18 Października 2021 01:11:26
Nawigacja
· Strona Główna
· Forum

· Tomato by Shibby
· FreshTomato


Wątki na forum
Najnowsze dyskusje
· [MOD] FreshTomato-AR...
· [HOWTO] Kompilacja "...
· [MOD] FreshTomato-MI...
· Włączenie interfej...
· Własny NAS na Xpeno...
· [S] ASUS RT-AC66U
· pi-hole na tomato?
· Słaby zasięg Synol...
· IPS i EoIP
· Asus RT-AX55 vs RT-A...
· Udostępnienie inter...
· Proxmox pytania
· Problemy z WiFi
· niepoprawny timestam...
· OpenVPN - problem z ...
· nie odtwarza po LAN
· Połączenie bez zew...
· [Zapowiedź] Kompute...
· [S] Wyprzedaż z szu...
· Konfiguracja serwera...
Najpopularniejsze obecnie wątki
· [MOD] FreshTomato... [628]
· [MOD] FreshTomato... [331]
· Własny NAS na Xp... [41]
· pi-hole na tomato? [8]
· [S] ASUS RT-AC66U [4]
· Asus RT-AX55 vs R... [4]
· [HOWTO] Kompilacj... [3]
· Słaby zasięg Sy... [3]
· Włączenie inter... [2]
· IPS i EoIP [0]
Ankieta
Jaki procesor posiada twój router?

Broadcom MIPSEL
Broadcom MIPSEL
37% [146 głosów]

Broadcom ARM
Broadcom ARM
52% [204 głosów]

Atheros
Atheros
5% [21 głosów]

Marvell
Marvell
1% [4 głosów]

Ralink
Ralink
1% [2 głosów]

Intel/AMD/VIA
Intel/AMD/VIA
1% [4 głosów]

Żaden z powyższych
Żaden z powyższych
3% [12 głosów]

Ogółem głosów: 393
Musisz zalogować się, aby móc zagłosować.
Rozpoczęto: 02/02/2015 09:38
Twoje IP
3.236.253.192
Zobacz wątek
OpenLinksys » :: ROUTERY :: » Netgear
 Drukuj wątek
WNR3500L v2 problemy z prędkością internetu via WiFi
neotps
Witam,
Jak w tytule tematu. Ruter WNR3500L V2 podłączony do rutera dostarczonego przez Vectra - nie pamiętam nazwy.. Ruter pomimo aktualizacji do najnowszego tomato: tomato-Netgear-3500Lv2-K26USB-1.28.RT-N5x--104-PL-AIO.chk zarówno przez wifi jak i po kablu w speedtest daje wynik około 5mbitów. Podłączenie laptopa bezpośrednio kablem do rutera z Vectry daje wynik 20mbitów. Oczywiście ten sam serwer przy testach.

W czym tkwi problem? Nie miałem możliwości sprawdzenia wyniku na oryginalnym sofcie - docelowo chce używać tomato.

pozdrawiam, neotps.
Edytowany przez kamilj dnia 04-02-2013 18:48
 
damianssj661
Jakie vectra ma podłączenie? Kabelek miedziany jak antenowy czy zwykłe ethernet?
Ja mam ten sam router i soft +supermedia(ethernet) 70Mb/s po wifi leci mi przynajmniej 50Mb/s a na kablu całość.
ASUS RT-AC56U
 
neotps
Do budynku jest światłowód, wewnątrz leci kabel antenowy który wchodzi do ich modemu z którego mam po kablu (nie jest to ruter wifi) 20mbitów. Natomiast po podłączeniu do rutera wifi mam i po kablu i po wifi jakieś 5mbit internetu.
Coś zmieniałeś u siebie w ustawieniach? Np. wyłącz WMM w Advanced - Wireless?
 
