10 Lipca 2020 02:12:27
Nawigacja
· Strona Główna
· Galeria
· Forum
· Linki

· Tomato by Shibby

· Wiki-OpenWrt
· Wiki-DD-WRT
· Emulatory sprzętu

Darowizna
Ostatnio na forum
Najnowsze tematy
· Przekierowanie portó...
· [MOD] FreshTomato-AR...
· Multiroom N z wykorz...
· Router zawiesza się ...
· samba vs ext4 --częś...
· Router pod łącze 600...
· Ruter 2xUSB pod toma...
· Router do inea 10 Gb/s
· Asus asus rt-n10u i ...
· Zapasowy adres DNS w...
· MAC OS X > Ruby > up...
· Asus RT-AC68U brak r...
· Zmiana AC86U na ...
· Blokowanie całego ru...
· NEKU patchcord opnie
· pihole nie blokuje r...
· Printserwer tomato j...
· Netgear r7800
· Router Asus RTU-N18U
· [MOD] FreshTomato-MI...
Najciekawsze tematy
· Multiroom N z wyk... [1166]
· [MOD] FreshTomato... [205]
· Router pod łącze ... [66]
· samba vs ext4 --c... [14]
· Router zawiesza s... [7]
· Przekierowanie po... [3]
Ankieta
Jaki procesor posiada twój router?

Broadcom MIPSEL
Broadcom MIPSEL
38% [140 głosów]

Broadcom ARM
Broadcom ARM
51% [187 głosów]

Atheros
Atheros
6% [21 głosów]

Marvell
Marvell
1% [4 głosów]

Ralink
Ralink
1% [2 głosów]

Intel/AMD/VIA
Intel/AMD/VIA
1% [4 głosów]

Żaden z powyższych
Żaden z powyższych
3% [11 głosów]

Ogółem głosów: 369
Musisz zalogować się, aby móc zagłosować.
Rozpoczęto: 02/02/2015 09:38

Archiwum ankiet
Reklama
Twoje IP
3.236.15.142
Reklama
Zobacz temat
OpenLinksys » :: PORTAL :: » Testy i recenzje
 Drukuj temat
Spojrzenie na Netgear WNR3500L v2 - Deja vu??
Saimek
Czyli bieda i tyle - nie ma co inwestować i znowu rozczarowanie... ;-(
 
hermes-80
Kolego - używając NTFS-a pod linuxem - sam się prosisz o problemy.
Pod Gargole masz ext4,ext3 i wtedy będzie wszystko stabilnie chodzić, a przy NTFS-ie zarzynasz router- dlatego się restartuje.

Rozbierz router - wrzuć mu na CPU na paście termo przewodzącej jakiś radiator.
Edytowane przez hermes-80 dnia 02-02-2012 11:27
===============================================================
Netgear WNR3500L v1
Podziękowania dla administracji Openlinksys.info!
 
Saimek
Z GUI po www nie widzę opcji wyboru - jest share type CIFS, NFS, CIFS+NFS.

Będę miał czas to wejde po ssh i poustawiam co nieco. dzieki za info. No co do grzania to czytałem że się grzeją i najlepiej postawić na jakiś podstawkach 2-3 cm nad płaskim.
 
hermes-80
Na dysku HDD ma być system plików ext4, a nie tak jak teraz masz NTFS!

Z GUI po www nie widzę opcji wyboru - jest share type CIFS, NFS, CIFS+NFS.

To co ty podajesz to są protokoły sieciowe a nie systemy plików wiec nie ma tu żadnego powiązania z tym o czym ja pisze.
I nie chodzi tutaj o podstawki tylko jakiś porządny radiator na CPU.
===============================================================
Netgear WNR3500L v1
Podziękowania dla administracji Openlinksys.info!
 
Saimek
no zauważyłem że to nie systemy plików ;-) z tego co widzę w nowym gargoyle jest opcja formatowania przez GUI z EXT4. Wrzucę sobie dzisiaj soft no i o radiatorku pomyślę - gdzieś jakiś miałem taki mały co był kiedyś na NB płyty głównej. Dzięki za info
 
kpietrek
Aktualizujemy do Tomato z oryginalu od razu?? Poprzez wgranie nowego firmware??
Netgear R7000 + FreshTomato Firmware 2019.1.015 -beta K26ARM USB AIO-64K
Asus RT-N18U + Tomato Firmware 1.28.0000 -2017.2-kille72- K26ARM USB AIO-64K
Asus RT-AC56U + Tomato Firmware 1.28.0000 -138 K26ARM USB AIO-64K
 
numalek
kpietrek napisał(a):

Aktualizujemy do Tomato z oryginalu od razu?? Poprzez wgranie nowego firmware??


