24 Maj 2018 06:20:53
Nawigacja
· Strona Główna
· Galeria
· Forum
· Linki

· Tomato by Shibby

· Wiki-OpenWrt
· Wiki-DD-WRT
· Emulatory sprzętu

Darowizna
Ostatnio na forum
Najnowsze tematy
· [MOD] FreshTomato-ARM
· Podatność VPNFilter ...
· Asus 5300
· [S] Tuner Quad DVB-S...
· [S] Linksys WRT320N
· Optymalny router + k...
· Jak znaleźć przyczyn...
· e3372h-153 firmware ...
· [S] Wyprzedaż sprzęt...
· Multiroom N z wykorz...
· Tomato jako Eternet ...
· [S] Router Asus RT-N16
· jaki NAS jako rejest...
· Asus RT-AC66U hw B0
· [S] Ruter
· [S] Router Linksys W...
· [S]Turris Omnia WiFi...
· [MOD] FreshTomato-MIPS
· DNS od cloudflare 1....
· logowanie adresow od...
Najciekawsze tematy
· Multiroom N z wyk... [922]
· [MOD] FreshTomato... [86]
· jaki NAS jako rej... [43]
· [S] Wyprzedaż spr... [10]
· e3372h-153 firmwa... [7]
· Optymalny router ... [6]
· Asus 5300 [5]
· Tomato jako Etern... [5]
· [S] Tuner Quad DV... [4]
· [S] Linksys WRT320N [3]
· Jak znaleźć przyc... [2]
· Podatność VPNFilt... [1]
· [S] Router Asus R... [0]
· Asus RT-AC66U hw B0 [0]
Ankieta
Jaki procesor posiada twój router?

Broadcom MIPSEL
Broadcom MIPSEL
41% [132 głosów]

Broadcom ARM
Broadcom ARM
48% [157 głosów]

Atheros
Atheros
6% [19 głosów]

Marvell
Marvell
1% [4 głosów]

Ralink
Ralink
0% [1 głos]

Intel/AMD/VIA
Intel/AMD/VIA
1% [3 głosów]

Żaden z powyższych
Żaden z powyższych
3% [9 głosów]

Ogółem głosów: 325
Musisz zalogować się, aby móc zagłosować.
Rozpoczęto: 02/02/2015 09:38

Archiwum ankiet
Reklama
Twoje IP
23.20.7.34
Reklama
Zobacz temat
OpenLinksys » :: OPROGRAMOWANIE :: » OpenWrt - firmware
 Drukuj temat
linksys ea4500 openwrt
Bourne55
Witam,

Chyba dobrze trafiłem.
Kupiłem oryginalnego linksys ea4500 ze sklepu.
Wgrałem jak w instrukcji
https://wiki.openwrt.org/toh/linksys/ea4500
https://lede-project.org/toh/hwdata/linksys/linksys_ea4500_1 ten firmware jak mi polecił Kille72
z oryginalnego softu
factory.bin
Pokazało mi się LuCI gui po ang. wgrałem pakiety poolski język i inne przydatne.
Przy ustawieniu interferjsów po LAN, AP, REPEATER z tego linka https://www.youtube.com/watch?v=IjXPcFJrsq8
Jednak uznałem że coś nie wyszło i pousuwałem interfejsy wszystkie oprócz tego który istnieje na linksysie.
Wtedy nie mogłem zalogować się na router ale miałem ustawione hasło na router i na administracja.
Wtedy zalogowałem się przez Putty i zrobiłem komendy opkg update, opkg install luci oraz komendy
/etc/init.d/uhttpd enable
/etc/init.d/uhttpd start
pokazało mi się logo i mogłem wejść na router.
Jednak po restarcie jest tam przycisk on off na routerze. Nie działa restartowanie 30/30/30 i nie działa 3 - krotne odciecie zasilania gdy led mruga bardzo szybko.
Wcześniej zawsze powracał do ustawień fabrycznych metodą 3-krotne odciecie zasilania przez wyjęcie kabla z gniazdka gdy mrugał szybko za 4 powracał do fabrycznego openwrt.
Jak to wygląda w rzeczywistości http://imgur.com/a/A7q41 u mnie na komputerze
Sieć teraz jest niezydentyfikowana ale po wifi program o nazwie Acrylic Wi-Fi Home widzi sieć.
 
