13 Grudzień 2019 22:05:56
Nawigacja
· Strona Główna
· Galeria
· Forum
· Linki

· Tomato by Shibby

· Wiki-OpenWrt
· Wiki-DD-WRT
· Emulatory sprzętu

Darowizna
Ostatnio na forum
Najnowsze tematy
· Jakie serwery adbloc...
· Internet Airmax
· Ubiquiti zrywa połąc...
· Asus Merlin WOL Porty
· FreshTomato - blockl...
· Włam na rt-ac68u
· Asus RT-N15U + Tomat...
· Adavanced AdBlock - ...
· Router z Tomato 1.28...
· [S] ASUS RT-N66U B1 ...
· Problem z połączenie...
· OpenVPN client - wię...
· FreshTomato update 2...
· R7000 + dysk USB 3.0
· 4G-AC68U Marlin
· Jakie urządzenie typ...
· asus RT-AC86U jaki m...
· Asus RT-AC85P - opinie
· Linksys Ea9500 boot ...
· [S] ASUS RT-AC3200
Najciekawsze tematy
· Włam na rt-ac68u [15]
· Jakie serwery adb... [11]
· Asus RT-N15U + To... [11]
· Internet Airmax [9]
· Ubiquiti zrywa po... [3]
· FreshTomato - blo... [3]
· Asus Merlin WOL P... [1]
· Adavanced AdBlock... [0]
Ankieta
Jaki procesor posiada twój router?

Broadcom MIPSEL
Broadcom MIPSEL
38% [135 głosów]

Broadcom ARM
Broadcom ARM
50% [176 głosów]

Atheros
Atheros
6% [21 głosów]

Marvell
Marvell
1% [4 głosów]

Ralink
Ralink
1% [2 głosów]

Intel/AMD/VIA
Intel/AMD/VIA
1% [4 głosów]

Żaden z powyższych
Żaden z powyższych
3% [11 głosów]

Ogółem głosów: 353
Musisz zalogować się, aby móc zagłosować.
Rozpoczęto: 02/02/2015 09:38

Archiwum ankiet
Reklama
Twoje IP
3.226.243.226
Reklama
Zobacz temat
OpenLinksys » :: OPROGRAMOWANIE :: » Tomato - firmware
 Drukuj temat
[MOD] Tomato by shibby
shibby Dziekuje za dotacje
Kiedy włączę kompa a potem router to stacjonarka otrzymuje IP z zakresu który jest ustawiony w DHCP ale nie ten który ustawiłem statycznie 192.168.1.101 :-( reset i odnowienie IP karty sieciowej nie pomaga. W takim przypadku router zaczyna się całkowicie gubić i potrafi przydzielić IP spoza zakresu ustawionego w DHCP.


z pierwsza czescia sie zgodze. Faktycznie jezeli komp jest wlaczony i szuka serwera dhcp i nagle pojawi sie router (jeszcze z nie do konca wczytana konfiguracja) to przydzielic potrafi pierwszy wolny adres ip z puli. Ale odpowienie adresacji ip skutkuje juz przypisaniem poprawnego adresu ip zdefiniowanego w static. Sprawdzalem wlasnie parukrotnie i zawsze po odnowieniu dostawalem juz poprawny adres ip. Oczywiscie range w dhcp musi byc ustawiony poza zakres adresow ip przycisanych w static. A wiec skoro w static mamy adres 192.168.1.2 .3 .4 .5 to range dla pewnosci proponuje dac np 192.168.1.50-192.168.1.60. Nawet jezeli ktos po restarcie routera dostanie adres 1.50 to po naprawie, restarcie kompa lub uplynieciu polowy czasu dzierzawy dostanie juz poprawny adres.