Dla v2 od razu wgrywasz Tomato i trwa to tylko kilka sekund.
WNR3500Lv2 - tomato-Netgear-3500Lv2-K26USB-1.28.RT-N5x--099-AIO
 
kpietrek
Dzisiaj wgrałem wersje tomato-Netgear-3500Lv2-K26USB-1.28.RT-N5x--083V-AIO.chk po jej wgraniu mogłem dotrzeć do routera tylko w sposób który podałem niżej:

kucdom napisał(a):

Ustaw sobie IP komputera na 192.168.1.2, maska: 255.255.255.0 i wejdź przeglądarką na 192.168.1.1
Jeśli się uda, to przeflas**** router jeszcze raz z opcją czyszczenia NVRAM. Mnie pomogło.


Ale coś jest nie tak po wpisaniu loginu i hasła strona routera uruchamia się około 1-2 minut i przełączanie miedzy zakładkami wygląda tak samo, też około 1-2 minuty.

Shiby co może być nie tak??
Netgear R7000 + FreshTomato Firmware 2019.1.015 -beta K26ARM USB AIO-64K
Asus RT-N18U + Tomato Firmware 1.28.0000 -2017.2-kille72- K26ARM USB AIO-64K
Asus RT-AC56U + Tomato Firmware 1.28.0000 -138 K26ARM USB AIO-64K
 
hermes-80
Jeśli system XP to użyj TCPOptymalizer-a bo to wina systemu na PC, nie routera.
===============================================================
Netgear WNR3500L v1
Podziękowania dla administracji Openlinksys.info!
 
kpietrek
hermes-80 napisał(a):

Jeśli system XP to użyj TCPOptymalizer-a bo to wina systemu na PC, nie routera.


Pomoglo. Dzieki wielkie za wskazowke :-)

Połączony z 27 luty 2012 21:34:33:
Powiedzcie koledzy co jest nie tak. Gdy wpialem w router 3 urzadzenia diody na panelu routera od nich swieca na pomaranczowo, a gdy wpinam dysk sieciowy to sie pali na zielono.

Czy to oznaka ze nie pobiera adresu IP???

Dysk na debianie.
Edytowane przez kpietrek dnia 27-02-2012 21:35
Netgear R7000 + FreshTomato Firmware 2019.1.015 -beta K26ARM USB AIO-64K
Asus RT-N18U + Tomato Firmware 1.28.0000 -2017.2-kille72- K26ARM USB AIO-64K
Asus RT-AC56U + Tomato Firmware 1.28.0000 -138 K26ARM USB AIO-64K
 
kille72
Połączony z 27 luty 2012 21:34:33:
Powiedzcie koledzy co jest nie tak. Gdy wpialem w router 3 urzadzenia diody na panelu routera od nich swieca na pomaranczowo, a gdy wpinam dysk sieciowy to sie pali na zielono.

Czy to oznaka ze nie pobiera adresu IP???

Dysk na debianie.


http://openlinksys.info/forum/viewthread.php?thread_id=13567&highlight=kolor+diod&pid=91848#post_91848
 
kpietrek
czyli to normalne tylko dlaczego router nie przydziela mu IP ??

A gdy wpisze IP recznie to na routerze to IP jest jako zajete ale niestety urzadzenia w sieci nie widac :-(
Edytowane przez kpietrek dnia 28-02-2012 08:38
Netgear R7000 + FreshTomato Firmware 2019.1.015 -beta K26ARM USB AIO-64K
Asus RT-N18U + Tomato Firmware 1.28.0000 -2017.2-kille72- K26ARM USB AIO-64K
Asus RT-AC56U + Tomato Firmware 1.28.0000 -138 K26ARM USB AIO-64K
 
shibby
dioda zielona = polaczenie gigabitowe
dioda pomaranczowa = polaczenie 10/100 Mbps lub urzadzenie wylaczone (ale saktywny w ARP)
Router: Ubiquiti EdgeRouter ER-12 (FTTH + LTE/failover, OpenVPN, DPI, VLAN) - łącze 1000/1000mbps
Wi-Fi: Ubiquiti UAP-AC-Pro
NAS: Xpenology DS918+ (i5-6200u, 8GB ram, 3x 4TB/RAID5, SSD cache, Unifi, Pi Hole/DNS Server, Home Assistant, NextCloud+onlyOffice)
UPS: Eaton Ellipse Eco 650
 
kpietrek
to z diodami zrozumialem tylko dlaczego nie dostaje IP od routera ??

