22 Listopada 2024 22:47:58
Nawigacja
· Strona Główna
· Forum

· Tomato by Shibby
· FreshTomato

Wątki na forum
Najnowsze dyskusje
· [S] Asus RT-AC56U
· DIR868l OFW asus vs ...
· Szukam zaproszenia n...
· [MOD] FreshTomato-AR...
· Asus RT-AC5300 ,prob...
· archer c6 v3.20
· [S] Nighthawk R7000P...
· [S]Asus RT-AC5300 - ...
· Tanie N100 na promce...
· net z telefonu wifi+...
· Tomato - bugi/proble...
· HUAWEI z światłowodem
· Asus TUF-AX3000_V2 p...
· rt-ax88upro częste ...
· [Howto] Xpenology na...
· Jaki router pod Open...
· Ruter z tomato
· Czy to jeszcze NAS?
· RT AC66U B1
· Wireguard na FreshTo...
Najpopularniejsze obecnie wątki
· Szukam zaproszeni... [19]
· DIR868l OFW asus ... [8]
· [S] Asus RT-AC56U [0]
Ankieta
Jaki procesor posiada twój router?

Broadcom MIPSEL
Broadcom MIPSEL
36% [151 głosów]

Broadcom ARM
Broadcom ARM
52% [219 głosów]

Atheros
Atheros
5% [22 głosów]

Marvell
Marvell
1% [4 głosów]

Ralink
Ralink
1% [3 głosów]

Intel/AMD/VIA
Intel/AMD/VIA
1% [5 głosów]

Żaden z powyższych
Żaden z powyższych
4% [15 głosów]

Ogółem głosów: 419
Musisz zalogować się, aby móc zagłosować.
Rozpoczęto: 02/02/2015 09:38
Twoje IP
18.191.237.228
Zobacz wątek
OpenLinksys » :: POZOSTAŁE :: » Free zone
 Drukuj wątek
Problem z zasięgiem (tłok w sieci) ręce opadają
markus1
Witam
Szanowni forumowicze doradźcie co robić bo już mnie sz..g trafia!!!
Mieszkam w małym miasteczku w centrum w bloku na ostatnich 2 piętrach (mieszkanie 2 poziomowe). Niestety mam potężne nasycenie wszelakimi sieciami wifi w paśmie 2,4 GHz (zbieram chyba całe g...o z okolicy). Np w tym momencie klikam w windows manager wifi i naliczyłem ich 21. Mam w domu router wrt160N (niby jest w 11n ale nadal 2,4 GHz) oraz jakiegoś starego dlinka 11g. Ten Linksys (mydelniczka, może ładna ale bez anten zewnętrznych oraz bez możliwości ich podłączenia) oraz mój stary dlink z 1 antenką zewnętrzną nie daje rady. Jest umieszczony na dolnej kondygnacji. Mój osobisty komputer stacjonarna solidna maszynka ( bo tylko takie uznaję) jest na górze i tu zaczyna się problem.
1. Nie mogę do niego podciągnąć skrętki bo już jest po remoncie (zaspałem)
2. Nie mogę podłączyć urządzeń do transmisji internetu przez gniazdko zasilające bo router z dołu i komputer z góry są na innych fazach.
3. Jako antenę odbiorczą zakupiłem http://pl.airlive.com/product/product_3.php?pdid=PD1282302744594 z 2 antenami zewnętrznymi i mimo tego, że to działa na 2,4 oraz 5 GHz jest kiepsko. Co chwilę znika mi sygnał. Tzn jak załapie to niby jest ok ale jak włączam kompa to na bank muszę robić kilkukrotny restart sieci wifi. poziom sygnału jest góra 3-4 kreski na 5 możliwych często spada do 2. Kombinowałem z poziomem zabezpieczeń ale na WEP przecież nie przejdę z resztą to niewiele daje. SSID oczywiście widoczny.

