23 Lipiec 2018 15:43:22
Nawigacja
· Strona Główna
· Galeria
· Forum
· Linki

· Tomato by Shibby

· Wiki-OpenWrt
· Wiki-DD-WRT
· Emulatory sprzętu

Darowizna
Ostatnio na forum
Najnowsze tematy
· [MOD] FreshTomato-MIPS
· [S] karta wifi, adap...
· [S] trochę sprzętu s...
· Czy na Asus DSL-N66U...
· Multiroom N z wykorz...
· Asus AC RT68U Rev. E...
· [S] Ruter
· [S] Wyprzedaż sprzęt...
· [S] Laptop Lenovo Le...
· [MOD] Tomato by shibby
· DDWRT dla ovislink 1...
· DNS od cloudflare 1....
· Jak znaleźć przyczyn...
· Oscam instalacja na ...
· oscam na openwrt (ar...
· Zlecę naprawę router...
· TL-WR340G v3 nie włą...
· [S] ASUS DSL-AC87VG ...
· [MOD] FreshTomato-ARM
· [S] Asus RT-N18U
Najciekawsze tematy
· [MOD] Tomato by s... [13665]
· Multiroom N z wyk... [935]
· oscam na openwrt ... [772]
· [MOD] FreshTomato... [208]
· DNS od cloudflare... [52]
· Jak znaleźć przyc... [11]
· [S] Ruter [8]
· Zlecę naprawę rou... [8]
· TL-WR340G v3 nie ... [4]
· DDWRT dla ovislin... [3]
· [S] karta wifi, a... [2]
· Czy na Asus DSL-N... [1]
· [S] Laptop Lenovo... [1]
· [S] trochę sprzęt... [0]
· Asus AC RT68U Rev... [0]
· [S] Wyprzedaż spr... [0]
· Oscam instalacja ... [0]
· [S] ASUS DSL-AC87... [0]
Ankieta
Jaki procesor posiada twój router?

Broadcom MIPSEL
Broadcom MIPSEL
40% [132 głosów]

Broadcom ARM
Broadcom ARM
48% [160 głosów]

Atheros
Atheros
6% [19 głosów]

Marvell
Marvell
1% [4 głosów]

Ralink
Ralink
1% [2 głosów]

Intel/AMD/VIA
Intel/AMD/VIA
1% [3 głosów]

Żaden z powyższych
Żaden z powyższych
3% [10 głosów]

Ogółem głosów: 330
Musisz zalogować się, aby móc zagłosować.
Rozpoczęto: 02/02/2015 09:38

Archiwum ankiet
Reklama
Twoje IP
54.81.244.248
Reklama
Zobacz temat
OpenLinksys » :: OPROGRAMOWANIE :: » Tomato - firmware
 Drukuj temat
Tomato MultiWAN - otwarta dyskusja
najmar11
shibby napisał(a):

ASUS i Netgear są fizycznie daleko od siebie i bezpośrednio nie do podłączenia, tylko przez tego SWITCHa.


Nie możesz kabla z jednego routera podpiąć do wspólnego switcha, który rozdziela już neta z drugiego routera. Będą mieszały się broadcasty, np. z DHPC. Bez switcha zarządzalnego i VLANów tego nie zrobisz.


no dobra, a poprzez zrobienie jakiegoś tunelu przez moją sieć domową?
na NETGEAR uruchomiłbym serwer PPTP
a na ASUS w WAN3 ustawiam PPTP

to by tak zadziałało?
 
shibby Dziekuje za dotacje
nie zadziała.

może prędzej podzielisz kabel na 2x po 4 żyły i w ten sposób zyskasz dwa niezależne linki po 100mbps każdy. Jeden wepniesz sobie z Asusa do switcha a drugi beczką zepniesz z kablem od netgeara. Wtedy ma to sens.
 
najmar11
shibby napisał(a):

nie zadziała.

może prędzej podzielisz kabel na 2x po 4 żyły i w ten sposób zyskasz dwa niezależne linki po 100mbps każdy. Jeden wepniesz sobie z Asusa do switcha a drugi beczką zepniesz z kablem od netgeara. Wtedy ma to sens.


