Witajcie.
Od kilku dni po aktualizacji windowsa 10 do najnowszej wersji w moim laptopie nie działa sieć lan ( inne kompy z tą samą aktualizacją działają jest tylko problem z laptopem )
Moja sieć wygląda następująco:
Modem Vectra ( tryb bridge ) --- Ruter ( Edgerouter X ) -- Switch ( Edgeswitch lite ) --- komputery w domu.
Sieć posiada główny vlan ( 1 ) do którego są podpięte komputery w domu i dysk sieciowy.
Komputer pc z najnowszą aktualizacją ( taka samą jak w laptopie ) podpięty pod lan działa bez problemu zaś jeśli podepnę laptopa pod tą samą sieć bardzo długo łapie konfigurację ( adres maska itd ) po czym się podłącza z siecią, ale na żadną stronę włącznie z tymi z sieci lan nie można wejść przez żadna przeglądarkę ( nie można wyświetlić strony ).
Próba naprawy połączenia nie przynosi rezultatów.
Ciekawostką jest to,że na ruterze ( edgerouter x ) jest założony drugi vlan gościnny pod który jest podpięty ap Asus rt-n10u na dd-wrt i podłączając komputer lanem pod ap ( pod swicha w ap ) sieć i wszystkie strony działają, ale jeśli podepnę go pod swicha pod vlan goscinny jest taka sama sytuacja jak na lanie ( czyli nic nie działa ).
Myślałem, że może być cos z siecią lan i skasowałem ustawienia całej sieci ( rutera i swicha ) do wartości początkowych i ustawiłem wszystko od początku bez rezultatu.
Odbieram to tak jakby któryś element sieci ( switch albo ruter ) blokował coś z mac laptopa, ale czemu inne działają a ten nie i czemu ten sam laptop podpięty pod inny vlan i ap działa a pod switch już nie.
Nie mam już naprawdę pomysłu co może być nie tak.
Połączony z 28 października 2020 03:56:31:
Problem jest ze swichem,ale czemu po zrestartowaniu ustawień do fabrycznych i tak dalej jest to samo
Edytowany przez djwujek dnia 28-10-2020 03:56
---- SIEĆ 1 -----
1.Modem Vectra 600/60 Mbps
2. Edgerouter X - Dom
3. Edgerouter X - Goście
4. Edgeswitch 24 Lite
5. Asus RT-N 12 d1 DD WRT 43012 - Goście
6. Nas QNAP TS-228A + 1 x 4TB
6. UPS 510W
------ SIEĆ 2 -------
1.Modem Livebox 3.0
|