21 Kwietnia 2024 10:33:01
Nawigacja
· Strona Główna
· Forum

· Tomato by Shibby
· FreshTomato


Wątki na forum
Najnowsze dyskusje
· konfiguracja router ...
· Szukam zaproszenia n...
· [Howto] Xpenology na...
· dodatkowe złącza s...
· RT-N18U - nie można...
· Asus TUF-AX3000_V2 p...
· [MOD] Tomato64 (x86-64)
· Firewall nie zawsze ...
· [MOD] FreshTomato-AR...
· Optware na CIFS
· RT-AX56U - Status kl...
· [MOD] FreshTomato-MI...
· Multiroom N z wykorz...
· [S] Asus RT-AC68U E1
· [S] ASUS RT-AC68U
· Rozłączanie klient...
· serwer VPN za wan'em
· Przejscie z dyndns f...
· WDR3600 i problem z WAN
· Jaki USB hub do syno...
Najpopularniejsze obecnie wątki
· [Howto] Xpenology... [21]
· Szukam zaproszeni... [16]
· dodatkowe złącz... [4]
· konfiguracja rout... [2]
Ankieta
Jaki procesor posiada twój router?

Broadcom MIPSEL
Broadcom MIPSEL
36% [151 głosów]

Broadcom ARM
Broadcom ARM
52% [216 głosów]

Atheros
Atheros
5% [22 głosów]

Marvell
Marvell
1% [4 głosów]

Ralink
Ralink
1% [3 głosów]

Intel/AMD/VIA
Intel/AMD/VIA
1% [5 głosów]

Żaden z powyższych
Żaden z powyższych
4% [15 głosów]

Ogółem głosów: 416
Musisz zalogować się, aby móc zagłosować.
Rozpoczęto: 02/02/2015 09:38
Twoje IP
3.238.71.155
Zobacz wątek
OpenLinksys » :: OPROGRAMOWANIE :: » Tomato - firmware
 Drukuj wątek
[MOD] FreshTomato-ARM - wątek deweloperski
PanRatio
Właśnie się dowiedziałem, że w Orange można mieć prędkość 2 Gb/s na jednym urządzeniu. Wystarczy tylko kupić ONT 2,5 Gb/s, np. ten: https://leolabs.pl/ont-leox-lxt-010h-...10h-d.html i do tego podłączyć router z obsługą VLAN (VID 35) i portem WAN 2 Gb/s. Teraz pytanie, czy jeżeli w przyszłości powstanie FreshTomato na routery Asus z obsługą Wi-Fi 6, to czy będą tam modele, które mają port LAN 2,5 Gb/s, aby mieć 2 Gb/s na jednym urządzeniu?
 
tamtosiamto
Moze kiedys będą... To pytanie do asusa raczej
nic nie mam
 
najmar11
Widzę, że wraz z wersją 2023.03 FreshTomato pojawiła się obsługa nowego routera. Czy chodzi o ASUS TUF AX3000v2? Czy to musi być konkretnie wersja 2 tego sprzętu? Po czym ją poznać?

Stoję właśnie przed wyborem nowego routera, miałem kupować ASUS RT-AC88U, ale w tej sytuacji to chyba lepszy będzie ten AX3000...
 
zakk87
v2 ma 4 core 1,7GHz CPU BCM6756 oraz 2.5Gb WAN port, pomarańczowe antenki i logo TUF.
Freshtomato 2024.1 AIO @ RT-AC66U_B1
OpenWRT 23.05 @ DIR-878
NAS OMV [CoolerMaster ELITE 110] [J1900I-C] [4GB RAM] [Toshiba HDWD130 + Hitachi 5K3000]
 
PanRatio
Skoro FreshTomato obsługuje Wi-Fi 6, to jest to prawdziwa rewolucja. Skąd ta cisza? Grin Też się zastanawiam, czy mogę już zamówić TUF AX3000v2. Cena jest atrakcyjna, tym bardziej, że sprzedam starszy router.

Scalony z 05 lipca 2023 11:58:35:
Ciekawostka. Aktualnie jest promocja na TUF AX3000v2. Można go już mieć za 397 zł Grin
https://www.amazon.pl/dp/B0B4DYZRMS/
Edytowany przez PanRatio dnia 05-07-2023 11:58
 
najmar11
Jest jakaś specjalna procedura wgrywania FreshTomato do tego TUF-AX3000v2 ?