I to nie jest "wina" mojej kompilacji tylko tak juz jest w tomato. Nie definiowalbym tego jako blad.
Router: Ubiquiti EdgeRouter ER-4 (FTTH + LTE/failover, OpenVPN, DPI, VLAN)
Wi-Fi: Ubiquiti UAP-AC-Pro
LAN: Netgear GS110TP (8x GbE, 2x SFP, PoE, LACP, VLAN)
NAS: Netgear ReadyNAS Pro4 (2x 4TB/RAID1, 1x 1TB, LACP 2Gbit)
Controler: Raspberry Pi 3B + HDD 1,8" 160GB (Unifi, NUT, CUPS, Pi Hole/DNS Server)
UPS: Eaton Ellipse Eco 650
 
_MaRiO_
shibby napisał(a):
z pierwsza czescia sie zgodze. Faktycznie jezeli komp jest wlaczony i szuka serwera dhcp i nagle pojawi sie router (jeszcze z nie do konca wczytana konfiguracja) to przydzielic potrafi pierwszy wolny adres ip z puli. Ale odpowienie adresacji ip skutkuje juz przypisaniem poprawnego adresu ip zdefiniowanego w static. Sprawdzalem wlasnie parukrotnie i zawsze po odnowieniu dostawalem juz poprawny adres ip. Oczywiscie range w dhcp musi byc ustawiony poza zakres adresow ip przycisanych w static. A wiec skoro w static mamy adres 192.168.1.2 .3 .4 .5 to range dla pewnosci proponuje dac np 192.168.1.50-192.168.1.60. Nawet jezeli ktos po restarcie routera dostanie adres 1.50 to po naprawie, restarcie kompa lub uplynieciu polowy czasu dzierzawy dostanie juz poprawny adres.

I to nie jest "wina" mojej kompilacji tylko tak juz jest w tomato. Nie definiowalbym tego jako blad.


Faktycznie. Dla DHCP utworzyłem zakres 192.168.1.60 - 192.168.1.70 a Static DHCP dla pewnych urządzeń ustawiłem z innej puli - 192.168.1.101 .102 .103
Teraz niezależnie czy router już wczyta konfigurację czy jest później włączony, urządzenia (ze static DHCP) przypisują sobie prawidłowe IP. Dzięki...


Mam jeszcze inny problem ale chyba tego nie będziesz w stanie rozwiązać "na odległość".
W naszej sieci lokalnej postawiony jest serwer Direct Connect (na porcie 41111). Jeżeli korzystam z tomato 1.27 wszystko działa jak powinno. Po aktualizacji do 1.28 oryginalnej lub Twojej kompilacji, nie mogę się dostać na ten serwer. Wywala komunikat "nieznany adres". Nowe Tomato skonfigurowałem identycznie jak wersję 1.27. Masz jakiś pomysł?
Edytowane przez _MaRiO_ dnia 28-12-2010 17:08
 
shibby Dziekuje za dotacje
hmm skoro masz komunikat ze nieznany adres to port nie ma tu nic do czynienia. Łączysz sie po nazwie czy po adresie ip do huba DC? Jak po nazwie to zobacz czy ci rozpoznaje taka nazwe. Zobacz jakie dnsy dostaje klient a jakie router. Zobacz czy z routera rozpoznaje nazwe.
Router: Ubiquiti EdgeRouter ER-4 (FTTH + LTE/failover, OpenVPN, DPI, VLAN)
Wi-Fi: Ubiquiti UAP-AC-Pro
LAN: Netgear GS110TP (8x GbE, 2x SFP, PoE, LACP, VLAN)
NAS: Netgear ReadyNAS Pro4 (2x 4TB/RAID1, 1x 1TB, LACP 2Gbit)
Controler: Raspberry Pi 3B + HDD 1,8" 160GB (Unifi, NUT, CUPS, Pi Hole/DNS Server)
UPS: Eaton Ellipse Eco 650
 
shibby Dziekuje za dotacje
milo mi zakomunikowac ze po tym jak wyslalem do Victeka moją łatkę naprawiającą mankament ograniczania sieci lan prz ip bw limiter, zauwazylem ze znalazla sie ona juz w repozytorium tomato toastmana Smile