IP niby dostaje ten dysk. Gdy robie Ping z routera jak i z kompa to na 5 pakietow utracone nawet 4. Czy ktos moze sprawdzic ustawienia mojego routera pod tym katem moge udostepnic dostep do niego.
Edytowane przez kpietrek dnia 28-02-2012 17:25
Netgear R7000 + FreshTomato Firmware 2019.1.015 -beta K26ARM USB AIO-64K
Asus RT-N18U + Tomato Firmware 1.28.0000 -2017.2-kille72- K26ARM USB AIO-64K
Asus RT-AC56U + Tomato Firmware 1.28.0000 -138 K26ARM USB AIO-64K
 
shibby
Kabel sprawdz
Router: Ubiquiti EdgeRouter ER-12 (FTTH + LTE/failover, OpenVPN, DPI, VLAN) - łącze 1000/1000mbps
Wi-Fi: Ubiquiti UAP-AC-Pro
NAS: Xpenology DS918+ (i5-6200u, 8GB ram, 3x 4TB/RAID5, SSD cache, Unifi, Pi Hole/DNS Server, Home Assistant, NextCloud+onlyOffice)
UPS: Eaton Ellipse Eco 650
 
kpietrek
Podpinalem juz inny kabel tak samo

Połączony z 29 luty 2012 17:34:30:
Jestem juz wiecej jak pewny ze wina siedzi albo w routerze w jego firmware albo w jego konfiguracji.

Podpiąłem pod stary router dostaje od razu IP i dziala bez zarzutu.

Gdy podpinam spowrotem pod ten router problem nadal jest ten sam.

Czy jest ktos w stanie mi pomoc zdalnie w konfiguracji tego routera?? Udostepnie dane do zalogowania sie.

Połączony z 06 marzec 2012 09:12:35:
Widze ze na pomoc nie ma co liczyc
Edytowane przez kpietrek dnia 06-03-2012 09:12
Netgear R7000 + FreshTomato Firmware 2019.1.015 -beta K26ARM USB AIO-64K
Asus RT-N18U + Tomato Firmware 1.28.0000 -2017.2-kille72- K26ARM USB AIO-64K
Asus RT-AC56U + Tomato Firmware 1.28.0000 -138 K26ARM USB AIO-64K
 
shibby
bo to nielogiczne. DHCP nie ma kaprysów (tobie dam ip a tobie nie). Albo dziala albo nie.

Jaki masz zakres ipków? Może brakuje mu puli i nie ma juz co rozdawac? Wyczysc nvram, nic nie ustawiaj i zobacz czy dostaniesz IPka. Jezeli tak to ustaw neta i za kazdym razem jak cos skonfigurujesz to sprawdzaj czy sie to znow nie skopało.
Router: Ubiquiti EdgeRouter ER-12 (FTTH + LTE/failover, OpenVPN, DPI, VLAN) - łącze 1000/1000mbps
Wi-Fi: Ubiquiti UAP-AC-Pro
NAS: Xpenology DS918+ (i5-6200u, 8GB ram, 3x 4TB/RAID5, SSD cache, Unifi, Pi Hole/DNS Server, Home Assistant, NextCloud+onlyOffice)
UPS: Eaton Ellipse Eco 650
 
kpietrek
No wlasnie IP dostaje ale jak pinguje to gubi pakiety. Wrzucilem juz inny soft do tego modelu i dalej jest to samo. Polaczenia 100Mbps jest ok (wszystkie urzadzenia dzialaja) a 1000 Mbps juz nie (dysk dostaje IP ale go nie widac.

Przewod mam kategorii 5e czy powinien byc jakis inny wyzszej kategorii moze on robi taki problem??
Netgear R7000 + FreshTomato Firmware 2019.1.015 -beta K26ARM USB AIO-64K
Asus RT-N18U + Tomato Firmware 1.28.0000 -2017.2-kille72- K26ARM USB AIO-64K
Asus RT-AC56U + Tomato Firmware 1.28.0000 -138 K26ARM USB AIO-64K
 
shibby
5e jest DO 1Gbps. od 1 do 10Gbps jest kat6.
Router: Ubiquiti EdgeRouter ER-12 (FTTH + LTE/failover, OpenVPN, DPI, VLAN) - łącze 1000/1000mbps
Wi-Fi: Ubiquiti UAP-AC-Pro
NAS: Xpenology DS918+ (i5-6200u, 8GB ram, 3x 4TB/RAID5, SSD cache, Unifi, Pi Hole/DNS Server, Home Assistant, NextCloud+onlyOffice)
UPS: Eaton Ellipse Eco 650
 
kpietrek
czyli powinien byc ok.

Wyczyscilem NVRAM i bez zadnych ustawien przydzielil IP tak jak poprzednio ale Pingi nie wracaja.

