06 Maja 2021 09:19:36
Nawigacja
· Strona Główna
· Galeria
· Forum
· Linki

· Tomato by Shibby

· Wiki-OpenWrt
· Wiki-DD-WRT
· Emulatory sprzętu

Darowizna
Ostatnio na forum
Najnowsze tematy
· Multiroom N z wykorz...
· Repeater Wi-Fi a prz...
· netgear wndr4500
· Netgear 4500 v1 + Hu...
· Swap w pliku
· Asus RT-NU68U Nordvpn
· [MOD] FreshTomato-AR...
· WRT54G V.6
· [S] Shuttle DX30
· [S] Netgear R6400v2
· [S] ASUS RT-AC87U
· [HOWTO] MultiRoom Se...
· [HOWTO] MultiRoom Se...
· Netgear r700 restart...
· [HOWTO] Klient SMTP ...
· [HOWTO] Automatyczne...
· VPN er-x
· [s] Asus RT-AC3200
· [HOWTO] DynDNS w OVH...
· RT-AC56U z moda AC68...
Najciekawsze tematy
· Multiroom N z wyk... [1211]
· [MOD] FreshTomato... [537]
· RT-AC56U z moda A... [6]
· Asus RT-NU68U Nor... [3]
· [HOWTO] DynDNS w ... [3]
· Netgear 4500 v1 +... [2]
· WRT54G V.6 [2]
· VPN er-x [2]
· [HOWTO] Klient SM... [1]
· Repeater Wi-Fi a ... [0]
· netgear wndr4500 [0]
· Swap w pliku [0]
· [S] Shuttle DX30 [0]
· [S] Netgear R6400v2 [0]
· [S] ASUS RT-AC87U [0]
· [HOWTO] MultiRoom... [0]
· [HOWTO] MultiRoom... [0]
· Netgear r700 rest... [0]
· [HOWTO] Automatyc... [0]
· [s] Asus RT-AC3200 [0]
Ankieta
Jaki procesor posiada twój router?

Broadcom MIPSEL
Broadcom MIPSEL
38% [145 głosów]

Broadcom ARM
Broadcom ARM
51% [198 głosów]

Atheros
Atheros
5% [21 głosów]

Marvell
Marvell
1% [4 głosów]

Ralink
Ralink
1% [2 głosów]

Intel/AMD/VIA
Intel/AMD/VIA
1% [4 głosów]

Żaden z powyższych
Żaden z powyższych
3% [12 głosów]

Ogółem głosów: 386
Musisz zalogować się, aby móc zagłosować.
Rozpoczęto: 02/02/2015 09:38

Archiwum ankiet
Reklama
Twoje IP
18.232.50.137
Reklama
Zobacz temat
 Drukuj temat
ER-X zacina się
dawidt
Witam,

mam problem z moim EdgeRouterem-X.
Router w losowych momentach zacina się - czasem przez miesiąc działa stabilnie, a czasem zatnie się nawet dwa razy w ciągu jednego dnia.
W momencie "zacięcia się" wszystkie urządzenia tracą swoje IP - wyłącza się zapewne serwer DHCP, diody na routerze mrugają, ale nie ma do niego dostępu przez SSH czy webgui.
Poniżej kilka informacji odnośnie wersji oprogramowania:

Pobierz kod źródłowy  Kod źródłowy
ubnt@ubnt:~$ show system image
The system currently has the following image(s) installed:

v2.0.8-hotfix.1.5278088.200305.1641 (running image) (default boot)
v2.0.6.5208541.190708.0508

ubnt@ubnt:~$ show system boot-image
The system currently has the following boot image installed:
Current boot version: e50_002_4c817
Current boot md5sum : 152b37ac18d23006c1787ed8920c1ea2

ubnt@ubnt:~$ show version
Version:      v2.0.8-hotfix.1
Build ID:     5278088
Build on:     03/05/20 16:41
Copyright:    2012-2019 Ubiquiti Networks, Inc.
HW model:     EdgeRouter X 5-Port
HW S/N:       18E8292xxxxx
Uptime:       23:55:23 up 17 min,  1 user,  load average: 1.00, 1.04, 0.83
ubnt@ubnt:~$





Macie jakieś pomysły? :-)
Pozdrawiam

__________________________________
1000/1000@ER-X+2xArcherC7+WDR3600
 
djwujek
Dlaczego masz dwie wersje oprogramowania na jednym routerze?? Usuń jedna przez cli komenda delete system image. Sprawdź czy nie ma innej wersji oprogramowania bo ja używam 2.0.9 hotwix 1.
Zaktualizuj ruter do tej najnowszej wersji dużo błędów jest tam poprawionych.
Sądzę że brakuje mu pamięci dlatego że są dwie wersje oprogramowania i dlatego odstawia takie cyrki.
---- SIEĆ 1 -----

