10 Lipca 2020 02:36:43
Nawigacja
· Strona Główna
· Galeria
· Forum
· Linki

· Tomato by Shibby

· Wiki-OpenWrt
· Wiki-DD-WRT
· Emulatory sprzętu

Darowizna
Ostatnio na forum
Najnowsze tematy
· Przekierowanie portó...
· [MOD] FreshTomato-AR...
· Multiroom N z wykorz...
· Router zawiesza się ...
· samba vs ext4 --częś...
· Router pod łącze 600...
· Ruter 2xUSB pod toma...
· Router do inea 10 Gb/s
· Asus asus rt-n10u i ...
· Zapasowy adres DNS w...
· MAC OS X > Ruby > up...
· Asus RT-AC68U brak r...
· Zmiana AC86U na ...
· Blokowanie całego ru...
· NEKU patchcord opnie
· pihole nie blokuje r...
· Printserwer tomato j...
· Netgear r7800
· Router Asus RTU-N18U
· [MOD] FreshTomato-MI...
Najciekawsze tematy
· Multiroom N z wyk... [1166]
· [MOD] FreshTomato... [205]
· Router pod łącze ... [66]
· samba vs ext4 --c... [14]
· Router zawiesza s... [7]
· Przekierowanie po... [3]
Ankieta
Jaki procesor posiada twój router?

Broadcom MIPSEL
Broadcom MIPSEL
38% [140 głosów]

Broadcom ARM
Broadcom ARM
51% [187 głosów]

Atheros
Atheros
6% [21 głosów]

Marvell
Marvell
1% [4 głosów]

Ralink
Ralink
1% [2 głosów]

Intel/AMD/VIA
Intel/AMD/VIA
1% [4 głosów]

Żaden z powyższych
Żaden z powyższych
3% [11 głosów]

Ogółem głosów: 369
Musisz zalogować się, aby móc zagłosować.
Rozpoczęto: 02/02/2015 09:38

Archiwum ankiet
Reklama
Twoje IP
3.236.15.142
Reklama
Zobacz temat
OpenLinksys » :: OPROGRAMOWANIE :: » Tomato - firmware
 Drukuj temat
Tomato MultiWAN - otwarta dyskusja
wit3k
Na asusie firmware restoration i masz ofw ponownie.

Ja uruchomiłem kolejne testy i mam problem.
4 wany dostają ip automatycznie z dhcp. 3 sztuki to rt-n12 i jeden ruter lte. DNs wpisany ręcznie, pingi chodzą, torrenty też a www nie chce.
Strony nie otwierają się wcale, przycinają w trakcie ładowania, bądź działa co druga.
Gdy robię wany po pppoe wydaje mi się że działa. Gdzie może być problem?

Do każdego rt-n12 podłączam się osobno i działa wszystko bez problemu, lte też ok.
Edytowane przez wit3k dnia 01-01-2016 14:09
 
majkel152
kiedy będzie mw na mipsy?
nie znam się na tym ^^

kupię coś fajnego
sieć domowa:
router z pfsense https://imgur.com..., jakieś dziwne urządzenia , ups, światłowody, apeki i działa miło Smile
 
najmar11
Podłączyłem ten modem pod Netgear WNR3500L v2 z TomatoUSB v.1.32 - i nie rozłącza go.

tyle, że jest w innym miejscu mieszkania:

4G MODEM Signal Strength: -85 dBm

i ma trochę lepszy sygnał.

Czy to może być przyczyna? Czyli jak dokupię antenę to problem zniknie?

Połączony z 02 styczeń 2016 11:47:20:
=========
Ciągłe odświeżanie stanu modemu to nie jest problem słabego sygnału.

Gdy zrobiłem symulowaną awarię głównego łącza, Tomato przełączyło się na LTE z modemu, który zaczął działać bezproblemowo, w sposób ciągły, bez odświeżania swojego stanu co kilkadziesiąt sekund.

