20 Wrzesień 2019 14:48:28
Nawigacja
· Strona Główna
· Galeria
· Forum
· Linki

· Tomato by Shibby

· Wiki-OpenWrt
· Wiki-DD-WRT
· Emulatory sprzętu

Darowizna
Ostatnio na forum
Najnowsze tematy
· Internet LTE - Route...
· Multiroom N z wykorz...
· [K] kieszenie na dys...
· [MOD] FreshTomato-ARM
· Port forwarding
· OpenVPN - dostęp do ...
· Netgear R6400 - tańs...
· Serwis asus Ac68u
· [MOD] FreshTomato-MIPS
· [S] Netgear R7000 Ni...
· VPN
· Jaki router z możliw...
· Wybór następcy RT-N12D1
· Jak nie E3372 to co?
· R7000 made in Vietna...
· cifs OMV -> tomato
· Problem z USB w Netg...
· [S] NETGEAR R8000
· Linksys EA8500 problem
· asus rt-n10u problem...
Najciekawsze tematy
· Multiroom N z wyk... [1020]
· [MOD] FreshTomato... [848]
· Internet LTE - Ro... [0]
· [K] kieszenie na ... [0]
Ankieta
Jaki procesor posiada twój router?

Broadcom MIPSEL
Broadcom MIPSEL
38% [135 głosów]

Broadcom ARM
Broadcom ARM
50% [176 głosów]

Atheros
Atheros
6% [21 głosów]

Marvell
Marvell
1% [4 głosów]

Ralink
Ralink
1% [2 głosów]

Intel/AMD/VIA
Intel/AMD/VIA
1% [4 głosów]

Żaden z powyższych
Żaden z powyższych
3% [10 głosów]

Ogółem głosów: 352
Musisz zalogować się, aby móc zagłosować.
Rozpoczęto: 02/02/2015 09:38

Archiwum ankiet
Reklama
Twoje IP
34.226.234.20
Reklama
Zobacz temat
OpenLinksys » :: OPROGRAMOWANIE :: » Tomato - firmware
 Drukuj temat
[MOD] FreshTomato-MIPS
templar70
Dziękuję za odpowiedź i sugestię. Smile Dopiero dziś miałem dostęp do tego routera. Sprawdziłem, faktycznie był jakiś problem z buforem przeglądarki (Firefox). Po resecie opcje zapisały się prawidłowo.

Nie ma lekko... gdy wszystkie parametry były już zapisane, okazało się że zostało mi 0 z 32KB NVRAM. Sad Zaraz po reboocie routera co prawda zgłasza się wolne 8 z 32, ale szybko znika. Próba uruchomienia serwera VPN kończy się niepowodzeniem, zapis w logu jest taki:
Aug 25 14:10:34 RT-cc40d08300ac daemon.err openvpn[833]: Options error: Unrecognized option or missing or extra parameter(s) in config.ovpn:8: cipher (2.4.7)
Aug 25 14:10:34 RT-cc40d08300ac daemon.warn openvpn[833]: Use --help for more information.
Aug 25 14:12:42 RT-cc40d08300ac daemon.err openvpn[1105]: Options error: Unrecognized option or missing or extra parameter(s) in config.ovpn:8: cipher (2.4.7)
Aug 25 14:12:42 RT-cc40d08300ac daemon.warn openvpn[1105]: Use --help for more information.


Możliwe że to z powodu deficytu NVRAM. I teraz pytanie... mam zainstalowany pakiet 118.beta-AIO, ale wyłączone usługi dodatkowe typu AdBlock, QoS, Captive Portal, "USB and NAS" i inne. Mam za to około 30 wpisów w filtrze MAC-adresów WiFi oraz podobną ilość statycznych wpisów w DHCP.

Czy w tej sytuacji aby odzyskać trochę NVRAM powinienem zainstalować mniejszy pakiet (118-beta-VPN)? Ewentualnie co zrobić? A może dałoby się zwiększyć ilość dostępnej pamięci NVRAM (WNR3500Lv2 ma 128MB pamięci RAM i 128MB pamięci Flash, dlaczego z całej tej pamięci na NVRAM przypada tylko 32KB)?
 
