07 Grudzień 2019 10:10:22
Nawigacja
· Strona Główna
· Galeria
· Forum
· Linki

· Tomato by Shibby

· Wiki-OpenWrt
· Wiki-DD-WRT
· Emulatory sprzętu

Darowizna
Ostatnio na forum
Najnowsze tematy
· Asus RT-N15U + Tomat...
· Router z Tomato 1.28...
· [S] ASUS RT-N66U B1 ...
· FreshTomato - blockl...
· Internet Airmax
· Problem z połączenie...
· OpenVPN client - wię...
· FreshTomato update 2...
· R7000 + dysk USB 3.0
· 4G-AC68U Marlin
· Jakie urządzenie typ...
· asus RT-AC86U jaki m...
· Asus RT-AC85P - opinie
· Linksys Ea9500 boot ...
· [S] ASUS RT-AC3200
· [MOD] FreshTomato-AR...
· Adblock tomato Youtu...
· Głośnik BT z dobrym ...
· [MOD] FreshTomato-MI...
· Tomato 1.28 i auto p...
Najciekawsze tematy
· Linksys Ea9500 bo... [12]
· Router z Tomato 1... [11]
· Jakie urządzenie ... [11]
· Asus RT-N15U + To... [9]
· Problem z połącze... [9]
· FreshTomato updat... [7]
· asus RT-AC86U jak... [5]
· 4G-AC68U Marlin [4]
· R7000 + dysk USB 3.0 [2]
· FreshTomato - blo... [1]
· Asus RT-AC85P - o... [1]
· [S] ASUS RT-N66U ... [0]
· Internet Airmax [0]
· OpenVPN client - ... [0]
Ankieta
Jaki procesor posiada twój router?

Broadcom MIPSEL
Broadcom MIPSEL
38% [135 głosów]

Broadcom ARM
Broadcom ARM
50% [176 głosów]

Atheros
Atheros
6% [21 głosów]

Marvell
Marvell
1% [4 głosów]

Ralink
Ralink
1% [2 głosów]

Intel/AMD/VIA
Intel/AMD/VIA
1% [4 głosów]

Żaden z powyższych
Żaden z powyższych
3% [11 głosów]

Ogółem głosów: 353
Musisz zalogować się, aby móc zagłosować.
Rozpoczęto: 02/02/2015 09:38

Archiwum ankiet
Reklama
Twoje IP
35.170.81.210
Reklama
Zobacz temat
OpenLinksys » :: PORTAL :: » Tutoriale
 Drukuj temat
Jak odratować NETGEARA WNR3500L bez użycia serwisowego kabla
nveraks
Opisana tutaj metoda jest niebezpieczna i nie biorę żadnej odpowiedzialności za wyrządzone nią szkody.

Czego będziemy potrzebować:
Kabla LAN
Śrubokręt do rozkręcenia obudowy

Objawy, że coś jest nie tak:
Nie możemy zalogować się do routera przez www
Router nie odpowiada na polecenie ping

Co musimy zrobić:
Na początku musimy się przekonać czy istnieje szansa, aby odratować router

1.Konfigurujemy na komputerze połączenie sieciowe w następujący sposób:
Pobierz kod źródłowy  Kod źródłowy
IP adres  192.168.1.10
Maska  255.255.255.0
Brama domyślna  192.168.1.1




2.Łączymy komputer z routerem kablem LAN gniazda 1-4 (tylko nie wepnijcie go tam gdzie jest wiejcie na Internet)

3.W wierszu poleceń wpiszmy polecenie
Pobierz kod źródłowy  Kod źródłowy
ping -t 192.168.1.1


(adres ip routera) a następnie uruchamiamy router
W trakcie uruchamiania kilka pingów powinno trafić pomyślnie do routera, po czym łączność zazwyczaj zostaje przerwana. Jeżeli żaden ping nie doszedł mamy przechlapane i prawdopodobnie został nam już tylko serwis. Jeżeli jednak ping doszedł przechodzimy do następnego punktu