Czy po prostu wgrywam plik FreshTomato za pomocą oryginalnego oprogramowania Asusa, tak jakbym wgrywał firmware Asusa?
 
djwujek
Jeśli jest to taka sama wersja jak z forum Linksys z meniu Asusa to ja podziękuję niczym się nie różni od softu Asusa a nie ma nawet funkcji vlan.
---- SIEĆ 1 -----

1.Modem Vectra 600/60 Mbps
2. Edgerouter X - Dom
3. Edgerouter X - Goście
4. Edgeswitch 24 Lite
5. Asus RT-N 12 d1 DD WRT 43012 - Goście
6. Nas QNAP TS-228A + 1 x 4TB
6. UPS 510W

------ SIEĆ 2 -------
1.Modem Livebox 3.0
 
zakk87
Wgrywasz normalnie jako aktualizację. Pamiętaj, że to pierwsze wydanie i GUI jest ASUSowe. Tutaj changelog
Freshtomato 2024.1 AIO @ RT-AC66U_B1
OpenWRT 23.05 @ DIR-878
NAS OMV [CoolerMaster ELITE 110] [J1900I-C] [4GB RAM] [Toshiba HDWD130 + Hitachi 5K3000]
 
najmar11

zakk87 napisał:

Wgrywasz normalnie jako aktualizację. Pamiętaj, że to pierwsze wydanie i GUI jest ASUSowe. Tutaj changelog


No fakt, szału nie ma, jak na razie.
Pierwsza myśl po wgraniu FT, że coś poszło nie tak i uruchomił się oryginalny soft ASUSa, ale po chwili patrze, a tu pomidorek w logo routerka Grin

Mam nadzieję, że prace nad FreshTomato-AX gdzieś na zapleczu trwają, i że nie będzie to pierwsza i ostatnia wersja dla AX3000...
 
shibby
@pedro nikt Ci nie zgłaszał, że na FreshTomato nie działają Non-Hilinki, przynajmniej Huawei E3372?

Właśnie wracam od kolegi który od lat miał na wyjazdy wakacyjne przygotowany RT-N18u z moim tomato + Modem USB huawei E3372 (brandowany jako Megafon M150-2). Poleciłem mu wgrać twoje FreshTomato dla bezpieczeństwa jako to najaktualniejsze. Przybiegł do mnie w 5min, że po upgradzie nie działa mu LTE. Finalnie wgrałem mu ponownie moje tomato v140 i modem ruszył od strzała

Małe dochodzenie:

Tym commitem usunąłeś wsparcie dla tego modemu i prawdopodobnie innych non-hilinków:
https://bitbucket.org/pedro311/fresht...c05e67/raw

chodzi o usunięcie modułu huawei_ether i zastąpienie go oficjalnym i niedziałającym huawei_cdc_ncm. On tworzy interfejs wwan0 i nonhilinki od huaweia nie chcą się na nim łączyć. Dlatego ja swego czasu portowałem do Tomato moduł z oficjalnej strony Huaweia - to jest też powód czemu E3372 i E3276 non-Hilink na AsusWRT nie działają a na Tomato (przynajmniej na moim) działały - AsusWRT też nie ma dodanego modułu huawei_ether.

https://bitbucket.org/pl_shibby/tomat...awei_ether

ze switch4g usunąłeś to wsparcie tu
https://bitbucket.org/pedro311/fresht...c1237e2ea3

Efekt taki że E3372 nie działa na twoim tomato - i prawdopodobnie też inne non-Hilinki... ale tu już niech się inni wypowiedzą (mam co prawda E3276 ale przerobiony na Hilink obecnie więc nie sprawdzę pod Tomato ale jak miałem go jako non-Hilink to działał pod moim Tomato).
Proxmox VE: i7-7700T, 48GB RAM, 3x2TB SSD, 1x1TB SSD, 512GB NVMe, Intel X710-DA2 SFP+
VM Router: OpenWRT 22.03.4
VM NAS: Synology DS920+
VM VPS: Debian, WWW, Home Assistant
Switch: Netgear MS510TXPP
Switch: Ubiquiti USW-Flex-mini - szt. 2
Wi-Fi: Ubiquiti U6-Lite - szt. 2
 
pedro
Hmmm...
Sam, jako jedyne łącze posiadam E3372 non-hilink (zresztą tak samo brandowany Megafon jak napisałeś wcześniej), do tego drugi non-hilink bez brandu i hilink bez brandu.
Jakby coś nie działało, to bym raczej zauważył Pfft
Właśnie tego posta piszę z non-hilinka Wink