kamilj
WMM odno sie sie tylko do wifi ale skory u ciebie tez jest problem po kablu to chyba cos innego... Robiles czyszczenie NVRAM po wgraniu tomato? Sprawdz czy po sklonowaniu maca kompa na routzerze bedzie lepiej.
------------------------------------------------------------------------------
[b]RegulaminOpenlinksys.info v0.1
[url=http://openlinksys.info/forum/viewthread.p
 
neotps
Robiłem czyszczenie NVRAM. Mac komputera jest nieistotny - bo czemu miałby być? W żaden sposób MAC komputera nie był dopisany w Vektrze. Jedynie dostarczony przez nich modem, z którego mam wyjście jednym kablem ethernetowym. Pytanie brzmi, dlaczego WNR3500Lv2 ucina mi transfer do 5mbitów? Mam jeszcze inne pytanie. Czy mogę wgrać firmware oryginalny (skąd go wziąć?) mając już zainstalowany firmware tomato? Chcę sprawdzić czy to wina software czy hardware.
 
hermes-80
http://www.downloads.netgear.com/file...0.0.66.zip - pliki do pobrania na stronie producenta.
===============================================================
Netgear WNR3500L v1
Podziękowania dla administracji Openlinksys.info!
 
neotps

Cytat



Miałem problem ze znalezieniem tego na stronie producenta... Wgrywam to tak samo jak tomato? Nie ma tam żadnej innej filozofii?
 
hermes-80
Raczej nie powinno być innej filozofii jak przez GUI.
===============================================================
Netgear WNR3500L v1
Podziękowania dla administracji Openlinksys.info!
 
neotps

Cytat

hermes-80 napisał(a):

Raczej nie powinno być innej filozofii jak przez GUI.


Tak przez GUI. Pozostaje mi tylko porobić testy i znaleźć winnego.. Firmware,Ruter,Laptop,Vectra?
Jak będę coś wiedział to dam znać, chociaż po googlowaniu widzę, że tylko ja mam tego typu problem - lucky me..

Połączony z 28 grudzień 2012 09:29:18:
Wrzuciłem oryginalny firmware. I prezentuje się to tak:
http://www.speedtest.net/result/2398995545.png LAN RUTER NETGEAR
http://www.speedtest.net/result/2398996889.png WIFI RUTER NETGEAR
http://www.speedtest.net/result/2399000254.png LAN MODEM ARRIS

Wczoraj koło 21 po wifi miałem 5mbitów. Mam szyfrowanie WPA2-PSK [AES] ustawione na kanale 10 - brak innych ruterów w zasięgu na tym kanale. Co jednak sprowadza się do pytania dlaczego ruter ogranicza transfer?

PS. Po zmianie na 54mbit only na Ruterze transfer po wifi skoczył do 3.5mbita (oczywiście w połączeni full zasięgu i pełne 54mbit)

Moim zdaniem ruter jest uwalony. Macie inne zdanie?
Edytowany przez neotps dnia 28-12-2012 10:14
 
hermes-80
Screen z menadżera zadań (model karty wifi) + wersja sterownika wifi
Inna sprawa - sklonuj MAC karty sieciowej z PC, na którym osiągasz najlepsze wyniki przy bezpośrednim połączeniu przez modem.
Edytowany przez hermes-80 dnia 28-12-2012 10:26
===============================================================
Netgear WNR3500L v1
Podziękowania dla administracji Openlinksys.info!
 
neotps
Mówisz o menadżerze urządzeń, a nie zadań?
Sprawdzałem na tablecie Asus Nexus 7. W speed test coś koło 4-6mbitów. Więc wykluczam problem z komputerem. Zresztą, po LAN od modemu leci ok, tylko Ruter coś spowalnia..
 
hermes-80

Cytat

Mówisz o menadżerze urządzeń, a nie zadań?
Tak - pomyliłem się.
===============================================================
Netgear WNR3500L v1
Podziękowania dla administracji Openlinksys.info!
 
neotps
Chyba nic mądrego nie wymyśle.. Jeszcze zadam pytanie głupie.. Czyszczenie NVRAM może mieć coś z tym wspólnego? Czy sam restart 30/30/30 wystarczy do jego wyczyszczenia (przy flashowaniu tomato na tomato zaznaczałem opcję czyszczenia NVRAM i efekt był ten sam)?
Chyba kupie jakiś ruter tani na teraz, a ten odeśle na gwarancji..
 
hermes-80
Teoretycznie 30/30/30 i czyszczenie przy flash-owaniu powinno kasować stary NVRAM.
===============================================================
Netgear WNR3500L v1
Podziękowania dla administracji Openlinksys.info!
 
neotps
A w praktyce jak można to jeszcze wykonać?

