13 Kwietnia 2024 23:43:34
Nawigacja
· Strona Główna
· Forum

· Tomato by Shibby
· FreshTomato


Wątki na forum
Najnowsze dyskusje
· Szukam zaproszenia n...
· dodatkowe złącza s...
· RT-N18U - nie można...
· Asus TUF-AX3000_V2 p...
· [MOD] Tomato64 (x86-64)
· Firewall nie zawsze ...
· [Howto] Xpenology na...
· [MOD] FreshTomato-AR...
· Optware na CIFS
· RT-AX56U - Status kl...
· [MOD] FreshTomato-MI...
· Multiroom N z wykorz...
· [S] Asus RT-AC68U E1
· [S] ASUS RT-AC68U
· Rozłączanie klient...
· serwer VPN za wan'em
· Przejscie z dyndns f...
· WDR3600 i problem z WAN
· Jaki USB hub do syno...
· [S] Karta sieciowa Q...
Najpopularniejsze obecnie wątki
· Szukam zaproszeni... [12]
· RT-N18U - nie mo... [3]
· dodatkowe złącz... [1]
Ankieta
Jaki procesor posiada twój router?

Broadcom MIPSEL
Broadcom MIPSEL
36% [151 głosów]

Broadcom ARM
Broadcom ARM
52% [216 głosów]

Atheros
Atheros
5% [22 głosów]

Marvell
Marvell
1% [4 głosów]

Ralink
Ralink
1% [3 głosów]

Intel/AMD/VIA
Intel/AMD/VIA
1% [5 głosów]

Żaden z powyższych
Żaden z powyższych
4% [15 głosów]

Ogółem głosów: 416
Musisz zalogować się, aby móc zagłosować.
Rozpoczęto: 02/02/2015 09:38
Twoje IP
44.200.27.215
Zobacz wątek
OpenLinksys » :: OPROGRAMOWANIE :: » Pozostałe firmware
 Drukuj wątek
(RT AC56U)Asuswrt-Merlin-dostęp do modemu w trybie bridge
przemo1
Witam. Utworzyłem dwa skrypty: wan-start oraz nat-start i umieściłem je w /jffs/scripts.
Zawartość skryptów:
wan-start script :

#!/bin/sh
ifconfig `nvram get wan0_ifname`:0 192.168.1.2 netmask 255.255.255.0

nat-start script :

#!/bin/sh
iptables -t nat -I POSTROUTING -o `nvram get wan0_ifname` -j MASQUERADE

Po wpisaniu w putty w/w zawartości skryptów otrzymuję dostęp do modemu w trybie bridge i
wszystko jest ok do momentu restartu routera. Po restarcie skrypty pozostają ,ale nie wykonują się
automatycznie .Co mam dopisać w tych skryptach ,ewentualnie jaki inny skrypt utworzyć np.(init) aby
startowały one z automatu po restarcie?
 
qrs
może dać je w zakładce INIT
---
Netgear R7000Netgear WNR3500L v2MikroTik hAP ac^2TP-LINK M7650
 
shibby
@przemo1 - dodaj do nich:

logger ------skrypt nat/wan wykonay --------

i zobacz w logach czy faktycznie startuje skrypty.

druga sprawa chmod 755 na oba pliki dałeś?

Ostatnia sprawa, próbowałeś uruchomić skrypty ręcznie czy ci zadziałają? Pytam bo napisałeś że wykonywałeś tylko ich zawartość a nie same skrypty.

@qrs - to nie tomato Wink
Proxmox VE: i7-7700T, 48GB RAM, 3x2TB SSD, 1x1TB SSD, 512GB NVMe, Intel X710-DA2 SFP+
VM Router: OpenWRT 22.03.4
VM NAS: Synology DS920+
VM VPS: Debian, WWW, Home Assistant
Switch: Netgear MS510TXPP
Switch: Ubiquiti USW-Flex-mini - szt. 2
Wi-Fi: Ubiquiti U6-Lite - szt. 2
 
przemo1
chmod 755 dałem ,a skryptów ręcznie nie uruchamiałem
logger ------skrypt nat/wan wykonay --------
zaraz dodam do obu skryptów

Połączony z 09 January 2015 15:08:09:

Cytat

przemo1 napisał(a):

chmod 755 dałem ,a skryptów ręcznie nie uruchamiałem
logger ------skrypt nat/wan wykonay --------
zaraz dodam do obu skryptów

Dzięki @shibby dodałem to do skryptów i teraz jest dostęp do modemu po restarcie routera.

Połączony z 09 January 2015 15:08:59:

Cytat

przemo1 napisał(a):

chmod 755 dałem ,a skryptów ręcznie nie uruchamiałem
logger ------skrypt nat/wan wykonay --------
zaraz dodam do obu skryptów


Dzięki @shibby dodałem to do skryptów i teraz jest dostęp do modemu po restarcie routera.

Edytowany przez przemo1 dnia 09-01-2015 15:08
 
Przejdź do forum
Zaloguj
Wprowadź adres e-mail lub nazwę użytkownika

Hasło



Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się.

Zapomniałeś/aś hasła?
Aktualnie online
· Gości online: 12

· Użytkowników online: 0

· Łącznie użytkowników: 24,117
· Najnowszy użytkownik: Ja
Czat
Musisz się zalogować, aby opublikować wiadomość.

tamtosiamto
31-03-2024 12:54
Wesolego jajka wszytskim forumowiczom Grin

tamtosiamto
28-03-2024 23:24
tak, tak zgadza sie, ale ja pytam o wykluczenie noda na guest network w first set, i to nie dziala

Adooni
24-03-2024 13:16
Guest network is currently designed to allow the first set of each band (2.4G, 5G, 5G-1) available to the AiMesh node

tamtosiamto
24-03-2024 03:03
ale w 1 jest opcja do wyboru - dla calej sieci albo rutera only i wlasnie o tym mowie, ze nie dziala

Adooni
23-03-2024 16:31
w dokumencie asusa jest ze wlasnie dla 1 ma dzialac na nodach tez

tamtosiamto
23-03-2024 15:39
tak, ale nie zmienia to faktu, ze w pierwszej nie dziala wylaczanie aimesh dla goscinnej( a powinno), czyli jest jakis bug. Mam start soft, bo to dsl-ac68 ktory nie jest juz updateowany

Adooni
22-03-2024 18:07
nie, 1 wsza bedzie wszedzie trzeba 2ga zrobic dla kazdego pasma te nie sa przenoszone

tamtosiamto
19-03-2024 19:57
czyli jak mam jedna siec goscinna to powinno dzialac separowanie gosci od noda -a nie dziala Smile

tamtosiamto
19-03-2024 19:50
@Adooni 'Only one set is available for 1 band' i tak mam-1 set dla 2.4ghz i 1 dla 5ghz-czy czegos nie rozumiemW drugiej sieci goscinnej nie ma opcji wyboru Ruter only/ All nodes

Adooni
19-03-2024 19:14
no to przeczytaj to 2 pod - 1 stet z kazdego pasma jest dopuszczony na nody. zrob 2 siec jako goscinna na danym pasmie i wtedy sprawdz

71,042,117 unikalnych wizyt