Cos tu jest nie tak. Podpinam dysk pod inny router (100 Mbps) i dziala bez zarzutu. a tu nie chce po 1000 Mbps.

Połączony z 06 marzec 2012 10:26:24:
Tak sie zachowuje jak w zalaczonych fotkach:

[img]http://img7.imageshack.us/img7/7770/tomato3.th.jpg[/img] is not a valid Image. [img]http://img703.imageshack.us/img703/726/tomato2g.th.jpg[/img] is not a valid Image. [img]http://img444.imageshack.us/img444/884/tomato1.th.jpg[/img] is not a valid Image. [img]http://img402.imageshack.us/img402/8788/tomato4.th.jpg[/img] is not a valid Image.

Połączony z 08 marzec 2012 11:18:52:
czy moze ktos przeanalizowac moja sytuacje?? bo juz mi pomyslow brak.
Edytowane przez kpietrek dnia 08-03-2012 11:19
Netgear R7000 + FreshTomato Firmware 2019.1.015 -beta K26ARM USB AIO-64K
Asus RT-N18U + Tomato Firmware 1.28.0000 -2017.2-kille72- K26ARM USB AIO-64K
Asus RT-AC56U + Tomato Firmware 1.28.0000 -138 K26ARM USB AIO-64K
 
Przejdź do forum:
Logowanie
Nazwa użytkownika

Hasło



Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się

Nie możesz się zalogować?
Poproś o nowe hasło
Aktualnie online
· Gości online: 8

· Użytkowników online: 0

· Łącznie użytkowników: 23,932
· Najnowszy użytkownik: Fred5
Shoutbox
Musisz zalogować się, aby móc dodać wiadomość.

waldop
24-06-2020 04:49
Czy filtry Pi-Hole będą działać pod FreshTomato?

sszpila
23-06-2020 19:56
Tak, zapisywać dane tych liczników w jjfs/pendrive/cifs
czy na jakim tam podłączysz nośniku danych

djwujek
22-06-2020 03:13
Czy jest jakiś sprawdzony sposób aby w zakładce " Bandwidth " jak i " IP Traffic " zapamiętane były wartości transferu po restarcie rutera ? Próbuję na RT-N12 D1 i RT-N 10u

djwujek
13-06-2020 21:24
Czy ktoś się nie orientuje czy na mikrotiku da sie zrobić qotę w Mb dla danego ip jak w Gargoyle ? A czy blokowanie youtube netflixa hbogo messengera też jest możliwe ?

djwujek
13-06-2020 14:34
Czy w trybie kiedy tomato robi za ap przed nim jest ruter można skonfigurować żeby działała zakładka IP Traffic bo nic nie pokazuje nawet jeśli przypisze statyczne adresy w zakładce Static DHCP/ARP/IP

tamtosiamto
30-05-2020 18:16
szukam okazji na fejsowym marketplace, czasem ludzie chyba nie wiedza, co sprzedaja

mosfit
30-05-2020 16:38
kupiłeś za tyle ? No to tanio wyrwałeś . Ja mam na myśli sprzedaż

PixelPL
30-05-2020 13:06
Mi jak padł Asus RT-N16 to używam pfSense na AMD E-350, +550/55Mb

tamtosiamto
30-05-2020 11:06
a ja ac3200 za 250 Wink i ac56 za 150

mosfit
29-05-2020 22:54
dokładnie ! pewne modele się nie psują i nie warto przepłacać za Nowe . Mam R7000 za 330zł

tamtosiamto
29-05-2020 22:36
ostatni raz kupilem nowy ruter z 15 lat temu, od tego czasu z 5 czy 6 asusow, netgearow, jakis tplink, wszytsko uzywki. I wszytskie dzialaja.

gorus1
28-05-2020 16:25
no tak, tyle że on kosztuje ponad 500 zł, a ja szukam czegoś do 300 zł...

tamtosiamto
28-05-2020 13:43
ac56u?

gorus1
28-05-2020 11:59
Witam, szukam jakiegoś routera pod tomato, odpowiednika / następcy netgear 3500Lv2, bez anten do 250 zł. Co możecie polecić?

tamtosiamto
26-05-2020 23:52
kazdy terazniejszy ruter obsluzy 15 klientow wifi, o ile nie masz zbytniego syfu w eterze na 2.4

KaisuM
25-05-2020 21:57
cześć. który router warto wybrać? MT hAP AC2 czy ASUS RT-AC58U V2 czy TP-Link Archer C80 - musi obsługiwać bez problemu 15 klientów po 2,4Ghz dzięki za wskazówki

pedro
08-05-2020 11:59
Po to jest "no-resolv", żeby nie czytał żadnych innych plików, ale usunąć nie zaszkodzi

41,832,723 unikalne wizyty