17 Czerwiec 2019 11:59:12
Nawigacja
· Strona Główna
· Galeria
· Forum
· Linki

· Tomato by Shibby

· Wiki-OpenWrt
· Wiki-DD-WRT
· Emulatory sprzętu

Darowizna
Ostatnio na forum
Najnowsze tematy
· Router 2.4/5GHz, eth...
· urbackup-server na r...
· Multiroom N z wykorz...
· [K] Intel NUC
· Dekoder sat + vpn
· ALFA Tube 2H + anten...
· Tomato pod TP-Link A...
· Router pod łącze 600...
· password root przez ssh
· Tomato - odblokowani...
· [MOD] FreshTomato-ARM
· [TURTORIAL] Konfigur...
· Tomato MultiWAN - ot...
· [S] Netgear R7000 Ni...
· [MOD] Tomato by shibby
· Urlsnarf ARM
· Asus RT-AC68u + Toma...
· Skanowanie multimedi...
· IP Traffic Details
· [S] Raspberry Pi 2B ...
Najciekawsze tematy
· Multiroom N z wyk... [1007]
· urbackup-server n... [9]
· Dekoder sat + vpn [5]
· Router 2.4/5GHz, ... [3]
· ALFA Tube 2H + an... [3]
· [K] Intel NUC [0]
· Tomato pod TP-Lin... [0]
Ankieta
Jaki procesor posiada twój router?

Broadcom MIPSEL
Broadcom MIPSEL
38% [135 głosów]

Broadcom ARM
Broadcom ARM
50% [175 głosów]

Atheros
Atheros
6% [21 głosów]

Marvell
Marvell
1% [4 głosów]

Ralink
Ralink
1% [2 głosów]

Intel/AMD/VIA
Intel/AMD/VIA
1% [4 głosów]

Żaden z powyższych
Żaden z powyższych
3% [10 głosów]

Ogółem głosów: 351
Musisz zalogować się, aby móc zagłosować.
Rozpoczęto: 02/02/2015 09:38

Archiwum ankiet
Reklama
Twoje IP
18.215.161.19
Reklama
Zobacz temat
OpenLinksys » :: OPROGRAMOWANIE :: » Tomato - firmware
 Drukuj temat
Tomato MultiWAN - otwarta dyskusja
wit3k
Na asusie firmware restoration i masz ofw ponownie.

Ja uruchomiłem kolejne testy i mam problem.
4 wany dostają ip automatycznie z dhcp. 3 sztuki to rt-n12 i jeden ruter lte. DNs wpisany ręcznie, pingi chodzą, torrenty też a www nie chce.
Strony nie otwierają się wcale, przycinają w trakcie ładowania, bądź działa co druga.
Gdy robię wany po pppoe wydaje mi się że działa. Gdzie może być problem?

Do każdego rt-n12 podłączam się osobno i działa wszystko bez problemu, lte też ok.
Edytowane przez wit3k dnia 01-01-2016 14:09
 
majkel152 Dziekuje za dotacje
kiedy będzie mw na mipsy?
nie znam się na tym ^^

kupię coś fajnego
sieć domowa:
router z pfsense , dużo gratów, ups, światłowody, apeki i działa miło Smile
 
najmar11
Podłączyłem ten modem pod Netgear WNR3500L v2 z TomatoUSB v.1.32 - i nie rozłącza go.

tyle, że jest w innym miejscu mieszkania:

4G MODEM Signal Strength: -85 dBm

i ma trochę lepszy sygnał.

Czy to może być przyczyna? Czyli jak dokupię antenę to problem zniknie?

Połączony z 02 styczeń 2016 11:47:20:
=========
Ciągłe odświeżanie stanu modemu to nie jest problem słabego sygnału.

Gdy zrobiłem symulowaną awarię głównego łącza, Tomato przełączyło się na LTE z modemu, który zaczął działać bezproblemowo, w sposób ciągły, bez odświeżania swojego stanu co kilkadziesiąt sekund.

W takiej sytuacji nie wiem co o tym myśleć, w sumie modem działa, czyli OK, tylko na stronie informacyjnej jest co kilkadziesiąt sekund denerwujące "Disconnected".