W takiej sytuacji nie wiem co o tym myśleć, w sumie modem działa, czyli OK, tylko na stronie informacyjnej jest co kilkadziesiąt sekund denerwujące "Disconnected".

Co do informacji w logach: "4G MODEM Signal Strength: -113 dBm" to jest to informacja od czapy, niezależnie gdzie ustawię modem, nawet w miejsce o dobrym sygnale, to cały czas jest "-113dBm"
Edytowane przez najmar11 dnia 02-01-2016 11:47
 
wit3k
@shibby
Multiwan nie ma problemu z podwójnym natem?
Moja sieć w chwili obecnej wygląda tak, że mam 3 rutery z tomato do których jest doprowadzony net. Są one ustawione jako Gateway z włączonym AP i dhcp. Każdy jest w innej podsieci i mają podłączonych klientów (pc) na których net śmiga. Od każdego z nich z portów lan, wychodzą przewody do wanów rt-n18u na którym jest właśnie multiwan.
Vlany ustawione odpowiednio wcześniej na wany, adresy wan pobierane jako dhcp client. Wagę testowałem od 25, do 200 - bez różnicy.
Problem mam tego typu że net nie działa tak jak trzeba. Strony jeśli się jakaś wczyta, to w 99% nie całą tylko jej część. Większość w ogóle nie wczytuje się.

Na multiwan mam dhcp wyłączone. Ip, brame i dns wpisuję na karcie sieciowej ręcznie.
Ruter multiwan ma u mnie adres x.x.11.2 (taką bramę podaje), jest spięty lan-lan do rutera z pierwszego wana który ma adres w tej samej podsieci x.x.11.1
Zrobiłem tak dlatego że potrzebuję dostępu w tej podsieci do Multiwana dla jednego klienta.
Jeśli zmienię adres rutera MW, włączę dhcp i rozepnę połączenie między nimi, nie widzę żadnej różnicy - dalej kiszka.

Co mogę jeszcze zrobić by to działało tak jak trzeba?

Połączony z 06 styczeń 2016 16:35:34:
@up

Nie widzę możliwości edycji postu więc piszę kolejny.
Mój problem nie był spowodowany podwójnym natem.
Ktoś sprawdzał multiwan na więcej niż 2 wanach?

Na moim rt-n18u port 3 (lan3) nie działa poprawnie jako wan.
Nie ma różnicy jaki wlan do niego przypiszę, jeśli przypiszę lan3 jako wan to net świruje.

Ktoś mógłby sprawdzić u siebie i potwierdzić czy to błąd softu, czy moja sztuka rutera taka.
Lan3 jako br0 działa poprawnie
Edytowane przez wit3k dnia 06-01-2016 16:35
 
stabio
Witam serdecznie. Mam pytanko. Nie chce zasmiecac forum ale dzisiaj wszedlem w posiadanie Asusa DSL-AC68U i chcialbym zainstalowac na nim oscam'a . Z tego co sie orientuje to najpierw potrzebny mi firmware Tomato. Moze ktos mnie pokierowac, gdzie mam sie dowiadywac szczegolow?

Pozdrawiam i z gory dziekuje za odpowiedz.
 
Steel_Rat
Nie ten temat. Druga rzecz na DSL ni ma tomatato. Jedyna nadzieja to mozliwość zainstalowania entware lub optware na oryginalnym firmwarze Asusa. Udało mi sie zainstalować entware na RT-N18U na którym był oryginalny AsusART.
WRT3200ACN (WRT32X) + OpenWRT 18.06+światełko 150/150 Mb/s
Asus RT-AC68UvE1 + RMerlin + Entware
Netgear WNR3500Lv2 + DDWRT
 
najmar11
MultiWAN niestety nie działa w trybie Failover.

