Kiedy ludzie mieli mniej, żyło im się łatwiej. Miałem 1Mbps, starego poczciwego Lucenta Cell-20A-GX-E ustawionego w bridge z Linksysem WRT54G v2.2 z Tomato. Śmigało to jak głupie. Podłączyłem, ustawiłem, śmigało ponad 3lata. Sprzętu nie widziałem przez ten cały czas. Ale; świat się rozwija, razem z nimi technologia, ba, nawet Internet się rozwija w naszym kraju, który jest chyba w epoce kamienia łupanego jeżeli chodzi o łączność ze światem. Tak więc zainteresowany propozycją swojego operatora telefonii komórkowej przeniosłem stacjonarny i internet do nich. Z rabatami, upustami wyszło całkiem tanio. Dostałem "piękny" router ZTE ZXC10 W300 koloru białego (myślę, w końcu ktoś poszedł po rozum i zrobił coś innego niż czarne ). Jako że świat się rozwija, moje łącze internetowe także, przyszły zmiany. Z PPPoE musiałem przejść się na PPPoA, co już nie bardzo mi się podoba, bo nie idzie na tym trochę już zabytkowym sprzęcie ustawić bridge, ale myślę, spoko, serwera jako takiego w domu nie mam, nie wchodzę bezpośrednio z sieci zewnętrznej w domową, więc looz, przeżyje bez mostu. No i wtedy niestety doświadczyłem na własnej skórze, jakim - stary, poczciwy Lucent - jest dobrym sprzętem. Swoją "serwerownie" nawiedzałem co godzinę, bo albo się rozłączyło, albo zawiesiło, albo w ogóle nie chciał się połączyć, bez ingerencji moich rąk. Kilka telefonów z jakże wykwalifikowana pomocą techniczną przyprowadziło do mnie dwóch miłych panów z TP. Panowie, pochodzili, posprawdzali, pomierzyli, po podłączali kilka swoich i moich zabawek, stwierdzili jednogłośnie linia. Ale jak to? 5 lat działało tak jak jest, a teraz zmienił się router na jakieś "gówno" i protokół i już nie działa? Już nie chodzi o prędkość, ale rozłączanie, przynajmniej raz na godzinę. Pogadałem chwilę z Panami z TP, chciałem wypytać dokładnie o parametry lini, co z czym się je, co za co odpowiada. Niestety, za dużo się nie dowiedziałem. Tylko tyle jakie są wartości w normie, nic więcej, co to znaczy, za co odpowiada, Panowie po prostu nie wiedzieli tego (ach, Ci technicy). Trochę pogooglowałem by z ciekawić temat. Synchronizację miałem dobrą, ale tłumienie było nieciekawe. Fakt faktem, miałem ze 20 metrów kabla od gniazdka, tego 4żyłowego, co dają do telefonów stacjonarnych. Więc przyszedł czas na testy. Laptop na kolana, ZTE bezpośrednio pod gniazdko na metrowym kablu (w specyfikacji podobno max. 3m.). Chodziło to tak z dobę, neta nie rozłączyło ani razu. Telefon do TP, przyjedźcie zamontować mi drugie gniazdko. Koszt 32PLN chyba, za kabel w sklepie zapłaciłbym więcej, w dodatku nie muszę tego robić, tylko zrobią za mnie. Przyjadą ze sprzętem itp. No to rozłączanie poszło w nie pamięć. Zacząłem korzystać jak dawniej. Prawie tak samo, bo niestety, czego doświadczył chyba każdy, kto przesiadł się z <= 2Mbps na więcej, opóźnienie. Wiedziałem o tym, ale ja nie gram, to mi to nie przeszkadza. A jednak trochę przeszkadza, czuć to przeglądając WWW. Myślę, pal licho z tym, torrenty zapierniczać będą, pare milisekund na stronę mnie nie zbawi. I tak sobie to się wszystko kręciło, filmy darłem jak głupi. Speedtesty średnio wykazywały 16-18Mbps. Nigdy nie liczyłem na 20Mbps, z resztą przesiadłem sie z 1Mb, zapierdziela. Ale (znowu jakieś ale) zaczął się sezon grzewczy, jak nagrzałem w domu, to net trochę zwalniał, tak ze 2Mbps, może to był wieczór, może jedno i drugie? Ale filmy ściągam tylko w nocy, dla 5 kompów starczy to co zostaje po perypetiach wieczorno cieplnych do przeglądania WWW. Torrenty śmigały tak max 1.8MBps (ok. 14Mbps) , trudno było to osiągnąć, czasem się się udawało. Ze stronek jechało max 2MBps (ok. 16Mbps). Będzie. Za 45PLN na miecha, nie oczekujmy więcej w mojej mieścinie, bo ludzie co nie mają linii TP za taką kwotę nie mają nawet 1Mbps radiowo i 2Mbps na kablówce. Ale to co się dzieje ostatnimi czasy, doprowadza mnie do szału. 