http://repo.or.cz...qoslimit.c

szybko dzialaja ;P
Edytowane przez shibby dnia 28-12-2010 21:56
Router: Ubiquiti EdgeRouter ER-4 (FTTH + LTE/failover, OpenVPN, DPI, VLAN)
Wi-Fi: Ubiquiti UAP-AC-Pro
LAN: Netgear GS110TP (8x GbE, 2x SFP, PoE, LACP, VLAN)
NAS: Netgear ReadyNAS Pro4 (2x 4TB/RAID1, 1x 1TB, LACP 2Gbit)
Controler: Raspberry Pi 3B + HDD 1,8" 160GB (Unifi, NUT, CUPS, Pi Hole/DNS Server)
UPS: Eaton Ellipse Eco 650
 
guliwers
@Shibby, nie chodzi mi o rt-n13 tylko o DSL-N13 chyba to są dwa różne routery, bo powiem, że ten oryginalny firmware jest beznadziejny Sad
 
anonim747874734
@Shibby - 1 bug do wybadania.

włączone ARP Binding, zaznaczone "Limit unlisted machines" no i klops - nie działa - "unlisted machines" mają internet Sad
jest podział na unlisted z konkretnego interfejsu lan/wifi ? moj uzyszkodnik lata po wifi ,na kablu nie mam jak sprawdzic...
 
shibby Dziekuje za dotacje
zauwazylem ze zaznaczenie jakiegos checkboxa powoduje blad na stronie. Nie sprawdzalem akurat tego ficzersa.

Wgram tomato victeka i zobacze czy tez tak sie dzieje.
Router: Ubiquiti EdgeRouter ER-4 (FTTH + LTE/failover, OpenVPN, DPI, VLAN)
Wi-Fi: Ubiquiti UAP-AC-Pro
LAN: Netgear GS110TP (8x GbE, 2x SFP, PoE, LACP, VLAN)
NAS: Netgear ReadyNAS Pro4 (2x 4TB/RAID1, 1x 1TB, LACP 2Gbit)
Controler: Raspberry Pi 3B + HDD 1,8" 160GB (Unifi, NUT, CUPS, Pi Hole/DNS Server)
UPS: Eaton Ellipse Eco 650
 
shibby Dziekuje za dotacje
dsl-n13 to router adsl a powinienes wiedziec ze na modemoroutery alternatyw nie ma (tzn na niektore modele jest openwrt ale nie dziala wtedy modem)
Router: Ubiquiti EdgeRouter ER-4 (FTTH + LTE/failover, OpenVPN, DPI, VLAN)
Wi-Fi: Ubiquiti UAP-AC-Pro
LAN: Netgear GS110TP (8x GbE, 2x SFP, PoE, LACP, VLAN)
NAS: Netgear ReadyNAS Pro4 (2x 4TB/RAID1, 1x 1TB, LACP 2Gbit)
Controler: Raspberry Pi 3B + HDD 1,8" 160GB (Unifi, NUT, CUPS, Pi Hole/DNS Server)
UPS: Eaton Ellipse Eco 650
 
fakevilg
krzysio9222 napisał(a):
fakevilg napisał(a):
Witam,

Albo cos porobilem zle ( ale nie wydaje mi sie ...) ale na ovisie 1600 ,dyndns nie odswieza adresow z neostrady , i bw limitter nie dziala ... ( czy do limitera ma byc wlaczony qos ? chyba nie .. ) ..przycisk restartu nie dziala ,tzn zmienia strone ale nie resetuje routera ...

Jaką wersje masz wgraną? Czyściłeś nvram?


wgrywalem przez tftp : Tomato Firmware PL v1.28.8052 -024H ND Std

Czyscilem nvram nawet przed chwila ( z poziomu panelu www ) bw limiter nie dziala nadal ...restart zaskoczyl za pierwszym razem po wyczyszczeniu nvram ,a teraz znowu tylko odlicza ale nie resetuje routera...
Edytowane przez fakevilg dnia 29-12-2010 12:26
 
shibby Dziekuje za dotacje
@fakevilg - wgraj wersje 031H. W niej dopiero jest oficjalnie dodana obsluga ovislinka. W 024H dodawalem ovislinka recznie wiec moglem cos pominac.
Router: Ubiquiti EdgeRouter ER-4 (FTTH + LTE/failover, OpenVPN, DPI, VLAN)
Wi-Fi: Ubiquiti UAP-AC-Pro
LAN: Netgear GS110TP (8x GbE, 2x SFP, PoE, LACP, VLAN)
NAS: Netgear ReadyNAS Pro4 (2x 4TB/RAID1, 1x 1TB, LACP 2Gbit)
Controler: Raspberry Pi 3B + HDD 1,8" 160GB (Unifi, NUT, CUPS, Pi Hole/DNS Server)
UPS: Eaton Ellipse Eco 650
 
shibby Dziekuje za dotacje
@house sprawdziłem właśnie arp binding w wersji 013H EN i dziala dobrze.