4.Pobieramy oryginalne oprogramowanie do routera http://www.myopen...-Firmware/
Wypakowujemy archiwum, zmieniamy nazwę pliku na wnr3500l.chk i umieszczamy bezpośrednio na partycji C: (dla łatwego dostępu)

5.Przygotowujemy sobie teraz dwa okienka z wierszem poleceń
W jednym wpisujemy ponownie
Pobierz kod źródłowy  Kod źródłowy
Ping -t 192.168.1.1


i naciskami enter
A w drugim tylko wpisujemy
Pobierz kod źródłowy  Kod źródłowy
 tftp -i 192.168.1.1 put wnr3500l.chk


i jeszcze nie zatwierdzamy

6.Restartujemy router i przy pierwszym pingu, który dojdzie, co celu dotykamy śrubokrętem dwóch pinów zaznaczonych na obrazku.
rada od shibby: Musicie uzyskać efekt mrugającej na zielono diody power. Wtedy macie pewność, że router jest w trybie serwisowym i dopiero wtedy wykonujecie komende tftp.
Z moich obserwacji wynika, że najlepiej spokojnie przeczekać pierwszą partię pingów, aż do momentu gdy pierwszy zniknie. Wtedy zwieramy na sekundę piny, dioda power zaczyna mrugać na zielono a ping magicznie odpowiada. Wtedy ... lecimy dalej wg tutoriala.

www.myopenrouter.com/imagelib/contentitem/20501/501a4d8d579923f2--47fcd34a-12938343d6e-1110577963937-w580h580.jpg

Pingi powinny teraz cały czas dochodzić do ruterka.

7.Teraz zatwierdzamy polecenie tftp -i 192.168.1.1 put wnr3500l.chk i powinniśmy otrzymać wiadomość że oprogramowanie zostało pomyślnie wysłane.

8.Czekamy jeszcze chwilę i restartujemy router. Jeżeli w dalszym ciągu nie działa ponawiamy raz jeszcze całą procedurę.

W moim przypadku pomogło za 3 razem.

Nie miałem własnego aparatu aby sfotografować dokładnie poszczególne korki więc posłużyłem się zdjęciem z stronki http://www.myopen.... Jak przyjdzie mi jeszcze raz naprawiać router tą metodą postaram się o screenshoty.

Uwaga:
Polecenie tftp może nie być domyślnie aktywne w systemie.
W tym celu musimy udać się do panelu sterowania. Programy i funkcje -> Włącz lub wyłącz funkcje systemu windows -> Klient Telnet.

Wszelkie uwagi mile widziane, jako że dopiero raczkuje w tym temacie. :)
Edytowane przez shibby dnia 15-03-2015 19:20
 
Trotyl
Potwierdzam działanie schematu Pfft

Wczoraj padł mi WNR3500L przy flashowaniu najnowszej wersji 053 EN. Upload firmware przeszedł prawidłowo, ale przy bootowaniu brak reakcji. Miganie diody power.

Zatem kolejny odratowany Netgear Smile

Sposób jest prosty i skuteczny więc możecie flashować bez obaw Smile
Netgear WNR3500L-V2 + Tomato Firmware 1.28 MIPSR2-135V-ENG K26 USB AIO + PQI 32GB USB
 
iroc
Sposób sprawdzony i działający, od dawna znany. Bardziej rozważnym wyjściem jest posłużyć się kablem JTAG.

Resetowanie flash to ostateczność

-utrata gwarancji przez zerwanie plomby
-można uszkodzić kość flash albo procka.

Proud winner of NETGEAR WNR3500L
tomato,ddwrt,gargoyle

i51.tinypic.com/jr9r91.gif
 
shibby Dziekuje za dotacje
ja ratowalem netgeara bez otwierania obudowy. Mi sie router nie odpalal. dioda power byla caly czas pomaranczowa.