3Mbps, zwisy tego białego czegoś (bo routerem i modemem tego nazwać się nie da) z powodu przegrzewania się. Tak, przegrzewania się, mały teścik z udziałem wentylatorów z obudowy PC zdiagnozowały to. Ale nie lubię takiej rzeźby, jestem estetą i nie bardzo mi się to podoba, więc trzeba ładne "białe gówno" odstawić na półkę. Trochę googlowałe w tym temacie, tzn na co wymienić i znalazłem dwie opcje. Jedna to SpeedStream 4100, druga to Netgear 834G. Pierwsza podoba mi się ze względu na prostotę, posiada dokładnie to co mi potrzeba, nic więcej, zwykły modem z mostem, podobny do Lucenta. Druga opcja to już router z WiFi, to już mi się nie bardzo podoba, bo jest to przerost formy nad treścią, tak jak "białe gówno". Ale ma BoardCom'a na pokładzie, podobno są jakieś alternatywy, można podreperować jakość łącza, ale parametry linii mam dobre, więc raczej nic już nie poprawie. Ale tak googlowałem i wyczytałem, że ludzie osiągają 20Mbps na starych liniach, czyli taka jak moja. To był dla mnie decydujący już cios, by zamienić "białe gówno" na coś innego, na coś lepszego. Czy Siemens będzie dobrym wyborem? Wyborem by osiągnąć max tego łącza, bez problemów z przegrzewaniem się, nieuzasadnionym niczym przerywaniem połączenia (takie niestety też mi się zdarzają, trwają tak ze 3s.). Stabilność łącza - tego najbardziej oczekuje od przyszłego sprzętu, ale osiągniecie max przepustowości łącza też jest ważna. Można przyjąć, iż te dwie wartości stawiam na jednakowym poziomie. Ewentualnie jakieś inne urządzenie, otwarty jestem na wszelkie propozycje. Trochę się rozpisałem, ale chciałem opisać całą przygodę z "nowym łączem", może kiedyś się komuś przydadzą, bo mi się przytrafiło chyba wszystko, co może się zdarzyć na tego typu łączu.
Parametry łącza ADSL mam takie:
Downstream Upstream
SNR Margin: 6.4 9.6 db
Line Attenuation: 11.0 6.9 db
Data Rate: 21163 1084 kbps
Ka?da maszyna jest warta tyle ile wart jest cz?owiek kt?ry j? obs?uguje!!!
Kiedyś znalazłem coś takiego i wmiarę się tego trzymam:
Cytat
Downstream Attenuation
0-43 dB - 2Mbps
43-60 dB - 1Mbps
> 60 dB - 512kbps
Downstream SNR
Should be at least 10 dB to get adsl - ideally above 12dB.
SNR
6dB or below is bad and will experience no synch or intermittent synch problems
7dB-10dB is fair but does not leave much room for variances in conditions
11dB-20dB is good with little or no synch problems
20dB-28dB is excellent
29dB or above is outstanding
Attenuation
20dB and below is outstanding
20dB-30dB is excellent
30dB-40dB is very good
40dB-50dB is good
50dB-60dB is poor and may experience connectivity issues
60dB or above is bad and will experience connectivity issues
Co do modemów to loteria trzeba znaleź modem który będzie dobrze działał na twojej linii, więc bez testów na własnej skórze się nie obejdzie.
Na "mojej" linii 20 mbit przetestowałem Td-8816, Speedstream 4100 o ZXDSL 831ALL.
Speedstream nawet nie złapał synchronizacji, Tplink chodził nawet spoko ale ma jedną wadę nie pokazuje czasu połączenia więc nie wiesz czy rozłącza ci łącze co minutę czy raz na dobę. teraz mam ZXDSL i jakoś się sprawdza. (ma też tryb bridge). Podobno można go dostać telepunkcie jako uzytkownika TP za 29 zł więc grosze może warto spróbować. (można się dopytać czy istnieje możliwość zwrotu do 7 dni).
Routery: MikroTik hEX AP: 2xMikrotik wAP AC Net: Connected FIBER 100mbit (90/19 real) VoIP: SPEEDPORT W900V podróba FRITZ Box'a 7240 NAS: HP N54L + RPi4
osobiście w tym roku montowałem dwa siemensy 4100. Jeden poszedł do neo 6mbps, drugi do netii (na liniach tepsy) 20mbps. W obu przypadkach za modemem jest Netgear 3500L. W obu przypadkach net chodzi nieprzerwanie i bezproblemowo od ładnych paru miesięcy. Sam miałem siemensa 4100 do dialogu 2-6mbps i dzialal bezproblemowo z dobre 4 lata. Przy zmianie na 10mbps zmienili mi na asmaxa i o dziwo tez dziala od 2ch lat.