wpisalem sobie static dhcp, przypisalem mac do ip i mialem neta. zmienilem z palca w kompie ip na inny i odcielo neta. Przywrocilem konfiguracje dhcp, dostalem ip ze static dhcp i net byl. Podpialem drugiego kompa (nie przycisany do static dhcp i arp binding), dostal ip ale nie dostal neta. Czyli wszystko gra i buczy Wink
Router: Ubiquiti EdgeRouter ER-4 (FTTH + LTE/failover, OpenVPN, DPI, VLAN)
Wi-Fi: Ubiquiti UAP-AC-Pro
LAN: Netgear GS110TP (8x GbE, 2x SFP, PoE, LACP, VLAN)
NAS: Netgear ReadyNAS Pro4 (2x 4TB/RAID1, 1x 1TB, LACP 2Gbit)
Controler: Raspberry Pi 3B + HDD 1,8" 160GB (Unifi, NUT, CUPS, Pi Hole/DNS Server)
UPS: Eaton Ellipse Eco 650
 
Shibby_Stoner
shibby
Ja mam dalej kłopot z wydajnością wifi na ovisie.
Na tomato mariusza i Twojej kompilacji tomato1.28 + SM wifi spokojnie wyciąga 15mbit a Twoich aktualnych kompilacjach osiąga od biedy 8-9mbit i za nic nie da rady więcej.
Co prawda radio jest czulsze bo wyłapuje więcej sieci, ale problem z wydajnością zostaje dalej.
Sprawdzałem na K24 i K26 std
Kombinowałem z ustawieniami wifi ale po godzinie odpuściłem i wróciłem na tomato mariusza bo jak na razie moim zdaniem najlepiej spisuje się na ovisie.
Proud winner of WNR3500L v1 + Tomato-K26USB-1.28.RT-MIPSR2-130-Big-VPN by shibby
WL-1600GL + Tomato-ND-SM 1.28 PL by shibby
WL-500GP v2 + openwrt 14.07
 
shibby Dziekuje za dotacje
bardzo mozliwe. No ja bardziej nastawiam sie na nowe kompilacje pod k2.6 bo na tomato mariusza lub moje 1.28-SM dobrze sprawuje sie na starszych sprzetach bez usb.

Mogę ewentualnie zmeczyc temat (jezeli mam jeszcze zrodelka) i dorzucic do 1.28-SM ficzersy RAF.
Router: Ubiquiti EdgeRouter ER-4 (FTTH + LTE/failover, OpenVPN, DPI, VLAN)
Wi-Fi: Ubiquiti UAP-AC-Pro
LAN: Netgear GS110TP (8x GbE, 2x SFP, PoE, LACP, VLAN)
NAS: Netgear ReadyNAS Pro4 (2x 4TB/RAID1, 1x 1TB, LACP 2Gbit)
Controler: Raspberry Pi 3B + HDD 1,8" 160GB (Unifi, NUT, CUPS, Pi Hole/DNS Server)
UPS: Eaton Ellipse Eco 650
 
