Witajcie,
Mam mały problem i nie wiem gdzie jest przyczyna.
Skonfigurowałem serwer OpenVPN na Tomato.
Jako że mam tylko jeden komputer który muszę przypiąć zdalnie do sieci po VPN wybrałem TAP.
Konfiguracja na serwerze Tomato z jednym kluczem statycznym.
Serwer uruchomiony, działa ale jest inny problem.
Klient postawiony na routerze Tomato w sieci która ma się dołączyć działa, działa połączenie VNC do kompa na który mam się dostać. Tu jest OK.
Problem zaczyna się gdy postawię klienta na OpenVPN pod windows (oczywiście klienta na tomato na routerze wtedy wyłączam), konfiguruję teoretycznie poprawnie, połączenie niby działa (status klienta: połączony), jednak po VNC połączenie już nie idzie, nie widze również otoczenia sieciowego 'zdalnej' sieci.
Jest jakiś parametr dla klienta pod windows do zestawienia połączenia z serwerem OpenVPN postawionym na Tomato aby to działało jak po spięciu między klientami OpenVPN postawionymi w sieciach na routerze Tomato?
Mam nadzieję że w miarę jasno opisałem problem...
Połączony z 07 grudzień 2016 10:38:09:
Połączenie z klienta windows idzie, kończyła mi się jedynie cierpliwość. Samo połączenie nawiązuje się natychmiast, ping i VNC zaczyna działać po jakiś 2 minutach.
online: asus n16 -> FreshTomato 2019.3 by perdo online: netgear r6220 -> Gargoyle 1.12.0.2 by obsy
Proste:
Połączenie dwu odrębnych sieci po VPN.
Działa od strzała jeśli połączę poprzez:
sieć1: konfig na Tomato jako Serwer OVPN
sieć2: konfig na Tomato jako Klient OVPN
sieci się widzą wzajemnie, działa zdalny VNC z kompa w sieci2 do sieci1.
Połączenie nie działa od strzała:
sieć1: konfig na Tomato jako Serwer OVPN
sieć2: konfig na kliencie OpenVPN zainstalowanym na Windows.
Ten przypadek jak się okazało potrzebuje około 2 minut aby ping zaczął biegać między sieciami oraz aby można było działać z VNC.
Teraz szukam rozwiązania co z palca w konfigu klienta OpenVPN zainstalowanego na windows wpisać aby działało to 'od strzała' a nie po 2 minutach od zestawienia połączenia.
Teraz rozumiesz?
Połączony z 10 grudzień 2016 13:06:17:
Zresetowałem tomato, ustawiłem z palca ponownie, bo pomysły mi się skończyły i jest teraz jeszcze inaczej.
Sieć1: router z tomato, z odpalonym serwerem OVPN (TAP) na statycznym kluczu, dalej kompy z windows.
Sieć2: router z tomato, a w niej kompy z windows.
I teraz działa tak.
Sieć2: router tomato z odpalonym klientem OVPN (TAP), połączenie sieci działa, ping działa, wszystko co ma chodzić chodzi.
Sieć2: router tomato, klient OVPN odpalony na kompie nawiązuje połączenie (status: połączono), pinga do sieci1 nie ma.
Aby sprawdzić czy to dostawca miesza czy mój router z tomato w sieci2 na kompie wpisałem parametry jakie dostawca dał mi do połączenia, podpiąłem się bezpośrednio pod kabel (pominięcie routera) - OVPN na windows łączy, ping do sieci1 działa, reszta działa.
Wszystko wskazuje na router tomato w sieci2.
Teraz pytanie: co mam tu zrobić aby komp w tej sieci2 z odpalonym OVPN pingował sieć1 wychodząc w świat przez router z tomato?
Edytowany przez tegie dnia 10-12-2016 13:06
online: asus n16 -> FreshTomato 2019.3 by perdo online: netgear r6220 -> Gargoyle 1.12.0.2 by obsy
· Łącznie użytkowników: 24,115 · Najnowszy użytkownik: Ja
Czat
Musisz się zalogować, aby opublikować wiadomość.
Maniek91PL
06-11-2024 22:37
dzięki !
maxikaaz
29-10-2024 14:27
@Maniek91PL - Administration=> Admin Access, i tam masz "Allow Wireless Access" do zaznaczenia
Maniek91PL
26-10-2024 22:07
siemka! ktoś przypomni co się ustawiało jeśli nie mogę wejść od strony wifi do tomato? od lan działa
overflow2
04-10-2024 17:34
Kupowałem Asusy n10u albo n12d1 ale nie widzę ich, chyba już nie produkują, Chodzi o coś nowego i taniego. Transfery niewielkie.
maxikaaz
04-10-2024 09:38
@overflow2 patrząc po dostępności funkcji w nowych kompilacjach, to chyba nawet WRT54G/GL jeszcze ma OpenVPN, albo jakiś odpowiednik... zależy, na jakie transfery liczysz.
overflow2
30-09-2024 20:53
Jaki aktualnie najtańszy router do tomato do openvpn?
maxikaaz
27-07-2024 15:07
@servee - na początek router do rozebrania i obejrzenia, ciężko wróżyć tak tylko po objawach
maxikaaz
27-07-2024 14:55
@servee - cały kontroler nie pada tak sobie z powodu "zbiegu okoliczności", więc prawdopodobnie gdzieś przepięcie.
servee
25-07-2024 13:33
@maxikaaz: działało, aż pewnego pięknego dnia przestało działać. W tym dniu była też burza, ale to raczej zbieg okoliczności.
maxikaaz
25-07-2024 11:38
@servee - o ile problem jest w obrębie samych wyjść (dławiki, warystory), to naprawialne, ale jeśli w samym SoC - to nienaprawialne ze względu na koszta. A co było przyczyną?