Czyli do zrobienia WAN3 musi być fizycznie podłączony osobny kabel z jednego routera do drugiego.... w sposób logiczny nie da się tego wydzielić... no to szkoda

u mnie nie do przejścia - część kabli jest wmurowane w ścianę a pomiędzy routerami są 2 gigabitowe switche niezarządzalne (nie chciałem komplikować opisu)
 
shibby Dziekuje za dotacje
musi być logicznie wydzielony link między Netgearem a Asusem. Jeżeli nie jesteś w stanie tego zrobić linkiem bezpośrednim a jedynie za pomocą switchy, to muszą to być switche zarządzalne, które dzięki VLANom oddzielą logicznie dwie sieci od siebie.
 
najmar11
shibby napisał(a):

musi być logicznie wydzielony link między Netgearem a Asusem. Jeżeli nie jesteś w stanie tego zrobić linkiem bezpośrednim a jedynie za pomocą switchy, to muszą to być switche zarządzalne, które dzięki VLANom oddzielą logicznie dwie sieci od siebie.


czyli musiałbym zainwestować w dwa switche gigabitowe 8-portowe... na pół roku się nie opłaca.

mam w tej chwili umowę na światłowód za 1zł do końca umowy z Orange na Neostradę, która zakończy się we Wrześniu.

Myślałem, że może w jakiś prosty sposób wykorzystam Neostradę , skoro i tak za nią płacę, tym bardziej, że chłopaki od światłowodu strasznie kombinują i co chwila tego internetu nie ma.
 
smereka
U mnie na Asus RT-AC56U na tomato multiwan by shibby również modem - E3276s-150 ten z dystrybucji Plusa i Polsatu (mam 3 sztuki) rozłącza się co co 1-3 minuty. Testowane na Plusie abonamentowym i RBM LTE. W obydwu przypadkach jakość sygnału w granicach -75dBm - 85dBm. Jeśli wybiorę tylko 1WAN to działa bardzo dobrze nie rozłącza się i na jednej i na drugiej karcie Połączenie jest utrzymywane. Także chyba coś nie tak się dzieje z obsługa modemu jak są dwa wany. Shibby jak masz możliwość to proszę przetestuj to. Myślę, ze sporo osób korzysta z tego E3276.
 
najmar11
smereka napisał(a):

U mnie na Asus RT-AC56U na tomato multiwan by shibby również modem - E3276s-150 ten z dystrybucji Plusa i Polsatu (mam 3 sztuki) rozłącza się co co 1-3 minuty. Testowane na Plusie abonamentowym i RBM LTE. W obydwu przypadkach jakość sygnału w granicach -75dBm - 85dBm. Jeśli wybiorę tylko 1WAN to działa bardzo dobrze nie rozłącza się i na jednej i na drugiej karcie Połączenie jest utrzymywane. Także chyba coś nie tak się dzieje z obsługa modemu jak są dwa wany. Shibby jak masz możliwość to proszę przetestuj to. Myślę, ze sporo osób korzysta z tego E3276.


ustaw Modem jako WAN1 a zwykły WAN jako WAN2 - u mnie pomogło, przestał się rozłączać.
Tylko zamianę rób stopniowo, po każdym kroku reboot routera, bo inaczej zwis i powrót do domyślnych...

pamiętaj o zmianie w VLAN: Port WAN trzeba przypiąć do WAN2
 
smereka
Przed chwilą zastosowałem się do Twoich zaleceń czyli mam w vlanach tak:

1 zaznaczone wszystkie porty LAN a w bridgu jest LAN (br0)
2 nic nie zaznaczone a w bridgu jest WAN
3 zaznaczony WAN Port i w bridgu jest WAN2

W zakładce basic jako WAN jest tylko 4G modem LTE a w WAN2 dhcp czyli net kablem, Co 2-3 minuty ciągle przerywa i ciągle ten sam przedział czasowy.
 
najmar11
smereka napisał(a):

Przed chwilą zastosowałem się do Twoich zaleceń czyli mam w vlanach tak:

1 zaznaczone wszystkie porty LAN a w bridgu jest LAN (br0)
2 nic nie zaznaczone a w bridgu jest WAN
3 zaznaczony WAN Port i w bridgu jest WAN2

