10 Sierpnia 2022 21:47:32
Nawigacja
· Strona Główna
· Forum

· Tomato by Shibby
· FreshTomato


Wątki na forum
Najnowsze dyskusje
· Konfiguracja vlanów...
· [MOD] FreshTomato-MI...
· [MOD] FreshTomato-AR...
· VLAN na podstawie MAC
· Asus RT-AX86U i WPA3
· [SOLVED] Przechwytyw...
· Asus 4G-AC68U
· TP-link EAP245
· S1200V3RP
· ER-X + AC PRO + Toma...
· [S] Unifi switch US-...
· Wireless Client bez NAT
· Jak to skonfigurowac...
· Asus RT-ac68u i prę...
· [HOWTO] Kompilacja "...
· [HOWTO] Link Aggrega...
· VPN TAP Tomato Nie d...
· [S] Sprzedam EdgeRou...
· Asus RT-AC56U mod to...
· Alternatywa dla Funb...
Najpopularniejsze obecnie wątki
· [MOD] FreshTomato... [702]
· [MOD] FreshTomato... [380]
· Asus RT-AX86U i WPA3 [7]
· Asus 4G-AC68U [5]
· VLAN na podstawie... [2]
· [SOLVED] Przechwy... [1]
· Konfiguracja vlan... [0]
Ankieta
Jaki procesor posiada twój router?

Broadcom MIPSEL
Broadcom MIPSEL
37% [148 głosów]

Broadcom ARM
Broadcom ARM
52% [209 głosów]

Atheros
Atheros
5% [21 głosów]

Marvell
Marvell
1% [4 głosów]

Ralink
Ralink
1% [3 głosów]

Intel/AMD/VIA
Intel/AMD/VIA
1% [4 głosów]

Żaden z powyższych
Żaden z powyższych
3% [13 głosów]

Ogółem głosów: 402
Musisz zalogować się, aby móc zagłosować.
Rozpoczęto: 02/02/2015 09:38
Twoje IP
3.238.252.196
Zobacz wątek
 Drukuj wątek
Własny NAS na Xpenology
manius

shibby napisał:

@sszpila - myślę że na obecnym stadium redpill można nazwać stabilną betą a w połączeniu z DSM 7.0.1 chodzi naprawdę świetnie. Jest też już możliwość dodawania własnych sterowników więc mamy już tak naprawdę kompleksowe rozwiązanie.

Polecam przejrzeć sobie temat o redpill. Piszą tam naprawdę wiele o potrzebnych modułach pod gen8 oraz ustawieniach portów SATA.

Ogólnie redpill w obecnym stadium nie jest tak user friendly jak Loader by Jun - tzn na chwilę obecną nie ma i raczej długo nie będzie wydanej wersji gdzie ściągamy gotowe ISO, dodajemy mega paczkę extrasów (modułów) i ma działać na wszystkich sprzętach. Z tego co czytam autorzy redpilla są nawet przeciwni publikowaniu takich "uniwersalnych" tworów. Raczej ich podejście idzie w kierunku takim by każdy mógł sobie redpill skompilować pod siebie. Niestety bez czytania forum jest to trudne, rozrzucone na wiele autorskich repozytoriów (z jednego ściągamy toolchain, z innego źródła redpill, z jeszcze innego źródła loadera, z kolejnego np wsparcie najnowszej wersji bo oficjalnie w źródłach redpilla jest 7.0, a z jeszcze innego dodatkowe moduły jeżeli takowe potrzebujemy).

Ja już dotychczasowy NAS podniosłem do 7.0.1 z redpill. Udało mi się nawet samodzielnie skompilować sterownik pod moją kartę 10GbE Smile Nowy NAS też już stawiam na redpill.

Jeżeli ktoś potrzebuje pomocy w kompilacji to niech pisze. Ewentualnie pomyślę nad jakimś tutorialem.