Moje pytanie jaki kupić router z solidnymi antenami najlepiej 2 zakresowy 2,4 oraz 5 GHz (kasa nie gra roli) musi być wypas mocy. Jeśli się orientujecie że coś sensownego ma się teraz pojawić to chwilę mogę się przemęczyć i poczekać.
Polećcie mi coś sensownego proszę.
Edytowany przez markus1 dnia 13-11-2011 15:33

TF
Konkretnych sprzętów Ci nie polecę, bo mieszkam w wyjątkowo nie zakłóconej okolicy (w moich warunkach TP-Link 1043 pozwala uzyskać (powolne, ale stabilne) połączenie przez 2 piętra i 2 ściany).

Jakie masz ułożenie routera i komputera piętro wyżej? Są bezpośrednio nad sobą, czy jakoś rozsunięte (o ile)? Nie masz jakiegoś zbrojenia w podłodze?

Anteny trzeba choć trochę rozumieć. Zakup routera z antenami o większym zysku może u Ciebie wręcz pogorszyć sytuację (szczególnie, jeśli komputer jest bezpośrednio nad routerem) - jeszcze bardziej ograniczysz transmisję w pionie.

Może zanim zaczniesz kupować, zrób prosty eksperyment.
Wyznacz "linię" router - komputer, w tym dlinku ustaw antenkę prostopadle do tej linii (np, jak PC jest zaraz nad routerem, połóż antenkę na płasko), Antenkę (antenki) w komputerze ustaw równolegle do tej w routerze.
Sprawdź, czy to pomoże.

Poeksperymentuj też ze zmniejszeniem mocy sygnału (czasem odbicia wewnątrz budynku są gorsze od zakłóceń z zewnątrz)

Przy tak dużych zakłóceniach może się okazać, że będziesz musiał użyć anten kierunkowych patrzących prosto na siebie (albo przynajmniej jednej). (wtedy prawie na pewno trze ba będzie przyciąć siłę sygnału)

P.S.
U mnie skrętki były ciągnięte po remoncie, no ale to już kwestia priorytetów Wink.
2 x TP-Link WR1043ND (Gargoyle PL by obsy) + SpeedStream 4101

markus1
Na szczęście router i odbiornik nie leżą bezpośrednio nad sobą (powiedzmy że jeśli poziomy mieszkania potraktujemy jak sześcian to po jego przekątnej, tej najdłuższej). Teoretycznie przy ustawieniu linksysa na 11n powinien router z anteną odbierać także pakiety odbite. Czy coś mylę?
Ps. u mnie "Priorytet" jest płci odmiennej i nie przyjmuje do wiadomości kolejnego niszczenia ścian które musi się odbyć przy kładzeniu skrętki.Smile
Edytowany przez markus1 dnia 13-11-2011 20:29

majkel152
zasugerowałbym zmianę na pasmo 5GHz, router wtedy z zewnętrznymi antenkami bo różnie jest z sygnałem z wbudowanych
albo pokombinuj z umiejscowieniem routera
nie znam się na tym ^^

kupię coś fajnego
sieć domowa:
router z pfsense https://i.imgur.com/IuB6Zwy.png, jakieś dziwne urządzenia , ups, światłowody, apeki i działa miło Smile

esem

Cytat

markus1 napisał(a):...
2. Nie mogę podłączyć urządzeń do transmisji internetu przez gniazdko zasilające bo router z dołu i komputer z góry są na innych fazach. ...

Najprościej przełączyć na tą samą fazę - mogą być różne nadmiarówki (różne obwody na tej samej fazie). Jak sam nie poradzisz poproś o pomoc elektryka = max. 30min roboty.
Ale najpierw spróbuj na różnych fazach = zapewne i tak będziesz zadowolony. WiFi traktuj jako gadżet - do sprawdzania IQ użytkowników neostrady Grin

markus1
Niestety nie mogę przepiąć zasilania na tą samą fazę co zasilanie routera z prostej przyczyny, przeciążę ją. Mam źle zaprojektowaną instalację i na jednej fazie mam 2 łazienki i kuchnię na drugiej dolny poziom i na trzeciej górny.

esem

Cytat

markus1 napisał(a):

Niestety nie mogę przepiąć zasilania na tą samą fazę co zasilanie routera z prostej przyczyny, przeciążę ją. Mam źle zaprojektowaną instalację i na jednej fazie mam 2 łazienki i kuchnię na drugiej dolny poziom i na trzeciej górny.

