10 Sierpnia 2022 21:26:04
Nawigacja
· Strona Główna
· Forum

· Tomato by Shibby
· FreshTomato


Wątki na forum
Najnowsze dyskusje
· Konfiguracja vlanów...
· [MOD] FreshTomato-MI...
· [MOD] FreshTomato-AR...
· VLAN na podstawie MAC
· Asus RT-AX86U i WPA3
· [SOLVED] Przechwytyw...
· Asus 4G-AC68U
· TP-link EAP245
· S1200V3RP
· ER-X + AC PRO + Toma...
· [S] Unifi switch US-...
· Wireless Client bez NAT
· Jak to skonfigurowac...
· Asus RT-ac68u i prę...
· [HOWTO] Kompilacja "...
· [HOWTO] Link Aggrega...
· VPN TAP Tomato Nie d...
· [S] Sprzedam EdgeRou...
· Asus RT-AC56U mod to...
· Alternatywa dla Funb...
Najpopularniejsze obecnie wątki
· [MOD] FreshTomato... [702]
· [MOD] FreshTomato... [380]
· Asus RT-AX86U i WPA3 [7]
· Asus 4G-AC68U [5]
· VLAN na podstawie... [2]
· [SOLVED] Przechwy... [1]
· Konfiguracja vlan... [0]
Ankieta
Jaki procesor posiada twój router?

Broadcom MIPSEL
Broadcom MIPSEL
37% [148 głosów]

Broadcom ARM
Broadcom ARM
52% [209 głosów]

Atheros
Atheros
5% [21 głosów]

Marvell
Marvell
1% [4 głosów]

Ralink
Ralink
1% [3 głosów]

Intel/AMD/VIA
Intel/AMD/VIA
1% [4 głosów]

Żaden z powyższych
Żaden z powyższych
3% [13 głosów]

Ogółem głosów: 402
Musisz zalogować się, aby móc zagłosować.
Rozpoczęto: 02/02/2015 09:38
Twoje IP
3.238.252.196
Zobacz wątek
OpenLinksys » :: PORTAL :: » Testy i recenzje
 Drukuj wątek
Asus RT-N10U - znany i lubiany w nowej odsłonie
pawelxx

Cytat

TomatoFan napisał(a):

Witam czy wersja black diamond nadaje sie do edukacji tomato ?
http://allegro.pl/router-asus-rt-n10u...39407.html

Ja mam właśnie tą wersje i tomato na nim wgrane
 
shibby
nie wrzucaj logowania do NVRAMu to pewne! Domyślnie logowanie ustawione jest do RAMu, a dokładniej mówiąc do katalogu /tmp który jest równy połowie naszego RAMu. Dobrym pomysłem jest włączenie logowania na USB lub CIFS.
Router: EdgeRouter ER-12
Switch: Ubiquiti US-8-150W
Wi-Fi: Ubiquiti U6-Lite - szt 2.
NAS: Xpenology DS920+
Serwer: Dell 3040M
 
bari12pl
Cześć mam takie pytanie jak powrócić do oryginalnego softu Asus RT-N10U z Tomato ?

Połączony z 21 lipiec 2014 02:33:28:
Udało mi się w ten sposób jak w przypadku tomato

1. Ustaw na sztywno w kompie IP na 192.168.1.10
2. Ruter podepnij do kompa na sztywno kablem (w ruterze jeden z czterech portów LAN - nigdy WAN)
3. Pobierz i uruchom Asus restoration
4. Wciśnij przycisk reset na ruterze i trzymaj
5. Podłącz kabel zasilający do rutera ciągle trzymając przycisk reset
6. Trzymaj przycisk aż dioda zacznie migać
7. Jeśli dioda już miga to możesz puścić reset
8. W Asus restoration wybierz plik z tomato lub oryginalny i kliknij przycisk przeslij
9. czekaj cierpliwie do końca procedury (czyli poczekaj aż narzędzie skończy pracę a następnie ruter się zresetuje)
Edytowany przez bari12pl dnia 21-07-2014 02:33
 
overflow2
Działają bez problemu na tym routerku modemy 3g?
Mam huawei e3131s-2, ten co kiedyś można było kupić a playu na kartę.
Czy wersja black diamond również ma 8mb flash?
Asus RT-AC56U (freshtomato-ARM 2021.1 AIO) + FTTH Orange 300/50
TL-WR1043NDv1 (OpenWrt 19.07) - freeradius3
3x Asus RT-N10U, 2x Asus RT-N12_D1 (freshtomato-MIPS 2020.8 VPN / Max) --> NCP_MR@OpenVPN (ADSL, LTE
 
shibby
wszystkie RT-N10U są w środku identyczne. Zmianie uległa jedynie obudowa.
Router: EdgeRouter ER-12
Switch: Ubiquiti US-8-150W
Wi-Fi: Ubiquiti U6-Lite - szt 2.
NAS: Xpenology DS920+
Serwer: Dell 3040M
 
overflow2
Podłączał może do tego routera ktoś modem LTE z plusa E5372?