ASUS RT-AC68U:
1. do portu WAN podpięty router ZTE660 GPON ze światłowodem, waga 1, DHCP, WAN - łącze główne
2. do USB wpięty modem LTE 3372, waga 0, WAN2 - łącze awaryjne

gdy wyłączę ZTE660 z prądu to MultiWAN po kilku minutach przełącza się na modem LTE, ale gdy ZTE660 jest włączony a awaria jest gdzieś dalej, po stronie operatora, albo gdy po prostu wyciągnę wtyczkę światłowodu z routera, to MultiWAN nie przełącza się na LTE.

A przecież o taką awarię tu chodzi, po stronie operatora...

Próbowałem różnych ustawień, LTE jako WAN a ZTE660 jako WAN2,
kilka razy wgrywałem na świeżo Tomato
nic to nie pomogło...

jakieś pomysły jak zdiagnozować w czym problem?
 
Staszek
Próbuję skonfigurować WAN na usb modem 4G (E3276 non-hilink) jako jedyne połączenie z internetem. Wpisuje PIN od Orange ale nie chce mi wskoczyć połączenie. Z listy na WAN wybieram 4G. Co robię nie tak? Dioda mruga na zielono
Asus RT-AC68U FreshTomato 2019.4-AIO
Światłowód 150/150
 
shibby
masz wgraną najnowszą wersję mutliwan? Bo tylko ona ma poprawiony błąd z pinem. Wersja v132 bez multiwana nie ma poprawki odnośnie pinu,

Skoro modem świeci na zielono to znaczy, że pin nie został zaaplikowany.

btw przydały by się logi.
Router: Ubiquiti EdgeRouter ER-12 (FTTH + LTE/failover, OpenVPN, DPI, VLAN) - łącze 1000/1000mbps
Wi-Fi: Ubiquiti UAP-AC-Pro
NAS: Xpenology DS918+ (i5-6200u, 8GB ram, 3x 4TB/RAID5, SSD cache, Unifi, Pi Hole/DNS Server, Home Assistant, NextCloud+onlyOffice)
UPS: Eaton Ellipse Eco 650
 
Staszek
Zastanawiam się, czy dobrze czyściłem NVRAM?
Z pozycji GUI, to robiłem-przed i po wgraniu Tomato MultiWAN
Asus RT-AC68U FreshTomato 2019.4-AIO
Światłowód 150/150
 
qwerty321
Staszek napisał(a):

Zastanawiam się, czy dobrze czyściłem NVRAM?
Z pozycji GUI, to robiłem-przed i po wgraniu Tomato MultiWAN


Ale tam są dwie pozycje czyszczenia. Którą wybrałeś?
 
Staszek
Teraz wgrałem jeszcze raz tomato. Przed wgraniem zrobiłem pełne czyszczenie/dokładne. A po wgraniu zahaczyłem opcję aby po flash tomato zrobił to automatycznie.
Asus RT-AC68U FreshTomato 2019.4-AIO
Światłowód 150/150
 
