23 Lipiec 2018 15:42:35
Nawigacja
· Strona Główna
· Galeria
· Forum
· Linki

· Tomato by Shibby

· Wiki-OpenWrt
· Wiki-DD-WRT
· Emulatory sprzętu

Darowizna
Ostatnio na forum
Najnowsze tematy
· [MOD] FreshTomato-MIPS
· [S] karta wifi, adap...
· [S] trochę sprzętu s...
· Czy na Asus DSL-N66U...
· Multiroom N z wykorz...
· Asus AC RT68U Rev. E...
· [S] Ruter
· [S] Wyprzedaż sprzęt...
· [S] Laptop Lenovo Le...
· [MOD] Tomato by shibby
· DDWRT dla ovislink 1...
· DNS od cloudflare 1....
· Jak znaleźć przyczyn...
· Oscam instalacja na ...
· oscam na openwrt (ar...
· Zlecę naprawę router...
· TL-WR340G v3 nie włą...
· [S] ASUS DSL-AC87VG ...
· [MOD] FreshTomato-ARM
· [S] Asus RT-N18U
Najciekawsze tematy
· [MOD] Tomato by s... [13665]
· Multiroom N z wyk... [935]
· oscam na openwrt ... [772]
· [MOD] FreshTomato... [208]
· DNS od cloudflare... [52]
· Jak znaleźć przyc... [11]
· [S] Ruter [8]
· Zlecę naprawę rou... [8]
· TL-WR340G v3 nie ... [4]
· DDWRT dla ovislin... [3]
· [S] karta wifi, a... [2]
· Czy na Asus DSL-N... [1]
· [S] Laptop Lenovo... [1]
· [S] trochę sprzęt... [0]
· Asus AC RT68U Rev... [0]
· [S] Wyprzedaż spr... [0]
· Oscam instalacja ... [0]
· [S] ASUS DSL-AC87... [0]
Ankieta
Jaki procesor posiada twój router?

Broadcom MIPSEL
Broadcom MIPSEL
40% [132 głosów]

Broadcom ARM
Broadcom ARM
48% [160 głosów]

Atheros
Atheros
6% [19 głosów]

Marvell
Marvell
1% [4 głosów]

Ralink
Ralink
1% [2 głosów]

Intel/AMD/VIA
Intel/AMD/VIA
1% [3 głosów]

Żaden z powyższych
Żaden z powyższych
3% [10 głosów]

Ogółem głosów: 330
Musisz zalogować się, aby móc zagłosować.
Rozpoczęto: 02/02/2015 09:38

Archiwum ankiet
Reklama
Twoje IP
54.81.244.248
Reklama
Zobacz temat
OpenLinksys » :: OPROGRAMOWANIE :: » Tomato - firmware
 Drukuj temat
Tomato MultiWAN - otwarta dyskusja
wit3k
Na asusie firmware restoration i masz ofw ponownie.

Ja uruchomiłem kolejne testy i mam problem.
4 wany dostają ip automatycznie z dhcp. 3 sztuki to rt-n12 i jeden ruter lte. DNs wpisany ręcznie, pingi chodzą, torrenty też a www nie chce.
Strony nie otwierają się wcale, przycinają w trakcie ładowania, bądź działa co druga.
Gdy robię wany po pppoe wydaje mi się że działa. Gdzie może być problem?

Do każdego rt-n12 podłączam się osobno i działa wszystko bez problemu, lte też ok.
Edytowane przez wit3k dnia 01-01-2016 14:09
 
majkel152 Dziekuje za dotacje
kiedy będzie mw na mipsy?
nie znam się na tym ^^

kupię coś fajnego
sieć domowa:
główny router: asus n66 , linksys ea6200 nvram 64KB mod @ddwrt ap (ac867+ n300) vlan vap
ftth 250/40 @dasan h665 -wan1 N66,Lte play @ zte mf821 backup wan2
Netgear gs724ts(24gbit + 4 gbic) kilka vlanów, netgear gs108e
buffalo wzr-1750dhp@tomato still work in progress
test : hp t610plus + intel pro1000 pt 2Ge @opnsense : suricata ids , squid, ipsec l2tp server - 18W idlle
hypervisor: i5 3470S , 8GB, msi h61mu-e35 , boot ssd toshiba xg3 256GB nvme pcie 3.0 x4, 3x intel dualport ( 2x pcie + pci) pico psu 120w - 32W idlle /80W max/avg 30-45W @proxmox
 
najmar11
Podłączyłem ten modem pod Netgear WNR3500L v2 z TomatoUSB v.1.32 - i nie rozłącza go.

tyle, że jest w innym miejscu mieszkania:

4G MODEM Signal Strength: -85 dBm

i ma trochę lepszy sygnał.

