Proszę zgłaszać w tym wątku tylko poważne bugi/problemy.
Posty typu: "a mi to działa to co tobie nie działa" będą od razu usuwane.
- Czytajcie wypowiedzi poprzedników aby nie powielać problemów.
- Testujcie wszystko 3 razy zanim napiszecie.
- Podajac problem piszcie dokladnie w jakich warunkach on zaistnial, a nie tylko "costam nie dziala..."
- przeczytajcie readme ! zostalo tak zmienione aby odpowiedziec na wiekszosc pytan - nurtujacych przecietnego smiertelnika
POSTY, PO KTÓRYCH BEDZIE WIDAĆ, ŻE PISZĄCY NIE PRZECZYTAŁ README.htm BĘDĄ USUWANE.
Proszę pisać o bugach/problemach wyłącznie dobrze przestestowanych i sprawdzonych. Wszelkie posty z domysłami i/lub przypuszczeniami będą kasowane.
Od wersji Tomato 1.00 skrypt firewalla może mieć maksymalnie 8192 bajtów (8k. Pozostałe skrypty nadal mogą mieć max 4kB.
Chyba znalazłem błąd w Access Restriction.
Zaznaczam w Schedule: All Day i Everyday
W Port / Application wybieram "All IPP2P Filters"
Po zapisaniu, blokuje cały ruch i w edycji włączone jest "Block All Internet Access"
Próby edycji nic nie dają, bo po zapisaniu znów samo się włącza "Block All Internet Access". Sprawdźcie u siebie. Ustawiłem blokadę p2p na stacjonarny komputer i nie miałem internetu. Laptop mnie odratował.
Tomato rozłącza mi połaczenie PPPoE przy zmianie parametrów np WiFi. Nie byłoby w tym nic złego gdyby łączył sie potem normalnie (czyli 2-3 sekundy). Ale on sie łaczy wtedy 3-5 minut!
Jak normalnie sam klikne Disconnect i potem Connect to łaczy w 2-3s.
Mój modem to D-Link DSL-300G+.
PS. Jak klikne Disconnect i potem zmienie ustawiania np WiFi to połaczy sie szybko. Co chyba oznacza że Tomato nie kończy sesji PPPoE przy zmienia ustawień.
Edytowany przez robsonn dnia 23-12-2006 12:31
Pracujący normalnie od kilku dni Tomato, po reboocie całkowicie odciął LAN od Internetu.
Wyłączenie na moment QoS-a przywracało połączenie z powrotem, aż do następnego rebootu.
Ustaliłem, ze przyczyną takiego zachowania jest obecność w zakładce QoS-Classification, reguły filtrującej szyfrowane połączenia z serwerem pocztowym (filtr L-7: TLS/POP3S).
Usunięcie reguły tymczasowo rozwiązało problem, ale teraz wszystkie moje połączenia z serwerami pocztowymi są traktowane jako "Unclassified".
Robsonn
A nie wpadłeś na pomysł żeby dodać tą regułę po portach zamist zbędnego używania L7? Porty 25,110, 465, 995 załatwiają sprawę zwyłego SMTP i POP3 oraz S-SMTP i S-POP3. Btw. to nie konicznie bug - czasami niektóre reguły L7 nie mogą współistnieć ze sobą. Prędzej już wina samego L7.
Edytowany przez robsonn dnia 27-12-2006 17:48
------------------------------------------------------
Cerberus ADSL Lite + WRT54GL v.1.1 + Tomato v1.06.0981 + podzia? z generatorka @Robsonna = The best from the best from the best from the best STUFF
[b]Pan J?zek i kurczaki r?wnie? u?ywaj?
· Łącznie użytkowników: 24,115 · Najnowszy użytkownik: Ja
Czat
Musisz się zalogować, aby opublikować wiadomość.
Maniek91PL
06-11-2024 22:37
dzięki !
maxikaaz
29-10-2024 14:27
@Maniek91PL - Administration=> Admin Access, i tam masz "Allow Wireless Access" do zaznaczenia
Maniek91PL
26-10-2024 22:07
siemka! ktoś przypomni co się ustawiało jeśli nie mogę wejść od strony wifi do tomato? od lan działa
overflow2
04-10-2024 17:34
Kupowałem Asusy n10u albo n12d1 ale nie widzę ich, chyba już nie produkują, Chodzi o coś nowego i taniego. Transfery niewielkie.
maxikaaz
04-10-2024 09:38
@overflow2 patrząc po dostępności funkcji w nowych kompilacjach, to chyba nawet WRT54G/GL jeszcze ma OpenVPN, albo jakiś odpowiednik... zależy, na jakie transfery liczysz.
overflow2
30-09-2024 20:53
Jaki aktualnie najtańszy router do tomato do openvpn?
maxikaaz
27-07-2024 15:07
@servee - na początek router do rozebrania i obejrzenia, ciężko wróżyć tak tylko po objawach
maxikaaz
27-07-2024 14:55
@servee - cały kontroler nie pada tak sobie z powodu "zbiegu okoliczności", więc prawdopodobnie gdzieś przepięcie.
servee
25-07-2024 13:33
@maxikaaz: działało, aż pewnego pięknego dnia przestało działać. W tym dniu była też burza, ale to raczej zbieg okoliczności.
maxikaaz
25-07-2024 11:38
@servee - o ile problem jest w obrębie samych wyjść (dławiki, warystory), to naprawialne, ale jeśli w samym SoC - to nienaprawialne ze względu na koszta. A co było przyczyną?