Tak więc ja osobiście siemensa 4100 polecam. Jak się odkopię to wystawię parę sztuk na sprzedaż bo mam jeszcze parę
Proxmox VE:i5-13400T, 64GB RAM, 2x 512GB NVMe, 3x 2TB SSD, Intel X710-DA2 SFP+ VM Router:OpenWRT 22.03.4 VM NAS:Synology SA6400 VM VPS:Debian, WWW, Home Assistant Switch:Netgear MS510TXPP Switch:Ubiquiti USW-Flex-mini - szt. 2 Wi-Fi:Ubiquiti U6-Lite - szt. 2
Ja jadę na SpeedTouch 546 od jakiś 3 lat i na zaszumionej linii jest ok przy 6mbit, ale jakbym miał polecić coś komuś innemu to brałbym Simensa 4100, a w drugiej kolejności dopiero tego Thomsona.
Mikrotik hAP ac2
UniFi AP AC v2-OFW, UniFi AP PRO- OpenWRT, Linksys E1000v2 - Tomato-RT-N5x-MIPSR2-116-Hyzoom.4M-Mini Tenda AC10 - AC1200 OFW NAS - HP Microserver Gen8 i3-3220T, 8GB RAM 5x 3TB WD RED | Xpenology
Też polecam tego SpeedTouch 546 lub z jednym lanem 516.
Sprzęt leciwy ale do adsl2p to osobiście nie spotkałem stabilniejszego sprzętu. Ważne żeby był w wersji v6 bo starsze obsługują tylko adsl2 do 8mbps
Modemy ZTE Combo to niegłupie urządzenia, to chyba nejleprze sprzęty jakie oferowała TP. Testowałem kilka sztuk, każdy miał uptime po kilka miesięcy, żadnych problemów, jeden z nich teraz działa u mnie stabilnie na Neostradzie 20Mbps - nie mam z nim żadnych problemów mimo że mam wysokie tłumienie linii (co prawda całkowita odległość od centrali nie jest duża bo wynosi nieco ponad 800m, ale mieszkam na 3 piętrze, dł. kabla od piwnicy (przyłącza LSA TP) do mojego mieszkania wynosi ok 20m, przez 15m przewód biegnie w szachcie razem z przewodami elektrycznymi).
Z innych modemów to faktycznie SpeedStream 4100 lub 4101 lub DrayTek (Vigor120 - ok 180zł)
Jeżeli modem nie stoi tuż obok parzącego kaloryfera to sezon grzewczy nie ma tu nic do czynienia.
Na twoim miejscu sprawdziłbym lepiej enkapsulację, jeśli masz VcMUX to zmień na LLC.
Czy zna ktoś może modemy VDSL do Neostrady Fiber, które można ustawić w tryb bridge? Znalazłem jeden w miarę tani Planet VC-301, czy ktoś go testował?
Edytowany przez domgl dnia 24-12-2011 13:26
· Łącznie użytkowników: 24,115 · Najnowszy użytkownik: Ja
Czat
Musisz się zalogować, aby opublikować wiadomość.
Maniek91PL
06-11-2024 22:37
dzięki !
maxikaaz
29-10-2024 14:27
@Maniek91PL - Administration=> Admin Access, i tam masz "Allow Wireless Access" do zaznaczenia
Maniek91PL
26-10-2024 22:07
siemka! ktoś przypomni co się ustawiało jeśli nie mogę wejść od strony wifi do tomato? od lan działa
overflow2
04-10-2024 17:34
Kupowałem Asusy n10u albo n12d1 ale nie widzę ich, chyba już nie produkują, Chodzi o coś nowego i taniego. Transfery niewielkie.
maxikaaz
04-10-2024 09:38
@overflow2 patrząc po dostępności funkcji w nowych kompilacjach, to chyba nawet WRT54G/GL jeszcze ma OpenVPN, albo jakiś odpowiednik... zależy, na jakie transfery liczysz.
overflow2
30-09-2024 20:53
Jaki aktualnie najtańszy router do tomato do openvpn?
maxikaaz
27-07-2024 15:07
@servee - na początek router do rozebrania i obejrzenia, ciężko wróżyć tak tylko po objawach
maxikaaz
27-07-2024 14:55
@servee - cały kontroler nie pada tak sobie z powodu "zbiegu okoliczności", więc prawdopodobnie gdzieś przepięcie.
servee
25-07-2024 13:33
@maxikaaz: działało, aż pewnego pięknego dnia przestało działać. W tym dniu była też burza, ale to raczej zbieg okoliczności.
maxikaaz
25-07-2024 11:38
@servee - o ile problem jest w obrębie samych wyjść (dławiki, warystory), to naprawialne, ale jeśli w samym SoC - to nienaprawialne ze względu na koszta. A co było przyczyną?