Jak dobrze szukam i czytam - a raczej nie bo nie mogę nic konkretnego znaleźć to jest błąd w nowym Kamikadze 8.09 w odczycie strumienia z portu szeregowego. Domyślnie prędkość transmisji dla portu /dev/tts/0 jest 115200 natomiast dla /dev/tts/1 to 9600. Ale nie w tym problem. Samo wysyłanie na zewnątrz routera jest bezproblemowe i komputer wszystko zobaczy natomiast czytanie z tego strumienia jest właśnie opatrzone jakimś błędem. Jak testowałem i robiłem komendę
a na komputerze wysyłałem jakieś dane to router wogole nie reaguje. Zachowuje się tak jak by nic nie odbierał. Na komputerze natomiast odbieram jakby "odbicia" i sam odczytuje to co wysyłam. Co ciekawe gdy wykorzysta się pakiet microcom i wywoła komendę
P.S.1 w ogóle dziwna sprawa, bo jak wysyłam komunikaty z Linux na rutera to wszystko działa, i cat pokazuje to co wysłałem :] na Wingrozie ani na Hyberterminalu ani na alternatywnym nie trybi :]
Pozdrawiam
Edytowany przez Kwadrat dnia 11-04-2009 01:51
Konsole na tts/0 wyłączyłem w pliku, zostało tylko to co jest w jądrze ale to na początku bootowania całego systemu więc już później jest wolne. Tylko, że to nic nie zmienia bo całość się tak dziwnie zachowuje i na tts/1 i na tts/0. Nie działa mi też setserial do ustawiania prędkości, albo ja coś źle robię. Googlałem oczywiście i teoretycznie wszystkie komendy sprawdzone i według manuala. No nic zostawiam sprawe na po świętach bo na razie nie mam czasu. Jak dojdę do rozwiązania to napiszę, dla potomnych.
Doszedłem do takiego punktu, że wiem iż tts/0 działa ok - wysyłanie i odbieranie na domyślnej prędkości transmisji. Natomiast problem jest z tts/1. Układ sprawdzałem kilka razy i robiłem go na frezarce więc na pewno jest wszystko ok już mam doświadczenie w tej sprawie. Wcześniej szukałem tematów na tym forum i pamiętam, że ludzie mieli też problem z tts/1 nie wiem tylko specjalnie czym to jest związane.
Nie działa mi także ustawianie prędkości za pomocą setserial - po wydaniu odpowiedniej komendy w pliku /proc/tty/driver/serial (jak dobrze pamiętam) prędkość jest zmieniona ale w ogóle nie na taka jak deklarowałem. Googlowałem i jest też możliwość zmiany prędkości przy pomocy stty ale trzeba sobie w jądrze samemu kompilować i ustawiać - sama binarka wywala mi bliżej nieokreślony błąd.
Ja z takim problemem się jeszcze nie spotkałem. No w sumie na linksysie nie mam kamikadze 8.09 tylko wersje wcześniejszą. Na nowym kamikadze nie działa SB4Ls. Natomiast w asusie mam wyprowadzone porty i zainstalowane kamikadze 8.09. Działa mi to z dwoma czytnikami kart kodowych, które są podłączone do tty1 i tty0. Program newcs. Może obraz systemu którego używasz ma jakieś braki. Ja używam obrazu skompilowanego przez obsy - dostępny w openwrt.pl
· Łącznie użytkowników: 24,115 · Najnowszy użytkownik: Ja
Czat
Musisz się zalogować, aby opublikować wiadomość.
Maniek91PL
06-11-2024 22:37
dzięki !
maxikaaz
29-10-2024 14:27
@Maniek91PL - Administration=> Admin Access, i tam masz "Allow Wireless Access" do zaznaczenia
Maniek91PL
26-10-2024 22:07
siemka! ktoś przypomni co się ustawiało jeśli nie mogę wejść od strony wifi do tomato? od lan działa
overflow2
04-10-2024 17:34
Kupowałem Asusy n10u albo n12d1 ale nie widzę ich, chyba już nie produkują, Chodzi o coś nowego i taniego. Transfery niewielkie.
maxikaaz
04-10-2024 09:38
@overflow2 patrząc po dostępności funkcji w nowych kompilacjach, to chyba nawet WRT54G/GL jeszcze ma OpenVPN, albo jakiś odpowiednik... zależy, na jakie transfery liczysz.
overflow2
30-09-2024 20:53
Jaki aktualnie najtańszy router do tomato do openvpn?
maxikaaz
27-07-2024 15:07
@servee - na początek router do rozebrania i obejrzenia, ciężko wróżyć tak tylko po objawach
maxikaaz
27-07-2024 14:55
@servee - cały kontroler nie pada tak sobie z powodu "zbiegu okoliczności", więc prawdopodobnie gdzieś przepięcie.
servee
25-07-2024 13:33
@maxikaaz: działało, aż pewnego pięknego dnia przestało działać. W tym dniu była też burza, ale to raczej zbieg okoliczności.
maxikaaz
25-07-2024 11:38
@servee - o ile problem jest w obrębie samych wyjść (dławiki, warystory), to naprawialne, ale jeśli w samym SoC - to nienaprawialne ze względu na koszta. A co było przyczyną?