overflow2
Proponuję jednak zajrzeć na http://eko.one.pl/ tam na forum prędzej dostaniesz odpowiedź na temat LEDE
Asus RT-AC56U (freshtomato-ARM 2018.3.x -o2 AIO) + FTTH Orange 100/10
3x Asus RT-N10U, 1x Asus RT-N12_D1 (freshtomato-MIPS 2018.2.x -o2 miniVPN / Max) --> NCP_MR@OpenVPN (ADSL, 2x LTE, 3G)

[Repo ARM] [Repo MIPS]
 
Bourne55
Tam już patrzałem to mam nowe konto założyć?
Takie to trudne aby router z powrotem zaczął działać?
 
mosfit Dziekuje za dotacje
Namieszałeś z konfiguracją wieć powinieneś użyć trybu FailSafe https://eko.one.p...t-failsafe

Próbowałeś trzymać reset 11-15 sec . Powinien przywrócić ustawienie fabryczne
==================================
Ubiquiti NanoBridge M5
AP- Linksys WRT1900ACSv2 ShockpenWrt/Lede r6781
AP- TP-Link TL-WR1043N/NDv2
ShockpenWrt/LEDE r3876
AP- Asus RT-N10+ ShockpenWrt/LEDE r3876
NAS- DiskStation 3615xs v.6.1.6 XPEnology
 
Bourne55
Bourne55 napisał(a):

Tam już patrzałem to mam nowe konto założyć?
Takie to trudne aby router z powrotem zaczął działać?

Przejrzę jeszcze tamte fora. na eko dokładniej może coś zaradzą.
Żadne resety nie działają.
 
Bourne55
Witam,

Router daje oznaki życia jak wciskałem reset przy mruganiu ale co dalej?
Tryb fail safe openwrt port lan i karta sieciowa komputera
Wrzucam obraz poglądowy ale hosta nie znajduje.
http://imgur.com/a/UpSAD
 
Bourne55
Przy fail safe daje takie coś
http://imgur.com/a/dScAx
 
Bourne55
Dobra może bardziej nie będę owijał w bawełnę na tym temacie to bardziej interesują mnie konkrety jak zrestartować router który jest uwalony i czy ktoś miał do czynienia z linksys ea4500 lub z modelami seria smart.
Routery te są całkiem inne od innych modeli i resetowanie i inne ustawienia przez producenta są zmieniane a w ciemno strzelać to opiszę to krócej próbowałem z 80% tutoriali.
Przy tym temacie openwrt failsafe przedstawiam swoje uwagi bo może ktoś mieć podobny problem albo ktoś miał i może udało mu się wejść na openwrt i przywrócić ustawienia fabryczne LEDE?
Będę wdzięczny za dalsze rady pomocne.
 
Bourne55
Rozumiem że kabel konsolowy to jest to
http://krzychu.info/kurs-cisco-cz-1
Rozumiem że dzięki niemu można się podłączyć do routera.
 
Bourne55
Kabel ten ma 3-krotnie większą cenę od routera + przesyłka.
 
Steel_Rat
Tu masz opis który Pan w j5 jest do czego. Jak już pisałem trzeba piny wlutować w router, (6 wolnych miejsc w centralnej części routera). Musisz kupić też przyjaciółkę USB-SERIAL. Na allegro są dostępne. Może ktoś tu poleci dobrą i tanią. Ja mam dobrą ale drogą.
https://eko.one.p...wrt-ea4500
WRT3200ACN + LEDE
Asus RT-AC68UvE1 + RMerlin + Entware
Asus RT-N18U + Tomato
Netgear WNR3500Lv2 + DDWRT
 
mosfit Dziekuje za dotacje
kablem konsolowym nie da sie naprawić uwalonego routera . Nie jasno opisałeś co zrobiłeś że masz tai problem z tym ea4500 . Zapytam jeszcze raz :
wgrałeś lede quashfs-factory.bin na jakąś wersje openwrt czy na fw oryginał linksys . Bo widać po pingu że raczej to pierwsze .Przez co uwaliłeś router .
Mam taki model i napisałem ci na PM , że mogę ci go naprawić . Jak chcesz sam próbować to potrzebujesz taki kabelek :
Konwerter USB-UART/RS232 np.taki http://allegro.pl...04270.html

