Witam!
W temacie routerów, przesyłania sygnału przez wi-fi, nie jestem zbyt mocny, chociaż swego czasu, przed laty, składałem radiostacje, których nie można było wtedy, u nas, kupić, na których prowadziliśmy jako krótkofalowcy, łączności z całym światem Ale muszę jakoś, najlepiej, jak najmniejszym nakładem, kosztów i pracy rozwiązać problem. Otóż żona zobowiązała mnie do tego abym zapewnił jej, dostęp do neta, w jej gabinecie, znajdującym się w budynku, opodal naszego mieszkania, w odległości, jakieś, kilkadziesiat metrów.
W mieszkaniu, jest modem, do modemu podłączony router bezprzewodowy wi-fi. PC, jest podłączony do niego, kablem, w innym pokoju, jest komputer syna, też podłączony kablem. Jeżeli ktoś, używa laptopa to może skorzystać z neta, bezprzewodowo, po wi-fi. Wszystko było ok. ale teraz mam problem, bo żona zażyczyła sobie mieć neta w lapku, w jej gabinecie. Okna, jej gabinetu i balkon w mieszkaniu *widzą się* . Ale router nie stoi przecież, ani w oknie, ani na balkonie, a jej lapek, w gabinecie, też stoi na biurku a nie w oknie. Rezultat jest taki, że żona, nie odbiera naszego neta, po wi-fi, w lapku, w gabinecie, chociaż gdy ja wyjdę na balkon a Ona wyjrzy przez okno, w gabinecie, możemy się porozumieć, nawet niezbyt głośno krzycząc.
Jako, że przypadkowo, mam dwa modemy, tj. Netgear Range Max Wireless Router WPN824 v.3 i Linksys WRT54G-TM, z Tomato 1.28, a wykorzystuję, tylko jeden, obmyśliłem *chytry, plan* aby router WRT54G-TM, postawić na balkonie i użyć go, jako repeatera. Nie jestem, zbyt pewny, swojej wiedzy w temacie, chociaż wcześniej poczytałem trochę, w necie, dlatego chętnie skorzystam z pomocy i porady, czy taka konfiguracja ma sens, czy rozwiąże mój problem, czy może lepiej, zrobić to inaczej, czy nie będzie konieczna, antena kierunkowa, na oknie gabinetu, a jeżeli tak to jaka. Teoretycznie takie rozwiązanie, wydaje mi się, korzystne, bo nie będzie niepotrzebnych kabli, drugi router, będzie wykorzystany. Przepraszam z góry, jeżeli taki temat już był na forum, a ja go nie zauważyłem, jestem nowym forumowiczem a to mój pierwszy post, tutaj. Jeżeli nie tutaj to proszę o poradę na gg nr 37658048. Niby, podstawową wiedzę mam ale na wszelki wypadek, proszę o ogólne wskazówki, jak skonfigurować router wrt54g-tm jako repeater, jeżeli to ma sens. Chcę się upewnić iż czegoś, nie popsuję, no i obiecałem żonie iż problem, prędko rozwiążę.
Opcji jest kilka. Zaczynając od pierwszej, czyli przeniesienia routera na parapet Jak rozumiem chcesz tego uniknąć, bo za dużo ciągania kabli po mieszkaniu.
Skoro masz drugi router to przede wszystkim zrób testy "na sucho" to znaczy ustaw na tym na razie nieużywanym routerze jakąś sieć wifi i postaw go na oknie, czy balkonie. Sprawdź w gabinecie żony czy laptop "łapie" tą sieć i się z nią łączy. Jeżeli tak to pozostaje połączenie obu routerów jako AP+WDS.
Co do anteny zewnętrznej to się okaże po sprawdzeniu j/w.
WRT54GL v 1.1 Tomato Firmware 1.28.0005 108 ND VPN + 11 użyszkodników na kablu + 1 wifi
Netgear WNR3500L v1 @500MHz Tomato Firmware 1.28.0000 MIPSR2-108 K26 USB BTgui-VPN
PAP2T soft 5.1.6 LS / IPFON Zotac HD-ID11 (ION2),
· Łącznie użytkowników: 24,115 · Najnowszy użytkownik: Ja
Czat
Musisz się zalogować, aby opublikować wiadomość.
Maniek91PL
06-11-2024 22:37
dzięki !
maxikaaz
29-10-2024 14:27
@Maniek91PL - Administration=> Admin Access, i tam masz "Allow Wireless Access" do zaznaczenia
Maniek91PL
26-10-2024 22:07
siemka! ktoś przypomni co się ustawiało jeśli nie mogę wejść od strony wifi do tomato? od lan działa
overflow2
04-10-2024 17:34
Kupowałem Asusy n10u albo n12d1 ale nie widzę ich, chyba już nie produkują, Chodzi o coś nowego i taniego. Transfery niewielkie.
maxikaaz
04-10-2024 09:38
@overflow2 patrząc po dostępności funkcji w nowych kompilacjach, to chyba nawet WRT54G/GL jeszcze ma OpenVPN, albo jakiś odpowiednik... zależy, na jakie transfery liczysz.
overflow2
30-09-2024 20:53
Jaki aktualnie najtańszy router do tomato do openvpn?
maxikaaz
27-07-2024 15:07
@servee - na początek router do rozebrania i obejrzenia, ciężko wróżyć tak tylko po objawach
maxikaaz
27-07-2024 14:55
@servee - cały kontroler nie pada tak sobie z powodu "zbiegu okoliczności", więc prawdopodobnie gdzieś przepięcie.
servee
25-07-2024 13:33
@maxikaaz: działało, aż pewnego pięknego dnia przestało działać. W tym dniu była też burza, ale to raczej zbieg okoliczności.
maxikaaz
25-07-2024 11:38
@servee - o ile problem jest w obrębie samych wyjść (dławiki, warystory), to naprawialne, ale jeśli w samym SoC - to nienaprawialne ze względu na koszta. A co było przyczyną?