Co do informacji w logach: "4G MODEM Signal Strength: -113 dBm" to jest to informacja od czapy, niezależnie gdzie ustawię modem, nawet w miejsce o dobrym sygnale, to cały czas jest "-113dBm"
Edytowane przez najmar11 dnia 02-01-2016 11:47
 
wit3k
@shibby
Multiwan nie ma problemu z podwójnym natem?
Moja sieć w chwili obecnej wygląda tak, że mam 3 rutery z tomato do których jest doprowadzony net. Są one ustawione jako Gateway z włączonym AP i dhcp. Każdy jest w innej podsieci i mają podłączonych klientów (pc) na których net śmiga. Od każdego z nich z portów lan, wychodzą przewody do wanów rt-n18u na którym jest właśnie multiwan.
Vlany ustawione odpowiednio wcześniej na wany, adresy wan pobierane jako dhcp client. Wagę testowałem od 25, do 200 - bez różnicy.
Problem mam tego typu że net nie działa tak jak trzeba. Strony jeśli się jakaś wczyta, to w 99% nie całą tylko jej część. Większość w ogóle nie wczytuje się.

Na multiwan mam dhcp wyłączone. Ip, brame i dns wpisuję na karcie sieciowej ręcznie.
Ruter multiwan ma u mnie adres x.x.11.2 (taką bramę podaje), jest spięty lan-lan do rutera z pierwszego wana który ma adres w tej samej podsieci x.x.11.1
Zrobiłem tak dlatego że potrzebuję dostępu w tej podsieci do Multiwana dla jednego klienta.
Jeśli zmienię adres rutera MW, włączę dhcp i rozepnę połączenie między nimi, nie widzę żadnej różnicy - dalej kiszka.

Co mogę jeszcze zrobić by to działało tak jak trzeba?

Połączony z 06 styczeń 2016 16:35:34:
@up

Nie widzę możliwości edycji postu więc piszę kolejny.
Mój problem nie był spowodowany podwójnym natem.
Ktoś sprawdzał multiwan na więcej niż 2 wanach?

Na moim rt-n18u port 3 (lan3) nie działa poprawnie jako wan.
Nie ma różnicy jaki wlan do niego przypiszę, jeśli przypiszę lan3 jako wan to net świruje.

Ktoś mógłby sprawdzić u siebie i potwierdzić czy to błąd softu, czy moja sztuka rutera taka.
Lan3 jako br0 działa poprawnie
Edytowane przez wit3k dnia 06-01-2016 16:35
 
stabio
Witam serdecznie. Mam pytanko. Nie chce zasmiecac forum ale dzisiaj wszedlem w posiadanie Asusa DSL-AC68U i chcialbym zainstalowac na nim oscam'a . Z tego co sie orientuje to najpierw potrzebny mi firmware Tomato. Moze ktos mnie pokierowac, gdzie mam sie dowiadywac szczegolow?

Pozdrawiam i z gory dziekuje za odpowiedz.
 
Steel_Rat
Nie ten temat. Druga rzecz na DSL ni ma tomatato. Jedyna nadzieja to mozliwość zainstalowania entware lub optware na oryginalnym firmwarze Asusa. Udało mi sie zainstalować entware na RT-N18U na którym był oryginalny AsusART.
WRT3200ACN (WRT32X) + OpenWRT 18.06+światełko 150/150 Mb/s
Asus RT-AC68UvE1 + RMerlin + Entware
Netgear WNR3500Lv2 + DDWRT
 
najmar11
MultiWAN niestety nie działa w trybie Failover.

ASUS RT-AC68U:
1. do portu WAN podpięty router ZTE660 GPON ze światłowodem, waga 1, DHCP, WAN - łącze główne
2. do USB wpięty modem LTE 3372, waga 0, WAN2 - łącze awaryjne

gdy wyłączę ZTE660 z prądu to MultiWAN po kilku minutach przełącza się na modem LTE, ale gdy ZTE660 jest włączony a awaria jest gdzieś dalej, po stronie operatora, albo gdy po prostu wyciągnę wtyczkę światłowodu z routera, to MultiWAN nie przełącza się na LTE.