W zakładce basic jako WAN jest tylko 4G modem LTE a w WAN2 dhcp czyli net kablem, Co 2-3 minuty ciągle przerywa i ciągle ten sam przedział czasowy.


hmmm, też mam tak poustawiane i mnie pomogło:
dla LTE/4G: Connection Uptime 2 days, 17:40:17

a wcześniej zrywało co ok. 2min

nic więcej Ci nie pomogę.
 
shibby Dziekuje za dotacje
smereka napisał(a):

U mnie na Asus RT-AC56U na tomato multiwan by shibby również modem - E3276s-150 ten z dystrybucji Plusa i Polsatu (mam 3 sztuki) rozłącza się co co 1-3 minuty. Testowane na Plusie abonamentowym i RBM LTE. W obydwu przypadkach jakość sygnału w granicach -75dBm - 85dBm. Jeśli wybiorę tylko 1WAN to działa bardzo dobrze nie rozłącza się i na jednej i na drugiej karcie Połączenie jest utrzymywane. Także chyba coś nie tak się dzieje z obsługa modemu jak są dwa wany. Shibby jak masz możliwość to proszę przetestuj to. Myślę, ze sporo osób korzysta z tego E3276.


wygląda jakby prądu mu brakowało. Koledze stawiałem mutliwana kilka dni temu na RT-N18u. łącze WAN1 do neostrada, łącze WAN2 do LTE na E3372 wpiętym w USB3.0. Nie zauważyłem żadnego rozłączania netu u niego. Sam też od kilku dni działam w temacie multiwana i mam LTE jako łacze WAN2 (zamiennie E3276 i E3372) i też modem mi się nie rozłącza.
 
majkel152 Dziekuje za dotacje
mój zte mf821 coś nie chce się połączyć na tym image n18, ustawiam tak jak w wl500w na 4g lte i na starym zaraz złapie ip a tu mogę czekać i czekać , w 500w mam 132
nie znam się na tym ^^

kupię coś fajnego
sieć domowa:
główny router: asus n66 , linksys ea6200 nvram 64KB mod @ddwrt ap (ac867+ n300) vlan vap
ftth 250/40 @dasan h665 -wan1 N66,Lte play @ zte mf821 backup wan2
Netgear gs724ts(24gbit + 4 gbic) kilka vlanów, netgear gs108e
buffalo wzr-1750dhp@tomato still work in progress
test : hp t610plus + intel pro1000 pt 2Ge @opnsense : suricata ids , squid, ipsec l2tp server - 18W idlle
hypervisor: i5 3470S , 8GB, msi h61mu-e35 , boot ssd toshiba xg3 256GB nvme pcie 3.0 x4, 3x intel dualport ( 2x pcie + pci) pico psu 120w - 32W idlle /80W max/avg 30-45W @proxmox
 
ramzes99
smereka napisał(a):

U mnie na Asus RT-AC56U na tomato multiwan by shibby również modem - E3276s-150 ten z dystrybucji Plusa i Polsatu (mam 3 sztuki) rozłącza się co co 1-3 minuty. Testowane na Plusie abonamentowym i RBM LTE. W obydwu przypadkach jakość sygnału w granicach -75dBm - 85dBm. Jeśli wybiorę tylko 1WAN to działa bardzo dobrze nie rozłącza się i na jednej i na drugiej karcie Połączenie jest utrzymywane. Także chyba coś nie tak się dzieje z obsługa modemu jak są dwa wany. Shibby jak masz możliwość to proszę przetestuj to. Myślę, ze sporo osób korzysta z tego E3276.


Ja mam takie objawy nawet na oficjalnym sofcie od asusa - router AC68U. Tez co 1-3 minuty rozlacza mnie z modemem (jest ustawiony jako WAN podstawowy). Wrocilem z modemem do Neatgear 3500.

Wgralem tomato i spadly mi transfery LTE. Ustawiałem na auto i na 4g na sztywno. Transfery spadly mi na max 2Mb/s, gdzie na oficjalnym sofcie od asusa mam okolo 7Mb/s.
Dla porównania Neatgear W3500v1 z tomato 1.32, w tym samym miejscu, mam LTE na poziomie 12-13Mb/s.
Albo ten Asus 68U jest taki cienki albo cos z tomato (1.32 beta) nie tak.

