Posiadam router TP-LINK TL-MR3420 v2.1 i szukam jakiegoś alternatywnego oprogramowania.
Do tej pory działem na oryginalnym, ale po pewnym czasie zauważyłem, że prędkości gdzie modem jest wpięty do routera znacznie różnią się od tych, które osiągam przy podłączeniu samego modemu do komputera. Na routerze leci mi ok 40MB, a na samym modemie 60, 80MB w tym czasie.
Bawiłem się chwilę i zainstalowałem sobie gargoyle, ale nie jestem z niego zadowolony, bo moja wiedza jest znacznie ograniczona, a modemy typu HiLink musi się inaczej ustawiać na tym firmware. Na starszej wer. 1.6.2.2 modem odpaliłem, ale ku mojemu zdziwieniu prędkość ściągania jest w granicy 3, 4MB.
- może to wina jakiegoś ustawienia... na modemie mam wymuszenie jedynie LTE
Przy nowej wer. 1.9.1 nie udało mi się ustawić, aby modem działał mimo instrukcji, bo nie mam opcji modem.
Mam ten sam router tylko tyle, że w wersji 1.2 (nie wiem, czy to jakaś różnica). Ja polecam osobiście czyste OpenWRT z racji tego, że jest czyste i lekkie. Gargoyle, ddwrt czy tomato to kombajny, które mają miliard opcji, z których i tak pewnie nie będziesz korzystał. Na openwrt sam możesz, wybrać co jest Ci potrzebne i po prostu zainstalować to z repozytorium. W przypadku takich sprzętów gdzie zasoby pamięciowe i dyskowe są mocno ograniczone, jest to dosyć istotne
v1 i v2 różnią się sprzętowo - v2 ma wydajniejszy procek, ale te 4MB flasha i 32MB ramu to strasznie mało i skutecznie psuje zabawę , co do modemu to miałem huawei e3372 hilink i po ustawieniu w wan na dhcp i eth2 śmigał kilka dni aż zamierała komunikacja po lte, restart pomagał na kilka dni ale to irytujące było więc poszedł w świat
nie znam się na tym ^^
kupię coś fajnego
sieć domowa:
router z pfsense https://i.imgur.com/IuB6Zwy.png, jakieś dziwne urządzenia , ups, światłowody, apeki i działa miło
· Łącznie użytkowników: 24,115 · Najnowszy użytkownik: Ja
Czat
Musisz się zalogować, aby opublikować wiadomość.
Maniek91PL
06-11-2024 22:37
dzięki !
maxikaaz
29-10-2024 14:27
@Maniek91PL - Administration=> Admin Access, i tam masz "Allow Wireless Access" do zaznaczenia
Maniek91PL
26-10-2024 22:07
siemka! ktoś przypomni co się ustawiało jeśli nie mogę wejść od strony wifi do tomato? od lan działa
overflow2
04-10-2024 17:34
Kupowałem Asusy n10u albo n12d1 ale nie widzę ich, chyba już nie produkują, Chodzi o coś nowego i taniego. Transfery niewielkie.
maxikaaz
04-10-2024 09:38
@overflow2 patrząc po dostępności funkcji w nowych kompilacjach, to chyba nawet WRT54G/GL jeszcze ma OpenVPN, albo jakiś odpowiednik... zależy, na jakie transfery liczysz.
overflow2
30-09-2024 20:53
Jaki aktualnie najtańszy router do tomato do openvpn?
maxikaaz
27-07-2024 15:07
@servee - na początek router do rozebrania i obejrzenia, ciężko wróżyć tak tylko po objawach
maxikaaz
27-07-2024 14:55
@servee - cały kontroler nie pada tak sobie z powodu "zbiegu okoliczności", więc prawdopodobnie gdzieś przepięcie.
servee
25-07-2024 13:33
@maxikaaz: działało, aż pewnego pięknego dnia przestało działać. W tym dniu była też burza, ale to raczej zbieg okoliczności.
maxikaaz
25-07-2024 11:38
@servee - o ile problem jest w obrębie samych wyjść (dławiki, warystory), to naprawialne, ale jeśli w samym SoC - to nienaprawialne ze względu na koszta. A co było przyczyną?