26 Stycznia 2020 13:02:18
Nawigacja
· Strona Główna
· Galeria
· Forum
· Linki

· Tomato by Shibby

· Wiki-OpenWrt
· Wiki-DD-WRT
· Emulatory sprzętu

Darowizna
Ostatnio na forum
Najnowsze tematy
· Włam wifi asus AiMesh
· Jakie serwery adbloc...
· [MOD] FreshTomato-MI...
· Nagios na tomato
· ADB VV 5822 (Netia)
· Optware Packages for...
· [MOD] FreshTomato-AR...
· possible DNS-rebind ...
· [S] QNAP TS-231P
· Corning XS500 keystone
· Jak zainstalować CFW...
· Linksys EA6700
· NETGEAR RN10211D-100EUS
· [S] ASUS RT-AC68W
· RT-AC68U - kompatybi...
· [S] Asus AC3200
· Router do inea 10 Gb/s
· [S] Lenovo ThinkPad ...
· Problem z montowanie...
· [S] Asus RT-AC56U 10...
Najciekawsze tematy
· Optware Packages ... [52]
· [MOD] FreshTomato... [46]
· Jakie serwery adb... [36]
· possible DNS-rebi... [20]
· [MOD] FreshTomato... [12]
· Nagios na tomato [2]
· [S] ASUS RT-AC68W [2]
· RT-AC68U - kompat... [2]
· Włam wifi asus Ai... [0]
· ADB VV 5822 (Netia) [0]
· [S] QNAP TS-231P [0]
· Corning XS500 key... [0]
· Jak zainstalować ... [0]
· Linksys EA6700 [0]
· NETGEAR RN10211D-... [0]
· [S] Asus AC3200 [0]
Ankieta
Jaki procesor posiada twój router?

Broadcom MIPSEL
Broadcom MIPSEL
38% [136 głosów]

Broadcom ARM
Broadcom ARM
50% [180 głosów]

Atheros
Atheros
6% [21 głosów]

Marvell
Marvell
1% [4 głosów]

Ralink
Ralink
1% [2 głosów]

Intel/AMD/VIA
Intel/AMD/VIA
1% [4 głosów]

Żaden z powyższych
Żaden z powyższych
3% [11 głosów]

Ogółem głosów: 358
Musisz zalogować się, aby móc zagłosować.
Rozpoczęto: 02/02/2015 09:38

Archiwum ankiet
Reklama
Twoje IP
18.207.240.35
Reklama
Zobacz temat
OpenLinksys » :: OPROGRAMOWANIE :: » Tomato - firmware
 Drukuj temat
[MOD] Tomato by shibby
shibby
build54 pl skompilowany i w fazie testów Wink
Router: Ubiquiti EdgeRouter ER-4 (FTTH + LTE/failover, OpenVPN, DPI, VLAN)
Wi-Fi: Ubiquiti UAP-AC-Pro
LAN: Netgear GS110TP (8x GbE, 2x SFP, PoE, LACP, VLAN)
NAS: Netgear ReadyNAS Pro4 (2x 4TB/RAID1, 1x 1TB, LACP 2Gbit)
Controler: Raspberry Pi 3B + HDD 1,8" 160GB (Unifi, NUT, CUPS, Pi Hole/DNS Server)
UPS: Eaton Ellipse Eco 650
 
Horpah
shibby prosiłbym o domyślne wyłączenie opcji DHCP Client (WAN)/Reduce packet size.
Powoduje to u mnie utratę łączności na kurnik.pl i pewnie innych tego typu.
================================
Netgear WNR3500L v1 + pen 8GB z opt
 
dziubek
@shibby

wczesniej przez bardzo dlugi czas uzywalem kompilacji Mariusza do linksysa WRT54GL, wczoraj po przeczyatniu newsa zaktuaziwalemo twoj build:tomato-K26-1.28.8052RAF-MIPSR1-xxx-Std. Po aktualizacji (bez zmian konfiguracyjnych) zaczely byc problemy dostepem do wifi. Pierwsze problemy brak znalezienia sieci przez windosowski menadzer sieci bezprzewodowych.Wtedy pomaga jedynie restart laptopa (wlaczenie/wylaczenie softwarowe i przez przycisk nie rozwiazuje problemu). Drugi problem znadujer siec ,przydziela IP prwidlowe ale brak jest sieci, brak internetu,mozliwosci pingowania routera i innych komputerow w sieci)

p.s problem z dostepem do sieci nie wystepuje na komputerze podlaczonym do rutera kablem
Edytowane przez dziubek dnia 25-12-2010 17:25
 
