23 Listopada 2024 21:45:43
Nawigacja
· Strona Główna
· Forum

· Tomato by Shibby
· FreshTomato

Wątki na forum
Najnowsze dyskusje
· [S] Asus RT-AC56U
· DIR868l OFW asus vs ...
· Szukam zaproszenia n...
· [MOD] FreshTomato-AR...
· Asus RT-AC5300 ,prob...
· archer c6 v3.20
· [S] Nighthawk R7000P...
· [S]Asus RT-AC5300 - ...
· Tanie N100 na promce...
· net z telefonu wifi+...
· Tomato - bugi/proble...
· HUAWEI z światłowodem
· Asus TUF-AX3000_V2 p...
· rt-ax88upro częste ...
· [Howto] Xpenology na...
· Jaki router pod Open...
· Ruter z tomato
· Czy to jeszcze NAS?
· RT AC66U B1
· Wireguard na FreshTo...
Najpopularniejsze obecnie wątki
· DIR868l OFW asus ... [8]
· [S] Asus RT-AC56U [0]
Ankieta
Jaki procesor posiada twój router?

Broadcom MIPSEL
Broadcom MIPSEL
36% [151 głosów]

Broadcom ARM
Broadcom ARM
52% [219 głosów]

Atheros
Atheros
5% [22 głosów]

Marvell
Marvell
1% [4 głosów]

Ralink
Ralink
1% [3 głosów]

Intel/AMD/VIA
Intel/AMD/VIA
1% [5 głosów]

Żaden z powyższych
Żaden z powyższych
4% [15 głosów]

Ogółem głosów: 419
Musisz zalogować się, aby móc zagłosować.
Rozpoczęto: 02/02/2015 09:38
Twoje IP
3.135.184.195
Zobacz wątek
OpenLinksys » :: OPROGRAMOWANIE :: » Tomato - firmware
 Drukuj wątek
" zawieszajacy sie" WRT54GL v1.1 + tomato 0.9
Witam wszystkich!
Ostatnio zamontowalem na moim GL v 1.1 pomidorka w wersji 0.9, gdyz potrzebne mi bylo podbijanie TTLi (ISP pomimo ze w umowie pozwala na dowolne dzielenie neta w obrebie mieszkania, to ma wrzucona blokade ttl - kolejny paradoks natury...). No i ku mojej radosci po wgraniu softa
(moj pierwszy GPL) wszystko zaczelo smigac, ale skonczylo rownie szybko jak zaczelo:/ Mianowicie po zamontowaniu pomidorka zgodnie z zaleceniami Robbsona przywrocilem ustawienia domyslne, wyczyscilem NVRam (choc jak slysze na forum w GL v1.1 nie dzialaWink i net zaczal dzialac. Jednak po kilkudziesieciu sekundach od restartu zaczely sie problemy. Stronki po DNSie sie nie otwieraja, choc o dziwo po wpisaniu do przegladarki IP serwera np. wirtualnej polski stronka sie otwiera choc zastraszająco wolno. GG rowniez sie laczy (jako chyba jedyny program) ale zeby nawiazac polaczenie potrzebuje okolo 1,5minuty. Jesli chodzi o pingi z kompa to chodza po IP, ale po DNS tylko te ktorych sesja zostala otwarta zaraz po restarcie (widocznie komp pamieta na jaki IP wysylac). Zeby bylo ciekawiej sprawdzilem DNSy na routerku i sa prawidowe (porownalem z tymi ktore mam jak bezposrednio lacze kompa). Ciekawe jest tez to ze po tych kilkudziesieciu sekundach od restartu rowniez router troche wariuje - jak proboje wyslac pingi po DNSie to "mysli" kilkanascie sekund i nie sa wyswietlone zadne komunikaty, podczas gdy po IP wszystko smiga, to samo z tracertem. Skrypty na podbijanie TTLi wkleilem do firewalla nastepujace:

modprobe ipt_TTL
iptables -t mangle -A PREROUTING -i vlan1 -j TTL --ttl-inc 1
iptables -t mangle -A POSTROUTING -o vlan1 -j TTL --ttl-inc 1

Jak dla mnie to wyglada to na sprawe z DNSami albo z ta wersja firmware'u.Chyba ze ISP stosuje jeszcze jakies zabezpieczenia, ale nie sadze zeby ujawnialy sie w ten sposob. Bede wdzięczny za każdą pomocSmile

PS.naturalnie po kilka razy wykonywalem procedure przywrocenie defaultow-->ustawienie reczne od nowa-->reboot