Tutorial by się przydał, sam się zastanawiam co wgrać do nas'a, czy DSM 7 obsługuje karty dvb TBS, kompilacja sterowników pod DSM jest skomplikowana?
Pozdrawiam Marcin

 
shibby
proszę bardzo

https://openlinksys.info/forum/viewth...d_id=22700
Router: EdgeRouter ER-12
Switch: Ubiquiti US-8-150W
Wi-Fi: Ubiquiti U6-Lite - szt 2.
NAS: Xpenology DS920+
Serwer: Dell 3040M
 
BartAcid
Witam wszystkich w pierwszym poście na tutejszym forum.

Ostatnio zapragnąłem mieć w domu NASa i od razu na najświeższym dostępnym sofcie więc zakupiłem kadłubek HP Z230, miałem w gratach i5-4690K, RAM i dyski. 4x HDD i SSD2'5"
Naczytałem się i naszukałem aż tutaj znalazłem gotowe loadery Redpill za co dzieki Shibbyemu. Po szybkiej edycji PID/VID i rozkminie że SataPortMap ma być ilością podpiętych aktualnie dysków do pierwszych portów wszystko poszło pięknie. Wyglądało, że wszystko śmiga, jednak okazało się iż 918+ ma tylko 4 dyski formalnie. I tu mam kilka pytań, bo trochę mi zejdzie z przebrnięciem przez kompilacje loadera samemu, stanąłem na składnikach dockera, cos nie tak z jq robię bo mi go ciągle brak. Jestem zielonkawy w temacie linuxa i dockera jeszcze. Myślałem zrobić sobie DS3615 bo ma więcej gniazd na dyski.

1.Patrząc na wasze zrzuty macie tych dysków znacznie więcej niż 4, jak zagonić 918+ do obsługi większej ilości dysków? Mam 5 portów SATA (z jednego kontrolera) i myślałem obsadzić je 4x HDD i luźny SSD 2,5" jako cache. NVME to temat na nieco większą rozkminę zwłaszcza z dyskiem z poza listy. SataPortMap=5 nie działa.

2. Czy nie próbował ktoś instrukcji z rozpoznawaniem procka tak jak to ma miejsce na https://xpenology.com/forum/topic/13030-dsm-5x6x7x-cpu-name-cores-infomation-change-tool/?tab=comments#comment-95772
Na obecnie pracującym obok DS3615xs na 1.03b MBR zadziałało. Chciałem przetestować na 7.0.1 lecz nagle nie mogę wejść do folderów nawet jako root przez putty.

Cos jeszcze chciałem zapytać tylko chwilowo wypadło mi z głowy.

Scalony z 05 stycznia 2022 15:52:43:
Z powyższego posta udało się rozwiązać problem z 5-tym dyskiem. Otóż Dziwnym trafem wylądował w "6 slocie". Ja usilnie ustawiałem SataPortMap=5, po wpisaniu 6 dysk się objawił.
Edytowany przez BartAcid dnia 05-01-2022 15:52
 
shibby

Cytat

jednak okazało się iż 918+ ma tylko 4 dyski formalnie.


to nie jest problem. Ja u siebie mam aktualnie 5 dysków i działa (po prostu w GUI ten 5ty nie jest widoczny na grafice przedstawiającej NAS, natomiast na liście dysków już tak i można robić z niego pulę/volumin). Mam w ogóle Xpenology ds918+ z (uwaga) 10ma dyskami i działa Smile

Cytat

NVME to temat na nieco większą rozkminę zwłaszcza z dyskiem z poza listy. SataPortMap=5 nie działa.


nvme w xpenology robi się inaczej. Po pierwsze nvme można będzie użyć tylko jako cache. Synology w bibliotece ma na sztywno wpisane adresy portów pcie, które trzeba przeedytować, Tu masz opis (po koeańsku niestety)
https://blog.dateno1.com/?p=3890

