22 Maja 2024 22:29:33
Nawigacja
· Strona Główna
· Forum

· Tomato by Shibby
· FreshTomato


Wątki na forum
Najnowsze dyskusje
· [MOD] FreshTomato-AR...
· [MOD] Tomato64 (x86-64)
· [MOD] FreshTomato-MI...
· [Howto] Xpenology na...
· Takedown 2000
· [HOWTO] Kompilacja "...
· nju swiatło pytania
· konfiguracja router ...
· Asus TUF-AX3000_V2 p...
· Jaki router kupić? ...
· Szukam zaproszenia n...
· dodatkowe złącza s...
· RT-N18U - nie można...
· Firewall nie zawsze ...
· Optware na CIFS
· RT-AX56U - Status kl...
· Multiroom N z wykorz...
· [S] Asus RT-AC68U E1
· [S] ASUS RT-AC68U
· Rozłączanie klient...
Najpopularniejsze obecnie wątki
· [MOD] FreshTomato... [871]
· [MOD] FreshTomato... [405]
· [MOD] Tomato64 (x... [38]
· [Howto] Xpenology... [30]
Ankieta
Jaki procesor posiada twój router?

Broadcom MIPSEL
Broadcom MIPSEL
36% [151 głosów]

Broadcom ARM
Broadcom ARM
52% [216 głosów]

Atheros
Atheros
5% [22 głosów]

Marvell
Marvell
1% [4 głosów]

Ralink
Ralink
1% [3 głosów]

Intel/AMD/VIA
Intel/AMD/VIA
1% [5 głosów]

Żaden z powyższych
Żaden z powyższych
4% [15 głosów]

Ogółem głosów: 416
Musisz zalogować się, aby móc zagłosować.
Rozpoczęto: 02/02/2015 09:38
Twoje IP
44.223.39.67
Zobacz wątek
OpenLinksys » :: PORTAL :: » Testy i recenzje
 Drukuj wątek
Asus RT-N10U - znany i lubiany w nowej odsłonie
Art79
Koledzy,

Jak się ma nowa-czarna wersja RT-N10U do białego poprzednika?
Czy poza obudową coś jeszcze jest zmienione?

Jakiej prędkości porty LAN ma rt-n10u?
W opisach sprzedawcy piszą 10/100 natomiast na 1 stronie tego wątku w testach Shibbiego log z bootowania:

"et0: Broadcom BCM47XX 10/100/1000 Mbps Ethernet Controller 5.60.127.4"


Zastanawiam się nad kupnem tego sprzętu pod tomato i biały rt-n10u najtaniej jest w cenie 130 zł, czarny wychodzi ciut drożej.


Dzięki i pozdrawiam,
ART
 
linux888
powiem Ci tylko tyle że na czarnej wersji (przynajmniej u mnie ) tomato odpala.
 
boomcak
Po awarii mojego ovisa zakupilem ten routerek takze troche i ja potestuje Smile
Wgrałem juz najnowsze tomato by shibby Smile Tomato-K26USB-1.28.RT-N5x-MIPSR2-085V-BT-VPN z folderu o nazwie modemu Smile
Asus RT-N18U Asuswrt-Merlin 384.18 Smile
 
buniaczek
A więc i ja zakupiłem sobie RT-N10U v.B1 (czyli nowego czarnucha od AsusaWink ).
Dziś wyjeżdżam na weekend więc nie będę miał możliwości wrzucenia tomato, ale po weekendzie będę meldował o wynikach Smile

Połączony z 12 marzec 2012 10:43:28:
A więc RT-n10U w wersji B1 ładnie łyka TomatoSmile Można śmiało kupować Smile
Po powrocie z delegacji postaram się zrzucić botlog-a Smile
Edytowany przez buniaczek dnia 12-03-2012 10:43
-------------------------
Netgear WNR3500L || Tomato-K26USB-1.28 RT5x MIPSR2 101V Big-VPN ||
Asus RT-N56U || Asus firmware 3.0.0.3.135 - wygrania w konkursie na openlinksys.info||
[b]Asus RT-N10U v.B1 [small]
 
wajper
Witam,
Zakupiłem ostatnio ruter asus rt-n10u i potrzebuję podłączyć do usb kartę sieciową wifi. Chcę jednym radiem odbierać sygnał a drugim go rozsyłać. Czy Tomato posiada taką funkcjonalność?
 