Połączony z 13 luty 2016 11:46:09:
@shibby
Po testach stwierdzam, ze odwaliles kawal swietnej roboty z tym multiwanem. Trasy routingu dla poszczegolnych IP dzialaja super.

Jak dla mnie na minus tylko transfer LTE. Jest wyraznie slabszy od zwyklej wersji 1.32 i slabszy od oficjalnego softu asusa.

Co do poprawek to brakuje mi opcji w ddns do ustawiania domeny jak uzywamy multiwan.

Teraz mam domene na pierwszy WAN (lacze kablowe) i mam tam podpiete kamery monitoringu. W razie awarii lacza glownego router uzywa zapasowefo WAN2 (modem LTE) a klient ddns nie zmienia mi domeny pod nowe IP i nie moge sie dostac z zewnatrz do kamer. Fajnie jakby ddns zmienial IP przy kazdej zmianie WAN
Edytowane przez ramzes99 dnia 13-02-2016 11:46
 
kpietrek
Dlaczego nie widzę sieci 5ghz mimo jej uruchomienia? Widzę tylko 2,4 GHZ.
Netgear R7000 + Tomato Firmware 1.28.0000 -2017.3-kille72- K26ARM USB AIO-64K
Asus RT-N18U + Tomato Firmware 1.28.0000 -2017.2-kille72- K26ARM USB AIO-64K
Asus RT-AC56U + Tomato Firmware 1.28.0000 -138 K26ARM USB AIO-64K
 
Steel_Rat
kpietrek napisał(a):

Dlaczego nie widzę sieci 5ghz mimo jej uruchomienia? Widzę tylko 2,4 GHZ.

Dobre pytanie. Wypadało by napisać na jakim routerze bo te z podpisu twojego to nie maja 5Ghz.
WRT3200ACN + LEDE
Asus RT-AC68UvE1 + RMerlin + Entware
Asus RT-N18U + Tomato
Netgear WNR3500Lv2 + DDWRT
 
kpietrek
No tak fakt. Mój błąd. Jest to Netgear R7000. Na tym sofcie multiwan. Na poprzedniej wersji bez multiwan było to samo.

P.S.
Zaraz zaaktualizuje podpis.

Połączony z 15 luty 2016 19:36:20:
Czy ktoś coś może doradzić? Podpowiedzieć?
Edytowane przez kpietrek dnia 15-02-2016 19:36
Netgear R7000 + Tomato Firmware 1.28.0000 -2017.3-kille72- K26ARM USB AIO-64K
Asus RT-N18U + Tomato Firmware 1.28.0000 -2017.2-kille72- K26ARM USB AIO-64K
Asus RT-AC56U + Tomato Firmware 1.28.0000 -138 K26ARM USB AIO-64K
 
Steel_Rat
Spróbuj ustawić kraj na Singapur. Kanały zmien z auto na jakiś poniżej 100 i sprawdz.
WRT3200ACN + LEDE
Asus RT-AC68UvE1 + RMerlin + Entware
Asus RT-N18U + Tomato
Netgear WNR3500Lv2 + DDWRT
 
kpietrek
Kraj miałem na Singapur i dlatego mi nie łączyło. Zmieniłem na EU i 5GHz się pojawiło z małym ale.

Testowane na dwóch urządzeniach i na radiu 2,4 GHz mam lepszy zasięg niż na 5 GHz. Czy to normalne?? Urządzenia nie zmieniły miejsca podczas testów.
Netgear R7000 + Tomato Firmware 1.28.0000 -2017.3-kille72- K26ARM USB AIO-64K
Asus RT-N18U + Tomato Firmware 1.28.0000 -2017.2-kille72- K26ARM USB AIO-64K
Asus RT-AC56U + Tomato Firmware 1.28.0000 -138 K26ARM USB AIO-64K
 
Steel_Rat
Normalne 5Ghz ma słabszy zasięg w porównaniu do 2.4Ghz. Szczególnie przez ściany. A jeśli chodzi o kanały to najlepiej ustawić na taki który jest wykrywany przez kartę WiFi. Zauważyłem, że niestety nie wszystkie kanały są wykrywane.
WRT3200ACN + LEDE
Asus RT-AC68UvE1 + RMerlin + Entware
Asus RT-N18U + Tomato
Netgear WNR3500Lv2 + DDWRT
 
kpietrek
Dziękuję za info juz chyba wszystko jasne.