Cytat

Czy nie próbował ktoś instrukcji z rozpoznawaniem procka


bez problemu działa nowa wersja ch_cpuinfo
https://github.com/FOXBI/ch_cpuinfo

bpccdn.fra1.digitaloceanspaces.com/original/3X/7/3/73814b06ff72b9f6c39ae6828b86751857c3b351.png
Router: EdgeRouter ER-12
Switch: Ubiquiti US-8-150W
Wi-Fi: Ubiquiti U6-Lite - szt 2.
NAS: Xpenology DS920+
Serwer: Dell 3040M
 
BartAcid

shibby napisał:



to nie jest problem. Ja u siebie mam aktualnie 5 dysków i działa (po prostu w GUI ten 5ty nie jest widoczny na grafice przedstawiającej NAS, natomiast na liście dysków już tak i można robić z niego pulę/volumin). Mam w ogóle Xpenology ds918+ z (uwaga) 10ma dyskami i działa Smile


Wiem, że grafika jest 4 zatokowa. Na liście dysków też mi się nie pokazywał. Dopiero jak ustawiłem SataPortMap=6 lub więcej gdybym chciał kolejne dyski, to pokazał się na liście jako wpięty do 6 gniazda. Może moja płyta w Z230 tak dziwnie jest zrobiona i port 5 jest defakto 6 na magistrali. Jak czytam od jakiegoś czasu to do 16 dysków nie ma większych problemów.

Cytat

nvme w xpenology robi się inaczej. Po pierwsze nvme można będzie użyć tylko jako cache. Synology w bibliotece ma na sztywno wpisane adresy portów pcie, które trzeba przeedytować, Tu masz opis (po koeańsku niestety)
https://blog.dateno1.com/?p=3890


Trafiłem też na ten poradnik jednak krzaczki mnie nieco przeraziły. Na tą chwilę i tak mam tylko jeden dysk NVME luźny więc z cache I/O nici, Synology chce 2 dysków. A to by mnie głownie interesowało dla ewentualnych zabaw w maszynach wirtualnych by były żwawsze.

Cytat

Cytat

Czy nie próbował ktoś instrukcji z rozpoznawaniem procka


bez problemu działa nowa wersja ch_cpuinfo
https://github.com/FOXBI/ch_cpuinfo

bpccdn.fra1.digitaloceanspaces.com/original/3X/7/3/73814b06ff72b9f6c39ae6828b86751857c3b351.png


Bardzo dzięki za link i info o nowszej wersji cpuinfo, pewnie próby bym zaczął od tej co miałem.

Na razie i tak nie mogę się uporać czemu nie mogę wejść do folderów na woluminach gdzie właśnie mam powrzucane pliki .sh, nawet jako root mówi mi iż nie ma takiego folderu lub pliku. Ich nazwy są na zielonym tle w putty.

Scalony z 14 stycznia 2022 09:53:20:
Nie mogę na razie znaleźć nigdzie informacji o VMM, ale wygląda jak by w DSM 7 nie można było importować obrazu systemu z dysku vhd do maszyny wirtualnej. Cały czas mi podsuwa tylko pule z woluminu. A dodatkowo nie pokazuje mi dostępnych rdzeni tylko 1 procesor.
Edytowany przez BartAcid dnia 14-01-2022 09:53
 
Adooni
tutaj np jest jak zainstalowac DSM7 na proxmox - zmien jezyk google z DE na EN
https://www.bachmann-lan.de/xpenology...tallieren/
a tutaj dla Vmware Work Station
https://server.vpnwp.com/proxmox/how-...k-station/
UPC 300/25 Mb/s + Connect Box(bridge)
HPE MS gen8 Proxmox 7.0-11 VMs: Router OPNsense 22.1.6-amd64 and OMV
HPE MicroServer gen8: Xeon E3-1265Lv2, 16GB (2x KTH-PL316E/8G), HP 331T, 4x4TB WD RED
Asus RT-AC68U AccessPoint
 
