Mam pytanie do osób, którym udało się przerobić modem 3372s z wersji hilink na non-hilink lub są w temacie i mogą mi conieco wyjaśnić.
Około rok temu nabyłem w/w modem w wersji Hilink (chyba pochodzenia wschodniego - logo MTC, Model 827F), i do tej pory korzystałem z niego w razie potrzeby na laptopie co działa bez zarzutu.
Obecnie planuje go podpiąć pod router asus RT-N18u z tomato (obecnie wersja 132), a zatem muszę go przerobić na non-Hilink.
Czytałem instrukcję tutaj http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?t=42416, ale chciałem się upewnić czy wszystko dobrze zrozumiałem bo nie chcę głupio uwalić modemu, zwłaszcza że nie mam pewności czy poradnik jest aktualny.
Z tego co zrozumiałem muszę najpierw zainstalować sterowniki FcSerial a następnie zmodyfikowane sterowniki modemu z podanych linków.
Następnie przełączam podłączam modem do usb i przełączam w tryb project przy pomocy linku http://192.168.8.1/html/switchProjectMode.html (lub jeśli link nie działa, skryptu switcher.cmd). U mnie link działa - pokazują się dodatkowe urządzenia po przełączeniu więc skrypt nie będzie potrzebny.
Po przełączeniu instaluje nowy Firmware TCPU Huawei E3372s-153 21.286.03.00.264 Poland, a następnie dashboard UTPS23.015.02.00.03_MAC23.015.02.00.03 (uruchamiam exe, w razie potrzeby podaje kod wygenerowany kalkulatorem na bazie IMEI).
I to chyba tyle tak? Nie ma potrzeby wpisywania poleceń AT^U2DIAG=0, wystarczy tylko wgrany firmware + dashboard?
Jeśli tak to w tym momencie mam modem non-hilink, który podłączam do routera, konfiguruje i wszystko powinno śmigać?
Rozumiem też że modem w wersji non-Hilink do działania na PC wymaga ssoftu Mobile Partner.
Poza tym, z tego co wyczytałem to modem można przełączyć w razie potrzeby spowrotem do hilink. Sprawdziłem obecną wersję softu w swoim modemie i jest to:
Software version: 22.200.03.00.1134
Web UI version: 17.100.06.00.03-Mod1.3
czy żeby wrócić do hilink trzeba wgrać spowrotem tą samą wersje softu czy może się różnić podwersją, pytam bo nigdzie nie widziałem do ściągnięcia akurat tej wersji, a backupu firmware chyba nie da się zrobić. Może jakieś linki do najaktualniejszej lub sprawdzonej wesrji?
I na koniec, czy istniej jakiś sposób na sprawdzenia wersji modemu? na 90% mój egzemlarz to 3372s, chociaż nie było to wyszczególnione na aukcji na której kupowałem. Gdybym mógł się jakoś upewnić że to na pewno nie 3372h, to było by fajnie.
tu masz zestaw firmware+dash które ja używamy (zarówno non-hilink jak i hilink)
http://update.groov.pl/e3372s/
wgrywasz wszystko tak jak pisales, czyli najpierw sterowniki, przelaczenie modemu, firmware i dashboard. Modem od razu jest gotowy do pracy. Jeżeli chodzi o podpiecie do kompa to w sobie będzie miał już softmobile partner.
Powrot do Hilink jest identyczny czyli najpierw firmware, poxniej dash.
Koniecznie wygeneruj spbie Flash Code na podstawie IMEI`a bo bedzie potrzebny.
pozdrawiam.
Proxmox VE:i5-13400T, 64GB RAM, 2x 512GB NVMe, 3x 2TB SSD, Intel X710-DA2 SFP+ VM Router:OpenWRT 22.03.4 VM NAS:Synology SA6400 VM VPS:Debian, WWW, Home Assistant Switch:Netgear MS510TXPP Switch:Ubiquiti USW-Flex-mini - szt. 2 Wi-Fi:Ubiquiti U6-Lite - szt. 2
A co ze zmodyfikowanymi sterownikami? (paczka Remove-HiLink-Driver.zip z tutoriala). Nie trzeba tego isntalować czy sterowniki z twojego uploadu (Huawei-Debug-and-Project-mode-drivers-FcSerial.zip) są już zmodyfikowane?