No nie wierzę, że masz tylko 3 bezpieczniki (czyli 3 obwody). Było by to bardzo bolesne w życiu codziennym - czeka Cię i tak przebudowa tablicy bezpiecznikowej.
Ale spróbuj jak to (PLC) będzie chodzić na różnych fazach - dla potrzeb internetu zapewne i tak będzie aż za dobrze. Ale na pewno bardzo stabilnie. Co Ci szkodzi sprawdzić (?)

markus1
Mam plc Powerline asmaxa na 1 kompie na dolnym poziomie. Działa ok. Jeśli chodzi o bezpieczniki to muszę się zorientować może masz rację....

esem

Cytat

markus1 napisał(a):

Mam plc Powerline asmaxa na 1 kompie na dolnym poziomie. Działa ok. Jeśli chodzi o bezpieczniki to muszę się zorientować może masz rację....

No to już zaczątek sieci masz. Brakuje jednego pudełka.
Dawaj znać jakby coś było nie tak.

markus1
tyle tylko czy router się"dogada" z drugim "pudełkiem" skoro już przydzielił ip pierwszemu komputerowi na tej fazie?

esem
Oczywiście, że TAK. Pisze z pamięci: może być 256 pudełek - tylko nie wiem jak wtedy z wydajnością (?)
Każde pudełko ma przycisk do synchronizowania się w sieci.

markus1
Dzięki koledzy jak się okazuje (właśnie sprawdziłem) powerline asmax działa także na innej fazie. Cud czy nowe technologie? Faza na pewno jest inna. Z niedowierzaniem sprawdziłem i wobec tego temat do zamknięcia. Połączenie ok żadne pakiety nie uciekają stałe połączenie z routerem (pingi 3 ms).

Przejdź do forum
Zaloguj
Wprowadź adres e-mail lub nazwę użytkownika

Hasło

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się.

Zapomniałeś/aś hasła?
Aktualnie online
· Gości online: 122

· Użytkowników online: 0

· Łącznie użytkowników: 24,115
· Najnowszy użytkownik: Ja
Czat
Musisz się zalogować, aby opublikować wiadomość.

Maniek91PL
06-11-2024 22:37
dzięki !Grin

maxikaaz
29-10-2024 14:27
@Maniek91PL - Administration=> Admin Access, i tam masz "Allow Wireless Access" do zaznaczenia

Maniek91PL
26-10-2024 22:07
siemka! ktoś przypomni co się ustawiało jeśli nie mogę wejść od strony wifi do tomato? od lan działa

overflow2
04-10-2024 17:34
Kupowałem Asusy n10u albo n12d1 ale nie widzę ich, chyba już nie produkują, Chodzi o coś nowego i taniego. Transfery niewielkie.

maxikaaz
04-10-2024 09:38
@overflow2 patrząc po dostępności funkcji w nowych kompilacjach, to chyba nawet WRT54G/GL jeszcze ma OpenVPN, albo jakiś odpowiednik... zależy, na jakie transfery liczysz.

overflow2
30-09-2024 20:53
Jaki aktualnie najtańszy router do tomato do openvpn?

maxikaaz
27-07-2024 15:07
@servee - na początek router do rozebrania i obejrzenia, ciężko wróżyć tak tylko po objawach

maxikaaz
27-07-2024 14:55
@servee - cały kontroler nie pada tak sobie z powodu "zbiegu okoliczności",
więc prawdopodobnie gdzieś przepięcie.

servee
25-07-2024 13:33
@maxikaaz: działało, aż pewnego pięknego dnia przestało działać. W tym dniu była też burza, ale to raczej zbieg okoliczności.

maxikaaz
25-07-2024 11:38
@servee - o ile problem jest w obrębie samych wyjść (dławiki, warystory), to naprawialne, ale jeśli w samym SoC - to nienaprawialne ze względu na koszta. A co było przyczyną?

95,303,662 unikalnych wizyt