Zastanawia mnie czy takie połączenie działa oraz czy router jest na tyle wydajny prądowo aby ten modem utrzymać?
Asus RT-AC56U (freshtomato-ARM 2021.1 AIO) + FTTH Orange 300/50
TL-WR1043NDv1 (OpenWrt 19.07) - freeradius3
3x Asus RT-N10U, 2x Asus RT-N12_D1 (freshtomato-MIPS 2020.8 VPN / Max) --> NCP_MR@OpenVPN (ADSL, LTE
 
badmojo
Witam.
Jestem tu nowy, więc jeśli czegoś nie doczytałem czy nie dopełniłem, ochrzańcie i wybaczcie :-)
Zakupiłem właśnie Asusa RT-N10U v.B1, głównie dlatego, że był w miarę tani i ma USB z obsługą drukarki. To drugie miało dla mnie decydujące znaczenie.
Ale podłączyłem urządzenie wielofunkcyjne Brother DCP-135C, wykonałem zalecane czynności na 3 laptopach wg. http://support.asus.com/Search/KDetail.aspx?SLanguage=en&no=552E63A3-FA2D-1265-7029-84467B3993E4&t=2
i kicha. Albo nie drukuje, albo drukuje kiedy chce i to tylko od 2 strony dokumentów...
Zainstalowałem też przez port LPR, wg. http://support.asus.com/Search/KDetail.aspx?SLanguage=en&no=DFF9A3E5-E115-9898-0933-D922CBBF1A2E&t=2
drukował wszystko, ale tylko na początku, teraz daje info "Drukarka zajęta lub błąd drukarki".
Mam w domy 3 laptopy i chcę drukować przez WiFi. Z opcją skanowania przez WiFi już sobie dałem spokój.
Pytanie.
Czy instalacja Tomato pomoże...?
Znalazłem taką wersję tomato-K26USB-1.28.RT-N5x-MIPSR2-116-PL-VPN.trx
Pomóżcie pliz, bo już tracę cierpliwość.
Asus RT-N10U v.B1
 
shibby
wersję wybrałeś dobrą, jeżeli zależy ci na spolszczonym interfejsie. Jeżeli nie to proponuję wgrać najnowszą czyli v121-EN.

Czy tomato pomoże na twoje problemy ciężko powiedzieć. Ogólnie jeżeli tomato rozpoznaje drukarkę to nie powinno być problemu z jej obsługą. Ja np. pod tomato ma podpiętą drukarkę laserową HP 1018 i nie mam z nią żadnych problemów. 4 kompy w domu (2 tym 2 laptopy) i wszystkie mogą drukować. Niestety drukarki Brothera nigdy nie podpinałem pod router.

Proponuję wgrać ci tomato i przekonać się samemu czy działa. Zawsze możesz wrócić do OFW Asusa. Dodatkowy plus jest taki, że tego routera nie uwalisz na amen.
Router: EdgeRouter ER-12
Switch: Ubiquiti US-8-150W
Wi-Fi: Ubiquiti U6-Lite - szt 2.
NAS: Xpenology DS920+
Serwer: Dell 3040M
 
badmojo
Dzięki shibby
Zrobię jak piszesz, bo oprogramowanie oryginalne widzi, że jest drukarka, ale nie rozpoznaje marki ani modelu.
A jak później skonfigurować stery drukarki, żeby dobrze działało...?
Asus RT-N10U v.B1
 
tedef
Dziś zakupiłem RT-N18U. Wgrałem oczywiście Tomato Firmware 1.28.0000 -123 K26ARM USB AIO-64K i staram się jak mogę włączać i wyłączać wszystko w interfejsie dot. USB i za chiny ludowe router nie widzi mojej drukarki. Dodam tylko, że stary Asus WL-500gP v2 nie miał z tą samą drukarką problemu (drukarka HP895Cxi)
logi prezentują się następująco:

Oct 16 20:30:14 unknown user.debug hotplug[16062]: Attached USB device 1-0:1.0 [INTERFACE=9/0/0 PRODUCT=1d6b/3/206]
Oct 16 20:30:14 unknown kern.err kernel: xhci_hcd 0000:00:0c.0: failed to allocate MSI entry
Oct 16 20:30:14 unknown kern.warn kernel: usb usb1: No SuperSpeed endpoint companion for config 1 interface 0 altsetting 0 ep 129: using minimum values
Oct 16 20:30:14 unknown kern.debug kernel: xHCI xhci_add_endpoint called for root hub
Oct 16 20:30:14 unknown kern.debug kernel: xHCI xhci_check_bandwidth called for root hub
Oct 16 20:30:14 unknown kern.info kernel: hub 1-0:1.0: USB hub found
Oct 16 20:30:14 unknown kern.info kernel: hub 1-0:1.0: 1 port detected
Oct 16 20:30:14 unknown kern.info kernel: [xhci-hub] usb2mode:[0]
Oct 16 20:30:14 unknown kern.info kernel: ehci_hcd: USB 2.0 'Enhanced' Host Controller (EHCI) Driver
Oct 16 20:30:14 unknown user.debug hotplug[16071]: Attached USB device 2-0:1.0 [INTERFACE=9/0/0 PRODUCT=1d6b/2/206]
Oct 16 20:30:14 unknown kern.info kernel: ehci_hcd 0000:00:0b.1: EHCI Host Controller
Oct 16 20:30:14 unknown kern.info kernel: ehci_hcd 0000:00:0b.1: new USB bus registered, assigned bus number 2
Oct 16 20:30:14 unknown kern.info kernel: ehci_hcd 0000:00:0b.1: irq 111, io mem 0x18021000
Oct 16 20:30:14 unknown kern.info kernel: ehci_hcd 0000:00:0b.1: USB 0.0 started, EHCI 1.00
Oct 16 20:30:14 unknown kern.info kernel: hub 2-0:1.0: USB hub found
Oct 16 20:30:14 unknown kern.info kernel: hub 2-0:1.0: 2 ports detected
Oct 16 20:30:14 unknown kern.info kernel: usbcore: registered new interface driver usblp
Oct 16 20:30:14 unknown kern.info kernel: usbcore: registered new interface driver hiddev
Oct 16 20:30:14 unknown kern.info kernel: usbcore: registered new interface driver usbhid
Oct 16 20:30:14 unknown kern.info kernel: usbhid: USB HID core driver
Oct 16 20:30:25 unknown daemon.err apcupsd[16086]: apcupsd FATAL ERROR in linux-usb.c at line 609 Cannot find UPS device -- For a link to detailed USB trouble shooting information, please see .
Oct 16 20:30:25 unknown daemon.err apcupsd[16086]: apcupsd error shutdown completed
ASUS WL-500gP V2 Tomato Firmware 1.28.0000 MIPSR1-121 K26 USB TOR-VPN x 2

Asus RT-N18U 1.28.0000 -123 K26ARM USB AIO-64K
 
kamilj
Wszystko pięknie i ładnie ale to jest temat o Asus RT-N10U a nie Asus RT-N18U
------------------------------------------------------------------------------
[b]RegulaminOpenlinksys.info v0.1
[url=http://openlinksys.info/forum/viewthread.p
 
tedef
Fakt przerzucam do odpowiedniego wątku
ASUS WL-500gP V2 Tomato Firmware 1.28.0000 MIPSR1-121 K26 USB TOR-VPN x 2

Asus RT-N18U 1.28.0000 -123 K26ARM USB AIO-64K
 
Schinden
Czym się różnią wersje BT i TOR i bez tego? Obecnie mam zainstalowane bez przedrostka.
Szukałem niestety nie znalazłem Smile
 
sapcio2

Cytat

Schinden napisał(a):

Czym się różnią wersje BT i TOR i bez tego? Obecnie mam zainstalowane bez przedrostka.
Szukałem niestety nie znalazłem Smile


Jak czytać obrazy masz tu http://tomato.groov.pl/?page_id=66 i załącznik do tego http://tomato.groov.pl/download/K26RT...builds.png Wink
-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Asus RT-N16 - tomato-K26USB-1.28.RT-N5x-MIPSR2-115-NEWDRIVER
 
makaveli4
Cześć,
od jakiegoś czasu odkrywam możliwości Tomato na moim asusie.
Zacząłem od wersji 110 BT-VPN i po flashowaniu bylem miło zaskoczony bo od razu dogadał się z modemem mojego dostawcy internetu i nie miałem problemow z konfiguracją.
Później przyszedł czas na dlna, sambe i transmission.
W związku z tym, ze 110 to dość stara wersja, chciałem przejeść na 123 (dokładnie tomato-K26USB-1.28.RT-N5x-MIPSR2-123-BT-VPN.trx), poprzez aktualizację z poziomu GUI Tomato.
W tomatoAnon widzę, że ludzie z niej korzystają na tym routerze.
Ja mam jednak problem, tzn. na wersji 123 nie mam dostępu do internetu.
Przejrzałem chyba wszystkie ustawienia i nie wiem gdzie jest problem.
Nie bardzo też wiem jak mam się zabrać do jego zdiagnozowania.
Mogę liczyć na jakieś sugestie?
Z góry dziękuję.
 