shibby
nie.
Proxmox VE: i7-7700T, 64GB RAM, 3x2TB SSD, 1x1TB SSD, 512GB NVMe, Intel X710-DA2 SFP+
VM Router: OpenWRT 22.03.4
VM NAS: Synology DS920+
VM VPS: Debian, WWW, Home Assistant
Switch: Netgear MS510TXPP
Switch: Ubiquiti USW-Flex-mini - szt. 2
Wi-Fi: Ubiquiti U6-Lite - szt. 2
 
wajper
Dziękuję za szybką odpowiedź.
A czy jest jakaś szansa na implementację takiej funkcjonalności w przyszłości? Wówczas nasz asus mógłby działać jak dwuradiowy ovislink g.duo. Smile
 
csmkjp
Ta nowa wersja RT-N10U v.B1 czym się rożni od starej? Bo jak pytałem kilka osób to mówi ze tylko obudową.
 
buniaczek
Moim zdaniem to wygląda dokładnie tak jak piszesz czyli że różni się tylko obudową. Mam nadzieję że znajdę dziś więcej czasu i zobaczę co siedzi w środku dokładnie.
-------------------------
Netgear WNR3500L || Tomato-K26USB-1.28 RT5x MIPSR2 101V Big-VPN ||
Asus RT-N56U || Asus firmware 3.0.0.3.135 - wygrania w konkursie na openlinksys.info||
[b]Asus RT-N10U v.B1 [small]
 
kloso24
Lepiej kupić RT-N10U czy może RT-N12?
Cenowo są podobne, jaka jest między nimi różnica?
 
buniaczek
OK udało mi się dobrać do "dziada" i zrobić zrzut bootloga.


Decompressing...done


CFE version 5.60.127.4  based on BBP 1.0.37 for BCM947XX (32bit,SP,LE)
Build Date: ĺ 19 20:00:02 CST 2011 (root@software-vm)
Copyright (C) 2000-2008 Broadcom Corporation.

Init Arena
Init Devs.
Boot partition size = 131072(0x20000)
Found a 8MB ST compatible serial flash
et0: Broadcom BCM47XX 10/100/1000 Mbps Ethernet Controller 5.60.127.4
CPU type 0x19749: 300MHz
Tot mem: 32768 KBytes

CFE mem:    0x80700000 - 0x8079BC00 (637952)
Data:       0x80731B10 - 0x80734C80 (12656)
BSS:        0x80734C80 - 0x80735C00 (3968)
Heap:       0x80735C00 - 0x80799C00 (409600)
Stack:      0x80799C00 - 0x8079BC00 (8192)
Text:       0x80700000 - 0x80731B04 (203524)

Device eth0:  hwaddr xx-xx-xx-xx-xx-xx, ipaddr 192.168.1.1, mask 255.255.255.0
        gateway not set, nameserver not set
Null Rescue Flag.
Loader:raw Filesys:tftp Dev:eth0 File:: Options:(null)
Loading: TFTP Server.
Failed.
Could not load :: Timeout occured
Loader:raw Filesys:raw Dev:flash0.os File: Options:(null)
Loading: .. 5192 bytes read
Entry at 0x80001000
Closing network.
Starting program at 0x80001000
Linux version 2.6.22.19 (root@tomato) (gcc version 4.2.4) #8 Sat Feb 25 17:39:32 CET 2012
CPU revision is: 00019749
Determined physical RAM map:
 memory: 02000000 @ 00000000 (usable)
Zone PFN ranges:
  Normal          0 ->     8192
  HighMem      8192 ->     8192
early_node_map[1] active PFN ranges
    0:        0 ->     8192
Built 1 zonelists.  Total pages: 8192
Kernel command line: root=/dev/mtdblock2 noinitrd console=ttyS0,115200
Primary instruction cache 32kB, physically tagged, 4-way, linesize 32 bytes.
Primary data cache 32kB, 4-way, linesize 32 bytes.
Synthesized TLB refill handler (20 instructions).
Synthesized TLB load handler fastpath (32 instructions).
Synthesized TLB store handler fastpath (32 instructions).
Synthesized TLB modify handler fastpath (31 instructions).
PID hash table entries: 256 (order: 8, 1024 bytes)
CPU: BCM5357 rev 1 pkg 8 at 300 MHz
Using 150.000 MHz high precision timer.
console [ttyS0] enabled
Dentry cache hash table entries: 4096 (order: 2, 16384 bytes)
Inode-cache hash table entries: 2048 (order: 1, 8192 bytes)
Memory: 28632k/32768k available (33k kernel code, 4120k reserved, 2701k data, 124k init, 0k highmem)
Mount-cache hash table entries: 512
NET: Registered protocol family 16
PCI: no core
PCI: no core
PCI: Fixing up bus 0
NET: Registered protocol family 2
Time: MIPS clocksource has been installed.
IP route cache hash table entries: 1024 (order: 0, 4096 bytes)
TCP established hash table entries: 1024 (order: 1, 8192 bytes)
TCP bind hash table entries: 1024 (order: 0, 4096 bytes)
TCP: Hash tables configured (established 1024 bind 1024)
TCP reno registered
squashfs: version 3.0 (2006/03/15) Phillip Lougher
io scheduler noop registered (default)
HDLC line discipline: version $Revision: 4.8 $, maxframe=4096
N_HDLC line discipline registered.
Serial: 8250/16550 driver $Revision: 1.90 $ 2 ports, IRQ sharing disabled
serial8250: ttyS0 at MMIO 0xb8000300 (irq = 8) is a 16550A
PPP generic driver version 2.4.2
MPPE/MPPC encryption/compression module registered
NET: Registered protocol family 24
PPPoL2TP kernel driver, V0.18.3
PPTP driver version 0.8.5
pflash: found no supported devices
Found an ST compatible serial flash with 128 64KB blocks; total size 8MB
Creating 5 MTD partitions on "sflash":
0x00000000-0x00020000 : "pmon"
0x00020000-0x007f0000 : "linux"
0x00106c00-0x00740000 : "rootfs"
0x00740000-0x007f0000 : "jffs2"
0x007f0000-0x00800000 : "nvram"
u32 classifier
    OLD policer on
Netfilter messages via NETLINK v0.30.
nf_conntrack version 0.5.0 (512 buckets, 4096 max)
ip_tables: (C) 2000-2006 Netfilter Core Team
ipt_account 0.1.21 : Piotr Gasidlo , http://www.barbara.eu.org/~quaker/ipt_account/
net/ipv4/netfilter/tomato_ct.c [Feb 25 2012 17:38:39]
NET: Registered protocol family 1
NET: Registered protocol family 10
ip6_tables: (C) 2000-2006 Netfilter Core Team
NET: Registered protocol family 17
802.1Q VLAN Support v1.8 Ben Greear
All bugs added by David S. Miller
VFS: Mounted root (squashfs filesystem) readonly.
Freeing unused kernel memory: 124k freed
Warning: unable to open an initial console.
emf: module license 'Proprietary' taints kernel.
eth0: Broadcom BCM47XX 10/100/1000 Mbps Ethernet Controller 5.100.138.9
wl_module_init: passivemode set to 0x0
eth1: Broadcom BCM4329 802.11 Wireless Controller 5.100.138.9
/ # lo: File exists