shibby
Jan 1 01:34:43 unknown kern.info kernel: usbcore: registered new interface driver cdc_ether
Jan 1 01:34:45 unknown user.notice root: 4G MODEM NDIS not found - cdc_ether - count: 1
Jan 1 01:34:45 unknown kern.info kernel: usbcore: deregistering interface driver cdc_ether
Jan 1 01:34:50 unknown kern.info kernel: usbcore: registered new interface driver huawei_ether
Jan 1 01:34:52 unknown user.notice root: 4G MODEM NDIS not found - huawei_ether - count: 2
Jan 1 01:34:52 unknown kern.info kernel: usbcore: deregistering interface driver huawei_ether
Jan 1 01:34:57 unknown kern.info kernel: cdc_ncm: 14-Mar-2012
Jan 1 01:34:57 unknown kern.info kernel: usbcore: registered new interface driver cdc_ncm
Jan 1 01:34:59 unknown user.notice root: 4G MODEM NDIS not found - cdc_ncm - count: 3
Jan 1 01:34:59 unknown kern.info kernel: usbcore: deregistering interface driver cdc_ncm
Jan 1 01:35:14 unknown kern.info kernel: usbcore: registered new interface driver cdc_wdm
Jan 1 01:35:14 unknown kern.info kernel: usbcore: registered new interface driver qmi_wwan
Jan 1 01:35:16 unknown user.notice root: 4G MODEM NDIS not found - qmi_wwan - count: 4
Jan 1 01:35:16 unknown kern.info kernel: usbcore: deregistering interface driver qmi_wwan
Jan 1 01:35:16 unknown kern.info kernel: usbcore: deregistering interface driver cdc_wdm
Jan 1 01:35:18 unknown kern.info kernel: usb 2-1: new high speed USB device using ehci_hcd and address 2
Jan 1 01:35:18 unknown kern.info kernel: scsi0 : usb-storage 2-1:1.0
Jan 1 01:35:18 unknown kern.info kernel: scsi1 : usb-storage 2-1:1.1
Jan 1 01:35:18 unknown user.debug hotplug[4736]: Attached USB device 2-1:1.0 [INTERFACE=8/6/80 PRODUCT=12d1/14fe/102]
Jan 1 01:35:18 unknown user.debug hotplug[4737]: Attached USB device 2-1:1.1 [INTERFACE=8/6/80 PRODUCT=12d1/14fe/102]
Jan 1 01:35:19 unknown kern.notice kernel: scsi 0:0:0:0: CD-ROM HUAWEI Mass Storage 2.31 PQ: 0 ANSI: 2
Jan 1 01:35:19 unknown kern.notice kernel: scsi 1:0:0:0: Direct-Access HUAWEI TF CARD Storage 2.31 PQ: 0 ANSI: 2
Jan 1 01:35:19 unknown kern.notice kernel: sd 1:0:0:0: [sda] Attached SCSI removable disk
Jan 1 01:35:20 unknown user.notice root: 4G MODEM WAN IFACE - count: 4
Jan 1 01:35:21 unknown kern.info kernel: usbcore: registered new interface driver cdc_ether
Jan 1 01:35:23 unknown user.notice root: 4G MODEM NDIS not found - process terminated!


Żaden moduł nie wykrył modemu. Możliwe, że powodem było bardzo późne przełączenie modemu (po modułach huawei_ether i cdc_ncm).
Przejrzę na spokojnie jeszcze raz logi, które podesłałeś i jak na coś trafie to się odezwę.
Edytowane przez shibby dnia 12-01-2016 16:04
Router: Ubiquiti EdgeRouter ER-12 (FTTH + LTE/failover, OpenVPN, DPI, VLAN) - łącze 1000/1000mbps
Wi-Fi: Ubiquiti UAP-AC-Pro
NAS: Xpenology DS918+ (i5-6200u, 8GB ram, 3x 4TB/RAID5, SSD cache, Unifi, Pi Hole/DNS Server, Home Assistant, NextCloud+onlyOffice)
UPS: Eaton Ellipse Eco 650
 
delsol11
Witam jest to mój pierwszy post na forum. Zainstalowałem na moim Rt-n18u te najnowsze tomato i mam problem z nawiązaniem połączenia z netem. Modem 3g huawei 3131 sieć orange z pinem. Co ciekawe modem z zielonej diody przeskakuje na niebieską mryga ale nie mogę się za groma połączyć. Wkładam modem pod stary router z openwrt i łączy się bezproblemowo dioda świeci ciągłym światłem na niebiesko. Na tym tomato nie mogę, wyczytałem że problem z pinem został naprawiony w tej wersji multiwan ale u mnie to nie działa. Czy mam coś zrobić z tym modemem?
 
Staszek
Shibby, jakie masz ustawienia w tomato, aby nastąpiło połączenie na modemie? Ten PIN jeszcze....