A przecież o taką awarię tu chodzi, po stronie operatora...

Próbowałem różnych ustawień, LTE jako WAN a ZTE660 jako WAN2,
kilka razy wgrywałem na świeżo Tomato
nic to nie pomogło...

jakieś pomysły jak zdiagnozować w czym problem?
 
Staszek Dziekuje za dotacje
Próbuję skonfigurować WAN na usb modem 4G (E3276 non-hilink) jako jedyne połączenie z internetem. Wpisuje PIN od Orange ale nie chce mi wskoczyć połączenie. Z listy na WAN wybieram 4G. Co robię nie tak? Dioda mruga na zielono
Asus RT-AC56U Tomato K26ARM-138.12-AIO by Shibby Huawei E3372s non HiLink w zestawie
MikroTik RB951G-2HnD
Fritz!Box 7490 + Fiber 80
 
shibby Dziekuje za dotacje
masz wgraną najnowszą wersję mutliwan? Bo tylko ona ma poprawiony błąd z pinem. Wersja v132 bez multiwana nie ma poprawki odnośnie pinu,

Skoro modem świeci na zielono to znaczy, że pin nie został zaaplikowany.

btw przydały by się logi.
Router: Ubiquiti EdgeRouter ER-4 (FTTH + LTE/failover, OpenVPN, DPI, VLAN)
Wi-Fi: Ubiquiti UAP-AC-Pro
LAN: Netgear GS110TP (8x GbE, 2x SFP, PoE, LACP, VLAN)
NAS: Netgear ReadyNAS Pro4 (2x 4TB/RAID1, 1x 1TB, LACP 2Gbit)
Controler: Raspberry Pi 2 Model B + HDD 1,8" 160GB (Unifi, NUT, CUPS, Pi Hole/DNS Server)
UPS: Eaton Ellipse Eco 650
 
Staszek Dziekuje za dotacje
Zastanawiam się, czy dobrze czyściłem NVRAM?
Z pozycji GUI, to robiłem-przed i po wgraniu Tomato MultiWAN
Asus RT-AC56U Tomato K26ARM-138.12-AIO by Shibby Huawei E3372s non HiLink w zestawie
MikroTik RB951G-2HnD
Fritz!Box 7490 + Fiber 80
 
qwerty321
Staszek napisał(a):

Zastanawiam się, czy dobrze czyściłem NVRAM?
Z pozycji GUI, to robiłem-przed i po wgraniu Tomato MultiWAN


Ale tam są dwie pozycje czyszczenia. Którą wybrałeś?
 
Staszek Dziekuje za dotacje
Teraz wgrałem jeszcze raz tomato. Przed wgraniem zrobiłem pełne czyszczenie/dokładne. A po wgraniu zahaczyłem opcję aby po flash tomato zrobił to automatycznie.
Asus RT-AC56U Tomato K26ARM-138.12-AIO by Shibby Huawei E3372s non HiLink w zestawie
MikroTik RB951G-2HnD
Fritz!Box 7490 + Fiber 80
 