1.Modem Vectra 600/60 Mbps
2. Edgerouter X - Dom
3. Edgerouter X - Goście
4. Edgeswitch 24 Lite
5. Asus RT-N 12 d1 DD WRT 43012 - Goście
6. Nas QNAP TS-228A + 1 x 4TB
6. UPS 510W

------ SIEĆ 2 -------
1.Modem Livebox 3.0
2. Edgerouter X
3. Switch TP-LINK T1600G-28TS
4. SwitchTP-LINK TL-SG105E
5. Asus RT-N 12 d1 FreshTomato 2020.3
6. UPS 1000W
 
hermes-80
Zainstaluj najnowszy soft https://www.ui.co...ter-x/er-x:
- 2.0.9-hotfix.1
Przywróć do wartości fabrycznych i skonfiguruj od nowa - jeśli nie zadziała to reklamuj.
Zerknijcie czy na ruterze działa update zegara z ntp - u mnie nie działało na v2.0.8.5247496.191120.1124
===============================================================
Netgear WNR3500L v1
Podziękowania dla administracji Openlinksys.info!
 
dawidt
Dziękuję za pomoc. ;-)
Póki co wyłączyłem kilka funkcji z których nie korzystałem, a niepotrzebnie obciążały sprzęt - dam mu i zarazem sobie jeszcze ostatnią szansę i potestuję, a w razie dalszych problemów już wiem co robić.
Czytałem na zagranicznych forach, że wiele ER-X stabilnie działa tylko na wersji softu 1.x.x i szczerze spodziewałem się, że macie podobnie. Na szczęście jest inaczej.
Jeszcze raz dzięki. ;-)
Pozdrawiam

__________________________________
1000/1000@ER-X+2xArcherC7+WDR3600
 
hermes-80
U mnie działa stabilnie ale jeśli masz łącze 1000/1000 i robi jako router brzegowy to zdecydowanie za dużo jak na niego.
===============================================================
Netgear WNR3500L v1
Podziękowania dla administracji Openlinksys.info!
 
shibby
offload masz włączony?
Router: Ubiquiti EdgeRouter ER-12 (FTTH + LTE/failover, OpenVPN, DPI, VLAN) - łącze 1000/1000mbps
Switch: Ubiquiti US-8-150W
Wi-Fi: Ubiquiti UAP-AC-Pro + UAP-AC-Lite
NAS: Xpenology DS918+ (i5-6200u, 8GB ram, 3x 4TB/RAID5, SSD cache, Unifi, Pi Hole/DNS Server, Home Assistant, NextCloud+onlyOffice)
UPS: Eaton Ellipse Eco 650
miniPC: DELL Optiplex 3040M i3-6100T, 8GB, 128GB SSD, Debian 10 buster
 
dawidt
djwujek napisał(a):

Dlaczego masz dwie wersje oprogramowania na jednym routerze?? Usuń jedna przez cli komenda delete system image. Sprawdź czy nie ma innej wersji oprogramowania bo ja używam 2.0.9 hotwix 1.
Zaktualizuj ruter do tej najnowszej wersji dużo błędów jest tam poprawionych.
Sądzę że brakuje mu pamięci dlatego że są dwie wersje oprogramowania i dlatego odstawia takie cyrki.

Równie fajna komenda na usuwanie starego softu
Pobierz kod źródłowy  Kod źródłowy
sudo /usr/bin/ubnt-upgrade --delete
The system currently has the following image(s) installed:
v2.0.8-hotfix.1.5278088.200305.1641 (running image) (default boot)
v2.0.6.5208541.190708.0508
You are about to delete image [v2.0.6.5208541.190708.0508]
Are you sure you want to delete ? (Yes/No) [Yes]: Yes
Removing old image... Done




hermes-80 napisał(a):

U mnie działa stabilnie ale jeśli masz łącze 1000/1000 i robi jako router brzegowy to zdecydowanie za dużo jak na niego.

trudno mi się do tego odnieść, ale wg mnie i testów które czytałem przed zakupem miał dawać radę.

shibby napisał(a):

offload masz włączony?

oczywiście, obciążenie CPU w ER-X jest różne, zwykle 1-2%, czasem 16%
bez offloadu nie dawał rady z tym łączem.

Połączony z 29 kwietnia 2021 01:47:54:
Ponieważ dziś około północy był kolejny zwis, zmieniłem soft na "v2.0.9-hotfix.1" bez przywracania ustawień do fabrycznych - zobaczymy, będę testował.
Edytowane przez dawidt dnia 29-04-2021 01:47
Pozdrawiam

__________________________________
1000/1000@ER-X+2xArcherC7+WDR3600
 
shibby
Równie fajna komenda na usuwanie starego softu


zdecydowanie łatwiej zapamiętać :)
Pobierz kod źródłowy  Kod źródłowy
delete system image




trudno mi się do tego odnieść, ale wg mnie i testów które czytałem przed zakupem miał dawać radę.