Czy to może być przyczyna? Czyli jak dokupię antenę to problem zniknie?

Połączony z 02 styczeń 2016 11:47:20:
=========
Ciągłe odświeżanie stanu modemu to nie jest problem słabego sygnału.

Gdy zrobiłem symulowaną awarię głównego łącza, Tomato przełączyło się na LTE z modemu, który zaczął działać bezproblemowo, w sposób ciągły, bez odświeżania swojego stanu co kilkadziesiąt sekund.

W takiej sytuacji nie wiem co o tym myśleć, w sumie modem działa, czyli OK, tylko na stronie informacyjnej jest co kilkadziesiąt sekund denerwujące "Disconnected".

Co do informacji w logach: "4G MODEM Signal Strength: -113 dBm" to jest to informacja od czapy, niezależnie gdzie ustawię modem, nawet w miejsce o dobrym sygnale, to cały czas jest "-113dBm"
Edytowane przez najmar11 dnia 02-01-2016 11:47
 
wit3k
@shibby
Multiwan nie ma problemu z podwójnym natem?
Moja sieć w chwili obecnej wygląda tak, że mam 3 rutery z tomato do których jest doprowadzony net. Są one ustawione jako Gateway z włączonym AP i dhcp. Każdy jest w innej podsieci i mają podłączonych klientów (pc) na których net śmiga. Od każdego z nich z portów lan, wychodzą przewody do wanów rt-n18u na którym jest właśnie multiwan.
Vlany ustawione odpowiednio wcześniej na wany, adresy wan pobierane jako dhcp client. Wagę testowałem od 25, do 200 - bez różnicy.
Problem mam tego typu że net nie działa tak jak trzeba. Strony jeśli się jakaś wczyta, to w 99% nie całą tylko jej część. Większość w ogóle nie wczytuje się.

Na multiwan mam dhcp wyłączone. Ip, brame i dns wpisuję na karcie sieciowej ręcznie.
Ruter multiwan ma u mnie adres x.x.11.2 (taką bramę podaje), jest spięty lan-lan do rutera z pierwszego wana który ma adres w tej samej podsieci x.x.11.1
Zrobiłem tak dlatego że potrzebuję dostępu w tej podsieci do Multiwana dla jednego klienta.
Jeśli zmienię adres rutera MW, włączę dhcp i rozepnę połączenie między nimi, nie widzę żadnej różnicy - dalej kiszka.

Co mogę jeszcze zrobić by to działało tak jak trzeba?

Połączony z 06 styczeń 2016 16:35:34:
@up

Nie widzę możliwości edycji postu więc piszę kolejny.
Mój problem nie był spowodowany podwójnym natem.
Ktoś sprawdzał multiwan na więcej niż 2 wanach?

Na moim rt-n18u port 3 (lan3) nie działa poprawnie jako wan.
Nie ma różnicy jaki wlan do niego przypiszę, jeśli przypiszę lan3 jako wan to net świruje.

Ktoś mógłby sprawdzić u siebie i potwierdzić czy to błąd softu, czy moja sztuka rutera taka.
Lan3 jako br0 działa poprawnie
Edytowane przez wit3k dnia 06-01-2016 16:35
 
stabio
Witam serdecznie. Mam pytanko. Nie chce zasmiecac forum ale dzisiaj wszedlem w posiadanie Asusa DSL-AC68U i chcialbym zainstalowac na nim oscam'a . Z tego co sie orientuje to najpierw potrzebny mi firmware Tomato. Moze ktos mnie pokierowac, gdzie mam sie dowiadywac szczegolow?

Pozdrawiam i z gory dziekuje za odpowiedz.
 
Steel_Rat
Nie ten temat. Druga rzecz na DSL ni ma tomatato. Jedyna nadzieja to mozliwość zainstalowania entware lub optware na oryginalnym firmwarze Asusa. Udało mi sie zainstalować entware na RT-N18U na którym był oryginalny AsusART.
WRT3200ACN + LEDE
Asus RT-AC68UvE1 + RMerlin + Entware
Asus RT-N18U + Tomato
Netgear WNR3500Lv2 + DDWRT
 
najmar11
MultiWAN niestety nie działa w trybie Failover.