shibby Dziekuje za dotacje
Jan 1 01:34:43 unknown kern.info kernel: usbcore: registered new interface driver cdc_ether
Jan 1 01:34:45 unknown user.notice root: 4G MODEM NDIS not found - cdc_ether - count: 1
Jan 1 01:34:45 unknown kern.info kernel: usbcore: deregistering interface driver cdc_ether
Jan 1 01:34:50 unknown kern.info kernel: usbcore: registered new interface driver huawei_ether
Jan 1 01:34:52 unknown user.notice root: 4G MODEM NDIS not found - huawei_ether - count: 2
Jan 1 01:34:52 unknown kern.info kernel: usbcore: deregistering interface driver huawei_ether
Jan 1 01:34:57 unknown kern.info kernel: cdc_ncm: 14-Mar-2012
Jan 1 01:34:57 unknown kern.info kernel: usbcore: registered new interface driver cdc_ncm
Jan 1 01:34:59 unknown user.notice root: 4G MODEM NDIS not found - cdc_ncm - count: 3
Jan 1 01:34:59 unknown kern.info kernel: usbcore: deregistering interface driver cdc_ncm
Jan 1 01:35:14 unknown kern.info kernel: usbcore: registered new interface driver cdc_wdm
Jan 1 01:35:14 unknown kern.info kernel: usbcore: registered new interface driver qmi_wwan
Jan 1 01:35:16 unknown user.notice root: 4G MODEM NDIS not found - qmi_wwan - count: 4
Jan 1 01:35:16 unknown kern.info kernel: usbcore: deregistering interface driver qmi_wwan
Jan 1 01:35:16 unknown kern.info kernel: usbcore: deregistering interface driver cdc_wdm
Jan 1 01:35:18 unknown kern.info kernel: usb 2-1: new high speed USB device using ehci_hcd and address 2
Jan 1 01:35:18 unknown kern.info kernel: scsi0 : usb-storage 2-1:1.0
Jan 1 01:35:18 unknown kern.info kernel: scsi1 : usb-storage 2-1:1.1
Jan 1 01:35:18 unknown user.debug hotplug[4736]: Attached USB device 2-1:1.0 [INTERFACE=8/6/80 PRODUCT=12d1/14fe/102]
Jan 1 01:35:18 unknown user.debug hotplug[4737]: Attached USB device 2-1:1.1 [INTERFACE=8/6/80 PRODUCT=12d1/14fe/102]
Jan 1 01:35:19 unknown kern.notice kernel: scsi 0:0:0:0: CD-ROM HUAWEI Mass Storage 2.31 PQ: 0 ANSI: 2
Jan 1 01:35:19 unknown kern.notice kernel: scsi 1:0:0:0: Direct-Access HUAWEI TF CARD Storage 2.31 PQ: 0 ANSI: 2
Jan 1 01:35:19 unknown kern.notice kernel: sd 1:0:0:0: [sda] Attached SCSI removable disk
Jan 1 01:35:20 unknown user.notice root: 4G MODEM WAN IFACE - count: 4
Jan 1 01:35:21 unknown kern.info kernel: usbcore: registered new interface driver cdc_ether
Jan 1 01:35:23 unknown user.notice root: 4G MODEM NDIS not found - process terminated!


Żaden moduł nie wykrył modemu. Możliwe, że powodem było bardzo późne przełączenie modemu (po modułach huawei_ether i cdc_ncm).
Przejrzę na spokojnie jeszcze raz logi, które podesłałeś i jak na coś trafie to się odezwę.
Edytowane przez shibby dnia 12-01-2016 16:04
Router: Ubiquiti EdgeRouter ER-4 (FTTH + LTE/failover, OpenVPN, DPI, VLAN)
Wi-Fi: Ubiquiti UAP-AC-Pro
LAN: Netgear GS110TP (8x GbE, 2x SFP, PoE, LACP, VLAN)
NAS: Netgear ReadyNAS Pro4 (2x 4TB/RAID1, 1x 1TB, LACP 2Gbit)
Controler: Raspberry Pi 2 Model B + HDD 1,8" 160GB (Unifi, NUT, CUPS, Pi Hole/DNS Server)
UPS: Eaton Ellipse Eco 650
 
delsol11
Witam jest to mój pierwszy post na forum. Zainstalowałem na moim Rt-n18u te najnowsze tomato i mam problem z nawiązaniem połączenia z netem. Modem 3g huawei 3131 sieć orange z pinem. Co ciekawe modem z zielonej diody przeskakuje na niebieską mryga ale nie mogę się za groma połączyć. Wkładam modem pod stary router z openwrt i łączy się bezproblemowo dioda świeci ciągłym światłem na niebiesko. Na tym tomato nie mogę, wyczytałem że problem z pinem został naprawiony w tej wersji multiwan ale u mnie to nie działa. Czy mam coś zrobić z tym modemem?
 
Staszek Dziekuje za dotacje
Shibby, jakie masz ustawienia w tomato, aby nastąpiło połączenie na modemie? Ten PIN jeszcze....