BartAcid
Mi chodzi o aplikacje już na Synology do robienia maszyn wirtualnych (Virtual Machine Manager). Mam obok kompa z DSM 6.3 i tam jest opcja importu z dysku vhd, czy też wskazanie pliku vhd jako dysku dla nowej maszyny. W DSM7 uparcie mnie kieruje na zakładanie maszyny z dyskiem na woluminie podając jego wielkość. Nie mam opcji importu gotowego systemu.
 
shibby
@BartAcid - wchodzisz w zakładkę "Obraz" i tu dodajesz dysk maszyny wirtualnej. Dopiero po tym wchodzisz w "maszyna wirtualna" i wybierasz importuj z dysku, wskazując wcześniej dodany dysk.
Router: EdgeRouter ER-12
Switch: Ubiquiti US-8-150W
Wi-Fi: Ubiquiti U6-Lite - szt 2.
NAS: Xpenology DS920+
Serwer: Dell 3040M
 
BartAcid
Znów wrzuciłem 7.0.1 i teraz jest tak jak piszesz i jak oczekiwałem. Przysiągłbym, że w poprzedniej instalacji nie pokazywała się właśnie lista dostępnych dysków z sekcji "Obraz". Dodawałem kilkukrotnie i klikałem potem w okienko z wielkością dysku by pojawiła się lista.

Przy tworzeniu VM mam tylko 1 procesor/rdzeń. Tak samo miałem w 6.2.4, na drugim zbliżonym sprzęcie z 6.2.3 i loaderem Jun's normalnie pokazuje mi 4 rdzenie i mogę wybrać ilość przypisaną do VM. Jutro spróbuję wgrać cpuinfo.sh, może coś pomoże.

Jak podejrzeć co się dzieje przy instalacji w VMM, mam problem z zainstalowaniem Ubuntu. Nie chce się odpalić po restarcie, krzyczy że dysku nie ma. Na 6.2.3 poszło bez zająknięcia. Nie wiem czy to różnica w chipsecie płyty czy w czymś innym.

Scalony z 22 stycznia 2022 13:51:53:
Dobra nie ma tematu. Jestem osłem. Przez nieuwage wyłaczyłem w BIOS obsługe wielowątkową. Już wszystko śmiga. Czas na kolejne testy.


mam pytanko @Shibby, czy ten skrypt z obsługa guzika power do wyłączania jak w normalnym systemie można dalej uruchomić z konsoli czy trzeba to integrować z instalatorem jak to widziałem w jednym z poradników (tym DE).
Edytowany przez BartAcid dnia 22-01-2022 13:51
 
shibby
nie odpowiem na to pytanie bo nie robiłem obsługi przycisku power Smile nawet nie wiem o jaki skrypt chodzi Smile
Router: EdgeRouter ER-12
Switch: Ubiquiti US-8-150W
Wi-Fi: Ubiquiti U6-Lite - szt 2.
NAS: Xpenology DS920+
Serwer: Dell 3040M
 
Cuma
A powiedzcie jak wygląda sytuacja z aktualizacjami na xpenology? Mam xpenology - redpill-DS918+_7.0.1-42218 i zauważyłem, że wyszła wersja 7.1-42621. Czy można ją zainstalować ręcznie z pliku? Czy to mi wszystko rozwali? Nie ukrywam, że wolałbym mieć aktualne wersje systemu Wink

Czy jest gdzieś jakaś instrukcja jak postępować w takim przypadku?
Edytowany przez Cuma dnia 02-04-2022 20:35
 
Diabolique
Dołączę się do pytania wyżej. Wrzuciłem DS3617xs_DSM6.2.3-25426 na HP T630 i pojawiła się aktualizacja w panelu. Można zauktualizować taki konfig?
modem: Technicolor CGA2121
router: Asus RT-N18U + freshtomato
NAS: HP T630 + xpenology DSM 6.2
 
shibby
NIE!! Trzeba przygotować sobie nowy redpill pod konkretny model i konkretną wersję DSMa i wypalić na pena. Po zbootowaniu wyskoczy "migracja" i w ten sposób przeprowadza się upgrade.

