Witam.
Mam napisać ofertę cenową na monitoring. Z uwagi na to, że w grę wchodzi tylko łączność bezprzewodowa zastanawiam się czy da się to wykonać. Kamery to (9 sztuk 1.3Mbit), teren to pozamiejska cegielnia, więc brak zakłóceń sygnału. Do monitoringu 3 obiekty po 3 kamery. Myślałem o zastosowaniu 3 tplinków (np MR3420), po jednym na 3 kamery, i jako AP np. Asus RT-N16.
Chciałbym zapytać, czy taki sprzęt wystarczy i jak to skonfigurować by tplinki wzajemnie się nie zakłócały będąc na jednym kanale, albo jak połączyć by był podgląd na wszystkie urządzenia jednocześnie? A może jakieś inne sprawdzone rozwiązanie?
Pozdrawiam
Tp-link WR842ND jest tańszy od MR3420, ma 2x więcej pamięci flash (8MB), poza tym ten sam CPU i układ radiowy.
Jeżeli chcesz je ustawić na tym samym kanale (dlaczego nie wiem) to jedyną możliwością jest użycie anten kierunkowych lub umieszczenie ich w takich miejscach, żeby się wzajemnie nie zakłócały.
Ustawiasz Tp-linki jako repeatery (będziesz miał jednolitą adresację) a na Asusie przekierowujesz porty na poszczególne kamery.
Połączony z 30 styczeń 2014 09:35:37:
Drugą możliwością jest zainstalowanie na dachu (albo w miejscu gdzie wszystkie kamery będą w zasięgu anteny) anteny dookólnej podłączonej do Asusa, wtedy odpadają tp-linki i Asus obsługuje wszystkie kamery.
Edytowany przez michalb dnia 30-01-2014 09:35
A kamery nie mogą być odrazu z wi-fi i po co mają być 3 tp- linki na innych kanałach, są 3 tp-linki i będą się łączyły z tym samym ruterem/stacją odbiorczą na tym samym kanale tyle wystarczy
Kamery megapix IP z wifi są do dupy bo zazwyczaj mają antenki 3dbi.
Przy każdej kamerze(kamerach blisko siebie) postaw router w funkcji bridge i korzystaj z G (tam gdzie sygnał będziesz miał bardoz dobry), z B korzystaj tam gdzie sygnał jest średni (możliwe, że na B będziesz miał lagi), N od razu pomiń - za mało stabilne i zbyt wiele czynników może ją zanieczyszczać.
powinno ci sie udać pochytać to w miare przyzwoicie.
Kiedyś robiłem taki monitoring na kamerach sieciowych IP, ale to były kamery o rozdzielczości D1 (PAL)
· Łącznie użytkowników: 24,115 · Najnowszy użytkownik: Ja
Czat
Musisz się zalogować, aby opublikować wiadomość.
maxikaaz
27-07-2024 15:07
@servee - na początek router do rozebrania i obejrzenia, ciężko wróżyć tak tylko po objawach
maxikaaz
27-07-2024 14:55
@servee - cały kontroler nie pada tak sobie z powodu "zbiegu okoliczności", więc prawdopodobnie gdzieś przepięcie.
servee
25-07-2024 13:33
@maxikaaz: działało, aż pewnego pięknego dnia przestało działać. W tym dniu była też burza, ale to raczej zbieg okoliczności.
maxikaaz
25-07-2024 11:38
@servee - o ile problem jest w obrębie samych wyjść (dławiki, warystory), to naprawialne, ale jeśli w samym SoC - to nienaprawialne ze względu na koszta. A co było przyczyną?
servee
25-07-2024 09:22
W routerze RT-N18u siadły mi wszystkie porty LAN oraz WAN. Działa tylko radio. To jest naprawialne?
ptyku
29-06-2024 15:16
hi, mam problem z routerkiem RT-AC88u a dokładniej z wgraniem nowego firmware.
tamtosiamto
03-06-2024 16:24
poszlo w koncu -najpierw przez restoration jakies stare ddwrt, potem z menu update plik ac66u z art o zmianie 868l->ac66u
tamtosiamto
02-06-2024 21:44
trx size 44560384 > memory size 33554432 nigdy czegos takiego nie widzialem podczas flashowania rutera
tamtosiamto
02-06-2024 21:37
wgrywanie ddwrt z opisu zmiany softu z dlinka na asusa nic nie daje, dalej startuje tomato, wgranie ddwrt dla ac66u wchodzi, ale z niego tez nie da sie wgrac ofw asusa i merlina, kicha
tamtosiamto
02-06-2024 19:57
Probowal ktos wrocic z tomata do OFW ASAUSa na przerowbionym DIR868l -> rt-ac66u ? Ni cholery nie moge dac sobie rady.