Połączony z 15 styczeń 2016 00:19:12:
E3372 non-hilink, zaskoczyło na tomato. Trzeba trochę odczekać. Nie wiem tylko, który Waszym zdaniem fw będzie dobry na dzień dzisiejszy? Jest dużo śmieci w necie
Edytowane przez Staszek dnia 15-01-2016 00:19
Asus RT-AC56U Tomato K26ARM-138.12-AIO by Shibby Huawei E3372s non HiLink w zestawie
MikroTik RB951G-2HnD
Fritz!Box 7490 + Fiber 80
 
najmar11
Proszę o pomoc w konfiguracji WAN3:

ASUS AC-RT68U
WAN mam ustawione jako LTE
WAN2 to DHCP z modemu GPON

a co wpisać w WAN3 żeby w razie awarii WAN i WAN2 kierował ruch na inny router (WNR3500L) w mojej sieci domowej, który też ma dostęp do internetu?

ASUS ma IP 192.168.1.2/22
WNR3500 ma IP 192.168.1.5/22
są w dwóch różnych częściach domu

Próbowałem w WAN3 ustawić jako "Static" i jako "gateway" wpisywałem 192.168.1.5 ale po czymś takim ASUS się zawiesza ....

Jakieś pomysły jak to ugryźć?
 
shibby Dziekuje za dotacje
rozrysuj układ sieci. Jedno jest pewne:
1) podsieci WAN muszą być różne (2 lub więcej łącz nie może mieć tej samej podsieci)
2) podsieć LAN musi być różna od WANów.
Router: Ubiquiti EdgeRouter ER-4 (FTTH + LTE/failover, OpenVPN, DPI, VLAN)
Wi-Fi: Ubiquiti UAP-AC-Pro
LAN: Netgear GS110TP (8x GbE, 2x SFP, PoE, LACP, VLAN)
NAS: Netgear ReadyNAS Pro4 (2x 4TB/RAID1, 1x 1TB, LACP 2Gbit)
Controler: Raspberry Pi 2 Model B + HDD 1,8" 160GB (Unifi, NUT, CUPS, Pi Hole/DNS Server)
UPS: Eaton Ellipse Eco 650
 
wit3k
@najmar11
W netgear na jednym z lanów ustaw vlan z inną podsiecią niż masz domyslnie. Podłącz ten port do wan 3 na multiwan i masz po sprawie
 
najmar11
shibby napisał(a):

rozrysuj układ sieci. Jedno jest pewne:
1) podsieci WAN muszą być różne (2 lub więcej łącz nie może mieć tej samej podsieci)
2) podsieć LAN musi być różna od WANów.


w jednym kącie mieszkania router ASUS AC-RT68 (IP 192.168.1.2/22) jako główna brama do internetu:
pod USB wpięty modem LTE i działa jako WAN
do portu WAN wpięty router FTTH (IP 10.10.10.1/24) - i działa jako WAN2
do portu LAN podłączony jest SWITCH który rozdziela sieć domową na różne urządzenia między innymi do Netgear WNR3500L(IP 192.168.1.5/22) (też z TomatoUSB). Do portu WAN tego Netgeara podłączony jest Livebox Neostrady(IP 10.2.2.1/24).
ASUS i Netgear są fizycznie daleko od siebie i bezpośrednio nie do podłączenia, tylko przez tego SWITCHa.

Chciałbym tego Netgeara ustawić jako WAN3 w ASUSie
Jak to zrobić najprościej?
Skoro nie "Static" bo muszą być inne podsieci, to może przez "PPTP"?

A może nie jako WAN3? tylko w jakiś inny sposób przekierować ruch na Netgeara?
 
shibby Dziekuje za dotacje
ASUS i Netgear są fizycznie daleko od siebie i bezpośrednio nie do podłączenia, tylko przez tego SWITCHa.