PPS.ISP to jakas osiedloweczka, adres IP zostaje przydzielony przez DHCP na MACa mojego kompa (oczywiscie sklonowalem go na router)

robsonn
Może ISP czasami stosować dodatkowe zabezpieczenia. Sprawdźi podłącz swojego kompa do sieci bez routera - jeśli będzie działał poprawnie to znaczy, że to nei wina pomidora tylko twój isp coś miesza.
A może umieściłeś adres swojego routera i kompów wewnątrz w tej samej podsieci, z któej nadaje Tobie adres Twój ISP ?
jeśli tak to koniecznie zmień swoją pule adresową na inną np. 192.168.2.x lub 10.0.0.x
Tomato ... since 0.01
WRT54G v2.2 Tomato 1.10 Turbo
WRT54GL v1.0 Tomato 1.07 Turbo
PAP2 NA v1.0 Stock firmware 3.1.5(LS) + IPFON
WPC11B v4.0 modded peek drivers
[b]WRT54 Script Generator - obowi?zkowe narz?dzie ka?dego Link

Nie, podsieci sa zupelnie oddzielne - zewnetrzny adres to 193.25.3.xx podczas gdy w LANie jest to standardowa 192.168.1.xx .
Komp po podlaczeniu do sieci dziala normalnie bez zarzutu - pytanie tylko czy skoro router sie "zwiesza" czyli zasadniczo z niego samego nie mozna wyslac pinga po DNSie to chyba z nim moze byc cos nie tak - bo przeciez na to samo wychodzi router czy komp - jedno idrugie urzadzenie warstwy trzeciej i w zaden sposob ISP nie moze mu ograniczyc korzystania z sieci - co innego jesli chodzi o routing z siecia wewnetrzna, to juz inna sprawa. Wiec moze zmiana softu ewentualnie wada sprzetu? A jeśli juz mowa o kombinacjach ze strony ISP to co oni tam wogole moga miec oprocz filtracji MAC i TTL?

PS.Mam jeszcze pytanko, czy majac pomidorka mozna bezkarnie wgrac inny firmware np. DD-WRT albo HyperWRT? Jesli tak to ktore byscie mi polecali bo MUSZE przynajmniej spróbować rozwiazac ta sytuacje, bardzo prosze o pomoc

Davka
Z tego co tu obserwuje to wiele osób ma problemy gdy nie czyścili NVRAM (lub czyścili ale to nie działało) przy zmianach firmware.
Jaki miałeś firmware wcześniej? Próbowałeś czyścić NVRAM tą metodą "na siłę" w konsoli (nie pytaj mnie bo nie wiem dokładnie jak to się robi) ?
WRT54GL v1.1 (Tomato 1.06) + Lucent CellPipe
Neostrada 6Mbit/512kbit

bt.davka.info - mecze NBA

mescator
A ja mysle, ze masz wloczony QoS. A domyślnie QoS w T9 ma limit transferu na DNS i robi sie zamiast high to low priority po jakims czasie. Dotyczy to portu 53 po UDP, bo tam "polaczenie" jest widziane jako ciagle jesli odpowiednio czesto DNS jest odpytywany, a zwykle jest......
---
Asus RT-16N 1.28.0000 MIPSR2-101 K26 USB VPN
WRT54Gv3.1/ 1.28.0005 099V ND VPN

Własnie sprawdzałem wcześniej - QoS jest zupełnie wyłaczony "(odznaczone pole "enable QoS") a jak sie zwiesi to pingi z routera po DNSach nie ida ( a przecie QoS zarządza jakością łącza ZA routerem a nie przed... ) no a jesli chodzi o ten NVRam to czyscilem tylko spod GUI inaczej nie umiem :/ a Panowie Experci nie wiecie czy moze miec to jakies znaczenie? bo szczerze mowiac to mi juz braklo pomyslow - ciagle to samo, po jakiejs minutce cos mu sie w tym jego linksysowym scalaczku miesza i strajkuje:/

Slig
Wyczyść NVram metodą "load defaults", sklonuj adres MAC karty swojego kompa, TTL podbij z GUI a nie skryptem. Ewentualnie zflashuj soft jeszcze raz i od nowa to wszystko ustaw.
Edytowany przez Slig dnia 30-11-2006 17:03
E3200 + Tomato by Shibby 140

MACa sklonowalem inaczej by nie dzialalo, "load deafults" tez przerabialem kilkakrotnie, mam tylko pytanko w ktorej zakladce jest pobijanie TTLi w GUI? PS.zeby wgrac nowy firmware musze wracac do oryginalnego czy moge to zrobic bezposrednio spod tomato np. na wczesniejsza wersje ewentualnie DD-WRT ?