waldop
@makaveli4
Czyściłeś nvram?
Ustaw na nowo.
=================================
R7000 freshtomato 2020.2 K26ARM USB AIO-64K (THX)
APC Back-UPS Pro 1500VA + BR24BPG
2x Planet WGSW-24040 LACP 2Gb/s
EMC IX4-300D RAID 5 4x2Tb LACP 2Gb/s
Netgear WNDR 4700 @shibby
Alienware Aurora Xeon X5670@4.2Ghz
 
makaveli4
Czyściłem.
Zarówno opcją żeby wyczyścił po aktualizacji jak i ręcznie.
Kiedy to nie pomogło, przywracałem też ustawienia domyślne i konfigurowałem wszystko od nowa.
I nic.
 
waldop
Ja na swoim R7000 po aktualizacji czyszczę nvram, niestety nie mam wtedy dostępu do ustawień wifi (nie ma wifi), nastepnie przywracam do ustawień fabrycznych i wtedy to działa.
=================================
R7000 freshtomato 2020.2 K26ARM USB AIO-64K (THX)
APC Back-UPS Pro 1500VA + BR24BPG
2x Planet WGSW-24040 LACP 2Gb/s
EMC IX4-300D RAID 5 4x2Tb LACP 2Gb/s
Netgear WNDR 4700 @shibby
Alienware Aurora Xeon X5670@4.2Ghz
 
makaveli4
Dzięki za odpowiedź.

A jakiś pomysł na zdiagnozowanie problemu a nie próbę rozwiązywania w ciemno?
Można jakoś np zrobić zrzut do pliku tekstowego ustawień Tomato?
Tak, żeby można było zrobić porównanie konfiguracji pod v110 i v123.
Może to by coś podpowiedziało.
 
waldop
A czasami nie wgrywałeś poprzedniej konfiguracji na nową wersje tomato?
=================================
R7000 freshtomato 2020.2 K26ARM USB AIO-64K (THX)
APC Back-UPS Pro 1500VA + BR24BPG
2x Planet WGSW-24040 LACP 2Gb/s
EMC IX4-300D RAID 5 4x2Tb LACP 2Gb/s
Netgear WNDR 4700 @shibby
Alienware Aurora Xeon X5670@4.2Ghz
 
Przejdź do forum
Zaloguj
Wprowadź adres e-mail lub nazwę użytkownika

Hasło



Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się.

Zapomniałeś/aś hasła?
Aktualnie online
· Gości online: 25

· Użytkowników online: 0

· Łącznie użytkowników: 24,101
· Najnowszy użytkownik: rdr3e
Czat
Musisz się zalogować, aby opublikować wiadomość.

sts
28-06-2022 11:11
Mój wynik po wifi 1.2GB/s (serwer po lan 1GB/s) https://tiny.pl/93
mj2 i szukam jeszcze czegos szybszego (mówimy o wifi)

maxikaaz
28-06-2022 10:50
@sts - nie, to wyniki z kabla. Klientów AC mam kilku, ale chyba wszyscy "jednostrumien
iowi" 80MHz (czyli 433Mbit/s), więc max. po radiu to ok. 200Mbit/s.

sts
28-06-2022 07:48
@maxikaaz Czy takie prędkości masz po wifi?

maxikaaz
27-06-2022 21:54
@sts - https://ujeb.se/tw
XQeW

maxikaaz
27-06-2022 21:42
@sts - u mnie światło 1000/300 obrabia R7000, awaryjnie mam AC56u. R7000 wykręca 930-940Mbit/s, AC56u mniej o jakieś 20-30Mbit/s. Na obydwu FreshTomato i CTF.

kille72
27-06-2022 19:11
Dołączył: 12/02/2007, zauważyłem ze jestem 15 lat starszy... Grin

sts
27-06-2022 13:30
No licze ze kiedys bedzie czyste czyste openwrt na ten sprzet. rdzenie sie nie licza, wazne prekosci po usb i predkosci działania internetu. A jaki router do 400zł byscie polecili? pod swiatło 600?

tamtosiamto
26-06-2022 19:26
dla testu wydac 250zl slabe to jest , jak sie to robi tylko dla rdzeni, skoro tyle jest sprawdzonych alternatyw

sts
21-06-2022 16:44
chinskie, mam nadzieje ze bedzie oficjalne, dla testu jak najbardziej ok

maxikaaz
21-06-2022 15:21
@sts - ale to oficjalne wsparcie jest...? Czy takie chińsko-szemrane, z ryzykiem, że komuś bitcoiny kopiesz na tych czterech rdzeniach?

54,316,387 unikalnych wizyt