Nie możesz kabla z jednego routera podpiąć do wspólnego switcha, który rozdziela już neta z drugiego routera. Będą mieszały się broadcasty, np. z DHPC. Bez switcha zarządzalnego i VLANów tego nie zrobisz.
Router: Ubiquiti EdgeRouter ER-4 (FTTH + LTE/failover, OpenVPN, DPI, VLAN)
Wi-Fi: Ubiquiti UAP-AC-Pro
LAN: Netgear GS110TP (8x GbE, 2x SFP, PoE, LACP, VLAN)
NAS: Netgear ReadyNAS Pro4 (2x 4TB/RAID1, 1x 1TB, LACP 2Gbit)
Controler: Raspberry Pi 2 Model B + HDD 1,8" 160GB (Unifi, NUT, CUPS, Pi Hole/DNS Server)
UPS: Eaton Ellipse Eco 650
 
Przejdź do forum:
Logowanie
Nazwa użytkownika

Hasło



Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się

Nie możesz się zalogować?
Poproś o nowe hasło
Aktualnie online
· Gości online: 6

· Użytkowników online: 0

· Łącznie użytkowników: 23,884
· Najnowszy użytkownik: mc1100
Shoutbox
Musisz zalogować się, aby móc dodać wiadomość.

PanRatio
14-06-2019 08:38
Kupiłem Lenovo Newifi-D2 za 139 zł. Zobaczymy co to za cudo Grin

mosfit
12-06-2019 06:37
RAM MB:128 szału nie ma,Broadcom raczej ciężko będzie z openwrt-podobno radio nie działa a tomato raczej tez nie będzie

PixelPL
11-06-2019 19:40
Co powiecie na temat TP-Link Archer A9 ?

skupi
07-06-2019 21:25
Od rana wszystko działa jak trzeba, może zasilacz złe napięcie dawał i go zresetowało wypięcie z gniazdka Pfft

skupi
07-06-2019 21:24
NVRAM mam 18% wolnego, zauważyłem wysoką temp cpu 105, rozebrałem postawiłem na golasa i już było 70 Smile, ale i tak dalej rwało, przed snem odpiąłem zasilacz, bo chciałem go sprawdzić

pedro
07-06-2019 19:20
@skupi: nie skonczył się NVRAM w jakimś momencie?

majkel152
07-06-2019 12:37
sprawdz na merlinie, załoz temat, wklej zrzut z nvram i ustawien

skupi
06-06-2019 23:50
pomoże ktoś. Asus AC68, freshtomato 02.2019, wszystko śmigało, ale ostatnio nagle zaczęło świrować wifi, dropy, niska prędkość. Po lanie wszystko oki?

majkel152
03-06-2019 12:18
dla kogoś kto ma kontroler i licencję coś tam będzie warty.w innym wypadku paczkę żelek, chyba że openwrt doda suport

SynC
31-05-2019 12:03
Merki MR42 nowy bez fv, czy to jest sprzedawalne, i za ile ewentualnie?

tamtosiamto
28-05-2019 18:11
ano wlasnie dlatego pytalem na poczatku, jak sie usuwa pojednyczne wpisy Smile. Zrobilem juz reset i ustawilem do nowa.

Steel_Rat
28-05-2019 00:11
To pozostaje przejrzeć NVRAM i usunąć niepotrzebne wpisy. Bądź wgrać obraz gdzie jest mniej bajerów np. bez openvpn jak nie używasz.

tamtosiamto
27-05-2019 23:32
tylko bwlimiter i iptraffic, zadnych vpnow nie mam

Steel_Rat
25-05-2019 23:19
Jak masz ustawionego openVPN, to przenieś certyfikaty na dysk. I cóż musisz ograniczyć wpisy do NVRAM.

tamtosiamto
25-05-2019 16:04
jak uwolnic nvram w tomato? rtn66u, mam wolne tylko 2% nvram, internet mi rwie chce uwolnic ale nie wiem jak, wszytski edodatkowe uslugi wylaczone

OpenDM
23-05-2019 14:20
AB-Solution ---> Diversion https://diversion.
ch/

OpenDM
23-05-2019 14:17
który cwaniak ma założony Ad-Blocker pod ruterem - czy vod.tvp.pl będzie z tym działać?

38,327,917 unikalne wizyty