shibby
rzeklbym ze sam sobie odpowiedziales na pytanie: zrob czyszczenie nvram ustaw wszystko od nowa z reki. Przeszedlem z kernela 2.4 na 2.6, to potezna zmiana. Musisz wyczyscic nvram.
Router: Ubiquiti EdgeRouter ER-4 (FTTH + LTE/failover, OpenVPN, DPI, VLAN)
Wi-Fi: Ubiquiti UAP-AC-Pro
LAN: Netgear GS110TP (8x GbE, 2x SFP, PoE, LACP, VLAN)
NAS: Netgear ReadyNAS Pro4 (2x 4TB/RAID1, 1x 1TB, LACP 2Gbit)
Controler: Raspberry Pi 3B + HDD 1,8" 160GB (Unifi, NUT, CUPS, Pi Hole/DNS Server)
UPS: Eaton Ellipse Eco 650
 
anonim747874734
shibby napisał(a):
build54 pl skompilowany i w fazie testów Wink


kiedy release?
 
dziubek
@shibby
miales racje ,dzieki,
bylem u rodzicow i mialem chwile zeby zaktualziowac.wersji z vpn nie udalo mi sie wgrac gdyz plik byl za duzy...
 
hary_kacza
siemka!
Czekam na build54 pl (oczywiście jak shibby to udostępni) i mam takie lamerskie pytanie jak wgrać ten soft jak mam już wgrany Tomato v1.28.9052 MIPSR2-beta23
czy to wgrywać to w 7 krokach tak jak wcześniej wgrywałem tomato czy teraz istnieje inny sposób (jak jak to jak to mam zrobić, a najlepiej jakiś tutorial )
A teraz mam wgrane optware, transmission , rsget to będę musiał wszystko od nowa wgrywać ?
A za wersje PL dzięki czekałem na to !
Edytowane przez hary_kacza dnia 26-12-2010 00:36
jest:Asus RT-N16 + Tomato Firmware 1.28.0905 MIPSR2-079V K26 USB BT-VPN
by?o:Asus RT-N16 + Tomato Firmware v1.28.9052 MIPSR2-beta23 K26 USB Ext = Transmission|RsGet.pl|
 
pawelc
Takie błahe pytanko

nvram get wl0_corerev


siedem wystarczy czy musi być więcej ?
wrt 54g x3 ,tomato 1.07pl na pok?adzie
 
shibby
@pawelec - siedem i wiecej a wiec lapiesz sie w pułap ND.


2hary_kacza - jak masz juz tomato to normalnie upgrade robisz. Jezeli beda problemy tak jak u kolegi @dziubek wtedy trzeba zrobic czyszczenie nvram
Router: Ubiquiti EdgeRouter ER-4 (FTTH + LTE/failover, OpenVPN, DPI, VLAN)
Wi-Fi: Ubiquiti UAP-AC-Pro
LAN: Netgear GS110TP (8x GbE, 2x SFP, PoE, LACP, VLAN)
NAS: Netgear ReadyNAS Pro4 (2x 4TB/RAID1, 1x 1TB, LACP 2Gbit)
Controler: Raspberry Pi 3B + HDD 1,8" 160GB (Unifi, NUT, CUPS, Pi Hole/DNS Server)
UPS: Eaton Ellipse Eco 650
 
zbylos
Witam, jestem nowym użytkownikiem routera asus rt-n16. Czytam tak wasze forum i zastanawiam się nad zmianą softu. Od kiedy Asus wydał nowe uaktualnienia wszystko śmiga [prawie]. Otóż raz na jakieś dwa tygodnie przy włączeniu komputera nie mam internetu i muszę zrobić reset kompa lub wyłączyć wtyczke z routera. Czy na tomato też tak jest? A TERAZ NAJWAŻNIEJSZE! Mam podpięty dysk do usb w rt-n16. Chcę udostępniać z niego filmy bezprzewodowo do telewizora Samsung UE46B8000 przez DLNA. Wszystkie pliki są widoczne, a kiedy chcę włączyć wyświetla się komunikat "nieobsługiwany format" dodam, że te same pliki przy podłączeniu dysku bezpośrednio do portu w telewizorze działaja bez zarzutu, jak również przy udostępnianiu przez program Samsung PC share. Lecz wtedu musze mieć włączony komp i jest to niewygodne. Czy na tym Waszym Tomato można odtwarzać z routera przez DLNA?
 