Slig
Możesz wgrywać spod tomato, na pewno lepiej tak niż spod oryginalnego. DD to nie wiem czy najlepszy pomysł... może jak nie tomato to lepiej hyperwrt.
E3200 + Tomato by Shibby 140

a co jest "nie tak" z tym DD-WRT? slyszalem ze duzo rzeczy podobno zerżneli od pomidorka, ale to chyba in plus, bo mozliwosci beda porownywalne Smile jesli jestem w bledzie chetnie wyslucham kilku zdan nt.porownania hyperwrt/tomato/ddwrt no oprocz parametrow bo te sa w tabeliSmile bardziej interesowaloby mnie opinia z praktycznego punktu widzeniaWink z gory dzieki

Więc tak....troche sie pobawiłem, wrzucilem Tomato 0.8 i byla ta sama sytuacja...potem zamontowalem mojemu linksysowi HyperWRT + Thibor15c i...to samo, ale zaczalem sie bawic skryptami i oto po wpisaniu obu linijek na podbicie TTLi

"iptables -t mangle -I PREROUTING -i vlan1 -j TTL --ttl-inc 1
iptables -t mangle -I POSTROUTING -o vlan1 -j TTL --ttl-inc 1 "

siadają pingi po DNSie z routera!!! natomiast po IP smigaja... Problem stwarza konkretnie druga linijka skryptu czyli

"iptables -t mangle -I POSTROUTING -o vlan1 -j TTL --ttl-inc 1"

- po wpisaniu pierwszej o PREROUTINGU pingi z routera po DNSie chodzą, zas po wpisaniu drugiej o POSTROUTINGU routek po żadaniu pinga w GUI czy w telnecie zupelnie nic nie pokazuje - tak bylo i na Tomato tak i jest na HyperWRT - wciskam enter i w okienku konsoli nie pojawia sie zupelnie nic, zadnych informacji o wyslaniu pakietow, odebraniu czy straceniu, kompletnie NIC! ma ktos pomysl co z tym dalej zrobic i czym taka dziwna sytuacja moze byc wywolana? Pomóżcie!!!

Przejdź do forum
Zaloguj
Wprowadź adres e-mail lub nazwę użytkownika

Hasło

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się.

Zapomniałeś/aś hasła?
Aktualnie online
· Gości online: 108

· Użytkowników online: 0

· Łącznie użytkowników: 24,115
· Najnowszy użytkownik: Ja
Czat
Musisz się zalogować, aby opublikować wiadomość.

Maniek91PL
06-11-2024 22:37
dzięki !Grin

maxikaaz
29-10-2024 14:27
@Maniek91PL - Administration=> Admin Access, i tam masz "Allow Wireless Access" do zaznaczenia

Maniek91PL
26-10-2024 22:07
siemka! ktoś przypomni co się ustawiało jeśli nie mogę wejść od strony wifi do tomato? od lan działa

overflow2
04-10-2024 17:34
Kupowałem Asusy n10u albo n12d1 ale nie widzę ich, chyba już nie produkują, Chodzi o coś nowego i taniego. Transfery niewielkie.

maxikaaz
04-10-2024 09:38
@overflow2 patrząc po dostępności funkcji w nowych kompilacjach, to chyba nawet WRT54G/GL jeszcze ma OpenVPN, albo jakiś odpowiednik... zależy, na jakie transfery liczysz.

overflow2
30-09-2024 20:53
Jaki aktualnie najtańszy router do tomato do openvpn?

maxikaaz
27-07-2024 15:07
@servee - na początek router do rozebrania i obejrzenia, ciężko wróżyć tak tylko po objawach

maxikaaz
27-07-2024 14:55
@servee - cały kontroler nie pada tak sobie z powodu "zbiegu okoliczności",
więc prawdopodobnie gdzieś przepięcie.

servee
25-07-2024 13:33
@maxikaaz: działało, aż pewnego pięknego dnia przestało działać. W tym dniu była też burza, ale to raczej zbieg okoliczności.

maxikaaz
25-07-2024 11:38
@servee - o ile problem jest w obrębie samych wyjść (dławiki, warystory), to naprawialne, ale jeśli w samym SoC - to nienaprawialne ze względu na koszta. A co było przyczyną?

95,460,653 unikalnych wizyt