Napisałem że udało mi się dobrać bo "majstry" z Asusa się postarali i wewnątrz obudowy zrobili sprytne zatrzaski które śmiesznie się otwiera..
Jutro wrzucę kilka fotek wnętrza i wspomnianych wcześniej zatrzasków - może komuś się to przyda.
-------------------------
Netgear WNR3500L || Tomato-K26USB-1.28 RT5x MIPSR2 101V Big-VPN ||
Asus RT-N56U || Asus firmware 3.0.0.3.135 - wygrania w konkursie na openlinksys.info||
[b]Asus RT-N10U v.B1 [small]
 
kille72
Dobra robota @buniaczek Smile Czyli z bootloga widac ze manele sie nie zmienily. Czekamy na fotki Smile
 
buniaczek
No muszę pstryknąć je przy lepszym świetle i wrzucę (nie lubię odstawiać lipy) Wink

Edit:
Obiecane fotki RT-N10u v.B1 Smile poniżej. Zrobiłem też PCB from the front and from the back.
Enjoy! Smile
buniaczek załączono następujące plik:
Nie masz uprawnień, by zobaczyć załączniki w tym wątku.

Edytowany przez buniaczek dnia 17-03-2012 13:56
-------------------------
Netgear WNR3500L || Tomato-K26USB-1.28 RT5x MIPSR2 101V Big-VPN ||
Asus RT-N56U || Asus firmware 3.0.0.3.135 - wygrania w konkursie na openlinksys.info||
[b]Asus RT-N10U v.B1 [small]
 
shibby
identycznie wyglada jak rtn66u Wink
Proxmox VE: i7-7700T, 64GB RAM, 3x2TB SSD, 1x1TB SSD, 512GB NVMe, Intel X710-DA2 SFP+
VM Router: OpenWRT 22.03.4
VM NAS: Synology DS920+
VM VPS: Debian, WWW, Home Assistant
Switch: Netgear MS510TXPP
Switch: Ubiquiti USW-Flex-mini - szt. 2
Wi-Fi: Ubiquiti U6-Lite - szt. 2
 
buniaczek

Cytat

shibby napisał(a):

identycznie wyglada jak rtn66u Wink

Z drobnymi różnicami Wink
Np ilość anten lub front Smile
Ale generalnie taki teraz "look" wybrali dla wszystkich urządzeń Wink Nawet dwuzakresowy adapter N53
buniaczek załączono następujące plik:
Nie masz uprawnień, by zobaczyć załączniki w tym wątku.