Steel_Rat
Bo niestety tyle jest. Masz takie mozliwosci:
1. Spróbować wersję tą tylko v VPN
2. zamontować pena w USB i przenieś certyfikaty na niego.
Niestety te 32KB na NVRAM to już mało.
WRT3200ACN (WRT32X) + OpenWRT 18.06+światełko 150/150 Mb/s
Asus RT-AC68UvE1 + RMerlin + Entware
Netgear WNR3500Lv2 + DDWRT
 
templar70
No dobrze, to teraz po kolei opiszę co się działo od ostatniego czasu...

Idąc za pierwszą poradą Steel_Rata zainstalowałem na moim WNR3500Lv2 wersję okrojoną (2019.3.118-beta-VPN). Ponieważ czas mnie naglił, zabrałem router do domu i podłączyłem kaskadowo do innego routera (sieć główna 192.168.1.1, ten router podłączony jako sieć 192.168.2.1). Następnie zacząłem go konfigurować.

Niestety klucze nadal się nie mieściły, więc zastosowałem poradę drugą. Wpiąłem pendriva, wgrałem klucze, wpisałem ścieżkę do plików w ustawieniach zaawansowanych. Potem wpiąłem kompa w sieć nadrzędną (192.168.1.1) i próbowałem się połączyć. Okazało się, że po kilku drobnych problemach związanych z ustawieniami po stronie klienta na kompie WSZYSTKO RUSZYŁO. Grin Dzięki Steel_Rat!

Życie okazało się jednak troszkę bardziej skomplikowane, gdy ponownie próbowałem podłączyć router w lokalizacji zdalnej. Jak już wspomniałem, mam tam połączenie poprzez PPPoE (internet z Netii). Nagle okazało się, że router nie łączy się z internetem. Sad I to pomimo poprawnie wpisanych danych logowania i pozostałych parametrów. W logach routera pojawiło się:

Jan 1 01:12:38 RT-cc40d08300ac daemon.info pppd[6395]: Using interface ppp0
Jan 1 01:12:38 RT-cc40d08300ac daemon.notice pppd[6395]: Connect: ppp0 <--> vlan2
Jan 1 01:12:38 RT-cc40d08300ac daemon.info pppd[6395]: Remote message: permission denied
Jan 1 01:12:38 RT-cc40d08300ac daemon.err pppd[6395]: PAP authentication failed
Jan 1 01:12:38 RT-cc40d08300ac daemon.notice pppd[6395]: Connection terminated.


W tym momencie przypomniałem sobie że kieeeedyś, daaawno temu w którymś z firmwarów (Tomato Shibby? DD-WRT?) był błąd polegający na tym, że PPPoE nie akceptował długich loginów użytkownika. Hmmm...

Mój login użytkownika jest według schematu: user123@net24.com.pl (zachowana długość loginu) a hasło ma długość 8 znaków. Może to?

Zrobiłem kolejny test. Zainstalowałem wersję AIO (2019.3.118-beta_AIO) i pracowicie odtworzyłem konfigurację, włącznie z ustawieniami VPN. Podłączyłem... Jeeeeest! Śmiga!

Wygląda na to, że wersja AIO działa z PPPoE, a wersja VPN nie.

Mam dwie hipotezy. Jedna jest taka, że w wersji VPN niechcący "wycięto" coś, co ma znaczenie dla połączeń PPPoE. Druga hipoteza jest taka, że obie wersje powielają dawny błąd obsługi PPPoE (ucinanie nazwy loginu użytkownika), przy czym w AIO nadmiar trafia w jakąś nieużywaną przeze mnie przestrzeń parametryzacji i dlatego jest poprawnie przekazywany do operatora (nie są nigdzie zamazywane elementy nazwy, znak końca tekstu jest we właściwym miejscu), a w wersji VPN następuje kolizja i część loginu zamazywana jest czymś innym.