Przytrzymalem przedni przycisk, podlaczylem zasilanie, 5sek pozniej zaczely leciec pingi. Puscilem przez tftpd oficjalny soft i wlazlo. Za 3 razem udalo sie wejsc na stronke routera Smile

Sposob powtorzylem po nieudanym flashu i znow router wstal.

Tak wiec mozna sprobowac tym spsobem. Przynajmniej nie trafimy gwarancji.
Router: Ubiquiti EdgeRouter ER-4 (FTTH + LTE/failover, OpenVPN, DPI, VLAN)
Wi-Fi: Ubiquiti UAP-AC-Pro
LAN: Netgear GS110TP (8x GbE, 2x SFP, PoE, LACP, VLAN)
NAS: Netgear ReadyNAS Pro4 (2x 4TB/RAID1, 1x 1TB, LACP 2Gbit)
Controler: Raspberry Pi 3B + HDD 1,8" 160GB (Unifi, NUT, CUPS, Pi Hole/DNS Server)
UPS: Eaton Ellipse Eco 650
 
iroc
Co do postu wyżej, chodziło mi oczywiście o "sposób sprawdzony" przypisanie statycznego ip i wrzucenie softu poprzez tftp np
Proud winner of NETGEAR WNR3500L
tomato,ddwrt,gargoyle

i51.tinypic.com/jr9r91.gif
 
Trotyl
ooo Smile

o schemacie z przyciskiem nie było mi wcześniej wiadomo, zatem info się przyda na przyszłość,

otwarcie rutera to w sumie była jedna śrubka, plomby żadnej nie widziałem.

Dobrze, że w ogóle jakieś sposoby są, bo wczoraj to bylem blady na myśl o wysyłce na serwis Smile
Netgear WNR3500L-V2 + Tomato Firmware 1.28 MIPSR2-135V-ENG K26 USB AIO + PQI 32GB USB
 
efrin
Wczoraj mi padł przy aktualizacji na 053EN, ta metoda działa doskonale Smile
 
shibby Dziekuje za dotacje
jw. Ja też byłem zmuszone rozebrać routerek by go odratować.

Taka mała uwaga z mojej strony. U mnie pingi w ogole nie lecialy do routera (ani jeden). A wiec zrobiłem tak, że przyłożyłem srubokręt do dwóch pinów (jak na zdjeciu) i dopiero wtedy podlaczylem zasilanie. Trzymałem złączone piny przez ok 5 sek i dopiero po tym czasie pingi zaczely leciec ciagle. Jak puscilem po pierwszym pingu to ping znikl.
Router: Ubiquiti EdgeRouter ER-4 (FTTH + LTE/failover, OpenVPN, DPI, VLAN)
Wi-Fi: Ubiquiti UAP-AC-Pro
LAN: Netgear GS110TP (8x GbE, 2x SFP, PoE, LACP, VLAN)
NAS: Netgear ReadyNAS Pro4 (2x 4TB/RAID1, 1x 1TB, LACP 2Gbit)
Controler: Raspberry Pi 3B + HDD 1,8" 160GB (Unifi, NUT, CUPS, Pi Hole/DNS Server)
UPS: Eaton Ellipse Eco 650
 
b3rok Dziekuje za dotacje
Mi Netgear 3500L padł przy wgrywaniu chińskiego moda Tomato dualwan. Mimo, że wgranie firmware było succeed (nvram czyszczony przed wgraniem i po wgraniu) to nie mogłem się dostać do www routera, wifi nie wstało, migała tylko na zielono dioda power.

1. Ustawiłem na sztywno IP: 192.168.1.10, maska: 255.255.255.0, brama domyślna 192.168.1.1
2. Pingi dochodziły
3. Przy włączonym: ping -t 192.168.1.1 odpaliłem program tftp.exe (pobrany z download)
4. Wpisałem w nim: Server: 192.168.1.1 haslo puste i wskazalem gdzie jest oryginalny firmware Netgeara.
5. Podczas lecących sobie pingów, dałem upgrade i Netgear załapał firmware.

