18 Styczeń 2019 07:30:54
Nawigacja
· Strona Główna
· Galeria
· Forum
· Linki

· Tomato by Shibby

· Wiki-OpenWrt
· Wiki-DD-WRT
· Emulatory sprzętu

Darowizna
Ostatnio na forum
Najnowsze tematy
· [MOD] FreshTomato-ARM
· sieć domowa dla 1Gbps
· Wbudowany serwer pli...
· R7000 padł
· Homebrew na Mac
· RT-N18U - ARM z jedn...
· [S] Asus
· OpenVPN jako serwer ...
· [MOD] Tomato by shibby
· Multiroom N z wykorz...
· Serwer DLAN na Samsu...
· Aria2 + Webui tomato
· Instalacja Entware d...
· Jak skonfigurować st...
· asus rt-ac66 nie wyk...
· [MOD] FreshTomato-MIPS
· Zyxel NSA310 i wymia...
· Skrypt wykonywany w ...
· R6400 resetuję się
· Asus RT-AC68U nie dz...
Najciekawsze tematy
· [MOD] Tomato by s... [13715]
· Multiroom N z wyk... [962]
· [MOD] FreshTomato... [525]
· [MOD] FreshTomato... [336]
· RT-N18U - ARM z j... [266]
· Instalacja Entwar... [87]
· Wbudowany serwer ... [11]
· R7000 padł [9]
· sieć domowa dla 1... [7]
· Serwer DLAN na Sa... [1]
· asus rt-ac66 nie ... [1]
· Homebrew na Mac [0]
· [S] Asus [0]
· OpenVPN jako serw... [0]
· Aria2 + Webui tomato [0]
· Jak skonfigurować... [0]
Ankieta
Jaki procesor posiada twój router?

Broadcom MIPSEL
Broadcom MIPSEL
39% [133 głosów]

Broadcom ARM
Broadcom ARM
50% [170 głosów]

Atheros
Atheros
6% [20 głosów]

Marvell
Marvell
1% [4 głosów]

Ralink
Ralink
1% [2 głosów]

Intel/AMD/VIA
Intel/AMD/VIA
1% [4 głosów]

Żaden z powyższych
Żaden z powyższych
3% [10 głosów]

Ogółem głosów: 343
Musisz zalogować się, aby móc zagłosować.
Rozpoczęto: 02/02/2015 09:38

Archiwum ankiet
Reklama
Twoje IP
34.224.102.60
Reklama
Zobacz temat
OpenLinksys » :: OPROGRAMOWANIE :: » Tomato - firmware
 Drukuj temat
PPTP Server Configuration
mazil18
Panowie mam pewien problem a mianowicie przestudiował wiele postów i nada nie mogę skonfirurowac prostego VPN pomiędzy Tomato a Windowsem od windowsa dostaje bład nr. 800

A config tomato wygląda tak:
mazil18 dodał/a następującą plik:
Nie masz uprawnień to pobierania załączników w tym temacie.
 
kille72 Dziekuje za dotacje
i48.tinypic.com/o01pnr.png

Remote IP Adress Range zmien na 172.
 
mazil18
Oki zmieniłem i nadal ten sam bład nr.800

Połączony z 07 październik 2012 19:29:14:
A porty jakieś mam odblokowac
Edytowane przez mazil18 dnia 07-10-2012 19:29
 
kille72 Dziekuje za dotacje
A co to za dziwny Local IP, 19.16.40.253? Regulka dodaje sie do iptables jak wlaczysz serwer PPTP:

0 0 ACCEPT tcp -- * * 0.0.0.0/0 0.0.0.0/0 tcp dpt:1723

 
mazil18
Dopisałem linie do firellwala ale nic nie pomogło nadal błąd 800
a adresy ip lokat takie sobie wymyśliłemSmile

Połączony z 08 październik 2012 10:23:41:
Mam prośbę moze mi ktoś napisać po koli co mam włączyć aby zadziała ten VPN
mazil18 dodał/a następującą plik:
Nie masz uprawnień to pobierania załączników w tym temacie.

Edytowane przez mazil18 dnia 08-10-2012 10:23
 
lysy1033
do zakładki scripts firewall wrzuć coś takiego:
iptables -A INPUT -p gre -j ACCEPT
iptables -A INPUT -p tcp --dport 1723 -j ACCEPT
iptables -A INPUT -i ppp+ -j ACCEPT
iptables -A FORWARD -i ppp+ -j ACCEPT
iptables -A FORWARD -o ppp+ -j ACCEPT

iptables -t nat -I PREROUTING -p tcp --dport 1723 -j ACCEPT
iptables -I INPUT -p tcp --dport 1723 -j ACCEPT
iptables -I INPUT -i ppp+ -j ACCEPT
iptables -I FORWARD -i ppp+ -j ACCEPT
 
mazil18
ruszył wielkie dzieki
 
shibby Dziekuje za dotacje
w windowsie we wlasciwosciach połączenia vpn -> zakladkca zabezpieczenia i wybierz typ wirtualnej sieci z automatyczny na PPTP i tyle.

