BACKUP IMAGE ROUTERA...
|
PYJTER |
Dodano 18-11-2008 18:49
|
User
|
Panowie znalazłem kiedyś u nas na forum link do strony jak skutecznie i w prosty sposób zrobić backup image router'a
Cytat ssh root@192.168.0.1 -C 'mount -o remount,ro /dev/mtdblock/4 /jffs ; dd if=/dev/mtdblock/1 ; mount -o remount,rw /dev/mtdblock/4 /jffs' > wrt-linux.trx
ssh root@192.168.0.1 -C 'dd if=/dev/mtdblock/3' > wrt-nvram.bin
Czy ktoś mi jest w stanie wytłumaczyć jak to wykonać??
Gdy zaloguje się telnetem na routerze to jak mam wysłać całą tą komendę?? bo jak wysyłam to mi błędy wyskakują...
I gdzie zapisze mi się plik *.trx??
Nadmienię, iż łącze się programem putty pod windows ;-)
Jeszcze źródło strony skąd to zerżnąłęm
http://dokuwiki.pac.com.pl/doku.php?id=tips:asus_wl500g_premium_openwrt_wygodny_zapis_firmware_nvram_do_plikow
Edytowany przez PYJTER dnia 18-11-2008 18:53
|
|
|
|
obsy |
Dodano 18-11-2008 18:54
|
VIP
|
Te polecenia są do wykonania lokalnie na komputerze (w domniemaniu - z linuksem).
Wywołując w ten sposób można podać komendę do wykonania nieinterkatywnie. Tu po prostu jest to przełączenie w tryb ro i skopiowanie odpowiedniego obszaru flash. Plik powinien utworzyć się lokalnie.
|
|
|
|
PYJTER |
Dodano 19-11-2008 12:03
|
User
|
Cytat obsy napisał/a:
Te polecenia są do wykonania lokalnie na komputerze (w domniemaniu - z linuksem).
Wywołując w ten sposób można podać komendę do wykonania nieinterkatywnie. Tu po prostu jest to przełączenie w tryb ro i skopiowanie odpowiedniego obszaru flash. Plik powinien utworzyć się lokalnie.
Czyli jeśli będę miał linuksa na komputerze aby zrobic backup wystarczy że połącze się telenetem z routerem i wykonam te komandy podane powyżej??
Czy trzeba jakiegoś specjalnego programu do tego uzyć??
Czy wystarczy wersja linuksa ładowana bezpośrednio z CD np. Mandriva...??
Przepraszam za może głupie pytania ale kurde mam router wl-500gp v1 a właściwie 3 tylko 1 mi działa a 2 nie chcą bom miały zrobiony nvram erase i próbowałem ustawia i różne kombinacje alpejskie robić mimo iż mam tak samo je skonfigurowane ten co nie miał po wgraniu softu robionego nvram działa dwa nie chca i chciałbym uzyskac obraz tego image by je potem wrzucić i sprawdzić czy działa czy jednak jest to wada fabryczna portu ethernet |
|
|
|
obsy |
Dodano 19-11-2008 12:14
|
VIP
|
To polecenie JUZ się lączy przez ssh z ruterem. Masz je po prostu wydać na komputerze.
Chyba każde LiveCD ma ssh na pokładzie, wiec tak, możesz tak zrobić. Możesz też wykorzytać plink z projktu putty i zobić to z poziomu windowsa.
|
|
|
|
PYJTER |
Dodano 19-11-2008 12:29
|
User
|
root@OpenWrt:~$ 'mount -o remount,ro /dev/mtdblock/4 /jffs ; dd if=/dev/mtdblock/1 ; mount -o remount,rw /dev/mtdblock/4 /jffs' > wrt-linux.trx
dostaje...
-ash: mount -o remount,ro /dev/mtdblock/4 /jffs ; dd if=/dev/mtdblock/1 ; mount -o remount,rw /dev/mtdblock/4 /jffs: not found |
|
|
|
obsy |
Dodano 19-11-2008 12:37
|
VIP
|
Ale odrobina czytania o shellu by nie zaszkodziła.
mount -o remount,ro /dev/mtdblock/4 /jffs ; dd if=/dev/mtdblock/1 of=/tmp/wrt-linux.trx; mount -o remount,rw /dev/mtdblock/4 /jffs
Plik znajdziesz w /tmp. Ale to mało bezpieczne, bo tmp to ram i możesz go zapchać (a na flash nie możesz :)). Więc wcześniej należało by wyłączyć cześć procesów (http, syslog, dnsmasq)
|
|
|
|
PYJTER |
Dodano 19-11-2008 13:41
|
User
|
Cytat obsy napisał/a:
Ale odrobina czytania o shellu by nie zaszkodziła.
mount -o remount,ro /dev/mtdblock/4 /jffs ; dd if=/dev/mtdblock/1 of=/tmp/wrt-linux.trx; mount -o remount,rw /dev/mtdblock/4 /jffs
Plik znajdziesz w /tmp. Ale to mało bezpieczne, bo tmp to ram i możesz go zapchać (a na flash nie możesz :)). Więc wcześniej należało by wyłączyć cześć procesów (http, syslog, dnsmasq)
Aha rozumie już czyli de facto nie zruci mi go bezpośrednio na dysk kompa tylko sobie wewnętrznie...
A powiedz mi jak jeszcze mam wyłączać te procesy o których pisałeś jakie komendy wysyłać spod konsoli??
Sory za może banalne pytania ale po prostu ja w tym nie siedze... ;)
Jeżeli bym podpiął pendrive pod tego router'ka to moge na niego zrzucić zawartość ?? wtedy przecież chyba można podac mu ścieżkę dev/usb ??
Edytowany przez PYJTER dnia 19-11-2008 13:43
|
|
|
|
obsy |
Dodano 19-11-2008 17:51
|
VIP
|
/etc/init.d/dnsmasq stop
itd
Na usb może być. Ale ma sens takie coś? Wystarczy przeciez skopiować /jffs skopiować, który zawiera wszystkie zmiany wykonane w systemie.
|
|
|