Tak więc też mi się udało, bez rozkręcania obudowy.
I. Huawei HG8240 + 1x Netgear r7000 @kille72 Tomato +2x AP Netgear WNR3500L + Siemens Gigaset C610IP + Synology DS1512+
II. TP-Link TL-WDR4300 @Obsy OpenWRT Gargoyle + Linksys SPA-3102 + Synology DS110j
III. TP-Link TL-WDR3600 @Obsy OpenWRT Gargoyle + Huawei E3276

_________________________________
Ważne linki:
Firmware Tomato by Shibby
Skórki do Tomato
TomatoAnon
Regulamin forum
Jak zadawać pytania i prosić o pomoc
 
predator666
Zakupiłem magicznego Netgeara 3500L, wgrałem sobie DD-WRT chodziło bez problemów, ale postanowiłem zmienić na Tomato i tutaj lekki zgrzyt. Update się zrobił teoretycznie, no ale crash dioda power tylko mruga na zielono i nic więcej się nie da zrobić. Postępowałem według poradnika wyżej (nie rozkręcałem go bo pingi dochodzą), wrzucam oryginalne firmware pięknie ładnie "przesłano pomyślnie", reset i nic. Dalej to samo. Powtarzałem czynność kilkukrotnie, ale niestety nie pomogło. Coś się jeszcze w tej kwestii da zrobić, czy już tylko serwis? Z góry dzięki za wszelkie rady Smile
 
majkel152 Dziekuje za dotacje
hm poczekaj chwilkę po flashowaniu on się dłuzej uruchamia wtedy. ciekawe objawy
nie znam się na tym ^^

kupię coś fajnego
sieć domowa:
router z pfsense https://imgur.com..., dużo gratów, ups, światłowody, apeki i działa miło Smile
 
predator666
Hah za bardzo nie pomagało wrzucanie oryginalnego firmware, więc sobie pomyślałem jak szaleć to szaleć i wrzuciłem dd-wrt... Puff wgrało się, power led na zielono, wszystko wróciło, ale... Jak próbuję się zalogować to standardowe root/admin nie działa Smile No to robię reset 30/30/30 i jakaś totalna magia bo nagle mym oczom ukazuję się Tomato... Działa póki co poprawnie no ale skąd to się wzięło to mnie zabijcie a nie wiem. Teraz się zastanawiam czy zrobić backup do oryginalnego firmware a później na tomato czy zostawić tak jak jest ;-) Magiczny ten mój netgear
 
anonim747874734
predator666 napisał(a):
Magiczny ten mój netgear


żadna magia :/ z cache'a przeglądarki otworzyłeś stronę 192.168.1.1 a potem po resecie już bezpośrednio z router'a;
ddwrt jakoś tak dziwnie się właśnie cache'uje ... tomato tak nie ma
 
Kipisz
U mnie niby się udało sposobem shibbiego, router się włącza ale po pewnym czasie dioda power zmienia kolor na pomarańczowy, później zielony i miga cały czas. Kiedy próbuję się zalogować do routera przez web to wywala błąd że hasło lub nazwa zła. Nie wiem co się dzieje, więc proszę o pomoc, już nie daje rady i nie mam pomysłu co zrobic, proszę doradźcie coś by wstał ten router.

PS. Udało mi się raz zalogować przez web do routera, po czym power zmieniło się na pomarańczowe i teraz włączam i jest chwile pomarańczowe i cały czas miga na zielono
Edytowane przez Kipisz dnia 05-11-2011 13:37
 
forall
U mnie pingi nie ida.. dopóki nie dotknę śrubokrętem tych dwóch pingów, wgrywam firmware od netgera ale lipa.. czyli chyba serwis?
A wszystko przez błędne wgranie firmware: wgrałem "tomato-K26USB-1.28.RT5x-MIPSR1-083V-PL-Big-VPN.trx" zamiast "tomato-K26USB-1.28.RT5x-MIPSR2-083V-PL-Big-VPN.trx"