Shibby_Stoner
Jeśli znajdziesz trochę czasu to mógłbyś wydać takową kompilację, a ja zbieram kasę na nowy router Pfft
BTW
Chyba imq nie działa, przynajmniej tak jak u mariusza działa tak na Twoim nie.
Jak byś mógł to imq16 przydało by się też w zwykłym tomato które może uda Ci się skompilować ;]
Edytowane przez Shibby_Stoner dnia 29-12-2010 19:49
Proud winner of WNR3500L v1 + Tomato-K26USB-1.28.RT-MIPSR2-130-Big-VPN by shibby
WL-1600GL + Tomato-ND-SM 1.28 PL by shibby
WL-500GP v2 + openwrt 14.07
 
ka30r
Witamm

z wersji 1.27 PL by MariuszN.. zaktualicowalem tomato do wersji Tomato v1.28.8054 MIPSR1-beta-031H K26 Std
i zrobilo mi sie jakos malo miesca a nie mam wlaczonego jeszcze jffs a zostalo mi 848KB hm... przed aktualizacja zrobilem kopie ustawien moze nvram powiniennem wyczyscic a potem zaladowac zapisane ustawienia ?? narazie wszystko dziala zobaczymy jak dalej dodam ze mam wrt54gl Smile)
pozdrr
 
ka30r
do tego jak juz wlaczylem jffs i sformatowalem przez www to mi sie zrobila partycja 64kb PfftP
root@?:/tmp/home/root# df -h
Filesystem Size Used Available Use% Mounted on
/dev/root 2.8M 2.8M 0 100% /
tmpfs 6.5M 96.0K 6.4M 1% /tmp
devfs 6.5M 0 6.5M 0% /dev
/dev/mtdblock3 64.0K 64.0K 0 100% /jffs
 
BaNaNeS
U mnie wszystko ładnie pięknie śmigało do momentu telefonu od jednego klienta ze niechce mu sie połączyć z siecią i to tylko jeden taki przypadek wszyscy inni bez problemu sie łaczą. Po powrocie do tomato 1.27 wszystko działa OK
Sprzet który niechciał sie połaczyć to samsung r530 własnie szukam co tam za karta siedzi i dlaczego taka dziwna akcja ze tylko ten jeden miał problemy przy 1.28 PL STD k 2.6 . A i chodzi o WRT54GL v 1.1
 
enigma
Elo,

Mam DIR-320 i obraz tomato-NDUSB-1.28.8054RAF-PL-031H-VPN.trx niestety nie wchodzi :/ +/- jest za duży o ok. parę kilo wywala File is too big...., wersja bez VPN wchodzi bez problemu i zostaje ok 64 kb jfsa.
Z VPN nie problem da radę z opta ale mimo wszystko Smile

w pierwszym poście pisze że "tomato-K26USB-1.28.8052RAF-MIPSR1-xxx-Ext - routery z mips1 i usb czyli wl500gp, dir-320 i wl500w" przeznaczone np do dir-320 ale plik jest za duży i nie wchodzi :/ to jest dla dir-320 czy nie?
 
shibby Dziekuje za dotacje
plik tomato-ND-1.28.8054RAF-PL-031H-VPN.trx zajmuje raptem 3,0MB wiec powinien bez problemu wejsc bo router ma 4MB flash. Podobnie zreszta wersje k.26 mips1 zajmuja odpowiednio 3,6 i 3.8MB (std i vpn) a wiec nadal ponizej 4MB.
Tym bardziej jest to dla mnie dziwne ze obraz nie wchodzi.

Obraz tomato-ND-1.28.8054RAF-PL-031H-Std.trx zajmuje 2.8MB wiec wnioskowac by mozna bylo ze router przyjmuje obrazy ponizej 3MB. Dziwne ze zostaje ci wtedy ok 64KB na jffs skoro powinno zostać z jakie 800-900KB patrząc na pojemnośc flasha...
BTW robiles czyszzcenie nvram?

@Bananes a sprawdzales tomato k2.4 na tym routerze?

@ka30r - nic dziwnego. Obrazy k2.6 mips zajmuja prawie 1MB wiecej niz obrazy k2.4. Dlatego tak malo miejsca ci zostało. Wgraj k2.4 to bedziesz mial wiecej miejsca na jffs.
Router: Ubiquiti EdgeRouter ER-4 (FTTH + LTE/failover, OpenVPN, DPI, VLAN)
Wi-Fi: Ubiquiti UAP-AC-Pro
LAN: Netgear GS110TP (8x GbE, 2x SFP, PoE, LACP, VLAN)
NAS: Netgear ReadyNAS Pro4 (2x 4TB/RAID1, 1x 1TB, LACP 2Gbit)
Controler: Raspberry Pi 3B + HDD 1,8" 160GB (Unifi, NUT, CUPS, Pi Hole/DNS Server)
UPS: Eaton Ellipse Eco 650
 