Cytat


Jan 1 01:00:24 router user.notice switch4g[1175]: 4G MODEM - detecting ...
Jan 1 01:00:26 router kern.info kernel: usb 1-2: new high speed USB device using ehci_hcd and address 4
Jan 1 01:00:26 router kern.info kernel: scsi2 : usb-storage 1-2:1.3
Jan 1 01:00:26 router kern.info kernel: scsi3 : usb-storage 1-2:1.4
Jan 1 01:00:27 router kern.notice kernel: scsi 2:0:0:0: CD-ROM Mass storage ffff PQ: 0 ANSI: 2
Jan 1 01:00:27 router kern.notice kernel: scsi 3:0:0:0: Direct-Access TF CARD storage ffff PQ: 0 ANSI: 2
Jan 1 01:00:27 router kern.notice kernel: sd 3:0:0:0: [sde] Attached SCSI removable disk
Jan 1 01:00:28 router user.notice switch4g[1175]: 4G MODEM ready - 12d1:1506
Jan 1 01:00:32 router kern.info kernel: usbcore: registered new interface driver cdc_wdm
Jan 1 01:00:32 router kern.info kernel: usbcore: registered new interface driver cdc_ether
Jan 1 01:00:32 router kern.info kernel: usbcore: registered new interface driver cdc_ncm
Jan 1 01:00:32 router kern.info kernel: huawei_cdc_ncm 1-2:1.2: MAC-Address: 00:1e:10:1f:00:00
Jan 1 01:00:32 router kern.info kernel: huawei_cdc_ncm 1-2:1.2: setting rx_max = 16384
Jan 1 01:00:32 router kern.info kernel: huawei_cdc_ncm 1-2:1.2: NDP will be placed at end of frame for this device.
Jan 1 01:00:32 router kern.info kernel: huawei_cdc_ncm 1-2:1.2: cdc-wdm0: USB WDM device
Jan 1 01:00:32 router kern.info kernel: huawei_cdc_ncm 1-2:1.2: wwan0: register 'huawei_cdc_ncm' at usb-0000:00:0b.1-2, Huawei CDC NCM device, 00:1e:10:1f:00:00
Jan 1 01:00:32 router kern.info kernel: usbcore: registered new interface driver huawei_cdc_ncm
Jan 1 01:00:33 router user.notice switch4g[1175]: 4G MODEM WAN (huawei-non-hilink) found - using huawei_cdc_ncm module and wwan0 as WAN
Jan 1 01:00:33 router user.notice switch4g[1175]: 4G MODEM - loading usbserial module (12d1:1506)
Jan 1 01:00:34 router kern.info kernel: usbcore: registered new interface driver usbserial
Jan 1 01:00:34 router kern.info kernel: USB Serial support registered for generic
Jan 1 01:00:34 router kern.info kernel: usbserial_generic 1-2:1.0: generic converter detected
Jan 1 01:00:34 router kern.info kernel: usb 1-2: generic converter now attached to ttyUSB0
Jan 1 01:00:34 router kern.info kernel: usbserial_generic 1-2:1.1: generic converter detected
Jan 1 01:00:34 router kern.info kernel: usb 1-2: generic converter now attached to ttyUSB1
Jan 1 01:00:34 router kern.info kernel: usbcore: registered new interface driver usbserial_generic
Jan 1 01:00:34 router kern.info kernel: usbserial: USB Serial Driver core
Jan 1 01:00:35 router user.notice switch4g[1175]: 4G MODEM ready - DIAG(s) found (/dev/ttyUSB0 /dev/ttyUSB1)
Jan 1 01:00:35 router user.notice switch4g[1175]: 4G MODEM - SIM ready
Jan 1 01:00:35 router user.notice switch4g[1175]: 4G MODEM - connecting ...
Jan 1 01:00:39 router user.notice switch4g[1175]: 4G MODEM - Network type is '4G only'. Roaming is 'Disabled'. Band is 'All supported' (device /dev/ttyUSB0)
Jan 1 01:00:46 router user.notice switch4g[1175]: 4G MODEM - connected (device /dev/ttyUSB0) ...
Jan 1 01:00:48 router user.notice switch4g[1175]: 4G MODEM - WAN IFACE configured (wwan0)