W przypadku 6.2.3 to w ogóle znaczy że używasz Loader Juna, więc zalecałbym najpierw skoczyć na redpill 7.0.1 a później ewentualnie na 7.1.

PS 7.1 jest póki co w wersji RC (Release Candidate) więc nie jest to jeszcze finalna, stabilna wersja. Zalecałbym poczekać na wydanie finalnej wersji, bo po co robić redpilla 2x Smile
Router: EdgeRouter ER-12
Switch: Ubiquiti US-8-150W
Wi-Fi: Ubiquiti U6-Lite - szt 2.
NAS: Xpenology DS920+
Serwer: Dell 3040M
 
Diabolique
Dzięki @shibby. Do kompilacji jakiegoś nowszego obrazu daleka droga u mnie, ale chętnie wgram coś nowszego w przyszłości.

Jednak po paru tygodniach używania xpenology mam dwa pytania
- w download station ustawiłem zapisywanie pobieranych tortów na dysk pod usb. Jednak widzę, że równocześnie zapełnia się dysk wewnętrzny. Da się to jakoś zmienić, aby szło jedynie na usb?
- Chciałem odpalić VM do postawienia win, ale potrzeba pamięci btrfs której u mnie nie ma. Przy intalacji xpenology cały dysk poszedł pod sytem. Być może przez to nie jestem w stanie nic utworzyć i zrobić btrfs z tego?
Diabolique załączono następujące plik:
Nie masz uprawnień, by zobaczyć załączniki w tym wątku.

Edytowany przez Diabolique dnia 01-05-2022 21:31
modem: Technicolor CGA2121
router: Asus RT-N18U + freshtomato
NAS: HP T630 + xpenology DSM 6.2
 
shibby
przy zakładaniu voluminu pyta czy zrobić btrfs czy ext4. Pewnie wybrałeś ten drugi system plików.
Niestety musiałbyś teraz usunąć dane by przeformatować na btrfs.

co do zapisywania na dysk usb to prawdę mówiąc nie wiem, bo nie używam download station. Zakładam, że może i docelowe miejsce wskazałeś na USB ale pliki tymczasowe (incompleted) wciąż zapisują się na HDDki.
Router: EdgeRouter ER-12
Switch: Ubiquiti US-8-150W
Wi-Fi: Ubiquiti U6-Lite - szt 2.
NAS: Xpenology DS920+
Serwer: Dell 3040M
 
Diabolique
Tyle że incomplete jak przejdzie w complete powinien być usuwany, czy tam przenoszony. Tutaj znika dopiero po usunięciu plików z docelowego dysku na usb. Jakiś głupi mirror występuje i limituje mnie dysk wewnętrzny.

Tak, wybrałem ext4 jako bardziej znany mi system plików. Teraz widzę, że to bez sensu bo do zawartości dysku na którym leży xpenology i tak nie mam dostępu.

VM stoi teraz prawidłowo na btrfs, ale powiedzcie mi. Czy 8gb ramu w moim thin cliencie to za mało na odpalenie VM?

i.imgur.com/XvbjEDa.png

i.imgur.com/YDW7VlV.png
modem: Technicolor CGA2121
router: Asus RT-N18U + freshtomato
NAS: HP T630 + xpenology DSM 6.2
 
BartAcid
Dla samego VM nie, ale jak ma chodzić względnie to wolumin musi być na SSD. Jak miałem VM na HDD to chodziły topornie. Po zmianie na SSD jest użytkowalnie. Też daje 8GB dla maszyny.
 