Połączony z 28 grudzień 2012 11:18:34:
OK.. Mam rozwiązanie wstępne..
Cfos speed (nigdy nie miałem z nim problemów) albo QOS w karcie sieciowej.. Po odinstalowaniu cfosa i wylaczeni QOS na karcie działa 20mbitów..

Jedno co mnie zastanawia.. Dlaczego wczoraj na tablecie było 5mbitów - sprawdziłem w logach.. Test na tablecie wykluczył problem z laptopem i jego konfiguracją wprowadzając mnie w błąd co do drogi poszukiwań problemu..

Połączony z 28 grudzień 2012 11:37:57:
Jako ciekawostkę? a może to normalne.. Na oryginalnym firmware przy ustawieniu wifi na tryb "do 300Mb/s" po wifi wyciągam jakies 0.25Mb/s.. Zmieniłem na "do 145MB/s" i chyba sytuacja się powtarza.. 0.54Mb/s. Powrót do 54Mb/s i.. 17.3Mb/s. Hmm.. Ciekawe jak na tomato będzie to wyglądać.. Ale to dopiero pod wieczór sprawdzę..
Edytowany przez neotps dnia 28-12-2012 11:37
 
paczek72
rozumiem ze problem jest na laptopie i tablecie tak???przez wifi a jak sprawa transferu przez lan ,jeszcze jeden mankament restartnij modem od vectry ,nieraz pomaga twarddy reset modemu bo vectra od jakiegos czasu grzebie w sieci i nieraz trzeba wyczyscic modem zeby sciagnoł sobie konfiguracje odnowa
Asus RT-N10U v.B1 ||Tomato-K26USB-1.28.RT-N5x-MIPSR2-115-PL-Nocat-VPN||
Linksys E 2500 OFW 1.0.0.7
 
neotps
Problem był i z ruterem i z laptopem.
Z ruterem dlatego że: na oryginalnym firmware przy większej prędkości niż 54Mb/s transfer po wifi umiera.. Otrzymuje max 0.5Mb/s Stąd pewnie był taki kiepski wynik na tablecie... W laptopie natomiast transfer przycinał cfos (chociaż nie był ustawiony żaden limit) i jak się domyślam QOS w ustawieniach karty sieciowej.
Obecnie na oryginalnym firmware przy 54Mb/s transfer po wifi jest taki jaki być powinien.

-----------------------------------------------------
EFEKT KOŃCOWY.
Wgrałem tomato. Poustawiałem wszystko i działa jak powinno.. w Trybie N only wszystko śmiga tak jak najlepiej potrafi, nie to co na firmware producenta...

Dziękuję za wsparcie..
Edytowany przez neotps dnia 28-12-2012 21:17
 
Gikey
Hej,
Mam wrażenie, że z tym modelem routera jest jakiś generalny problem. Jakby poszczególne egzemplarze miały między sobą spory rozrzut w jakości użytych podzespołów, jakości wykonania czy coś takiego.
Śledząc tematy na tym forum zauważyłem, że sporo osób go chwali ale jest i niemała grupa ludzi, która narzeka na ten router.
Ja sam mam z tym routerem podobny jeśli nie ten sam problem. Na Tomato, WiFi w trybie 'N' od razu się wywala, natomiast w trybie 'G' wszystko śmiga bez zarzutu. Na OFW dzieje się to samo tylko, że pad w trybie 'N' jest po maksymalnie 2 minutach. Póki co router u mnie chodzi w trybie 'G' ale nie po to go kupowałem aby działał w trybie 'G' bo w takim przypadku zostałbym przy swoim stabilnym jak skała Linksysie WRT54GL.
Zamierzam zaraz po nowym roku go odesłać do serwisu, ciekawe czy coś wybadają a jeśli tak czy go naprawią a raczej wymienią na inny model.

G
 
neotps

Cytat

Gikey napisał(a):

Ja sam mam z tym routerem podobny jeśli nie ten sam problem. Na Tomato, WiFi w trybie 'N' od razu się wywala, natomiast w trybie 'G' wszystko śmiga bez zarzutu. Na OFW dzieje się to samo tylko, że pad w trybie 'N' jest po maksymalnie 2 minutach.