//EDIT:
PS. łącze w tej chwili na tym non-hilink jest "rock solid" - po ostatnich zmianach w driverach, nie ma możliwości żeby modem się rozłączył że tak powiem ze "swojego" powodu - zawsze Play daje dupy, ale modem łączy się ponownie. Nie ma takiej możliwości żebym na przykład rano zastał router rozłączony.
PPS. gość niech rzuci logami, to trochę sprawę powinno wyjaśnić.
PPPS. moduł huawei_cdc_ncm jest tylko sportowany (heh, niezłe słowo) do ARM - w MIPS ze względu na starszy kernel nie było takiej możliwości.
Edytowany przez pedro dnia 14-07-2023 17:37
Netowski 1Gb/1Gb
Huawei E3372s-153 non-hilink + 2x15dBi MIMO
FreshTomato: Asus RT-AC3200 + RT-N18U + RT-N66U + RT-N12
 
shibby
Dziś znajomy wyjeżdza na wakacje to mu już nie będę gitary zawracał. Jak wróci to pożyczę od niego sprzęt i wrzucę ci logi.

Póki co napisac moge tyle że u niego wwan0 wykrywało ale ani na ttyUSB0 ani na ttyUSB1 nie chciał się połączyć. Wgrałem moje tomato i przy użyciu huawei_ether (interfejs eth2) połączył się za pierwszym razem. A siedziałem u niego z dobre 1.5h próbując rozwiązać problem.

//Edit patrząc na twoje logi rzuciło mi się w oczy ze ty wybierasz 4g only a u niego było 4g/3g bo ma Aero2 (plus wykupiony pakiet na wakacje)
Proxmox VE: i7-7700T, 48GB RAM, 3x2TB SSD, 1x1TB SSD, 512GB NVMe, Intel X710-DA2 SFP+
VM Router: OpenWRT 22.03.4
VM NAS: Synology DS920+
VM VPS: Debian, WWW, Home Assistant
Switch: Netgear MS510TXPP
Switch: Ubiquiti USW-Flex-mini - szt. 2
Wi-Fi: Ubiquiti U6-Lite - szt. 2
 
pedro
OK, to czekam w takim razie na logi.

Na marginesie (korzystając z okazji): proszę w imieniu całej społeczności (Fresh)Tomato (głównie z linksysinfo) o przywrócenie funkcjonalności wyszukiwarki na https://anon.groov.pl/ - niech to będzie podstrona czy coś (żeby nie obciążało serwera zbyt mocno przy pierwszym wejściu) ale żeby można było wyszukiwać konkretne rzeczy.
W tej chwili - owszem - ładnie wygląda, ale zatraciło całkowicie użyteczność, niestety.
Netowski 1Gb/1Gb
Huawei E3372s-153 non-hilink + 2x15dBi MIMO
FreshTomato: Asus RT-AC3200 + RT-N18U + RT-N66U + RT-N12
 
shibby
A czego im brakuje najbardziej? Wyszukiwanie po krajach? M
modelach?
Proxmox VE: i7-7700T, 48GB RAM, 3x2TB SSD, 1x1TB SSD, 512GB NVMe, Intel X710-DA2 SFP+
VM Router: OpenWRT 22.03.4
VM NAS: Synology DS920+
VM VPS: Debian, WWW, Home Assistant
Switch: Netgear MS510TXPP
Switch: Ubiquiti USW-Flex-mini - szt. 2
Wi-Fi: Ubiquiti U6-Lite - szt. 2
 
pedro
Hmm, no w zasadzie wszystkie te ze strony głównej by się przydały...
A jak nie, to chociaż "Most popular version of Tomato" i "Most used router models".
Netowski 1Gb/1Gb
Huawei E3372s-153 non-hilink + 2x15dBi MIMO
FreshTomato: Asus RT-AC3200 + RT-N18U + RT-N66U + RT-N12
 
shibby

Cytat

proszę w imieniu całej społeczności (Fresh)Tomato (głównie z linksysinfo) o przywrócenie funkcjonalności wyszukiwarki na https://anon.groov.pl/


rozbudowałem Anona o wyszukiwanie Smile
Proxmox VE: i7-7700T, 48GB RAM, 3x2TB SSD, 1x1TB SSD, 512GB NVMe, Intel X710-DA2 SFP+
VM Router: OpenWRT 22.03.4
VM NAS: Synology DS920+
VM VPS: Debian, WWW, Home Assistant
Switch: Netgear MS510TXPP
Switch: Ubiquiti USW-Flex-mini - szt. 2
Wi-Fi: Ubiquiti U6-Lite - szt. 2
 
bigl
Pewnie już to sobie wyjaśniacie @shibby i @pedro ale u mnie 3372 non-hilink działa na FreshTomato. Na wersji 2020.8 w webgui jest widziany jako "Modem type: huawei-non-hilink", na poziomie lsmod jest tak:



Module                  Size  Used by    Tainted: P 
huawei_cdc_ncm          1695  0
cdc_ncm                16060  1 huawei_cdc_ncm
cdc_ether               4921  1 cdc_ncm
cdc_wdm                 7869  1 huawei_cdc_ncm
usbnet                 15878  3 huawei_cdc_ncm,cdc_ncm,cdc_ether
mii                     3476  1 usbnet

Logów z wykrycia nie pokażę bo mam uptime 680 dni (czyli rzeczywiście jest to rock-solid :D)
Router: Netgear R7000 + FreshTomato (latest)
Wi-Fi: Ubiquiti U6-Lite
NAS: AsRock BeeBox Fanless + Ubuntu 20.04 Server + WD My Book Essential 8TB
Players: Odroid N2+ with Coreelec / Android TV (Nokia Streaming Box 8010)
 
pedro
No właśnie na razie wciąż czekam na logi...
Netowski 1Gb/1Gb
Huawei E3372s-153 non-hilink + 2x15dBi MIMO
FreshTomato: Asus RT-AC3200 + RT-N18U + RT-N66U + RT-N12
 
shibby
Wciąż czekam na cynk od znajomego że już wrócił.

@pedro a sprawdź proszę go w między czasie na rt-n18u jak możesz bo właśnie taki router kolega posiada.
Proxmox VE: i7-7700T, 48GB RAM, 3x2TB SSD, 1x1TB SSD, 512GB NVMe, Intel X710-DA2 SFP+
VM Router: OpenWRT 22.03.4
VM NAS: Synology DS920+
VM VPS: Debian, WWW, Home Assistant
Switch: Netgear MS510TXPP
Switch: Ubiquiti USW-Flex-mini - szt. 2
Wi-Fi: Ubiquiti U6-Lite - szt. 2
 
pedro
Mam dwa non-hilink (różne brandy) i na RT-N18U oba chodzą bezproblemowo na 4G (2023.3, ale wcześniej również).
Netowski 1Gb/1Gb
Huawei E3372s-153 non-hilink + 2x15dBi MIMO
FreshTomato: Asus RT-AC3200 + RT-N18U + RT-N66U + RT-N12
 
Przejdź do forum
Zaloguj
Wprowadź adres e-mail lub nazwę użytkownika

Hasło



Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się.

Zapomniałeś/aś hasła?
Aktualnie online
· Gości online: 13

· Użytkowników online: 0

· Łącznie użytkowników: 24,117
· Najnowszy użytkownik: Ja
Czat
Musisz się zalogować, aby opublikować wiadomość.

tamtosiamto
31-03-2024 12:54
Wesolego jajka wszytskim forumowiczom Grin

tamtosiamto
28-03-2024 23:24
tak, tak zgadza sie, ale ja pytam o wykluczenie noda na guest network w first set, i to nie dziala

Adooni
24-03-2024 13:16
Guest network is currently designed to allow the first set of each band (2.4G, 5G, 5G-1) available to the AiMesh node

tamtosiamto
24-03-2024 03:03
ale w 1 jest opcja do wyboru - dla calej sieci albo rutera only i wlasnie o tym mowie, ze nie dziala

Adooni
23-03-2024 16:31
w dokumencie asusa jest ze wlasnie dla 1 ma dzialac na nodach tez

tamtosiamto
23-03-2024 15:39
tak, ale nie zmienia to faktu, ze w pierwszej nie dziala wylaczanie aimesh dla goscinnej( a powinno), czyli jest jakis bug. Mam start soft, bo to dsl-ac68 ktory nie jest juz updateowany

Adooni
22-03-2024 18:07
nie, 1 wsza bedzie wszedzie trzeba 2ga zrobic dla kazdego pasma te nie sa przenoszone

tamtosiamto
19-03-2024 19:57
czyli jak mam jedna siec goscinna to powinno dzialac separowanie gosci od noda -a nie dziala Smile

tamtosiamto
19-03-2024 19:50
@Adooni 'Only one set is available for 1 band' i tak mam-1 set dla 2.4ghz i 1 dla 5ghz-czy czegos nie rozumiemW drugiej sieci goscinnej nie ma opcji wyboru Ruter only/ All nodes

Adooni
19-03-2024 19:14
no to przeczytaj to 2 pod - 1 stet z kazdego pasma jest dopuszczony na nody. zrob 2 siec jako goscinna na danym pasmie i wtedy sprawdz

71,216,217 unikalnych wizyt