11 Grudzień 2018 02:32:33
Nawigacja
· Strona Główna
· Galeria
· Forum
· Linki

· Tomato by Shibby

· Wiki-OpenWrt
· Wiki-DD-WRT
· Emulatory sprzętu

Darowizna
Ostatnio na forum
Najnowsze tematy
· Belkin F7D3302 + Hua...
· DNS od cloudflare 1....
· Asus ac56u overclock...
· dodatkowa karta eth ...
· Zakup routera VPN TAP
· [S] HDD WD Red WD10E...
· AsusWRT-Merlin i pro...
· [MOD] FreshTomato-MIPS
· Mocny ruter pod tomato
· [MOD] Tomato by shibby
· [S] ASUS RT-AC3200
· [MOD] FreshTomato-ARM
· Multiroom N z wykorz...
· Asus RT-AC68U
· Jaki router kupić? Z...
· Asus RT-AC56U - "mał...
· [S] ASUS RT-N66U B1 ...
· Qnap TS-251+ i Trans...
· R8000
· WAN Bandwidth - Monthly
Najciekawsze tematy
· [MOD] Tomato by s... [13700]
· Multiroom N z wyk... [951]
· Jaki router kupić... [521]
· [MOD] FreshTomato... [400]
· [MOD] FreshTomato... [300]
· Asus RT-AC68U [287]
· DNS od cloudflare... [53]
· Asus ac56u overcl... [28]
· Mocny ruter pod t... [17]
· Belkin F7D3302 + ... [11]
· dodatkowa karta e... [4]
· Zakup routera VPN... [3]
· AsusWRT-Merlin i ... [1]
· [S] HDD WD Red WD... [0]
· [S] ASUS RT-AC3200 [0]
Ankieta
Jaki procesor posiada twój router?

Broadcom MIPSEL
Broadcom MIPSEL
39% [132 głosów]

Broadcom ARM
Broadcom ARM
49% [166 głosów]

Atheros
Atheros
6% [20 głosów]

Marvell
Marvell
1% [4 głosów]

Ralink
Ralink
1% [2 głosów]

Intel/AMD/VIA
Intel/AMD/VIA
1% [4 głosów]

Żaden z powyższych
Żaden z powyższych
3% [10 głosów]

Ogółem głosów: 338
Musisz zalogować się, aby móc zagłosować.
Rozpoczęto: 02/02/2015 09:38

Archiwum ankiet
Reklama
Twoje IP
54.221.147.93
Reklama
Zobacz temat
OpenLinksys » :: ROUTERY :: » Netgear
 Drukuj temat
Debrick netgear R7000
harryadr
Witam wszystkich.

Zdecydowałem się założyć nowy temat gdyż mam poważny problem a podobnego tematu nie zalazłem.
Zdecydowałem się na R7000 i próbowałem zmienić FW na tomato według instrukcji shibby-ego https://www.youtube.com/watch?v=w10jLqRmdLM

zaopatrzyłem się w plik tomato-R7000-RT-AC6x--118-initial-64K.
192.168.1.1 logowanie do routera. przywróciłem ustawienia fabryczne , w komputerze zmieniłem na ip auto.
router > zawarowane> update >plik> tomato-R7000-RT-AC6x--118-initial-64K
oczekiwanie ok 5 min i kompletnie nic..
nie odpowiada na 192.168.1.1, xx.1.2, xx.2.0, xx.2.1 itd
próbowałem resetować ale bezskutecznie
jedynie świeci power i lan led... czy to oznacza bricked?
jakieś pomysły?
oryginalny fw był : R7000-V1.0.9.6_1.2.19

Próbowałem reset 30/30/30, reset -WAN oraz reset-wifi Niestety nic nie dało Sad.

kupiłem mały kombajn USB 2.0 to TTL UART 5PIN Module Serial Converter CP2102
Pobrałem sterownik z tej strony https://www.silab...cp-drivers w menażerze wykryty został jako COM5. Rozkręciłem router znalazłem serwisowe piny, podpoiłem urządzenie (mam nadzieje prawidłowo) nastepnie pobrałem PuTTY client ustawiłem połaczenie jak widać na sercanie wraz z podłączeniem. Kolejnym krokiem było ustawienie połączenia sieciowego komputera na
192.168.1.2
Maska 255.255.255.0
brama 192.168.1.1
wiersz poleceń i zacząłem ping ować 192.168.1.1
Wszystko podłączyłem uruchomiłem router pierwsze 5pingów wróciło potem to samo.
Uruchomiłem PuTTY client i absolutnie zero reakcji czarny ekran..