A opis co jak zrobić jest tu :
https://wiki.open...sys/ea4500
==================================
Ubiquiti NanoBridge M5
AP- Linksys WRT1900ACSv2 ShockpenWrt/Lede r6781
AP- TP-Link TL-WR1043N/NDv2
ShockpenWrt/LEDE r3876
AP- Asus RT-N10+ ShockpenWrt/LEDE r3876
NAS- DiskStation 3615xs v.6.1.6 XPEnology
 
jurekk
jak reaguje to spróbuj przesłać przez tftp OWF
http://www.linksys.com/us/support-article?articleNum=137928
r8000 Tomato Multiwan
 
Bourne55
Dobra to się może przydać kiedy załączam router i naciskam ciągle reset prze 2 może 3 sekundy mam w konsoli cmd takie info
Odpowiedź z 192.168.1.1 bajtów=32 czas <1 ms TTL=64
a następnie Odpowiedź z 192.168.1.1 host docelowy jest nieosiągalny.
To jak mam wejść na to oprogramowanie openwrt lub sflashować go w czasie 2 lub 3 sekund.
Ciągle go restartować?
Jakby ktoś wytłumaczył łopatologicznie bo na poradnikach jest napisane ogólnikowo.
Jestem zielony w tym wszystkim ale nie do końca.
Na otwartym temacie może wymienimy się info co działa a co nie wtedy wykluczymy te błędy w przyszłości.
Dziękuje za wszelkie informacje i taką otwartość i chęć dzielenia pomocy.
 
Bourne55
mosfit napisał(a):

kablem konsolowym nie da sie naprawić uwalonego routera . Nie jasno opisałeś co zrobiłeś że masz tai problem z tym ea4500 . Zapytam jeszcze raz :
wgrałeś lede quashfs-factory.bin na jakąś wersje openwrt czy na fw oryginał linksys . Bo widać po pingu że raczej to pierwsze .Przez co uwaliłeś router .
Mam taki model i napisałem ci na PM , że mogę ci go naprawić . Jak chcesz sam próbować to potrzebujesz taki kabelek :
Konwerter USB-UART/RS232 np.taki http://allegro.pl...04270.html

A opis co jak zrobić jest tu :
https://wiki.open...sys/ea4500


Wgrałem na oryginalny soft tego lede a nie nagrywałem openwrt na openwrt jedynie theme luci pakiet ale to tylko stylistyka.
Taki kabelek to zmontowałem u siebie ale to wtedy muszę podlutować pod wskazane piny https://wiki.openwrt.org/toh/linksys/ea4500 z tego tutorialu jak dobrze rozumiem.
Chyba że gdzie indziej znalazłem J5 i J6 w tym poradniku nie podłączają masy i czy to napięcie 5v nie uwali mi routera bo tam napięcie w granicach 3,3V czy router automatycznie dobierze to napięcie
 
Bourne55
jurekk napisał(a):

jak reaguje to spróbuj przesłać przez tftp OWF
http://www.linksys.com/us/support-article?articleNum=137928


tftp nie działa.
za krótki mam dostęp do tego routera z 2 ,3 sekundy
 
Bourne55
mosfit napisał(a):

kablem konsolowym nie da sie naprawić uwalonego routera . Nie jasno opisałeś co zrobiłeś że masz tai problem z tym ea4500 . Zapytam jeszcze raz :
wgrałeś lede quashfs-factory.bin na jakąś wersje openwrt czy na fw oryginał linksys . Bo widać po pingu że raczej to pierwsze .Przez co uwaliłeś router .
Mam taki model i napisałem ci na PM , że mogę ci go naprawić . Jak chcesz sam próbować to potrzebujesz taki kabelek :
Konwerter USB-UART/RS232 np.taki http://allegro.pl...04270.html

A opis co jak zrobić jest tu :
https://wiki.open...sys/ea4500


Dobra jak podłącze ten kabelek to jaki system operacyjny najlepiej użyć i jakie komendy?
 