Połączony z 15 styczeń 2016 00:19:12:
E3372 non-hilink, zaskoczyło na tomato. Trzeba trochę odczekać. Nie wiem tylko, który Waszym zdaniem fw będzie dobry na dzień dzisiejszy? Jest dużo śmieci w necie
Edytowane przez Staszek dnia 15-01-2016 00:19
Asus RT-AC68U FreshTomato 2019.4-AIO
Światłowód 150/150
 
najmar11
Proszę o pomoc w konfiguracji WAN3:

ASUS AC-RT68U
WAN mam ustawione jako LTE
WAN2 to DHCP z modemu GPON

a co wpisać w WAN3 żeby w razie awarii WAN i WAN2 kierował ruch na inny router (WNR3500L) w mojej sieci domowej, który też ma dostęp do internetu?

ASUS ma IP 192.168.1.2/22
WNR3500 ma IP 192.168.1.5/22
są w dwóch różnych częściach domu

Próbowałem w WAN3 ustawić jako "Static" i jako "gateway" wpisywałem 192.168.1.5 ale po czymś takim ASUS się zawiesza ....

Jakieś pomysły jak to ugryźć?
 
shibby
rozrysuj układ sieci. Jedno jest pewne:
1) podsieci WAN muszą być różne (2 lub więcej łącz nie może mieć tej samej podsieci)
2) podsieć LAN musi być różna od WANów.
Router: Ubiquiti EdgeRouter ER-12 (FTTH + LTE/failover, OpenVPN, DPI, VLAN) - łącze 1000/1000mbps
Wi-Fi: Ubiquiti UAP-AC-Pro
NAS: Xpenology DS918+ (i5-6200u, 8GB ram, 3x 4TB/RAID5, SSD cache, Unifi, Pi Hole/DNS Server, Home Assistant, NextCloud+onlyOffice)
UPS: Eaton Ellipse Eco 650
 
wit3k
@najmar11
W netgear na jednym z lanów ustaw vlan z inną podsiecią niż masz domyslnie. Podłącz ten port do wan 3 na multiwan i masz po sprawie
 
najmar11
shibby napisał(a):

rozrysuj układ sieci. Jedno jest pewne:
1) podsieci WAN muszą być różne (2 lub więcej łącz nie może mieć tej samej podsieci)
2) podsieć LAN musi być różna od WANów.


w jednym kącie mieszkania router ASUS AC-RT68 (IP 192.168.1.2/22) jako główna brama do internetu:
pod USB wpięty modem LTE i działa jako WAN
do portu WAN wpięty router FTTH (IP 10.10.10.1/24) - i działa jako WAN2
do portu LAN podłączony jest SWITCH który rozdziela sieć domową na różne urządzenia między innymi do Netgear WNR3500L(IP 192.168.1.5/22) (też z TomatoUSB). Do portu WAN tego Netgeara podłączony jest Livebox Neostrady(IP 10.2.2.1/24).
ASUS i Netgear są fizycznie daleko od siebie i bezpośrednio nie do podłączenia, tylko przez tego SWITCHa.

Chciałbym tego Netgeara ustawić jako WAN3 w ASUSie
Jak to zrobić najprościej?
Skoro nie "Static" bo muszą być inne podsieci, to może przez "PPTP"?

A może nie jako WAN3? tylko w jakiś inny sposób przekierować ruch na Netgeara?
 
shibby
ASUS i Netgear są fizycznie daleko od siebie i bezpośrednio nie do podłączenia, tylko przez tego SWITCHa.


