22 Listopada 2024 22:08:28
Nawigacja
· Strona Główna
· Forum

· Tomato by Shibby
· FreshTomato

Wątki na forum
Najnowsze dyskusje
· [S] Asus RT-AC56U
· DIR868l OFW asus vs ...
· Szukam zaproszenia n...
· [MOD] FreshTomato-AR...
· Asus RT-AC5300 ,prob...
· archer c6 v3.20
· [S] Nighthawk R7000P...
· [S]Asus RT-AC5300 - ...
· Tanie N100 na promce...
· net z telefonu wifi+...
· Tomato - bugi/proble...
· HUAWEI z światłowodem
· Asus TUF-AX3000_V2 p...
· rt-ax88upro częste ...
· [Howto] Xpenology na...
· Jaki router pod Open...
· Ruter z tomato
· Czy to jeszcze NAS?
· RT AC66U B1
· Wireguard na FreshTo...
Najpopularniejsze obecnie wątki
· Szukam zaproszeni... [19]
· DIR868l OFW asus ... [8]
· [S] Asus RT-AC56U [0]
Ankieta
Jaki procesor posiada twój router?

Broadcom MIPSEL
Broadcom MIPSEL
36% [151 głosów]

Broadcom ARM
Broadcom ARM
52% [219 głosów]

Atheros
Atheros
5% [22 głosów]

Marvell
Marvell
1% [4 głosów]

Ralink
Ralink
1% [3 głosów]

Intel/AMD/VIA
Intel/AMD/VIA
1% [5 głosów]

Żaden z powyższych
Żaden z powyższych
4% [15 głosów]

Ogółem głosów: 419
Musisz zalogować się, aby móc zagłosować.
Rozpoczęto: 02/02/2015 09:38
Twoje IP
18.226.17.251
Zobacz wątek
OpenLinksys » :: OPROGRAMOWANIE :: » OpenWrt - firmware
 Drukuj wątek
WRT 54GL v1.1 - działa tylko jak switch
Bednarus3
Witam.
Mam problem. Dostałem od kumpla router WRT 54GL v1.1. Mówił, że zanim mi go dał to go zresetował. Podłączyłem do niego dwa kompy i nic. Nie przydzielił adresów IP żadnemu z kompów (ikony na pasku zadań były z wykrzyknikami i Windows ustawia swoje IP - 169. ... . Internet mam przez kablówkę. Musiałem mieć koniecznie neta na drugim komputerze. To zrobiłem sieć komputer - komputer. Na jednym kompie jest internet i ten komp udostępnia go dalej. Ale nie podłączyłem bezpośrednio kablem komputerów, tylko jeden komp do WRT 54GL i drugi komp do WRT 54GL. I jak switch to urządzenie działa bez problemu. Jeden komp bez problemu znajduje drugi. Działa sieć itp. Sumując: nie działa ruter tylko sam switch

obsy
Jako switch działa zawsze bo to... switch Smile.

Zrestartuj go do domyślnych ustawień. Czyli w przypadku dd-wrt tzw. 30-30-30 (wciskasz 30s, trzymasz i czekasz, wyłączasz zasilanie i trzymając czekasz 30s, włączasz i trzymając nadal trzymasz 30s)
Masz niepotrzebny ruter, uszkodzony czy nie - ch?tnie przygarn? go.
http://eko.one.pl - prawie wszystko o OpenWrt
http://openrouter.info

Bednarus3
Niestety nie pomogło. Wcisnąłem i trzymałem przycisk reset przez 30 s. Po czym dalej trzymając wciśnięty przycisk reset odłączyłem zasilanie i czekałem 30 s. Po czym podłączyłem zasilanie, cały czas trzymając przycisk reset, i poczekałem 30 s. I nic dalej to samo. Dodam, że ów ustrojstwo bootuje się w około 1 minutę. Może kolego powiedział mi, że wgrał dd-wrt, a tak naprawdę jest coś innego. Jakie są sposoby resetu do ustawień fabrycznych na innym firmware?

obsy
Tak, rs/jtag i parę innych sposobów Smile

Skąd wiesz ze minutę skoro nie możesz się do niego dostać?

Bednarus3
Jak go resetowałem w ten sposób 30-30-30 to ten WRT 54GL zachowywał się tak samo, jakbym tylko wyłączył i włączył zasilanie, co robiłem wcześniej. Dioda "Power" pomigała przez około minutę i dalej nic się z nim nie działo.
Edytowany przez Bednarus3 dnia 20-09-2009 11:08

PeterW
moze nie jest uwalony do konca
ustaw recznie ip na kompie 192.168.1.2
maska 255.255.255.0

wpisz polecenie w uruchom ping 192.168.1.1 -t
podlacz tego kompa do portu 1
i TERAZ wlacz zasilanie

jak pojawia sie odpowiedzi to TFTP....
PS znajdziesz TO na forum
Motorola WR850G v2 DD-WRT 24 (generic), Linksys WRT54GL DD-WRT 24.sp2 (VPN)

Bednarus3
Faktycznie zaczął pingować na 192.168.1.1, ale musiałem włączyć zasilanie trzymając przycisk reset podczas włączania zasilania. Niestety tftp nie zadziałało. Wyskoczył napis, że nie może dostać odpowiedzi z serwera. Co ciekawe putty się dobił do routera. Mogę przeglądać sobie pliki, edytować vim-em itp.