ASUS RT-AC68U:
1. do portu WAN podpięty router ZTE660 GPON ze światłowodem, waga 1, DHCP, WAN - łącze główne
2. do USB wpięty modem LTE 3372, waga 0, WAN2 - łącze awaryjne

gdy wyłączę ZTE660 z prądu to MultiWAN po kilku minutach przełącza się na modem LTE, ale gdy ZTE660 jest włączony a awaria jest gdzieś dalej, po stronie operatora, albo gdy po prostu wyciągnę wtyczkę światłowodu z routera, to MultiWAN nie przełącza się na LTE.

A przecież o taką awarię tu chodzi, po stronie operatora...

Próbowałem różnych ustawień, LTE jako WAN a ZTE660 jako WAN2,
kilka razy wgrywałem na świeżo Tomato
nic to nie pomogło...

jakieś pomysły jak zdiagnozować w czym problem?
 
Staszek Dziekuje za dotacje
Próbuję skonfigurować WAN na usb modem 4G (E3276 non-hilink) jako jedyne połączenie z internetem. Wpisuje PIN od Orange ale nie chce mi wskoczyć połączenie. Z listy na WAN wybieram 4G. Co robię nie tak? Dioda mruga na zielono
Asus RT-AC56U Tomato K26ARM-138.12-AIO by Shibby Huawei E3372s non HiLink w zestawie
MikroTik RB951G-2HnD
Fritz!Box 7490 + Fiber 80
 
shibby Dziekuje za dotacje
masz wgraną najnowszą wersję mutliwan? Bo tylko ona ma poprawiony błąd z pinem. Wersja v132 bez multiwana nie ma poprawki odnośnie pinu,

Skoro modem świeci na zielono to znaczy, że pin nie został zaaplikowany.

btw przydały by się logi.
 
Staszek Dziekuje za dotacje
Zastanawiam się, czy dobrze czyściłem NVRAM?
Z pozycji GUI, to robiłem-przed i po wgraniu Tomato MultiWAN
Asus RT-AC56U Tomato K26ARM-138.12-AIO by Shibby Huawei E3372s non HiLink w zestawie
MikroTik RB951G-2HnD
Fritz!Box 7490 + Fiber 80
 
qwerty321
Staszek napisał(a):

Zastanawiam się, czy dobrze czyściłem NVRAM?
Z pozycji GUI, to robiłem-przed i po wgraniu Tomato MultiWAN


Ale tam są dwie pozycje czyszczenia. Którą wybrałeś?
 
Staszek Dziekuje za dotacje
Teraz wgrałem jeszcze raz tomato. Przed wgraniem zrobiłem pełne czyszczenie/dokładne. A po wgraniu zahaczyłem opcję aby po flash tomato zrobił to automatycznie.
Asus RT-AC56U Tomato K26ARM-138.12-AIO by Shibby Huawei E3372s non HiLink w zestawie
MikroTik RB951G-2HnD
Fritz!Box 7490 + Fiber 80
 
shibby Dziekuje za dotacje
Jan 1 01:34:43 unknown kern.info kernel: usbcore: registered new interface driver cdc_ether
Jan 1 01:34:45 unknown user.notice root: 4G MODEM NDIS not found - cdc_ether - count: 1
Jan 1 01:34:45 unknown kern.info kernel: usbcore: deregistering interface driver cdc_ether
Jan 1 01:34:50 unknown kern.info kernel: usbcore: registered new interface driver huawei_ether
Jan 1 01:34:52 unknown user.notice root: 4G MODEM NDIS not found - huawei_ether - count: 2
Jan 1 01:34:52 unknown kern.info kernel: usbcore: deregistering interface driver huawei_ether
Jan 1 01:34:57 unknown kern.info kernel: cdc_ncm: 14-Mar-2012
Jan 1 01:34:57 unknown kern.info kernel: usbcore: registered new interface driver cdc_ncm
Jan 1 01:34:59 unknown user.notice root: 4G MODEM NDIS not found - cdc_ncm - count: 3
Jan 1 01:34:59 unknown kern.info kernel: usbcore: deregistering interface driver cdc_ncm
Jan 1 01:35:14 unknown kern.info kernel: usbcore: registered new interface driver cdc_wdm
Jan 1 01:35:14 unknown kern.info kernel: usbcore: registered new interface driver qmi_wwan
Jan 1 01:35:16 unknown user.notice root: 4G MODEM NDIS not found - qmi_wwan - count: 4
Jan 1 01:35:16 unknown kern.info kernel: usbcore: deregistering interface driver qmi_wwan
Jan 1 01:35:16 unknown kern.info kernel: usbcore: deregistering interface driver cdc_wdm
Jan 1 01:35:18 unknown kern.info kernel: usb 2-1: new high speed USB device using ehci_hcd and address 2
Jan 1 01:35:18 unknown kern.info kernel: scsi0 : usb-storage 2-1:1.0
Jan 1 01:35:18 unknown kern.info kernel: scsi1 : usb-storage 2-1:1.1
Jan 1 01:35:18 unknown user.debug hotplug[4736]: Attached USB device 2-1:1.0 [INTERFACE=8/6/80 PRODUCT=12d1/14fe/102]
Jan 1 01:35:18 unknown user.debug hotplug[4737]: Attached USB device 2-1:1.1 [INTERFACE=8/6/80 PRODUCT=12d1/14fe/102]
Jan 1 01:35:19 unknown kern.notice kernel: scsi 0:0:0:0: CD-ROM HUAWEI Mass Storage 2.31 PQ: 0 ANSI: 2
Jan 1 01:35:19 unknown kern.notice kernel: scsi 1:0:0:0: Direct-Access HUAWEI TF CARD Storage 2.31 PQ: 0 ANSI: 2
Jan 1 01:35:19 unknown kern.notice kernel: sd 1:0:0:0: [sda] Attached SCSI removable disk
Jan 1 01:35:20 unknown user.notice root: 4G MODEM WAN IFACE - count: 4
Jan 1 01:35:21 unknown kern.info kernel: usbcore: registered new interface driver cdc_ether
Jan 1 01:35:23 unknown user.notice root: 4G MODEM NDIS not found - process terminated!