wx
Załadowałem tomato-ND-1.28.8054RAF-PL-031H-VPN.trx by SHIBBYw urządzenia
Linksys WRT54GL i Ovislink Wl1600GL.
W żadnym nie działa Wifi. Wqrviony musiałem wrócić do tomato-RAF-ND_1.25V_PL.8645.trx by MariuszNM
Edytowane przez wx dnia 30-12-2010 18:59
________________________________________________
 
Przejdź do forum:
Logowanie
Nazwa użytkownika

Hasło



Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się

Nie możesz się zalogować?
Poproś o nowe hasło
Aktualnie online
· Gości online: 6

· Użytkowników online: 0

· Łącznie użytkowników: 23,916
· Najnowszy użytkownik: YoMewa
Shoutbox
Musisz zalogować się, aby móc dodać wiadomość.

jurekk
26-11-2019 10:57
kazde tylko ... dawno z tego nie korzystałem, kojarze ,ze były głosy mówiace o problemach w użytkowaniu tej funkcjonalnosci na nowych tomato

erneest
25-11-2019 19:18
Pytanie: router Netgear WNR-3500v1, które Tomato posida funkcję wifi client?

manius
24-11-2019 17:13
ok, dzięki

overflow2
23-11-2019 20:09
wszystkie bez problemu zacisnąłem, też na bitnerze 5e

overflow2
23-11-2019 20:08
https://www.abcv.p
l/pl/p/Modul-Keyst
one-UTP-kat.5e-bez
narzedziowy/17291

manius
23-11-2019 19:46
zacisnąć, ten plastik wypadał z zawiasu, kabel bitner utp 5e

manius
23-11-2019 19:42
dzięki, mam jeszcze pytanie które wybrać bo widzę, że same bez-narzędziowe, ostatnio takie kupiłem zaciskane takim plastikiem przezroczystym na zawiasie i podczas montażu nie dało się tego dobrze

overflow2
23-11-2019 18:59
Tu kupowałem: https://abcv.pl/

manius
23-11-2019 18:10
Witam Znacie może sklepy internetowe gdzie można kupić keystone rj45 ?, oprócz allegro.

PixelPL
29-10-2019 23:26
@djwujek pfSense sobie powinno poradzić, jakiegoś apu mobo z kilka PCI-E, można już wykorzystać karty sieciowe 2Gb,5Gb, i już w standardzie pojawiają się switche i karty zintegrowane 10Gb, ja na pfSen

djwujek
29-10-2019 22:14
@p4v3u ja używam Vectry 2gb ale nie mam takiego rutera co to obsłuży Smile A dostępna jest na Mokotowie Ursynowie i gdzieś jeszcze ale nie pamiętam gdzie.

Obserwator
28-10-2019 22:51
Mam spiete dwa routery. Asus (tomato) jako router z modemem na Huawei do tego po kablu Tplink (dd-wrt) do WiFi. Chcialbym zrobic siec goscinną WiFi. Jak to izolowac na Tplink i Asus?

tamtosiamto
27-10-2019 01:12
@p4v3u router da ci po kablu 1Gb/komp, przynajmniej tak pisza na stronie, chcoiaz juz info jak szybko to dziala dotyczy 2Gb lacza, ktorego na 1 kompie nie doswiadczysz

p4v3u
25-10-2019 19:19
no i jak zwykle vectra stanela na wysokosci zadania - niby 'tylko w centrum warszawy' ale nikt nie wie gdzie (infolinia).

p4v3u
25-10-2019 19:12
@vectra - 2Gb/125Mb w Warszawie - ktos uzywa?

evangelion69
22-10-2019 23:34
jest na tomato opcja blokowania ip z którego było np 5 prób logowania (włamania) ?

Maniek91PL
17-10-2019 11:38
ajajaj Shock może utworzę nowy temat, bo widze ze dalej mam inne błędy

39,560,009 unikalne wizyty