Tak czy siak, PPPoE na wersji VPN nie działa.
Edytowane przez templar70 dnia 07-09-2019 13:01
 
Steel_Rat
Cieszę się, że mogłem pomóc.
WRT3200ACN (WRT32X) + OpenWRT 18.06+światełko 150/150 Mb/s
Asus RT-AC68UvE1 + RMerlin + Entware
Netgear WNR3500Lv2 + DDWRT
 
Przejdź do forum:
Logowanie
Nazwa użytkownika

Hasło



Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się

Nie możesz się zalogować?
Poproś o nowe hasło
Aktualnie online
· Gości online: 12

· Użytkowników online: 0

· Łącznie użytkowników: 23,899
· Najnowszy użytkownik: macu85
Shoutbox
Musisz zalogować się, aby móc dodać wiadomość.

tamtosiamto
20-09-2019 12:52
ok dzieki, czy modem huawei e392 bedzie dzialac z tomato albo merlinem?

pedro
20-09-2019 11:59
AC3200 - 2 radia 5GHz - polecam to poważniejszych zastosowan

jurekk
19-09-2019 21:11
r7000 bo wgrasz co chcesz nawet ASUS WRT ;-) Ac3200 rózni sie tylko tym ze ma dwa radia 2.4 . A na R8500 to tomato nie ma puki co. Choc roznice miedys ac3200 masz nei wielka cenowa a to jednak klas

tamtosiamto
19-09-2019 14:06
co lepiej kupic-ac68u za ok 250zl czy RT-AC3200 za ok 300zl? Czy moze r7000 za 270zl? Chodzi o wydajnosc. ew Netgear X8 AC5300 (model R8500) za 480zl

jurekk
16-09-2019 20:06
uzywam m.2 w laptopie chinskiego i jest oki, jak pen tez moze zadziała w takiej obudowie , bo prądu raczej nie potrzebuje tyle co dysk stały. Wiadomo ze trim nie bedzie ale i tak mysle ze podziała dłu

Maniek91PL
16-09-2019 19:06
chodzi oto aby nie wydawać kupy kasy, a działało

jurekk
16-09-2019 18:58
tym stylu jeżeli musisz mieć pena https://pl.aliexpr
ess.com/item/32825
551262.html?spm=a2
g0o.productlist.0.
0.721d5604QWzu84&s=
p&algo_pvid=cc99247
f-af4e-42f5-b8a9-1
33248fbd33a&algo_ex
pid=cc9

jurekk
16-09-2019 18:46
Maniek jakis chiński ssd m.2 w obudowie pendraiwa bym kombinował jak by mi trzeba było tak myslę , nie byłby głupi to pomysł.

majkel152
16-09-2019 18:23
cifs client / hdd

Maniek91PL
16-09-2019 18:06
witam, kolejny raz teraz chyba po 2 latach padł mi pendrive podłaczony pod router z ustawieniem opt Shock przedtem też padł jakiś. co tam podłączyć żeby "dłużej" działało ?

majkel152
16-09-2019 12:00
może by tak zrobić zbiórkę $ na stworzenie tomato na x86 ? dorzucam się z miejsca, bez obsługi wifi mnie satysfakcjonuje, może wtedy tomato by odźylo a nie umiera

majkel152
12-09-2019 09:19
u mnie fork jest niestabilny na n66u Sad szczególnie jak torrentuje pełną rurą a sirq skacze do 99%

jurekk
10-09-2019 22:32
Ale jak zerknałem na forum forka by jhon to ostatnia modyfiakcja firmware kwiecien i zaginał w akcji ;-)

jurekk
10-09-2019 22:25
Tasiora jezeli komus idzie o wydajność i niezawodnosć to wiadomo OFW jest the best a w tym przypadku polecam jednak fork jhona i to we wersji E , Rmerlin rok temu zakonczył wsparcie dla tego routera

jurekk
10-09-2019 22:20
ac66u potwierdzam na johna forku działa ok a na toamto raz jest raz nie ma, ale ac56u to inna para kaloszy arm nie mipsel

tamtosiamto
10-09-2019 21:27
ja na ac66u tez mialem problem z 5ghz na merlinie, na forku johna dziala ok

mosfit
10-09-2019 12:43
Wgraj Rmerlina i sprawdź czy radio działa poprawnie . A póżniej wgraj sobie Fork by John i porównaj

39,011,433 unikalne wizyty