Pytanie brzmi, czy coś pominąłem? Czy porostu to już koniec tego routera?
Jestem już masakrycznie zmęczony tym i zrezygnowany. Dlatego was proszę o pomoc i z góry dziękuje i pozdrawiam.
harryadr dodał/a następującą plik:
Nie masz uprawnień to pobierania załączników w tym temacie.
 
g_betiuk
Rzecz pierwsza to niepoprawna prędkość transmisji - powinno być 115200, nie 11520.
 
Steel_Rat
A resetowales przyciskiem wps?
1) wyłącz router
2) trzymając wps załącz router
3) odczekaj jakieś 30 sek (albo jak dioda pwr będzie szybko mrugać)
4) puść wps
WRT3200ACN + OpenWRT 18.06+światełko 150/150 Mb/s
Asus RT-AC68UvE1 + RMerlin + Entware
Netgear WNR3500Lv2 + DDWRT
 
harryadr
g_betiuk napisał(a):

Rzecz pierwsza to niepoprawna prędkość transmisji - powinno być 115200, nie 11520.


Sugerowalem się tym filmem https://youtu.be/...
Gość wpisał 115200.

Steel_Rat napisał(a):

A resetowales przyciskiem wps?
1) wyłącz router
2) trzymając wps załącz router
3) odczekaj jakieś 30 sek (albo jak dioda pwr będzie szybko mrugać)
4) puść wps


Zrobiłem jak pisałeś. Trzymałem wps włączyłem router , zawiesiły sie wszystkie led y potem zgasły power świecił się na pomarańczowo po ok 20s zmienił kolor na biały, nadal trzymałem jeszcze extra minute, zwolnilem przycisk... I nic Sad

Połączony z 26 wrzesień 2017 22:00:00:
g_betiuk napisał(a):

Rzecz pierwsza to niepoprawna prędkość transmisji - powinno być 115200, nie 11520.

Teraz zwróciłem uwagę.. Plus ➕ za spostrzegawczość, niestety to tylko błąd w screen e.. Miałem zapisany profil w putty szybko sprawdziłem i tam jest 115200, wybacz ale siedziałem nad tym do 3 w nocy i pewnie dlatego wkradł się błąd, niestety tylko na wykonanie zdjęcia..
Edytowane przez harryadr dnia 26-09-2017 22:00
 
mosfit Dziekuje za dotacje
No dobra , a po podłączeniu kabelkiem masz jakąś reakcje w putt'y ? Spróbuj zatrzymać boot-a (control+c ) i zobacz czy zaczął pingować .
Ubiquiti NanoBridge M5
Router- Ubiquiti USG-PRO-4
LAN- Netgear GS724Tv4
AP- Linksys WRT1900ACSv2
Nas- Xpenology DS3617xs
 
harryadr
Nie ma żadnej reakcji z putty, otwiera okno jest tylko czerń i w lewym górnym rogu zielony prostokoncik. Brak jakiegokolwiek boot, nie ma co zatrzymać, na routerze wszystkie kontrolki się świecą..

Zastanawiam się nad dwoma rzeczami.
Czy połączenie txd, rxd, gnd jest prawidłowe?
Czy moduł jest w 100%sprawny?
Generalnie moduł jest nowy ale wszyscy wiemy jak to jest z chinszczyzną.
 
mosfit Dziekuje za dotacje
połaczenie zrób tak:
tx > rx
rx > tx
gnd > gnd

Tym konwerterem raczej się nie połączysz. Próbuj .Jak nie to wyślij go do mnie to go naprawie . Napisz na PM
Ubiquiti NanoBridge M5
Router- Ubiquiti USG-PRO-4
LAN- Netgear GS724Tv4
AP- Linksys WRT1900ACSv2
Nas- Xpenology DS3617xs
 
jurekk
a inne podjescie do tematu jak kabel jest zly
https://kb.netgear.com/22688/How-to-upload-firmware-to-a-NETGEAR-router-using-TFTP
n18u Tomato multiwan
 
mosfit Dziekuje za dotacje
jak pingi nie lecą to tak .tylko kabelek
Ubiquiti NanoBridge M5
Router- Ubiquiti USG-PRO-4
LAN- Netgear GS724Tv4
AP- Linksys WRT1900ACSv2
Nas- Xpenology DS3617xs
 
djwujek
Ja naprawiałem Netgeara r6400 po uwaleniu też mogę pomóc mam odpowiedni kabelek.
1.Modem Vectra 600/30
2. Edgerouter 4
3. Switch Edgerouter Lite x24
4. Synology Rt2600AC
5. QNAP 2 x 3TB ( RAID )
6. UPS Micropower 1000VA Green Cell