również uważam że ER-X jest za słaby do łącza 1000/1000. Sam takie łącze mam i również miałem wcześniej ER-X-SFP. Ten routerek daje radę to 800mbps. Bezpieczniej założyć nawet do 600mbps (to est tylko dual-core 800mhz). Do łącza 1000/1000 zdecydowanie zalecałbym skok chociaż na ER-4 (quad-core 1ghz) lub tak jak w moim przypadku na ER-12 (w sumie to to samo co ER-4 ale ma więcej portów i switch sprzętowy).
Router: Ubiquiti EdgeRouter ER-12 (FTTH + LTE/failover, OpenVPN, DPI, VLAN) - łącze 1000/1000mbps
Switch: Ubiquiti US-8-150W
Wi-Fi: Ubiquiti UAP-AC-Pro + UAP-AC-Lite
NAS: Xpenology DS918+ (i5-6200u, 8GB ram, 3x 4TB/RAID5, SSD cache, Unifi, Pi Hole/DNS Server, Home Assistant, NextCloud+onlyOffice)
UPS: Eaton Ellipse Eco 650
miniPC: DELL Optiplex 3040M i3-6100T, 8GB, 128GB SSD, Debian 10 buster
 
Przejdź do forum:
Logowanie
Nazwa użytkownika

Hasło



Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się

Nie możesz się zalogować?
Poproś o nowe hasło
Aktualnie online
· Gości online: 6

· Użytkowników online: 0

· Łącznie użytkowników: 24,063
· Najnowszy użytkownik: zunior88
Shoutbox
Musisz zalogować się, aby móc dodać wiadomość.

Adooni
27-04-2021 19:52
masz watek FreshTomato-ARM - wątek deweloperski i tam wszystkie routerki wspierane. duza czest to juz uzywki wiec albo u nas w dziale gielda albo aledrogo trzeba szukac.

FarAway
27-04-2021 13:15
koledzy, uwaliłem netgeat 3500L =, kabelka nie mam ale router potrzebuje pod tomato. Co byście mi mogli zaproponować do kupienia?? jaki model

pedro
26-04-2021 00:34
Dlatego pisałem, że przy normalnym używaniu, jak coś tam jeszcze robi, będzie z 700, może 800

Rawi
25-04-2021 20:32
@schwung mam R7000 i 1gbit. Z wlaczonym CTF wycisniesz 940mb/s ale pod warunkiem ze na ruterze nie bedzie zadnych innych uslug obciazajacych CPU (bo zuzycie jest max)

adrian414
24-04-2021 11:41
Ilu klientów VPN może obsłużyć taki RT-AC3200 pracując na Merlinie albo Tomato przy OpenVPN ?

pedro
23-04-2021 12:53
Z CTF włączonym, może 700Mbits?

schwung
23-04-2021 11:03
Mam Orange Światłowód 1gbit i zastanawiam się jaki ruter z tomato mi to ogarnie z pełną przepustowością (wystarczy po kablu, bez wifi). R7000 da radę?

Maniek91PL
22-04-2021 19:13
Aa, no bo ja pierwszy raz wgrywałem dawno temu! Dla tego. Oki spróbuję przez asus firmware restoriation!

Adooni
22-04-2021 15:22
musisz poszukac softu Asus przed wprowadzeniem blokady - nie ma go na stronie ASUSa

shibby
22-04-2021 14:37
wgraj przez asus firmware restoration, nie przez GUI.

Maniek91PL
22-04-2021 11:16
siema, oco chodzi co żle robie, że mam org soft na asus ac3200, chce wgrać freshtomato najnowsze, pokazuje że nie ten soft i nie chce mi wgrać tomato Shock kiedyś robiłem tak i chyba działało

PixelPL
21-04-2021 23:12
@man1 może sprawdź pfSense, ale nie wiem czy duall wan wspiera.

man1
18-04-2021 11:54
Czy to jest wykonalne by na AC68U mieć dualwan z LB 2*600/60mbit ? Chciałbym wysycić to dużą ilością połączeń, szczególnie upload. Pytanie, czy nie lepiej kupić coś gotowego, np mtk lub podobne...

tkski
18-04-2021 00:19
może ktos mi podpowiedzieć jak dodać Temat do obserwowanych - przeglądnalem wszystkie opcje i nie mogę tego zaleźć

shibby
30-03-2021 08:25
1gbit będzie. Połączenia lokalne nie przechodzą przez router,

lolo2
29-03-2021 18:06
Pomiedzy Kompem a NASem powinna byc wymiana danych 1Gbit/s czy 100Mbit/s? (oczywiscie pomijamy wydajnosc systemu czy dyskow)

lolo2
29-03-2021 18:04
Pytanie techniczne. Jezeli mam router np. z wyjsciem LAN 100mbit, podlacze do niego switcha 1GBit. Do tego switcha podepne serwer Nas synology i Komputer PC. Pomiedzy Kompem i NAS-em powinna byc wym

44,169,142 unikalne wizyty