Cześć.
Posiadam Router Mikrotik HAP AX3 i jest spoko, ale problem jego jest taki, że jak prowadzę rozmowy na Timsach to po wifi strasznie przerywa. Raz na kilkanaście pingów z około 17ms dostaje ponad 2000ms. I to przypadłość tylko z laptopem na którym pracuje bez znaczenia czy 2,4 czy 5 Ghz ten sam problem.
W sieci mam około 20 urządzeń po WiFi (w 70% 2,4Ghz)
Pomyślałem, że w Mikrotiku wyłączę całkowicie wifi i zastąpię to access pointem, ale zamówiłem Unifi U6+ i okazało się, że mikrotik ma lepszy zasięg i lepiej działa (poza powyższą przypadłością), zamówiłem tp-link EAP653 i on podobnie jak Unifi, a może nawet gorzej bo pod obciążeniem (czyli np. netflix w tv + speedtest znacząco transfer spada czyli mam łącze 300/100, po odpaleniu netflixa i speedtesta transfer spada do np. 100/60) przy Unifi tego nie było. Acces point umiejscowiony przy mikrotiku.
Jestem skłonny zapłacić trochę więcej, ale jak juz wolałbym mieć coś co ma nieco lepszy zasięg od powyższych.
Mieszkam w mieszkaniu w bloku.
Więc moje pytanie ma może ktoś doświadczenie jak się ma np.
Accees point
Unifi U7pro
EAP653 UR
EAP670
Mam zarówno Omade jak i Unifi network postawione na wirtualach.
Według mojej oceny unifi jest lepiej wykonane, lepszy interfejs, lepsza konfiguracja, ale za to cena wyższa.
Byłbym wdzięczny za porady. A może w innym kierunku iść?
Edytowany przez Lacky dnia 09-01-2025 10:02
może w złą stronę idziesz i zamiast jednego "silnego" APka lepiej postawić 2-3 słabsze w roamingu. Nie wiem jak duże masz mieszkanie i jaki układ pokoi, z czego zrobione ściany oraz ile ścian ma do pokonania sygnał między laptopem a APkiem.
Ja na mieszkanie 58m2 mam 2 APki unifi, bo jednym nie byłem w stanie całego mieszkania ogarnąć na zadowalającym poziomie.
Druga opcja to skoro przypadłość dotyka tylko laptopa to może nie w AP jest problem a w kliencie? Sterowniki do karty próbowałeś zmieniać? Czasami starsze działają lepiej niż najnowsze...
Router:Unifi Cloud Gateway Max Switch:Unifi USW-Lite-16-PoE Switch:Unifi USW-Flex-Mini - szt. 2 Wi-Fi:Unifi U6-Lite - szt. 2 Proxmox VE:i5-13400T, 64GB RAM, 2x 512GB NVMe, 3x 2TB SSD VM #1:Synology SA6400 VM #2:Debian, WWW VM #3: Home Assistant OS
Cześć.
[...] jak prowadzę rozmowy na Timsach to po wifi strasznie przerywa. Raz na kilkanaście pingów z około 17ms dostaje ponad 2000ms. I to przypadłość tylko z laptopem na którym pracuje bez znaczenia czy 2,4 czy 5 Ghz ten sam problem.
[...]
Tak jak napisał Shibby, za problemy prawdopodobnie odpowiada laptop. Pobierz z sieci program o nazwie "TCPOptimizer", uruchom go w trybie Advanced i sprawdź jak będzie się zachowywać Twoje połączenie sieciowe. Masz tam wiele parametrów do modyfikacji, ale warto wybrać tryb "Optimal". Po użyciu tego narzędzia moje połączenie WiFi znacznie zyskało na stabilności i szybkości.
===================
Asus RT-AC68U + Freshtomato
Orange światłowód 600 Mbit/s + ONT
Mieszkanie mam podobne 55m2, blok z płyt.
No więc może masz świetny pomysł, żeby ogarnąć dwoma AP i będzie zadowalające, w sumie moge zrobić "połowe mikrotikiem i połowe AP.
Mimo wszystko wolałbym jednak AP kupic chyba juz lepszego
Unifi 6+ jest OK, ale chyba skłaniałbym sie na U7 pro czy sens dopłacać w końcu w złotówkach to 500 vs 840 jest różnica , ale do przełknięcia.
Tak tylko podpytuję o opinie
Pewnie kolejnego AP nie będe kupował następnych kilka lat.
Tego obecnego co testuje tp-linka będę odsyłał.
Z lapkiem to już kombinowałem w każdą stronę, nowy system, różne sterowniki. Coś sie nie lubi lenovo z mikrotikiem. Nawet jak lecą pingi na mikrotika to są niestabilne
Scalony z 09 stycznia 2025 12:22:45:
Dzięki. "TCPOptimizer", zastosowałem rzeczywiście jest lepiej, ale przerywa nadal.
Trochę bym skłamał, że dotyczy to tylko jednego urządzenia na wifi bo właśnie odpaliłem innego lapka dell, ale na jednym jest to odczuwalne.
pinguje na brame i juz mam lagi.
Lenovo Realtek 8822CE Pingi idą 2ms i co któryś jest pond 2000ms.
Dell Intel AC 3165 też jest różnica ale tam idą 2 ms i co któryś wskakuje na 100, moze 200ms więc nie jest to aż tak odczuwalne.
Edytowany przez Lacky dnia 09-01-2025 12:22
A probowales z jakims donglem wifiusb? Bo to przeciez chyba wina sieciowki a nie samego lapa
Scalony z 09 stycznia 2025 12:37:40:
A probowales z jakims donglem wifiusb? Albo reset mikrotika i ustaw od nowa?
Edytowany przez tamtosiamto dnia 09-01-2025 12:37
· Łącznie użytkowników: 24,115 · Najnowszy użytkownik: Ja
Czat
Musisz się zalogować, aby opublikować wiadomość.
servee
12-01-2025 12:52
Ponownie padły mi wszystkie porty sieciowe w routerze - to już 3-ci w 6 m-cy. Podejrzany to ekranowana, nieuziemiona skrętka - 12mb. Czy jest to możliwe?
dawidt
21-12-2024 01:09
siema
Maniek91PL
06-11-2024 22:37
dzięki !
maxikaaz
29-10-2024 14:27
@Maniek91PL - Administration=> Admin Access, i tam masz "Allow Wireless Access" do zaznaczenia
Maniek91PL
26-10-2024 22:07
siemka! ktoś przypomni co się ustawiało jeśli nie mogę wejść od strony wifi do tomato? od lan działa
overflow2
04-10-2024 17:34
Kupowałem Asusy n10u albo n12d1 ale nie widzę ich, chyba już nie produkują, Chodzi o coś nowego i taniego. Transfery niewielkie.
maxikaaz
04-10-2024 09:38
@overflow2 patrząc po dostępności funkcji w nowych kompilacjach, to chyba nawet WRT54G/GL jeszcze ma OpenVPN, albo jakiś odpowiednik... zależy, na jakie transfery liczysz.
overflow2
30-09-2024 20:53
Jaki aktualnie najtańszy router do tomato do openvpn?
maxikaaz
27-07-2024 15:07
@servee - na początek router do rozebrania i obejrzenia, ciężko wróżyć tak tylko po objawach
maxikaaz
27-07-2024 14:55
@servee - cały kontroler nie pada tak sobie z powodu "zbiegu okoliczności", więc prawdopodobnie gdzieś przepięcie.