Masz uwalony ruter błędnym wgraniem firmware - pomogę SmileWink
 
solldat
Ja również przez to przechodziłem na R7000. Mogę pomóc. Gdynia...
Zaprawdę wódka jest potężna, lecz bimber większą mocą włada.
 
jurekk
mosfit napisał(a):

jak pingi nie lecą ...


no chyba z tego co kolega zamieścił wynika ze 5 ping i piec następnych doszło tak mi sie zdaje
n18u Tomato multiwan
 
harryadr
Pierwsze pięć( zaraz po uruchomieniu routera) faktycznie dochodzą ale potem juz jest cisza..
 
mosfit Dziekuje za dotacje
Spróbuj w tym czasie wysłać mu fw programem tftpd, oryginał lub tomato v132
Ubiquiti NanoBridge M5
Router- Ubiquiti USG-PRO-4
LAN- Netgear GS724Tv4
AP- Linksys WRT1900ACSv2
Nas- Xpenology DS3617xs
 
harryadr
Niestety nie daje rady.. nie wykrywa go..
Jak wygląda ten kabel serwisowy? gdzie go kupić.. (model , nazwa ,typ)
Musze sobie taki zorganizować na przyszłość.

Aktualnie zamówiłem kolejny konwerter Uart, jeśli i tym razem to nie zda egzaminu będę musiał wysłać go Sad
 
jurekk
może sterowniki nie takie - patrz wpis @marco76
https://openlinksys.info/forum/viewthread.php?thread_id=14197&rowstart=40#post_116660
n18u Tomato multiwan
 
filipas
Kolego harryadr, może UART jest padnięty? Jest na nim echo? Dotykanie palcem Rx generuje śmieci w oknie PuTTY?
Stary kabel do Nokii 1110, 1600 i podobnych się nadaje bo jest w standardzie TTL 3,3V i do zdobycia w zaprzyjaźnionym komisie. Obcinamy wtyczkę telefoniczną(elektronika jest przy USB) i gotowe.
Z gotowcy to polecam AVT1630.
Co się tyczy R7000 to wczoraj "podniosłem" taki model, coś mi tam jeszcze w głowie zostało Wink
Edytowane przez filipas dnia 04-10-2017 00:29
 
emer
witam - mnie tez dopadły problemy z moim R7000.
Zapodałem mu XWRT-Vortex, a potem najnowszy 384.4 NG
http://xvtx.ru/xw...wnload.htm
Jednak celem sprawdzenia i porównania prędkości po WiFi na OFW, chciałem wrócić do stock OFW.
Skorzystałem z opisu jak to robić i przywróciłem OFW spreparowanym "back to stock" V1.0.3.80_1.1.38.
I mam niby OFW, ale teraz nie da się z nim zrobić nic, tzn nie można uaktualnić do wyższych wersji OFW, jak również nie przyjmuje juz XWRT-Vortex. Aby było kompletnie, to jest zablokowane WiFi na "US" i nie ma możliwości zmiany kanału manualnie.
Na stronach
http://www.linksy...ost-295861
jest opisany ten problem, piszą ze ten Vortexa 384.4 NG wyczyścił CFE (bootloader) z serialu i MAC adresu Netgeara, no i dlatego nie da się zmienić OFW plikiem *.chk, jak również *.trx.
Jest opis przez userów jak przywrócić te dane w CFE bez USB-TTL , ale ja stoję już w pierwszym punkcie, tzn nie mogę wprowadzic router w tryb debugowania
http://192.168.1....
Mam info "404 Nie znaleziono"
Dlatego też piszą, że musze to zrobić USB-TTL 3.3V ...
Może ktoś mnie poprowadzic za rączke jak to zrobic, gdzie kupić, lub ... zrobić to za mnie ? (odpłatnie).
R7000 V1.0.3.80_1.1.38 "back to stock"
Dell 7720 + karta WiFi AzureWave AW-CE123H na Broadcom BCM4352
Dell E7240 + WiFi na Broadcom BCM4352
2x WRT54GL w szafie na sprzedaż ...
 
jurekk
https://openlinksys.info/forum/viewthread.php?thread_id=21115

pierwsze to uruchom klienta tlenetu w Windowsie bo domyslnie jest wyłaczony

Połączony z 02 kwiecień 2018 21:50:54:
jak kojarze swoj problem to puki nie wypalisz odpowiednimi komendami nr Board ID to nie da sie nic wgrac, musisz ustawic taki jaka ma r7000
Edytowane przez jurekk dnia 02-04-2018 21:50
n18u Tomato multiwan
 
emer
robiłem to oczywiście i nie dało rezultatu.
http://192.168.1/debug.htm nic nie daje, info "404 Nie znaleziono
Żądane zasoby nie są dostępne."