CHOLERA!!! PRZEPRASZAM!!! Po tym jak się dobiłem przez putty okazało się, że mam wgrane OpenWRT Kamikadze, a nie DD-WRT. Zamieściłem temat nie w tym dziale. W każdym razie problem pozostaje. Dalej to samo co opisałem w pierwszym poście.
Z tego co wyczytałem to wydaje mi się, że mój wrtek przeszedł w tryb filesafe mode. Tylko jak teraz z tego wyjść????
Edytowany przez Bednarus3 dnia 24-09-2009 01:31

obsy
Jak wszedleś i jesteś w failfase zrób firstboot.

Będziesz miał ustawienia domyślne. Poźniej możesz róbić telnet na 192.168.1.1, ustawisz hasło i masz gotowy system. Możesz go przeflashować na coś innego. Ważne że go odzyskałeś.

Bednarus3
W końcu mój wrtek zaczął gadać. Dzięki obsy. Pomogło uruchomienie skryptu firstboot.
Jeszcze w ramach uporządkowania. W routerze WRT54GL, z zainstalowanym firmware OpenWRT, wciśnięcie przycisku "reset" nie resetuje routera do ustawień fabrycznych tylko przełącza router w tryb "Failsafe". W tym trybie nie działa serwer DHCP, konfiguracja przez WWW, ruting, WAN itp. Do tego jak się nawet ustawi ręcznie IP w kompie to nie da się i tak pingować routera. Żeby wyjść z tego trybu zrobiłem następujące rzeczy. Najpierw trzeba zrobić aby router zaczął gadać.
1. Według rady PeterW: Ustawiamy w kompie adres IP na 192.168.1.2, maska 255.255.255.0. W "Uruchom" wpisujemy polecenie ping 192.168.1.1 -t
2. Wyłączamy zasilanie i włączamy spowrotem
3. W momencie, gdy zapali się dioda DMZ Wciskamy i trzymamy na dwie sekundy przycisk "reset". Teraz powinno być widać jak dostajemy odpowiedzi z routera.
4. Zamykamy okno wiersza poleceń, gdzie pingujemy router i uruchamiamy putty albo łączymy się przez telnet
5. Teraz wpisujemy polecenie "firstboot" router się powinien sam rebootować i mamy zresetowany router
Teraz już powinno być można konfigurować router przez WWW

P.s. Temat do przeniesienia do działu "OpenWRT firmware"

obsy
W openwrt: jeżeli reset jest sprzętowo połączony to będzie to jako reset.

Jeżeli jest obsługiwane programowo to w większości przypadków możesz zrobić z nim co chcesz - wykorzystany jest tylko przy starcie do wykrycia failsafe. Chociaż niektóre platformy (atheros) mają wpisane, że jak dłużej go przytrzymasz to jest to traktowane właśnie jako reset lub ustawienie wartości domyślnych.

jacekn
Wszystko robie do punktu 4 jak mam wejsc na putty albo telnet jak nie znam hasła lodgin root a hasła nie mam ustalone bo po wgraniu openwrt ruter nie loguje sie na 192.168.1.1 ??
Asus RT-AC56U
TP-Link Switch TL-SG1005D x 2

Pozdrawiam Jacek

koralm
@Jacekn
login: root
haslo: admin
Proud winner of Netgear WNR3500L

jacekn
nie działa na tym hasle przez tftp tez nie moge sie polaczyc ruter pinguje ??
Asus RT-AC56U

Pozdrawiam Jacek

jacekn
Dzieki juz sobie poradziłem !
Asus RT-AC56U

Pozdrawiam Jacek

Przejdź do forum
Zaloguj
Wprowadź adres e-mail lub nazwę użytkownika

Hasło

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się.

Zapomniałeś/aś hasła?
Aktualnie online
· Gości online: 70

· Użytkowników online: 0

· Łącznie użytkowników: 24,115
· Najnowszy użytkownik: Ja
Czat
Musisz się zalogować, aby opublikować wiadomość.

Maniek91PL
06-11-2024 22:37
dzięki !Grin

maxikaaz
29-10-2024 14:27
@Maniek91PL - Administration=> Admin Access, i tam masz "Allow Wireless Access" do zaznaczenia

Maniek91PL
26-10-2024 22:07
siemka! ktoś przypomni co się ustawiało jeśli nie mogę wejść od strony wifi do tomato? od lan działa

overflow2
04-10-2024 17:34
Kupowałem Asusy n10u albo n12d1 ale nie widzę ich, chyba już nie produkują, Chodzi o coś nowego i taniego. Transfery niewielkie.

maxikaaz
04-10-2024 09:38
@overflow2 patrząc po dostępności funkcji w nowych kompilacjach, to chyba nawet WRT54G/GL jeszcze ma OpenVPN, albo jakiś odpowiednik... zależy, na jakie transfery liczysz.

overflow2
30-09-2024 20:53
Jaki aktualnie najtańszy router do tomato do openvpn?

maxikaaz
27-07-2024 15:07
@servee - na początek router do rozebrania i obejrzenia, ciężko wróżyć tak tylko po objawach

maxikaaz
27-07-2024 14:55
@servee - cały kontroler nie pada tak sobie z powodu "zbiegu okoliczności",
więc prawdopodobnie gdzieś przepięcie.

servee
25-07-2024 13:33
@maxikaaz: działało, aż pewnego pięknego dnia przestało działać. W tym dniu była też burza, ale to raczej zbieg okoliczności.

maxikaaz
25-07-2024 11:38
@servee - o ile problem jest w obrębie samych wyjść (dławiki, warystory), to naprawialne, ale jeśli w samym SoC - to nienaprawialne ze względu na koszta. A co było przyczyną?

95,299,181 unikalnych wizyt