A można jakoś ten sygnał podkręcić ustawieniami?
Netgear R7000 + Tomato Firmware 1.28.0000 -2017.3-kille72- K26ARM USB AIO-64K
Asus RT-N18U + Tomato Firmware 1.28.0000 -2017.2-kille72- K26ARM USB AIO-64K
Asus RT-AC56U + Tomato Firmware 1.28.0000 -138 K26ARM USB AIO-64K
 
wit3k
@Shibby
Jak prace nad poprawkami?
Coś się ruszyło w temacie?
 
Przejdź do forum:
Logowanie
Nazwa użytkownika

Hasło



Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się

Nie możesz się zalogować?
Poproś o nowe hasło
Aktualnie online
· Gości online: 4

· Użytkowników online: 0

· Łącznie użytkowników: 23,726
· Najnowszy użytkownik: r3vr3n
Shoutbox
Musisz zalogować się, aby móc dodać wiadomość.

p4v3u
22-07-2018 01:05
jest jakies narzedzie w ipkg ktore pokazywalo by zasieg raportowany przez modem lte USB ? Mam e3372-153

Blacon
20-07-2018 17:52
Mój R7000 kupiłem w Q1 2014r i trudno powiedzieć, żeby był stary...w 2018 spokojnie daje radę.

overflow2
20-07-2018 10:27
Sprzęt sieciowy się tak szybko nie starzeje. Coś postawisz to działa kilka lat zazwyczaj.

PixelPL
20-07-2018 08:26
Dziwi mnie to że router z 2016 w 2018r kosztuje tyle samo albo i więcej, telefony kom tanieją, karty graficzne, procesory, wszystko tylko routery nie tracą na cenie.

Blacon
19-07-2018 15:16
@PixelPL - to Synology RT1900, około 500zł. Mam jego mocniejszego brata RT2600 i działa rewelacyjnie.

PixelPL
19-07-2018 15:06
@Blacon Tomato nie jest koniecznością, nie uzywam ani QoS ani Bandwitch, jedynie dla dzieci wyłączenie internetu wedle godzin i dni.

Blacon
19-07-2018 14:44
@PixelPL - pod tomato to tylko Netgear R7000. Cena jest mało ważna Wink

PixelPL
17-07-2018 10:11
Co się obecnie opłaca kupić w świecie routerów z WAN 1Gb i LAN 1GB z dual band i odkrecanymi antenami ? tak w budżecie 300-400PLN ? NET 400/40

pedro
14-07-2018 17:30
No bez przesady Pfft Wink

grz3si3k
13-07-2018 19:55
aha jeśli @pedro nie ma to nikt nie ma ? OK ;p

pedro
13-07-2018 17:46
Nikt nie ma Pfft

PanRatio
07-07-2018 19:59
Nie mam takiego Internetu i dysk SATA II Pfft

grz3si3k
07-07-2018 09:25
to słabo bo ja mam na tej samej karcie 70 MBs, czyli masz ledwo połowę jej osiągów Grin Pfft

PanRatio
03-07-2018 20:40
Cofam co pisałem. Zmieniłem kartę w laptopie na Intel 9260, zrobiłem czyszczenie nvram i po WiFi z Tomato mam 292 Mb/s Grin

rosentine
01-07-2018 11:09
Zamach stanu w wykonaniu Linuxów: Server ARCHSERVER at IP 172.28.0.211 is announcing itself as a local master browser for workgroup WORKGROUP and we think we are master. Forcing election.

grz3si3k
30-06-2018 10:21
@PanRatio, a myślisz że z jakiego powodu od dawna używam OFW ? Ale, każdy musi dojść do tego sam Pfft

fr3sh
28-06-2018 22:08
jest ok! działa po przerzuceniu kluczy oraz firewolla do jifs Smile

36,049,338 unikalne wizyty