zadnych regulek iptables nie trzeba dodawac bo tomato samo otwiera wszystkie potrzebne porty. To co podał kolega @lysy jest nie tyle zbedne co bardzo niebezpieczne, w szczególności gdy mamy łącze wdzwaniane (pppoe lub 3G), ponieważ otwiera to nam wszystkie porty do routera i sieci lokalnej!!
Router: Ubiquiti EdgeRouter ER-4 (FTTH + LTE/failover, OpenVPN, DPI, VLAN)
Wi-Fi: Ubiquiti UAP-AC-Pro
LAN: Netgear GS110TP (8x GbE, 2x SFP, PoE, LACP, VLAN)
NAS: Netgear ReadyNAS Pro4 (2x 4TB/RAID1, 1x 1TB, LACP 2Gbit)
Controler: Raspberry Pi 2 Model B + HDD 1,8" 160GB (Unifi, NUT, CUPS, Pi Hole/DNS Server)
UPS: Eaton Ellipse Eco 650
 
lysy1033
niestety samo tomato nie otwiera.
w logach widać dropy.Sam się z tym umęczyłem. Mam teraz połączenie pppoe z neo.

W jaki sposob mógłbym przypingować hosta w sieci lokalnej z zewnątrz? po dodaniu trasy statycznej do podsieci (akurat u mnie takiej) 10.1.1.0/24 z bramą na adres zew ping do hosta wewnątrz nie idzie.

Edit:
Bardzo chętnie bym skorzystał z lepszego rozwiązania, bez tych wpisów pptp nie działa, w logach widać dropy i dopiero po otwarciu widać wszystko. Gdyby ktoś zaproponował lepsze rozwiązanie to sam chętnie skorzystam.
Edytowane przez lysy1033 dnia 08-10-2012 15:15
 
shibby Dziekuje za dotacje
zauwaz ze czesc z tych wpisów masz powtórzone. Po co?

Tomato automatycznie dodaje dwa wpisy:
http://repo.or.cz/w/tomato.git/blobdiff/2c01b04c01b7e24e5bcdf22773b03ad212bf0623..3ef7e67858ecff04caf8197e381fa8b7c68c668e:/release/src/router/rc/firewall.c


czyli odpowiednik twoich:
iptables -A INPUT -p gre -j ACCEPT
iptables -A INPUT -p tcp --dport 1723 -j ACCEPT

-p gre to inaczej -p 47

Używam też pptp (tyle ze wan mam dhcp a nie wdzwaniane) i dziala bez problemu.
Router: Ubiquiti EdgeRouter ER-4 (FTTH + LTE/failover, OpenVPN, DPI, VLAN)
Wi-Fi: Ubiquiti UAP-AC-Pro
LAN: Netgear GS110TP (8x GbE, 2x SFP, PoE, LACP, VLAN)
NAS: Netgear ReadyNAS Pro4 (2x 4TB/RAID1, 1x 1TB, LACP 2Gbit)
Controler: Raspberry Pi 2 Model B + HDD 1,8" 160GB (Unifi, NUT, CUPS, Pi Hole/DNS Server)
UPS: Eaton Ellipse Eco 650
 
mazil18
Witam kolega lysy1033 ma racje bez wpisów w firewall nie mogłem się w żaden sposób podłączyć przez vpn ale zaówarzyłem jeden problem ja są te wpisy to przestają działać statystyki z jak prędkością pobierają klienci wysyłanie jest oki
 
boras2000
Czy ktoś znalazł rozwiązanie problemu łączenia się z serwerem pptp, który łączy się ze światem poprzez pppoe. Trochę niebezpiecznie zgodnie z @shibbym otwierać reguły wg. kolegi @lysego?
 
lysy1033
sam się zgadzam, że to nie jest bezpieczne rozwiązanie. Moim zdaniem coś jest nie tak w tomato, z kolejnością albo dostępnością łącza pppoe ale tylko strzelam.
 
shibby Dziekuje za dotacje
Czy ktoś znalazł rozwiązanie problemu łączenia się z serwerem pptp, który łączy się ze światem poprzez pppoe.


szukacie problemu tam gdzie go nie ma - patrz załącznik
shibby dodał/a następującą plik:
Nie masz uprawnień to pobierania załączników w tym temacie.

