Witam!
Walczę od kilku dni z następującym problemem:
Mam podłączony do internetu przewodowo router WRT54GL v1.1 z tomato 1.28 (AP+WDS) od 4 zdaje się lat (zero problemów najmniejszych nawet).
Postanowiłem przedłużyć sobie zasięg sieci z wykorzystaniem TL-WR1043ND przez WDS... i się zaczęło.
Tplink zrywa połączenie z WDS pomimo że jest połączony z AP (ruch się odbywa nie mogą się dogadać). Po pewnym czasie przestaje działać WiFi w Tplinku i nie można się na niego zalogować z PC czy czegokolwiek innego, czasami samo się naprawi, czasami router się zawiesi, czasami można podłączyc się do niego przewodem i zrestartować. Nawet jak wszystko działa pingi są koszmarne.
Tplink pracuje w tej chwili na oryginalnym oprogramowaniu (testowałem na gargoyle jeszcze gorzej nie chciały się przez WDS połączyć w ogóle chyba że bez zabezpieczeń, co mnie nie urządza).
routery pracują na kanale 11, od niego conajmniej nadają inne sieci na 7 i 9.
Posprawdzałem już prawie wszystko oprócz zamienienia miejscami (funkcjami obu routerów), co zrobię dzisiaj. Zależy mi jednak na tym żeby pracowały dokładnie w tej konfiguracji którą opisałem, czyli Linksys jako AP udostępniający net a tplink jako "rozszerzenie" bezprzewodowe sieci.
Jeżeli Linksys jest ustawiony jako AP+WDS, a TP-LINK jako WDS to najważniejsze jest w takim przypadku aby tylko na Linksysie działał serwer DHCP, bo inaczej będą się gryźć. Dla testu możesz postawić je również blisko siebie, bo nic nie wspomniałeś jak daleko są od siebie te routery i jakie przeszkody są między nimi. Jak to sprawdzisz to będziemy myśleć dalej.
WRT54GL v 1.1 Tomato Firmware 1.28.0005 108 ND VPN + 11 użyszkodników na kablu + 1 wifi
Netgear WNR3500L v1 @500MHz Tomato Firmware 1.28.0000 MIPSR2-108 K26 USB BTgui-VPN
PAP2T soft 5.1.6 LS / IPFON Zotac HD-ID11 (ION2),
Dokładnie jest tak ustawione jak piszesz, oraz testy były przeprowadzane w odległości 3-4 metrów pomiedzy routerami i gdzieś pośrodku nich PC z karta WiFi. Nic z tego nie wyszło. Podejrzewam uszkodzenie routera bo pracując jako router z ap bez wds (dzieli normalnie internet przez WAN i tak są z nim problemy- zawiesza się w końcu).
A patrzyłeś się na wydajność? u mnie na podobnej konfiguracji z wrt54g2 v1.0 działo się podobnie (jak nie to samo). Okazało się że wrt54g2 nie wyrabia (siadała pamięć), po podmianie urządzeń wszystko zaczeło śmigać bezproblemowo.
· Łącznie użytkowników: 24,115 · Najnowszy użytkownik: Ja
Czat
Musisz się zalogować, aby opublikować wiadomość.
Maniek91PL
06-11-2024 22:37
dzięki !
maxikaaz
29-10-2024 14:27
@Maniek91PL - Administration=> Admin Access, i tam masz "Allow Wireless Access" do zaznaczenia
Maniek91PL
26-10-2024 22:07
siemka! ktoś przypomni co się ustawiało jeśli nie mogę wejść od strony wifi do tomato? od lan działa
overflow2
04-10-2024 17:34
Kupowałem Asusy n10u albo n12d1 ale nie widzę ich, chyba już nie produkują, Chodzi o coś nowego i taniego. Transfery niewielkie.
maxikaaz
04-10-2024 09:38
@overflow2 patrząc po dostępności funkcji w nowych kompilacjach, to chyba nawet WRT54G/GL jeszcze ma OpenVPN, albo jakiś odpowiednik... zależy, na jakie transfery liczysz.
overflow2
30-09-2024 20:53
Jaki aktualnie najtańszy router do tomato do openvpn?
maxikaaz
27-07-2024 15:07
@servee - na początek router do rozebrania i obejrzenia, ciężko wróżyć tak tylko po objawach
maxikaaz
27-07-2024 14:55
@servee - cały kontroler nie pada tak sobie z powodu "zbiegu okoliczności", więc prawdopodobnie gdzieś przepięcie.
servee
25-07-2024 13:33
@maxikaaz: działało, aż pewnego pięknego dnia przestało działać. W tym dniu była też burza, ale to raczej zbieg okoliczności.
maxikaaz
25-07-2024 11:38
@servee - o ile problem jest w obrębie samych wyjść (dławiki, warystory), to naprawialne, ale jeśli w samym SoC - to nienaprawialne ze względu na koszta. A co było przyczyną?