Mam okazje kupic ten model routera ktory juz jest wycofany .
Jest na niego garygoyle . Jednak przed flashowaniem chcec zapytac by nie uwalic sobie sprzetu bo juz go nie zwroce.
Najpierw pakuje to : http://dl.eko.one.pl/gargoyle-pl/attitude_adjustment/ar71xx/gargoyle-1.6.2.2-ar71xx-tl-wdr3500-v1-squashfs-factory.bin
A potem to : http://dl.eko.one.pl/gargoyle-pl/attitude_adjustment/ar71xx/gargoyle-1.6.2.2-ar71xx-tl-wdr3500-v1-squashfs-sysupgrade.bin
Nastepnie moge zapodac to : http://dl.eko.one.pl/chaos_calmer/ar71xx/openwrt-15.05-ar71xx-generic-tl-wdr3500-v1-squashfs-sysupgrade.bin ?
Mam takze model starszy ze starszym firmwarem gargoyle-1.10.0.3-ar71xx-tl-wr1043nd-v1-squashfs-sysupgrade . Jednak w pozniejszym terminie ten router moze miec wylaczone WIFI i robic za switcha 1gbit.
Bo gargoyla mam już na 2 routerach a zamierzam dobrze zsieciować dom.
Mam przewód w ścianie tylko z 1 strony i nie wszędzie dociera net wifi.
Bede też zmieniać operatora. A gary ma też funkcje mostka . Odkąd 10 lat byłem świadkiem jak w pewnym budynku operator przyniósł tp-linka małego z 1 antena i z 3 pietra docierał zasięg
Z listy modeli widze WDR 4300 no i ten słynny Archer C5 tyle że jest kilka wydań ale gary w trakcie chyba.
Gdzie ma ogarnąć? Na moście bezprzewodowym czy ogólnie wydajność WAN-LAN? Przy takiej szybkości neta to wszystko jest drogie. W sumie to byś musiał kupić sprzęt klasy WRT3200ACM. I może na WiFi to by jakoś działało. Jeśli chodzi o most. No wydajność WAN-LAN to już WRT1200 powinny zapewnić. WiFi jest bardzo kapryśne im dalej między punktami tym wolniej Oracle 5GHz ma słabszy zasięg niż 2.4 GHZ.
Przykladowo. Pobieramy cos 300mbit przy jednoczesnym kopiowaniu z NAS na kompa i jednoczesnym korzystaniu wifi.
Znajomek ktory nie mieszka w pl ma domek parter i pietro uzywa tylko 5GHZ na wifi AC. Glowny router za 1500zl. Tyle ze on ma tez mostek wifi i bardzo ale to bardzo duzo pobiera po wifi .
Mnie czeka takze wymiana karty wifi w latopie bo jak juz wymieniac router to porzadny ale nie za pierdyliard.
Widze ze takze polecasz tego Linksysa 1200 tylko zeby nie bylo tak ze wifi bedzie mi padac. Bo sa komentarze niektorych routerow ze od tak wifi potrafi sie wylozyc.
Pytanie wiec co wybrac bo sa modele 1200 1900 tez.
No i jaki most do tego routera? Nie musi miec switcha 1GBIT bo bedzie robic tylko za wifi extender.
Problemy są ale ze sterownikami pod alternatywny firmware np. Openwrt. Ciągle prace trwają. Tego wrt1200 podałem że da radę z wydajnością WAN-LAN co do WiFi to jest różnie niestety.
Tyle, ze na boardcomach nie działa WiFi. Masz np. OpenWRT na RT-N18U ale jak wygrasz ten soft, to wtedy nie działa WiFi.
W sumie w tej chwili na nowe Asusy to tylko AsusWRT może być z modyfikacją Merlina.
· Łącznie użytkowników: 24,115 · Najnowszy użytkownik: Ja
Czat
Musisz się zalogować, aby opublikować wiadomość.
Maniek91PL
06-11-2024 22:37
dzięki !
maxikaaz
29-10-2024 14:27
@Maniek91PL - Administration=> Admin Access, i tam masz "Allow Wireless Access" do zaznaczenia
Maniek91PL
26-10-2024 22:07
siemka! ktoś przypomni co się ustawiało jeśli nie mogę wejść od strony wifi do tomato? od lan działa
overflow2
04-10-2024 17:34
Kupowałem Asusy n10u albo n12d1 ale nie widzę ich, chyba już nie produkują, Chodzi o coś nowego i taniego. Transfery niewielkie.
maxikaaz
04-10-2024 09:38
@overflow2 patrząc po dostępności funkcji w nowych kompilacjach, to chyba nawet WRT54G/GL jeszcze ma OpenVPN, albo jakiś odpowiednik... zależy, na jakie transfery liczysz.
overflow2
30-09-2024 20:53
Jaki aktualnie najtańszy router do tomato do openvpn?
maxikaaz
27-07-2024 15:07
@servee - na początek router do rozebrania i obejrzenia, ciężko wróżyć tak tylko po objawach
maxikaaz
27-07-2024 14:55
@servee - cały kontroler nie pada tak sobie z powodu "zbiegu okoliczności", więc prawdopodobnie gdzieś przepięcie.
servee
25-07-2024 13:33
@maxikaaz: działało, aż pewnego pięknego dnia przestało działać. W tym dniu była też burza, ale to raczej zbieg okoliczności.
maxikaaz
25-07-2024 11:38
@servee - o ile problem jest w obrębie samych wyjść (dławiki, warystory), to naprawialne, ale jeśli w samym SoC - to nienaprawialne ze względu na koszta. A co było przyczyną?