Router: Ubiquiti EdgeRouter ER-4 (FTTH + LTE/failover, OpenVPN, DPI, VLAN)
Wi-Fi: Ubiquiti UAP-AC-Pro
LAN: Netgear GS110TP (8x GbE, 2x SFP, PoE, LACP, VLAN)
NAS: Netgear ReadyNAS Pro4 (2x 4TB/RAID1, 1x 1TB, LACP 2Gbit)
Controler: Raspberry Pi 2 Model B + HDD 1,8" 160GB (Unifi, NUT, CUPS, Pi Hole/DNS Server)
UPS: Eaton Ellipse Eco 650
 
lysy1033
no dokładnie tak samo mam ustawione wszystko i nie działa. niestety nie mam dostępu do rutera z zewnątrz ale jak będę w domu to mogę dać dostęp do szukania przyczyny.
 
boras2000
Kurczę, gdzieś mamy jakiś prosty błąd.. mi też z tą konfiguracją nie działa. Shibby, może zajrzysz z zewnątrz do mojego router? Byłbym wdzięczny
 
shibby Dziekuje za dotacje
podeślij namiary na pw.
Router: Ubiquiti EdgeRouter ER-4 (FTTH + LTE/failover, OpenVPN, DPI, VLAN)
Wi-Fi: Ubiquiti UAP-AC-Pro
LAN: Netgear GS110TP (8x GbE, 2x SFP, PoE, LACP, VLAN)
NAS: Netgear ReadyNAS Pro4 (2x 4TB/RAID1, 1x 1TB, LACP 2Gbit)
Controler: Raspberry Pi 2 Model B + HDD 1,8" 160GB (Unifi, NUT, CUPS, Pi Hole/DNS Server)
UPS: Eaton Ellipse Eco 650
 
Pirek Dziekuje za dotacje
też mam pppoe i mam błąd 807 i nie można się połączyć z serwerem pptp (jakby tomato blokowało dostęp z zewnątrz), lokalnie łączy się na serwer pptp
Asus RT-N16 [B4] Tomato v1.28 K26 USB K26 123 EN-AIO
 
Kolin
jak @Shibby ustawi na routerze @boras2000 to może się podzieli spostrzeżeniami i wyjaśni dlaczego to nie hula
Asus RT-AC87U Merlin
Asus RT-N66u Tomato K26USB 1.28.RT-N5x-MIPSR2 v131 -AIO
Synology DS415+, DS212j DSM - 5.2
 
Pirek Dziekuje za dotacje
może to wina tomato 104, bo @shibby ma w stopce tomato 093 i 101
Asus RT-N16 [B4] Tomato v1.28 K26 USB K26 123 EN-AIO
 
Przejdź do forum:
Logowanie
Nazwa użytkownika

Hasło



Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się

Nie możesz się zalogować?
Poproś o nowe hasło
Aktualnie online
· Gości online: 5

· Użytkowników online: 0

· Łącznie użytkowników: 23,841
· Najnowszy użytkownik: matix1397
Shoutbox
Musisz zalogować się, aby móc dodać wiadomość.

qrs
17-01-2019 08:08
stawiam pizzę i piwo https://openlinks.
..d_id=21918
Smile

comviq11
15-01-2019 20:17
https://openlinksy
s.info/forum/viewt
hread.php?thread_i
d=21917

pedro
14-01-2019 19:07
Nie znam regulacji prawnych, ale możliwe że jest dokładnie określone, że nie wolno zmieniać (nie ważne w którą stronę) i już...

tamtosiamto
14-01-2019 15:21
tzn sterownik jest ujowy, powinien miec na sztywno ustawiona moc max i dac manipulowac w dol, to nie jest chyba zakazane?

pedro
14-01-2019 11:31
Nie tyle pokiełbasiło, co po prostu nowe sterowniki ze wzgl. na uregulowania prawne, nie pozwalają na manipulowanie mocą.

maxikaaz
13-01-2019 23:56
działało i za czasów RT-N16, w kompilacjach bazujących na TomatoUSB od Teddy_Bear-a. Pokiełbasiło się po zmianie driverów od Broadcoma.

pedro
13-01-2019 21:08
Działały, za czasów WRT54G

Maniek91PL
12-01-2019 15:44
ach i w tym problem Pfft myślałem ze coś żle robie Frown

Blacon
12-01-2019 13:36
Te ustawienia nigdy nie dzialaly w Tomato i nadal nie dzialaja.

Maniek91PL
12-01-2019 03:00
Transmit Power 0 mW (range: 0 - 400, actual max depends on Country selected; use 0 for hardware default) , daje 1, lub 400- bez różnicy co tam wpisze- jest ciągle tyle samo, sprawdzałem w innym p

majkel152
11-01-2019 12:54
zawiń anteny w folie alu

Maniek91PL
09-01-2019 22:24
jak w nowych wersjach tomato, zmniejszyć moc "siania" wifi po domu?

adrian414
07-01-2019 13:00
Czy ktoś wie jak zmienić ilość połączeń/użytkowni
ków w PPTP w Tomato ?

Blacon
05-01-2019 16:08
Vpn nie kosztuje duzo a cena tego "rutera" jest z kosmosu. Praca tylko na jednym paśmie...

evangelion69
04-01-2019 22:14
ale za konto vpn płacić czeba...

Blacon
04-01-2019 12:47
Miał ktoś z tym styczność? https://www.vilfo.
com

tamtosiamto
03-01-2019 21:58
Czy uzywa ktos z was merlina Firmware:380.70? W trybie repeater nie znajdujemi sieci 5GHz,moglby ktos to sprawdzic? Nie mam innego asusa pod reka.

37,387,416 unikalne wizyty