1. uruchami router
2. brak pinga
3. dotykam srubokretem stykow - leci ping
4. uruchamiam: F:\>tftp -i 192.168.1.1 put wnr3500l.chk i dostaje komunikat
Pobierz kod źródłowy  Kod źródłowy

Transfering file wnr3500l.chk to server in octet mode...
Transferring data from 192.168.1.1...
File wnr3500l.chk was transferred successfully.
5421552 bytes transfered for 5 seconds, 0 bytes/second




5. czekam chwile restartuje router i efekt taki ze nie mozna go pingowac - 192.168.1.1 nie odpowiada

Efekt na routerze jest taki, ze raz po wgraniu softu dioda power przestaje w ogole swiecic, a w drugim swieci - tutaj jak puszcze wgrywanie firmware po uplywie wiekszej ilosci pingow, ale jak nie moglem sie wbic na router tak dalej nie moge..... Jakies pomysly?
Edytowane przez forall dnia 26-01-2012 23:32
 
shibby Dziekuje za dotacje
Po flashu nic nie rob. Daj mu z 5min. On ma sie sam zresetowac po zakonczeniu procesu flashowania
Router: Ubiquiti EdgeRouter ER-4 (FTTH + LTE/failover, OpenVPN, DPI, VLAN)
Wi-Fi: Ubiquiti UAP-AC-Pro
LAN: Netgear GS110TP (8x GbE, 2x SFP, PoE, LACP, VLAN)
NAS: Netgear ReadyNAS Pro4 (2x 4TB/RAID1, 1x 1TB, LACP 2Gbit)
Controler: Raspberry Pi 3B + HDD 1,8" 160GB (Unifi, NUT, CUPS, Pi Hole/DNS Server)
UPS: Eaton Ellipse Eco 650
 
forall
@shibby, no nic bede dzisiaj probowal go reanimowac....
Jak zwykle shibby mial racjeSmile i router już działa, teraz tylko trzeba wrócić do tomato.
Edytowane przez forall dnia 27-01-2012 11:12
 
shibby Dziekuje za dotacje
powolutku, spokojnie Smile Tak jak ci pisałem na PW, tego routera nie da sie uwalić na amen Smile
Router: Ubiquiti EdgeRouter ER-4 (FTTH + LTE/failover, OpenVPN, DPI, VLAN)
Wi-Fi: Ubiquiti UAP-AC-Pro
LAN: Netgear GS110TP (8x GbE, 2x SFP, PoE, LACP, VLAN)
NAS: Netgear ReadyNAS Pro4 (2x 4TB/RAID1, 1x 1TB, LACP 2Gbit)
Controler: Raspberry Pi 3B + HDD 1,8" 160GB (Unifi, NUT, CUPS, Pi Hole/DNS Server)
UPS: Eaton Ellipse Eco 650
 
forall
shibby napisał(a):

powolutku, spokojnie :) Tak jak ci pisałem na PW, tego routera nie da sie uwalić na amen :)


Teraz to już wiem:) a jeszcze jedno wgrałem na niego DD-WRT i potem wrzuciłem twoją kompilację i teraz na pinga odpowiada ale objaw jest dziwny bo wyskakuje okienko do www ale po wpisaniu login/hasla na dole lączy sie i lączy a jak juz się połączy to widać tylko w lewym górnym rogu przeglądarki:
Pobierz kod źródłowy  Kod źródłowy

Tomato
Wersja PL 1.28
TomatoUSB
System
WAN
LAN



 
shibby Dziekuje za dotacje
czyzby windows XP?