Nie możesz kabla z jednego routera podpiąć do wspólnego switcha, który rozdziela już neta z drugiego routera. Będą mieszały się broadcasty, np. z DHPC. Bez switcha zarządzalnego i VLANów tego nie zrobisz.
Router: Ubiquiti EdgeRouter ER-12 (FTTH + LTE/failover, OpenVPN, DPI, VLAN) - łącze 1000/1000mbps
Wi-Fi: Ubiquiti UAP-AC-Pro
NAS: Xpenology DS918+ (i5-6200u, 8GB ram, 3x 4TB/RAID5, SSD cache, Unifi, Pi Hole/DNS Server, Home Assistant, NextCloud+onlyOffice)
UPS: Eaton Ellipse Eco 650
 
Przejdź do forum:
Logowanie
Nazwa użytkownika

Hasło



Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się

Nie możesz się zalogować?
Poproś o nowe hasło
Aktualnie online
· Gości online: 5

· Użytkowników online: 0

· Łącznie użytkowników: 23,932
· Najnowszy użytkownik: Fred5
Shoutbox
Musisz zalogować się, aby móc dodać wiadomość.

waldop
24-06-2020 04:49
Czy filtry Pi-Hole będą działać pod FreshTomato?

sszpila
23-06-2020 19:56
Tak, zapisywać dane tych liczników w jjfs/pendrive/cifs
czy na jakim tam podłączysz nośniku danych

djwujek
22-06-2020 03:13
Czy jest jakiś sprawdzony sposób aby w zakładce " Bandwidth " jak i " IP Traffic " zapamiętane były wartości transferu po restarcie rutera ? Próbuję na RT-N12 D1 i RT-N 10u

djwujek
13-06-2020 21:24
Czy ktoś się nie orientuje czy na mikrotiku da sie zrobić qotę w Mb dla danego ip jak w Gargoyle ? A czy blokowanie youtube netflixa hbogo messengera też jest możliwe ?

djwujek
13-06-2020 14:34
Czy w trybie kiedy tomato robi za ap przed nim jest ruter można skonfigurować żeby działała zakładka IP Traffic bo nic nie pokazuje nawet jeśli przypisze statyczne adresy w zakładce Static DHCP/ARP/IP

tamtosiamto
30-05-2020 18:16
szukam okazji na fejsowym marketplace, czasem ludzie chyba nie wiedza, co sprzedaja

mosfit
30-05-2020 16:38
kupiłeś za tyle ? No to tanio wyrwałeś . Ja mam na myśli sprzedaż

PixelPL
30-05-2020 13:06
Mi jak padł Asus RT-N16 to używam pfSense na AMD E-350, +550/55Mb

tamtosiamto
30-05-2020 11:06
a ja ac3200 za 250 Wink i ac56 za 150

mosfit
29-05-2020 22:54
dokładnie ! pewne modele się nie psują i nie warto przepłacać za Nowe . Mam R7000 za 330zł

tamtosiamto
29-05-2020 22:36
ostatni raz kupilem nowy ruter z 15 lat temu, od tego czasu z 5 czy 6 asusow, netgearow, jakis tplink, wszytsko uzywki. I wszytskie dzialaja.

gorus1
28-05-2020 16:25
no tak, tyle że on kosztuje ponad 500 zł, a ja szukam czegoś do 300 zł...

tamtosiamto
28-05-2020 13:43
ac56u?

gorus1
28-05-2020 11:59
Witam, szukam jakiegoś routera pod tomato, odpowiednika / następcy netgear 3500Lv2, bez anten do 250 zł. Co możecie polecić?

tamtosiamto
26-05-2020 23:52
kazdy terazniejszy ruter obsluzy 15 klientow wifi, o ile nie masz zbytniego syfu w eterze na 2.4

KaisuM
25-05-2020 21:57
cześć. który router warto wybrać? MT hAP AC2 czy ASUS RT-AC58U V2 czy TP-Link Archer C80 - musi obsługiwać bez problemu 15 klientów po 2,4Ghz dzięki za wskazówki

pedro
08-05-2020 11:59
Po to jest "no-resolv", żeby nie czytał żadnych innych plików, ale usunąć nie zaszkodzi

41,832,843 unikalne wizyty