Witam
Od pewnego czasu jestem użytkownikiem WRT54GL(openwrt) i WAP54(freia). Oba urządzenia służą mi do podziału łącza radiowego na kilka komputerów w domu, także drogą radiową. Wygląda to mniej więcej tak:
ISP =======> WRT54GL(client)++>WAP54G(ap)
(1M)
Sieć budowałem trochę "na szybko" i nie zbyt miałem pojęcie jak to wszystko poustawiać, aż sam się sobie dziwie że to się jakoś wlecze!.
Jednakże mam kilka problemów których nie potrafię sam rozwiązać, otóż gdy do sieci podpięte są dwa komputery wszystko jeszcze chodzi sprawnie, problem pojawia się gdy wpina się trzeci komp, router natychmiast sie zapycha i jedynie restart pomaga! Sytuacja powtarza się podczas próby korzystania na jednym z kompów z radia internetowego i ftp. Próbowałem się bawić QOS-em, ale nie wydaje mi się abym się sam uporał z konfiguracją. Dodam że WRT54GL ma na pokładzie Whiterusian 0.9 + Xwrt
Bardzo prosiłbym o jakiekolwiek wskazówki które pomogą mi przy konfiguracji mojej sieci.
Też już wcześniej myślałem aby ustawić WAP-a w tryb ap-client i do tego podpiąć wrt, ale czy jest to możliwe? W panelu konfiguracyjnym WAP-a jest taka możliwość, ale jest tam napisane że ap będzie się łączył jedynie z urządzeniami tego samego typu(innymi WAP54g), a AP do którego chcę to podpiąć to na pewno nie WAP.
Czy istnieje możliwość ustawienia Wap54g v2 w tryb ap-client tak aby się łączył z innym ap, nie koniecznie tego samego typu, i jak sklonować mac ?
Uzyskałem już odpowiedź na pytanie - jak odpalić ap client!
Pierwsza próba po wgraniu OpenWrt RC5(no more read only file system) zakończyła się tym że namieszałem coś w ustawieniach co zaowocowało brick-iem i tylko jtag
Druga próba to DD-Wrt v23 sp2.
Po kilku klikach w panelu konfiguracyjnym ap-client działa bez zarzutu.
Teraz jeszcze tylko muszę to jakoś pospinać razem z WRT54.
Edytowany przez apx dnia 14-08-2007 10:40
· Łącznie użytkowników: 24,115 · Najnowszy użytkownik: Ja
Czat
Musisz się zalogować, aby opublikować wiadomość.
Maniek91PL
06-11-2024 22:37
dzięki !
maxikaaz
29-10-2024 14:27
@Maniek91PL - Administration=> Admin Access, i tam masz "Allow Wireless Access" do zaznaczenia
Maniek91PL
26-10-2024 22:07
siemka! ktoś przypomni co się ustawiało jeśli nie mogę wejść od strony wifi do tomato? od lan działa
overflow2
04-10-2024 17:34
Kupowałem Asusy n10u albo n12d1 ale nie widzę ich, chyba już nie produkują, Chodzi o coś nowego i taniego. Transfery niewielkie.
maxikaaz
04-10-2024 09:38
@overflow2 patrząc po dostępności funkcji w nowych kompilacjach, to chyba nawet WRT54G/GL jeszcze ma OpenVPN, albo jakiś odpowiednik... zależy, na jakie transfery liczysz.
overflow2
30-09-2024 20:53
Jaki aktualnie najtańszy router do tomato do openvpn?
maxikaaz
27-07-2024 15:07
@servee - na początek router do rozebrania i obejrzenia, ciężko wróżyć tak tylko po objawach
maxikaaz
27-07-2024 14:55
@servee - cały kontroler nie pada tak sobie z powodu "zbiegu okoliczności", więc prawdopodobnie gdzieś przepięcie.
servee
25-07-2024 13:33
@maxikaaz: działało, aż pewnego pięknego dnia przestało działać. W tym dniu była też burza, ale to raczej zbieg okoliczności.
maxikaaz
25-07-2024 11:38
@servee - o ile problem jest w obrębie samych wyjść (dławiki, warystory), to naprawialne, ale jeśli w samym SoC - to nienaprawialne ze względu na koszta. A co było przyczyną?