i nie potrafię tego ustawić.
Sprzęt to router Asus RT-N15U, pi-hole na rpi4, gdy ustawię:
Basic > Network > WAN0 DNS >Manual 192.168.1.3 (adres pi-hole) to mogę łączyć się z lokalnymi urządzeniami natomiast brak dostępu na zewnątrz a zapytania w pi-hole rosną jak dług publiczny.
Kolego @qrs proszę napisz jak ty to ustawiłeś, że tobie to działa (nie piszę o IoT)?
 
qrs
w Advanced > DHCP/DNS > Dnsmasq Custom configuration* ustawiłem tylko

dhcp-option=tag:br0,6,192.168.0.11 
(adres pi-hole)

jan49 napisał:

zapytania w pi-hole rosną jak dług publiczny

wyłącz Intercept DNS port bo pewnie masz włączone

* - DHCPC Options nie przyjmuje opcji
---
Netgear R7000Netgear WNR3500L v2MikroTik hAP ac^2TP-LINK M7650
 
jan49
Serdeczne dzięki za odpowiedź.Smile
Wpis dhcp-option=tag:br0,6,192.168.1.3 to było to! Dzięki raz jeszcze.
Proszę jeszcze jak możesz napisz mi bo chyba namieszałem wcześniej kombinując jak masz ustawione całe Advanced > DHCP/DNS >
bo coś mi na raspberry pi-hole nie blokuje reklam. I czy w pi-hole masz klienta "localhost 127.0.0.1"? Bo w moim przypadku to generuje największy ruch.
 
qrs
mam

Cytat

127.0.0.1 00:00:00:00:00:00
virtual interface lo localhost
ale nie generuje ruchu, pojedyncze strzały jednak występuję, kilka w ciągu dnia.

DHCP server enabled masz wyłączony? Ja tak.

jan49 napisał:

jak masz ustawione całe Advanced > DHCP/DNS >
bo coś mi na raspberry pi-hole nie blokuje reklam


zobacz w załączniku
qrs załączono następujące plik:
Nie masz uprawnień, by zobaczyć załączniki w tym wątku.

Edytowany przez qrs dnia 10-09-2022 15:17
---
Netgear R7000Netgear WNR3500L v2MikroTik hAP ac^2TP-LINK M7650
 
jan49
Wszystko przydziela router pi-hole ma tylko blokować.
Napiszę tak udało się zrobić konfigurację po twojej radzie. Wszystkie urządzenia w sieci teraz mają blokadę.
Na jednym z klientów:
-$ nslookup pi.hole
Server: 192.168.1.3
Address 1: 192.168.1.3 pi.hole

Name: pi.hole
Address 1: 192.168.1.3 pi.hole
Address 2: fe80::b4ee:37ae:6b63:6b49 pi.hole

-$ nslookup facebook.com
Server: 192.168.1.3
Address 1: 192.168.1.3 pi.hole

Name: facebook.com
Address 1: 0.0.0.0
Address 2: ::

Zapytania już nie szaleją można powiedzieć jest normalnie. Jedynie dla samego RPI na którym teraz piszę pi-hole nie blokuje.
W /etc/dhcpcd.conf zrobiłem wpis static domain_name_servers=127.0.0.1, ale nic to nie dało.

~ $ nslookup pi.hole
Server: 127.0.0.1
Address: 127.0.0.1#53

Name: pi.hole
Address: 127.0.0.1
Name: pi.hole
Address: ::1
 
qrs
ja jeszcze wyłączyłem IPv6 na DNS mimo, że mam swój zew.
---
Netgear R7000Netgear WNR3500L v2MikroTik hAP ac^2TP-LINK M7650
 
jan49
Dziękuję kolego za wsparcie.
 
chans
Trochę odkopuję temat: walczę od nie dawna z tematem Netia+tomato+pihole na docker.
PiHole lata na doker, który ma statyczny IP i rozmawia z Tomato. Router posiada następujące wpisy:

Cytat

dhcp-option=tag:br0,6,10.xx.xx.xx


W firewall (chodzi o to aby wszystko przelatywało przez PiHole, nawet jak ma zaszyte własne DNS):

Cytat

iptables -t nat -I PREROUTING -i br0 -p tcp ! -s ipPiHole--dport 53 -j DNAT --to IpPiHole
iptables -t nat -I PREROUTING -i br0 -p udp ! -s IpPiHole --dport 53 -j DNAT --to IpPiHole


Od momentu przejścia do Netii, musiałem zmienić konfigurację WAN w routerze na PPoE. W sekcji WAN wpisany był adres IP LAN PiHole. Niestety podczas zmiany adresu IP WAN traciłem połączenie z internetem, dokładniej lokalny serwer DNS obsługiwany przez PiHole (z wsparciem DoH) przestawał odpowiadać i nie było reakcji na próby wejścia na jakąkolwiek stronę. Dopiero restart docker z PiHole rozwiązywał problem. Obejściem okazało się ustawienie DNS WAN na 1.1.1.1 (czyli DNS zewnętrzny), ale w tym przypadku PiHole w logach widział zapytania tylko z routera a nie od konkretnego urządzenia. Obecnie ustawiłem 2 adresy w DNS: PiHole oraz DNS Zewnętrzny - teoretycznie jest poprawa bo nie zauważam odcinana od internetu, w logach PiHole część zapytań widać od konkretnego urządzenia, ale nie jest to idealne.

Co w tej konfiguracji jest nie tak? Mając UPC nie miałem tego typu problemów więc wnioskuję, że jest to jakoś związane z PPoE i ustawieniem DNS w sekcji WAN. Czy można ustawić inny DNS dla WAN a inny DNS dla LAN? Moze problem jest w regule IpTables która w momencie zmiany adresu IP Wan wpada w pętlę zapytań?
 
Przejdź do forum
Zaloguj
Wprowadź adres e-mail lub nazwę użytkownika

Hasło



Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się.

Zapomniałeś/aś hasła?
Aktualnie online
· Gości online: 11

· Użytkowników online: 0

· Łącznie użytkowników: 24,117
· Najnowszy użytkownik: Ja
Czat
Musisz się zalogować, aby opublikować wiadomość.

tamtosiamto
23-04-2024 12:35
modem bez smilocka?

man1
22-04-2024 23:27
Czy próbował ktoś uzywac karty voice (z nolimit GB) od tmobile w modemie /routerze? Da się jakoś to zrobić? Bo u mnie neta brak. E3372 Sad

tamtosiamto
31-03-2024 12:54
Wesolego jajka wszytskim forumowiczom Grin

tamtosiamto
28-03-2024 23:24
tak, tak zgadza sie, ale ja pytam o wykluczenie noda na guest network w first set, i to nie dziala

Adooni
24-03-2024 13:16
Guest network is currently designed to allow the first set of each band (2.4G, 5G, 5G-1) available to the AiMesh node

tamtosiamto
24-03-2024 03:03
ale w 1 jest opcja do wyboru - dla calej sieci albo rutera only i wlasnie o tym mowie, ze nie dziala

Adooni
23-03-2024 16:31
w dokumencie asusa jest ze wlasnie dla 1 ma dzialac na nodach tez

tamtosiamto
23-03-2024 15:39
tak, ale nie zmienia to faktu, ze w pierwszej nie dziala wylaczanie aimesh dla goscinnej( a powinno), czyli jest jakis bug. Mam start soft, bo to dsl-ac68 ktory nie jest juz updateowany

Adooni
22-03-2024 18:07
nie, 1 wsza bedzie wszedzie trzeba 2ga zrobic dla kazdego pasma te nie sa przenoszone

tamtosiamto
19-03-2024 19:57
czyli jak mam jedna siec goscinna to powinno dzialac separowanie gosci od noda -a nie dziala Smile

71,261,340 unikalnych wizyt