Żaden moduł nie wykrył modemu. Możliwe, że powodem było bardzo późne przełączenie modemu (po modułach huawei_ether i cdc_ncm).
Przejrzę na spokojnie jeszcze raz logi, które podesłałeś i jak na coś trafie to się odezwę.
Edytowane przez shibby dnia 12-01-2016 16:04
 
delsol11
Witam jest to mój pierwszy post na forum. Zainstalowałem na moim Rt-n18u te najnowsze tomato i mam problem z nawiązaniem połączenia z netem. Modem 3g huawei 3131 sieć orange z pinem. Co ciekawe modem z zielonej diody przeskakuje na niebieską mryga ale nie mogę się za groma połączyć. Wkładam modem pod stary router z openwrt i łączy się bezproblemowo dioda świeci ciągłym światłem na niebiesko. Na tym tomato nie mogę, wyczytałem że problem z pinem został naprawiony w tej wersji multiwan ale u mnie to nie działa. Czy mam coś zrobić z tym modemem?
 
Staszek Dziekuje za dotacje
Shibby, jakie masz ustawienia w tomato, aby nastąpiło połączenie na modemie? Ten PIN jeszcze....

Połączony z 15 styczeń 2016 00:19:12:
E3372 non-hilink, zaskoczyło na tomato. Trzeba trochę odczekać. Nie wiem tylko, który Waszym zdaniem fw będzie dobry na dzień dzisiejszy? Jest dużo śmieci w necie
Edytowane przez Staszek dnia 15-01-2016 00:19
Asus RT-AC56U Tomato K26ARM-138.12-AIO by Shibby Huawei E3372s non HiLink w zestawie
MikroTik RB951G-2HnD
Fritz!Box 7490 + Fiber 80
 
najmar11
Proszę o pomoc w konfiguracji WAN3:

ASUS AC-RT68U
WAN mam ustawione jako LTE
WAN2 to DHCP z modemu GPON

a co wpisać w WAN3 żeby w razie awarii WAN i WAN2 kierował ruch na inny router (WNR3500L) w mojej sieci domowej, który też ma dostęp do internetu?

ASUS ma IP 192.168.1.2/22
WNR3500 ma IP 192.168.1.5/22
są w dwóch różnych częściach domu

Próbowałem w WAN3 ustawić jako "Static" i jako "gateway" wpisywałem 192.168.1.5 ale po czymś takim ASUS się zawiesza ....

Jakieś pomysły jak to ugryźć?
 
shibby Dziekuje za dotacje
rozrysuj układ sieci. Jedno jest pewne:
1) podsieci WAN muszą być różne (2 lub więcej łącz nie może mieć tej samej podsieci)
2) podsieć LAN musi być różna od WANów.
 
wit3k
@najmar11
W netgear na jednym z lanów ustaw vlan z inną podsiecią niż masz domyslnie. Podłącz ten port do wan 3 na multiwan i masz po sprawie
 
najmar11
shibby napisał(a):

rozrysuj układ sieci. Jedno jest pewne:
1) podsieci WAN muszą być różne (2 lub więcej łącz nie może mieć tej samej podsieci)
2) podsieć LAN musi być różna od WANów.


w jednym kącie mieszkania router ASUS AC-RT68 (IP 192.168.1.2/22) jako główna brama do internetu:
pod USB wpięty modem LTE i działa jako WAN
do portu WAN wpięty router FTTH (IP 10.10.10.1/24) - i działa jako WAN2
do portu LAN podłączony jest SWITCH który rozdziela sieć domową na różne urządzenia między innymi do Netgear WNR3500L(IP 192.168.1.5/22) (też z TomatoUSB). Do portu WAN tego Netgeara podłączony jest Livebox Neostrady(IP 10.2.2.1/24).
ASUS i Netgear są fizycznie daleko od siebie i bezpośrednio nie do podłączenia, tylko przez tego SWITCHa.