G


Podpisałeś się G, a chcesz żeby on robił za N?:-)

Ja jak dobrze mogłeś przeczytać miałem inaczej niż Ty. Oryginalny firmware dawał ciała i więcej niż 54Mb/s nie chciał przetrawić. Jako że na tomato sprawa wygląda bez zarzutu to stawiam, że to OFW, a nie sprzętowy problem. Po wgraniu tomato za pierwszym razem ograniczał mnie cfos w systemie i od tego się zaczęły wszystkie problemy..
Jedyne co mogę z doświadczenia Ci poradzić to..
Wgraj najnowsze tomato np. tomato-Netgear-3500Lv2-K26USB-1.28.RT-N5x--104-AIO
Po wgraniu tego tomato wejdz w Administration -> Update -> wgraj jeszcze raz to samo tomato zaznaczając opcję After flashing, erase all data in NVRAM memory. To chyba najprostszy i najszybszy sposób..
Przy wyborze kanału użyj przycisku SCAN i wybierz pusty kanał, lub ten na którym masz najsłabsze sieci. Ustaw N only i daj znać jaki rezultat.
Załączam screen z inSSIDer'a jak wygląda wykres dla mojego rutera.


EDIT:
Po 12h ruter jednak dał ciała.. Internet po wifi chodzi jakby miał umrzeć. Nie wyciąga nawet 1mbita. Po kablu leci normalnie przez ruter, ale wifi umarło.. Nawet reboot nic nie zmienił w tej kwestii.. Po zmianie na BG wifi działa już dobrze.
Jeżeli macie jakieś sugestie co do tego stanu rzeczy to śmiało.. Jak nie to ruter idzie do serwisu.. I tu pytanie - jak kontaktować się z serwisem? Ile trwa średnio naprawa? Czy powinienem wgrać OFW przed odesłaniem?

Widzisz kolego G, zapeszyłeś i wyszło..:/
neotps załączono następujące plik:
Nie masz uprawnień, by zobaczyć załączniki w tym wątku.

Edytowany przez neotps dnia 29-12-2012 10:06
 
kamilj
wylacz sobie wmm i poczytaj inne tematy o wnr3500l v2
------------------------------------------------------------------------------
[b]RegulaminOpenlinksys.info v0.1
[url=http://openlinksys.info/forum/viewthread.p
 
Przejdź do forum
Zaloguj
Wprowadź adres e-mail lub nazwę użytkownika

Hasło



Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się.

Zapomniałeś/aś hasła?
Aktualnie online
· Gości online: 8

· Użytkowników online: 0

· Łącznie użytkowników: 24,039
· Najnowszy użytkownik: PM2021
Czat
Musisz się zalogować, aby opublikować wiadomość.

AdrianAdi
05-10-2021 23:03
Przymierzam się do kupna takiego i mam kilka pytań z tym zwoązanych

AdrianAdi
05-10-2021 23:02
Jest tu kto?

AdrianAdi
05-10-2021 22:59
Witam mam pytanie odnośnie routerów gamingowych do ps4 czyli konsoli

Maniek91PL
04-09-2021 10:34
Wink super ! Dzięki ! Adooni ! już testuje co i jak

Adooni
04-09-2021 06:31
sprawdzasz w status - overview, a zmieniasz w Basic - Network

Maniek91PL
03-09-2021 22:37
jak sprawdzić i zmienić kanał w wifi 2.4 w tomato ? Shock

goof3r
23-07-2021 16:21
Mi chodziło w sekcji VPN bo w WAN to nic mi nie da jak zmienie....

Adooni
22-07-2021 21:34
nie mam pod reka FT ale powinno to byc w WAN Settings -Type - L2TP. Jest tam tez pole L2TP Server

goof3r
22-07-2021 20:08
Witam, takie małe pytanie mam, czy w najnowszej wersji freshtomato jest możliwosć postawienia serwera/klienta VPN L2TP ?

Maniek91PL
20-07-2021 13:55
potwierdzam, wyczyściłem przeglądarkę, działa teraz prawidłowo na najnowszym freshtomato ! Dzięki jeszcze raz

45,534,693 unikalnych wizyt