Diabolique

BartAcid napisał:

Dla samego VM nie, ale jak ma chodzić względnie to wolumin musi być na SSD. Jak miałem VM na HDD to chodziły topornie. Po zmianie na SSD jest użytkowalnie. Też daje 8GB dla maszyny.

8GB to ma fizycznie cały sprzęt.
Problem w tym, że nie mogę odpalić VM bo pojawia się to co w załączniku przy próbie włączenia. Każde ok, to kolejny skrin i nadal nic.
i.imgur.com/1v37Fpe.png
i.imgur.com/m0qCQf5.png
i.imgur.com/YE5Kmb6.png
modem: Technicolor CGA2121
router: Asus RT-N18U + freshtomato
NAS: HP T630 + xpenology DSM 6.2
 
mosfit
Przecież pisze że nie wybrałeś Hosta
Router- Ubiquiti USG-Pro-4 (FTTH)
Lan- Ubiquiti Switch US-8-150W
Wifi- UAP-AC-Pro + 2x Ap OpenWrt 22.03
Nas- ArPi DS918+ i5-6400, 16GB ram, 3x 2TB/RAID5, SSD-512gb cache _controller unifi_AdGuard_HA
 
shibby
brak hosta na którym można by odpalić wirtualkę, bo obecny host ma za mało pamięci.

Pokaż zakładkę "przegląd" lub "klaster"
Router: EdgeRouter ER-12
Switch: Ubiquiti US-8-150W
Wi-Fi: Ubiquiti U6-Lite - szt 2.
NAS: Xpenology DS920+
Serwer: Dell 3040M
 
Przejdź do forum
Zaloguj
Wprowadź adres e-mail lub nazwę użytkownika

Hasło



Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się.

Zapomniałeś/aś hasła?
Aktualnie online
· Gości online: 15

· Użytkowników online: 0

· Łącznie użytkowników: 24,101
· Najnowszy użytkownik: rdr3e
Czat
Musisz się zalogować, aby opublikować wiadomość.

sts
28-06-2022 11:11
Mój wynik po wifi 1.2GB/s (serwer po lan 1GB/s) https://tiny.pl/93
mj2 i szukam jeszcze czegos szybszego (mówimy o wifi)

maxikaaz
28-06-2022 10:50
@sts - nie, to wyniki z kabla. Klientów AC mam kilku, ale chyba wszyscy "jednostrumien
iowi" 80MHz (czyli 433Mbit/s), więc max. po radiu to ok. 200Mbit/s.

sts
28-06-2022 07:48
@maxikaaz Czy takie prędkości masz po wifi?

maxikaaz
27-06-2022 21:54
@sts - https://ujeb.se/tw
XQeW

maxikaaz
27-06-2022 21:42
@sts - u mnie światło 1000/300 obrabia R7000, awaryjnie mam AC56u. R7000 wykręca 930-940Mbit/s, AC56u mniej o jakieś 20-30Mbit/s. Na obydwu FreshTomato i CTF.

kille72
27-06-2022 19:11
Dołączył: 12/02/2007, zauważyłem ze jestem 15 lat starszy... Grin

sts
27-06-2022 13:30
No licze ze kiedys bedzie czyste czyste openwrt na ten sprzet. rdzenie sie nie licza, wazne prekosci po usb i predkosci działania internetu. A jaki router do 400zł byscie polecili? pod swiatło 600?

tamtosiamto
26-06-2022 19:26
dla testu wydac 250zl slabe to jest , jak sie to robi tylko dla rdzeni, skoro tyle jest sprawdzonych alternatyw

sts
21-06-2022 16:44
chinskie, mam nadzieje ze bedzie oficjalne, dla testu jak najbardziej ok

maxikaaz
21-06-2022 15:21
@sts - ale to oficjalne wsparcie jest...? Czy takie chińsko-szemrane, z ryzykiem, że komuś bitcoiny kopiesz na tych czterech rdzeniach?

54,317,020 unikalnych wizyt