Chciałbym tego Netgeara ustawić jako WAN3 w ASUSie
Jak to zrobić najprościej?
Skoro nie "Static" bo muszą być inne podsieci, to może przez "PPTP"?

A może nie jako WAN3? tylko w jakiś inny sposób przekierować ruch na Netgeara?
 
shibby Dziekuje za dotacje
ASUS i Netgear są fizycznie daleko od siebie i bezpośrednio nie do podłączenia, tylko przez tego SWITCHa.


Nie możesz kabla z jednego routera podpiąć do wspólnego switcha, który rozdziela już neta z drugiego routera. Będą mieszały się broadcasty, np. z DHPC. Bez switcha zarządzalnego i VLANów tego nie zrobisz.
 
Przejdź do forum:
Logowanie
Nazwa użytkownika

Hasło



Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się

Nie możesz się zalogować?
Poproś o nowe hasło
Aktualnie online
· Gości online: 3

· Użytkowników online: 0

· Łącznie użytkowników: 23,726
· Najnowszy użytkownik: r3vr3n
Shoutbox
Musisz zalogować się, aby móc dodać wiadomość.

p4v3u
22-07-2018 01:05
jest jakies narzedzie w ipkg ktore pokazywalo by zasieg raportowany przez modem lte USB ? Mam e3372-153

Blacon
20-07-2018 17:52
Mój R7000 kupiłem w Q1 2014r i trudno powiedzieć, żeby był stary...w 2018 spokojnie daje radę.

overflow2
20-07-2018 10:27
Sprzęt sieciowy się tak szybko nie starzeje. Coś postawisz to działa kilka lat zazwyczaj.

PixelPL
20-07-2018 08:26
Dziwi mnie to że router z 2016 w 2018r kosztuje tyle samo albo i więcej, telefony kom tanieją, karty graficzne, procesory, wszystko tylko routery nie tracą na cenie.

Blacon
19-07-2018 15:16
@PixelPL - to Synology RT1900, około 500zł. Mam jego mocniejszego brata RT2600 i działa rewelacyjnie.

PixelPL
19-07-2018 15:06
@Blacon Tomato nie jest koniecznością, nie uzywam ani QoS ani Bandwitch, jedynie dla dzieci wyłączenie internetu wedle godzin i dni.

Blacon
19-07-2018 14:44
@PixelPL - pod tomato to tylko Netgear R7000. Cena jest mało ważna Wink

PixelPL
17-07-2018 10:11
Co się obecnie opłaca kupić w świecie routerów z WAN 1Gb i LAN 1GB z dual band i odkrecanymi antenami ? tak w budżecie 300-400PLN ? NET 400/40

pedro
14-07-2018 17:30
No bez przesady Pfft Wink

grz3si3k
13-07-2018 19:55
aha jeśli @pedro nie ma to nikt nie ma ? OK ;p

pedro
13-07-2018 17:46
Nikt nie ma Pfft

PanRatio
07-07-2018 19:59
Nie mam takiego Internetu i dysk SATA II Pfft

grz3si3k
07-07-2018 09:25
to słabo bo ja mam na tej samej karcie 70 MBs, czyli masz ledwo połowę jej osiągów Grin Pfft

PanRatio
03-07-2018 20:40
Cofam co pisałem. Zmieniłem kartę w laptopie na Intel 9260, zrobiłem czyszczenie nvram i po WiFi z Tomato mam 292 Mb/s Grin

rosentine
01-07-2018 11:09
Zamach stanu w wykonaniu Linuxów: Server ARCHSERVER at IP 172.28.0.211 is announcing itself as a local master browser for workgroup WORKGROUP and we think we are master. Forcing election.

grz3si3k
30-06-2018 10:21
@PanRatio, a myślisz że z jakiego powodu od dawna używam OFW ? Ale, każdy musi dojść do tego sam Pfft

fr3sh
28-06-2018 22:08
jest ok! działa po przerzuceniu kluczy oraz firewolla do jifs Smile

36,049,333 unikalne wizyty