Bourne55
Mogę też zainstalować team viewer to ktoś może zdalnie na moim komputerze luknąć jak to wygląda.
 
mosfit Dziekuje za dotacje
Vcc nie podłączasz , tylko gnd,tx i rx . Tak jak tu https://forum.ope...p?id=64078
Spróbuj jeszcze przełaczyć na kernel1 ,tą metodą :
https://wiki.open...e_recovery
Edytowane przez mosfit dnia 15-04-2017 20:41
==================================
Ubiquiti NanoBridge M5
AP- Linksys WRT1900ACSv2 ShockpenWrt/Lede r6781
AP- TP-Link TL-WR1043N/NDv2
ShockpenWrt/LEDE r3876
AP- Asus RT-N10+ ShockpenWrt/LEDE r3876
NAS- DiskStation 3615xs v.6.1.6 XPEnology
 
Bourne55
Mam Air Live który działa w systemie Bridge po wifi - działa stabilnie a komputery podłączone są do niego po Lan.
Chodzi o to że router dostawcy jest na piętrze i Ja jestem na dole w domku to airlive jako most na dole działa.
Router u góry po środku domku na piętrze. Router airlive po lewej stronie na dole działa jako bridge.
Jednak router 3 który chciałem aby działał jako repeater to porażka właśnie ten linksys ea4500 co padł jak w temacie.
Jednak został mu port USB - mam raspberry to myślałem że jak podepnę pod port USB i podepne dongle jako access point to powinienem uzyskać jakiś sygnał po wifi.
 
Przejdź do forum:
Logowanie
Nazwa użytkownika

Hasło



Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się

Nie możesz się zalogować?
Poproś o nowe hasło
Aktualnie online
· Gości online: 5

· Użytkowników online: 0

· Łącznie użytkowników: 23,703
· Najnowszy użytkownik: Matrikks
Shoutbox
Musisz zalogować się, aby móc dodać wiadomość.

fenir
23-05-2018 21:15

branetre
23-05-2018 08:12

belliash
19-05-2018 14:06
Spoko kille72 Smile

Bourne55
18-05-2018 11:38
mikrotik to był ten sklep

Bourne55
18-05-2018 11:04
botland czy inny to był?

Bourne55
18-05-2018 10:59
sklep z elektroniką ktoś polecał można tam kupić rutery i nie tylko...

kille72
17-05-2018 09:19
@belliash, certyfikaty naprawione.

p4v3u
14-05-2018 14:08
komorkowych oczywiscie Smile

overflow2
14-05-2018 13:48
Mówimy o sieciach komórkowych oczywiście...

overflow2
14-05-2018 13:47
Nie sądzę, z tego co pamiętam to abonament plusa to jedyna opcja dla indywidualnych klientów.

p4v3u
14-05-2018 13:27
hm, a na numerach prepaid?

overflow2
14-05-2018 13:24
Musisz wykupić dodatkową usługę - wtedy tak.

p4v3u
14-05-2018 12:12
Czy na numerach z plusa dostajecie publiczne IP?

Jacek5
13-05-2018 13:52
Posiadam Asus RT-AC56U. Myslicie, ze bez problemu mozna podlaczyc do niefgo kieszen z dyskiem 2,5cala, oraz...wentylator pobierajacy ok 3watt? Smile Upaly, wie mysle nad schlodzeniem elektroniki Wink Opcjo

p4v3u
12-05-2018 12:15
@nav https://openlinksy
s.info/forum/viewt
hread.php?thread_i
d=21674&pid=168043#
post_168043

nav
11-05-2018 22:12
niektóre e3372 brandowane przez ruskie telekomy przedstawiają się inaczej (pid). Załóż temat, pomogę.

jurekk
11-05-2018 16:08
p4v3u wg mnie problem nei jest w tomato tylko w konkretnym firmware modemu, pedro żeby było smiesznei tez ma taki i jemu działa Wink

35,611,643 unikalne wizyty