http://openlinksys.info/forum/viewthread.php?thread_id=11624&highlight=TCPOptimizer&pid=90789#post_90789
Router: Ubiquiti EdgeRouter ER-4 (FTTH + LTE/failover, OpenVPN, DPI, VLAN)
Wi-Fi: Ubiquiti UAP-AC-Pro
LAN: Netgear GS110TP (8x GbE, 2x SFP, PoE, LACP, VLAN)
NAS: Netgear ReadyNAS Pro4 (2x 4TB/RAID1, 1x 1TB, LACP 2Gbit)
Controler: Raspberry Pi 3B + HDD 1,8" 160GB (Unifi, NUT, CUPS, Pi Hole/DNS Server)
UPS: Eaton Ellipse Eco 650
 
Przejdź do forum:
Logowanie
Nazwa użytkownika

Hasło



Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się

Nie możesz się zalogować?
Poproś o nowe hasło
Aktualnie online
· Gości online: 9

· Użytkowników online: 0

· Łącznie użytkowników: 23,914
· Najnowszy użytkownik: Krzys_Krzys
Shoutbox
Musisz zalogować się, aby móc dodać wiadomość.

jurekk
26-11-2019 10:57
kazde tylko ... dawno z tego nie korzystałem, kojarze ,ze były głosy mówiace o problemach w użytkowaniu tej funkcjonalnosci na nowych tomato

erneest
25-11-2019 19:18
Pytanie: router Netgear WNR-3500v1, które Tomato posida funkcję wifi client?

manius
24-11-2019 17:13
ok, dzięki

overflow2
23-11-2019 20:09
wszystkie bez problemu zacisnąłem, też na bitnerze 5e

overflow2
23-11-2019 20:08
https://www.abcv.p
l/pl/p/Modul-Keyst
one-UTP-kat.5e-bez
narzedziowy/17291

manius
23-11-2019 19:46
zacisnąć, ten plastik wypadał z zawiasu, kabel bitner utp 5e

manius
23-11-2019 19:42
dzięki, mam jeszcze pytanie które wybrać bo widzę, że same bez-narzędziowe, ostatnio takie kupiłem zaciskane takim plastikiem przezroczystym na zawiasie i podczas montażu nie dało się tego dobrze

overflow2
23-11-2019 18:59
Tu kupowałem: https://abcv.pl/

manius
23-11-2019 18:10
Witam Znacie może sklepy internetowe gdzie można kupić keystone rj45 ?, oprócz allegro.

PixelPL
29-10-2019 23:26
@djwujek pfSense sobie powinno poradzić, jakiegoś apu mobo z kilka PCI-E, można już wykorzystać karty sieciowe 2Gb,5Gb, i już w standardzie pojawiają się switche i karty zintegrowane 10Gb, ja na pfSen

djwujek
29-10-2019 22:14
@p4v3u ja używam Vectry 2gb ale nie mam takiego rutera co to obsłuży Smile A dostępna jest na Mokotowie Ursynowie i gdzieś jeszcze ale nie pamiętam gdzie.

Obserwator
28-10-2019 22:51
Mam spiete dwa routery. Asus (tomato) jako router z modemem na Huawei do tego po kablu Tplink (dd-wrt) do WiFi. Chcialbym zrobic siec goscinną WiFi. Jak to izolowac na Tplink i Asus?

tamtosiamto
27-10-2019 01:12
@p4v3u router da ci po kablu 1Gb/komp, przynajmniej tak pisza na stronie, chcoiaz juz info jak szybko to dziala dotyczy 2Gb lacza, ktorego na 1 kompie nie doswiadczysz

p4v3u
25-10-2019 19:19
no i jak zwykle vectra stanela na wysokosci zadania - niby 'tylko w centrum warszawy' ale nikt nie wie gdzie (infolinia).

p4v3u
25-10-2019 19:12
@vectra - 2Gb/125Mb w Warszawie - ktos uzywa?

evangelion69
22-10-2019 23:34
jest na tomato opcja blokowania ip z którego było np 5 prób logowania (włamania) ?

Maniek91PL
17-10-2019 11:38
ajajaj Shock może utworzę nowy temat, bo widze ze dalej mam inne błędy

39,509,042 unikalne wizyty