-------------------------
Netgear WNR3500L || Tomato-K26USB-1.28 RT5x MIPSR2 101V Big-VPN ||
Asus RT-N56U || Asus firmware 3.0.0.3.135 - wygrania w konkursie na openlinksys.info||
[b]Asus RT-N10U v.B1 [small]
 
archimedius
A jak jest z obsługą drukarek/urządzeń wielofunkcyjnych na tomato?
Jest jakaś lista działających?
 
buniaczek
Drukarki to chyba wszystkie na USB można odpalić (nic mi nie wiadomo o tym żeby się nie dało).
Jeśli chodzi o urządzenia wielofunkcyjne to jest trochę lipa ponieważ pod Windowsem usb/ip nie działa najlepiej, no chyba że interesuje Cię Linux - z tego co wiem tam śmiga pięknie(sam nigdy nie sprawdzałem)
-------------------------
Netgear WNR3500L || Tomato-K26USB-1.28 RT5x MIPSR2 101V Big-VPN ||
Asus RT-N56U || Asus firmware 3.0.0.3.135 - wygrania w konkursie na openlinksys.info||
[b]Asus RT-N10U v.B1 [small]
 
filodoks
Witam

Chcialem sobie kupic router do domu, wybor padl na ten, ale pan w sklepie cos mi mowil ze ten router nie bedzie dzialal u mnie w sieci? Potrzeba mi routera zgodnego z ADSL2+, a faktycznie nigdzie nie znalazlem informacji zeby ten router asusa to obslugiwal? Jak to jest, nie wiedzialem ze sa routery na to i na to...
 
shibby
jezeli masz lacze adsl (zakonczone kablem telefonicznym) to potrzebujesz routera ADSL czyli takiego w ktorym WAN jest jako rj11 (zlacze telefoniczne). Taki router wiec potrzebujesz dla lacz netia czy neostrada.

Jezeli zas masz lacze kablowe (ethernet) lub twoj operator dał ci juz modem dsl (tak robi np dialog) wtedy potrzebujesz routera gdzie WAN jest jako rj45 czyli ethernet.

Jest jeszcze trzecia opcja gdy potrzeba router adsl ale chce sie kupic router pod tomato (dsl). Trzeba dokupic sobie modem adsl i wtedy linie telefoniczna laczysz z modemem (ustawiasz go jako bridge) i on tylko synchronizuje linie. Nastepnie modem laczysz z routerem kablek ethernetowym i na routerze konfigurujesz polaczenie PPPoE.
Proxmox VE: i7-7700T, 64GB RAM, 3x2TB SSD, 1x1TB SSD, 512GB NVMe, Intel X710-DA2 SFP+
VM Router: OpenWRT 22.03.4
VM NAS: Synology DS920+
VM VPS: Debian, WWW, Home Assistant
Switch: Netgear MS510TXPP
Switch: Ubiquiti USW-Flex-mini - szt. 2
Wi-Fi: Ubiquiti U6-Lite - szt. 2
 
filodoks
Dziekuje za odpowiedz, niezle bym umoczyl z tym routerem.Pfft
 
Przejdź do forum
Zaloguj
Wprowadź adres e-mail lub nazwę użytkownika

Hasło



Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się.

Zapomniałeś/aś hasła?
Aktualnie online
· Gości online: 19

· Użytkowników online: 0

· Łącznie użytkowników: 24,115
· Najnowszy użytkownik: Ja
Czat
Musisz się zalogować, aby opublikować wiadomość.

tamtosiamto
12-05-2024 18:22
Ma ktos sim Plus lub Plush? Mam kod to terabajta danych na 30 dni z blikomanii Smile

RaTaJ
10-05-2024 15:43
Czy intel n100 4x 3,40Ghz z Intel HD i DDR5 byłby dobry, widziałem za 550zł z 8gb ram i ssd 512gb?

Adooni
26-04-2024 14:41
jaki router RMerlin nie pociagne, tomato/ openwrt tak non hilink,

tamtosiamto
23-04-2024 12:35
modem bez smilocka?

man1
22-04-2024 23:27
Czy próbował ktoś uzywac karty voice (z nolimit GB) od tmobile w modemie /routerze? Da się jakoś to zrobić? Bo u mnie neta brak. E3372 Sad

tamtosiamto
31-03-2024 12:54
Wesolego jajka wszytskim forumowiczom Grin

tamtosiamto
28-03-2024 23:24
tak, tak zgadza sie, ale ja pytam o wykluczenie noda na guest network w first set, i to nie dziala

Adooni
24-03-2024 13:16
Guest network is currently designed to allow the first set of each band (2.4G, 5G, 5G-1) available to the AiMesh node

tamtosiamto
24-03-2024 03:03
ale w 1 jest opcja do wyboru - dla calej sieci albo rutera only i wlasnie o tym mowie, ze nie dziala

Adooni
23-03-2024 16:31
w dokumencie asusa jest ze wlasnie dla 1 ma dzialac na nodach tez

72,205,955 unikalnych wizyt