shibby
tak mozna. Tomato ma wbudowany w gui serwer dlna.
Router: Ubiquiti EdgeRouter ER-4 (FTTH + LTE/failover, OpenVPN, DPI, VLAN)
Wi-Fi: Ubiquiti UAP-AC-Pro
LAN: Netgear GS110TP (8x GbE, 2x SFP, PoE, LACP, VLAN)
NAS: Netgear ReadyNAS Pro4 (2x 4TB/RAID1, 1x 1TB, LACP 2Gbit)
Controler: Raspberry Pi 3B + HDD 1,8" 160GB (Unifi, NUT, CUPS, Pi Hole/DNS Server)
UPS: Eaton Ellipse Eco 650
 
zbylos
W takim razie postanowiłem sie przesiąść i mam problem z zalogowaniem sie do tomato. Zrobiłem to tak:
1. hard reset orginalnego softu
2. aktualizacja na plik dd-wrt.v24-13637_NEWD-2_K2.6_mini_RT-N16.trx
3. wchodze na www dd-wrt i ustawiam hasło. Później przywracam ustawienia domyślne i po tym wpisuje dwa razy "root"
4. Następnie otwieram program "putty", ustawiam na telnet i ip 192.168.1.1 i łącze
5. Na czarnym tle pyta się o login i hasło, więc wpisuje root, root.
6. wpisuje komende "nvram get http_passwd" po czym wyskakuje mi "$1$M1cSXiRk$EUAzTExPFBpxNQ4rOhfeJ1" i przepisuje to do notatnika.
7. Loguje się ponownie na www dd-wrt z root/root i aktualizuje na soft na "tomato-K26USB-1.28.8052RAF-PL-MIPSR2-024H-VPN.bin"
8. Po tej czynności pyta mnie o hasło i login więc wpisuje login: admin, hasło: $1$M1cSXiRk$EUAzTExPFBpxNQ4rOhfeJ1 i nie chce się uruchomić. Próbowałem z root i też nic! Co robie źle??? Po trzech nieudanych próbach przejścia na tomato, trzy razy powracałem do orginalnego softu. Co jest nie tak?
 
shibby
root i haslo z notatnika powinno wejsc.

w ddwrt zamiast ustawiasz root root, ustaw admin admin. Powinno sie udac. Nie pierwszy raz tak robilem i poszlo.
Router: Ubiquiti EdgeRouter ER-4 (FTTH + LTE/failover, OpenVPN, DPI, VLAN)
Wi-Fi: Ubiquiti UAP-AC-Pro
LAN: Netgear GS110TP (8x GbE, 2x SFP, PoE, LACP, VLAN)
NAS: Netgear ReadyNAS Pro4 (2x 4TB/RAID1, 1x 1TB, LACP 2Gbit)
Controler: Raspberry Pi 3B + HDD 1,8" 160GB (Unifi, NUT, CUPS, Pi Hole/DNS Server)
UPS: Eaton Ellipse Eco 650
 
zbylos
ok spróbuje jeszcze raz. Tylko admin będę używać
 
anonim747874734
house napisał(a):
shibby napisał(a):
build54 pl skompilowany i w fazie testów Wink


kiedy release?


? :/
 
zbylos
Udało mi się uruchomić tomato Smile. Ogrom funkcji. Od razu wyczyściłem nv ram lecz nie łączy mi się z internetem... Kilkanaście razy naciskałem RESTORE, uruchamiałem ponownie i nic. Przy orginalnym sofcie automatycznie się łączy. Czy muszę coś poprzestawiać? Dodam, że internet mam światłowodowy bezpośrednio kablem LAN bez żadnych modemów itp.
 
shibby
dostajesz adres ip dl WAN z dhcp? Jaki router? Jak asus to poczytaj dokladnie instrukcje. Tez mialem ten problem przy pierwszym flashu tomato. Paredziesiat prob az wkoncu sie udalo.
Router: Ubiquiti EdgeRouter ER-4 (FTTH + LTE/failover, OpenVPN, DPI, VLAN)
Wi-Fi: Ubiquiti UAP-AC-Pro
LAN: Netgear GS110TP (8x GbE, 2x SFP, PoE, LACP, VLAN)
NAS: Netgear ReadyNAS Pro4 (2x 4TB/RAID1, 1x 1TB, LACP 2Gbit)
Controler: Raspberry Pi 3B + HDD 1,8" 160GB (Unifi, NUT, CUPS, Pi Hole/DNS Server)
UPS: Eaton Ellipse Eco 650
 
shibby
@house cale swieta poprawialem bledy Wink w sumie mam juz skompilowane gotowe do zamieszczenia obrazy ale musze jeszcze raz rzucic okiem czy wszystko dziala. Jak dobrze pojdzie to moze dzis bedzie Wink
Router: Ubiquiti EdgeRouter ER-4 (FTTH + LTE/failover, OpenVPN, DPI, VLAN)
Wi-Fi: Ubiquiti UAP-AC-Pro
LAN: Netgear GS110TP (8x GbE, 2x SFP, PoE, LACP, VLAN)
NAS: Netgear ReadyNAS Pro4 (2x 4TB/RAID1, 1x 1TB, LACP 2Gbit)
Controler: Raspberry Pi 3B + HDD 1,8" 160GB (Unifi, NUT, CUPS, Pi Hole/DNS Server)
UPS: Eaton Ellipse Eco 650
 