Następnie przełączam podłączam modem do usb i przełączam w tryb project przy pomocy linku http://192.168.8.1/html/switchProjectMode.html (lub jeśli link nie działa, skryptu switcher.cmd). U mnie link działa - pokazują się dodatkowe urządzenia po przełączeniu więc skrypt nie będzie potrzebny.
więc żadnych sterowników nie musisz już instalować. Te removery są po to gdybyś miał sieczkę/resztki w sterownika np. po sterownikach telefonów itd. Jeżeli modem jest wykrywany w trybie diagnostycznym to możesz od razy przystąpić do instalacji firmware+dash
Proxmox VE:i5-13400T, 64GB RAM, 2x 512GB NVMe, 3x 2TB SSD, Intel X710-DA2 SFP+ VM Router:OpenWRT 22.03.4 VM NAS:Synology SA6400 VM VPS:Debian, WWW, Home Assistant Switch:Netgear MS510TXPP Switch:Ubiquiti USW-Flex-mini - szt. 2 Wi-Fi:Ubiquiti U6-Lite - szt. 2
Dawno nie odwiedzałem forum, ale czas się przeprosić, przewertowałem tematy odnoście modemu HUWAWEI E3372s-153, teraz zasadnicze pytanie. Soft o którym wspomniał Shibby jest najbardziej aktualny??? Przerabiałem własnie ten sam temat (nie otwierające się strony, przerywany streaming z audio i video na HI-LINK) z E3372h-153, ale go oddałem do sklepu i czekam na wesję "s". Dlatego pytam z wyprzedzeniem przed zmianą HLINK na NO-HLINK czy soft jest OK (NDIS, PPP). Z góry dzięki za krótkie info.
Po dostawie sprzętu dam znać jak to działa, a będzie to następujący konfig:
1) antena SORENSEN SP17P + 6m kabla H155 + przejściówki na TS-5;
2) modem HUAWEI E3372s-153- w wersji NO-HILINK - jak nie uwale
3) router ASUS RT-AC66U - jak narazie na stockowym firmware (zobaczymy jak będzie hulało);
4) ISP - "NJU internetowy" - na początek 40GB po 6 miesiącach 80GB a potem 120GB na miesiąc - obecnie mam w telefonie i jest miodzio (no lags, no stress za 29PLN);
Co do IP zew. obecnie nie drążyłem tematu, ale jak sprzęt będzie działał to dam znać. Ma to wszystko w przyszłości hulać z NAS'em i monitoringiem domu. LTE na ten czas jest jedyną opcją, czekam na światłowód, ale kiedy to będzie@@@!!!!
· Łącznie użytkowników: 24,115 · Najnowszy użytkownik: Ja
Czat
Musisz się zalogować, aby opublikować wiadomość.
Maniek91PL
06-11-2024 22:37
dzięki !
maxikaaz
29-10-2024 14:27
@Maniek91PL - Administration=> Admin Access, i tam masz "Allow Wireless Access" do zaznaczenia
Maniek91PL
26-10-2024 22:07
siemka! ktoś przypomni co się ustawiało jeśli nie mogę wejść od strony wifi do tomato? od lan działa
overflow2
04-10-2024 17:34
Kupowałem Asusy n10u albo n12d1 ale nie widzę ich, chyba już nie produkują, Chodzi o coś nowego i taniego. Transfery niewielkie.
maxikaaz
04-10-2024 09:38
@overflow2 patrząc po dostępności funkcji w nowych kompilacjach, to chyba nawet WRT54G/GL jeszcze ma OpenVPN, albo jakiś odpowiednik... zależy, na jakie transfery liczysz.
overflow2
30-09-2024 20:53
Jaki aktualnie najtańszy router do tomato do openvpn?
maxikaaz
27-07-2024 15:07
@servee - na początek router do rozebrania i obejrzenia, ciężko wróżyć tak tylko po objawach
maxikaaz
27-07-2024 14:55
@servee - cały kontroler nie pada tak sobie z powodu "zbiegu okoliczności", więc prawdopodobnie gdzieś przepięcie.
servee
25-07-2024 13:33
@maxikaaz: działało, aż pewnego pięknego dnia przestało działać. W tym dniu była też burza, ale to raczej zbieg okoliczności.
maxikaaz
25-07-2024 11:38
@servee - o ile problem jest w obrębie samych wyjść (dławiki, warystory), to naprawialne, ale jeśli w samym SoC - to nienaprawialne ze względu na koszta. A co było przyczyną?