Połączony z 02 kwiecień 2018 21:58:16:
komendy niby znam:

burnboardid U12H270T00_NETGEAR

burnsn 0000000000000

(real serial number is located at the bottom of your router, please look it up)

burnsku 0x0002

ale co z tego, jak nie mogę do tego dojść ... muszę chyba via USB-TTL
Edytowane przez emer dnia 02-04-2018 21:58
R7000 V1.0.3.80_1.1.38 "back to stock"
Dell 7720 + karta WiFi AzureWave AW-CE123H na Broadcom BCM4352
Dell E7240 + WiFi na Broadcom BCM4352
2x WRT54GL w szafie na sprzedaż ...
 
Przejdź do forum:
Logowanie
Nazwa użytkownika

Hasło



Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się

Nie możesz się zalogować?
Poproś o nowe hasło
Aktualnie online
· Gości online: 3

· Użytkowników online: 0

· Łącznie użytkowników: 23,816
· Najnowszy użytkownik: unuresy
Shoutbox
Musisz zalogować się, aby móc dodać wiadomość.

lulo
10-12-2018 04:53
...failover zarówno z drugim WAN czy to po kablu, czy mieszane z kluczem usb na LTE - działa bez zarzutu

lulo
10-12-2018 04:48
faileover działa spoko

lulo
10-12-2018 04:47
u mnie to działa na UPC/Orange po 1 Gb - jest moc - z wiadomych względów zewnętrznych sumowanie działa różnie, w zależności od usługi/itd.

lulo
10-12-2018 04:43
...wtedy nie tracisz nic z mocy sterów, a i dzięki Merlinowi/entware da się ogarnąć większość popularnych niuansów/dodatków/
itd.

lulo
10-12-2018 04:32
@bigl np. RT-AC88U (pięknie śmiga wszystko, łącznie z dual-band - właśnie sobie sprawiłem niedawno) - styka Asus Merlin z ewentualnym dograniem softu na entware/dodania własnych skryptów/zapis na jffs

bigl
04-12-2018 20:23
qrs - dziękuję więc kupię go. Jest akurat na Amazonie po 99 funtów więc okazja :-)

qrs
04-12-2018 13:15
bigl, R7000 to kozak - z nim nie ma problemów

bigl
03-12-2018 23:11
Czy jest jakiś router z FreshTomato i z dobrze działającym dual band? Szukam i widzę że większość na FreshTomato ma problem z 5GHz. Albo z zasięgiem, albo z wydajności i zostaje oryginalny soft.

bigl
03-12-2018 21:05
Przepraszam za zamieszanie - działa. Ale testowałem na profilu "tenda_red" i ten pomimo pozytywnych opinii nie ładuje się. Inne są OK (np. linksysred).

kille72
03-12-2018 06:35
@bigl: mi działa bez problemow. Napisz więcej info na forum.

bigl
02-12-2018 16:05
Na FreshTomato nie działa ładowanie tematów z TTB. Jest pobierany plik zip do katalogu /www ale nie jest ładowany. Coś da się z tym zrobić?

RaTaJ
02-12-2018 00:01
Przepraszam, na myśli miałem już dostępne Pine64. https://forum.pin.
..p?tid=2021
tylko to znalazłem o HDMI-CEC

Steel_Rat
01-12-2018 20:23
A gdzie już można kupić? Narazie tylko czytałem, że będzie Smile

RaTaJ
01-12-2018 13:15
Athlon 200GE a o tym słyszeliście? Procesor PEREŁKA 4x 3,2Ghz i Vega 3 TDP35 wat za 250zł

RaTaJ
01-12-2018 13:14
Tak Proszę Pana Steel_Rat, a nie wiesz czy działa HDMI_CEC? Bo komuś działa trochę z nielicznymi telewizorami

Steel_Rat
25-11-2018 17:28
A ma się tez pojawić Rock Pi. https://forbot.pl.
..pi-id29663

RaTaJ
25-11-2018 17:10
4x 1,2Ghz 1GB Ram HDMI 4k, porty pod LCD, dotyk i baterie i możliwość wgrania Android, Linux czy OpenWrt

37,119,908 unikalne wizyty