M4RSH4LL
shibby ja wrzuciłem Twoje tomato

tomato-K26USB-1.28.8052RAF-PL-MIPSR1-024H-Ext.trx

I gdy się bawiłem w klonowanie mac, to straciłem połączenie z routerem. Drugi raz jak wrzuciłem to bawiłem sie wszystkim i znowu chciałem sklonowac mac z karty wifi na routera wifi i mi znowu padł. Miga tylko dioda AIR, czym to moze byc spowodowane ? Wciskanie guzika z tyłłu do przywracania nic nie daje, ale wrzucić softa nowego można.

Mam wl 500 gp.
Edytowane przez M4RSH4LL dnia 27-12-2010 12:59
 
backlit
Shibby czy twoje kompilacje vpn zawierają dokładnie wszystko co w wersji bez vpn ?? Czy jest coś może wycięte żeby zmniejszyć obraz?
------------------------
Asus RT-N18U+ 1.28 -130 K26ARM USB AIO-64K
 
Przejdź do forum:
Logowanie
Nazwa użytkownika

Hasło



Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się

Nie możesz się zalogować?
Poproś o nowe hasło
Aktualnie online
· Gości online: 3

· Użytkowników online: 0

· Łącznie użytkowników: 23,917
· Najnowszy użytkownik: KtoTyJestes
Shoutbox
Musisz zalogować się, aby móc dodać wiadomość.

pedro
20-01-2020 23:07
Albo RT-AC68U tylko wersja B2 - praktycznie identyczna z RT-AC1900P

Piaer
20-01-2020 13:23
Gdzieś czytałem, że wersja P była dla sklepu BestBuy

djwujek
20-01-2020 09:42
Może tych modelu już po prostu nie ma na rynku ?

Piaer
19-01-2020 23:49
Coś mi nie gra z tymi RT-AC1900 z ceneo. Avans, Electro i ME na zdjęciu pokazujacym USB przedstawiają chyba inne urządzenie. Dodatkowo te routery są w kategorii xDSL...

pedro
19-01-2020 19:55
https://www.asus.c
om/Networking/RT-A
C1900P/ https://www.ceneo.
pl/69463426#tab=cl
ick_scroll A jak nie, to zawsze AC3200 pozostaje.

djwujek
19-01-2020 13:40
A możesz podpowiedzieć gdzie go kupić

pedro
19-01-2020 12:20
A to jest Asus RT-AC1900P ??? Chyba średnio...

djwujek
19-01-2020 00:18
https://allegro.pl
/oferta/router-asu
s-rt-ac68u-wi-fi-a
c1900-4xlan-gb-1xw
an-8722847447 to je to ??

pedro
19-01-2020 00:10
AC1900P

djwujek
18-01-2020 11:46
Jaki w tym momencie jest najmocniejszy router pod tomato ??

pedro
17-01-2020 18:25
Czytać, czytać i jeszcze raz czytać: "Blacklist Custom - Optional, space separated: domain1.com domain2.com domain3.com"

djwujek
16-01-2020 19:58
Czy w zakładce advanced/adblock/b
lacklist url po wpisaniu 0.0.0.0 nazwą domeny powinno ja zablokować bo mi to nie chce za bardzo dzialac

PanRatio
14-01-2020 01:50
U mnie na AC56U jest 76 stopni. Co ciekawe mój Ryzen 2700 z 8 rdzeniami i 16 wątkami ma teraz 36 stopni XD

tamtosiamto
09-01-2020 13:17
ja nic nie podkrecam, nie ma potrzeby, btw adblock na yt przestal mi dzialac, jaka moze byc przyczyna?

Adooni
09-01-2020 08:11
ja na AC56U@1200MHz mam 83-86C cały czas

jurekk
08-01-2020 22:54
to bardzo niska temperatura 80 i wiecej no do 90 jest oki

tamtosiamto
08-01-2020 14:06
czy to - CPU Temperature 73°C / 163°F jest normalne dla ac56u?

39,976,716 unikalne wizyty