WItam
Przymierzam się do wgrania Gargulca na 1043nd którego to już mam kupę czasu.
Tylko no właśnie, nie wiem czy wgrywać oficjalną wersje http://eko.one.pl/?p=openwrt-gargoylepl czy może trochę zmodyfikowanego od arteq'a http://openwrt.pl/doku.php/download:arteq
Czy mogę po wgraniu np oficjalnego Gargoyla wgrać bezpośrednio przez firmware update Gargulca od arteq'a ? Czy trzeba najpierw firmware od tp linka i dipiero po nim gargulca od arteq'a ??
Mógłby by mi ktoś rozwiać moje wątpliwości.
Chciałbym także jakiś scrypt, program który by ograniczył trochę neta mojemu bratu który nagminnie ściąga z torrentów. Wiem że jest coś takiego jak Simpleshaper ale on na sztywno przydziela pewną przepustowość łacza ( np mam 4mb, to dzieli np na 2mb mi, 1 mb bratu, 1 mb rodzicom). Idealnie było by gdyby istniało coś co by "ograniczyło liczbę połączeń lapka brata np do 500", ale nie spowalniając przepustowości.
Ta wersja z eko.one.pl też nie jest oficjalna (oficjalne są tu). Polecam którąć zmodyfikowaną, a czy by obsy (eko.one.pl), czy by arteq, to już poprostu rzecz gustu. Popatrz, co który ma dodane (obsy chyba ma w tej chwili nowszą wersję Gargoyle) i która skórka Ci się bardziej podoba.
Nie trzeba robić żadnych zabaw z powracaniem do oryginalnego firmware. Możesz wgrywać jedno z drugiego.
Jednak, jeżeli zamierzasz się bawić w częste zmiany firmware, to polecam zaopatrzyć się w kabelek CA-42, bo w tym routerze czasem zdarza się niepoprawne wgranie softu (ale niezbyt często).
W gargoyle jest jakiś QoS, ale nieweim na ile to działa z torrentami - możesz spróbować. Bardziej Ci w tym temacie nie pomogę.
2 x TP-Link WR1043ND (Gargoyle PL by obsy) + SpeedStream 4101
Próbowałem z tym qosem oraz wyzej wymienionym Simpleshaper ale one mało co dają
Łącze jest jakie jest 4mb ale w momencie gdy na router wpada tysiące połączeń od brata kompa to router wariuje a tym samym net zwalnia.
Ps Jak zablokować jednemu kompowi porty ?
Edytowany przez kazikLop dnia 24-06-2011 20:39
znalazłem błąd w działaniu gargulca
gdy zmienię maca w "Użyj innego adresu MAC:"
a np telewizor samsung ma ten sam mac i przypisze telewizorowi maca na ip to telewizor w ogóle traci połączenie do neta.
Pozdrawiam, Artur http://digi-led.pl Elementy elektroniczne | urz?dzenia sieciowe | us?ugi informatyczne http://openwrt.pl - Polskie Centrum OpenWrt o p e n (your) r o u t e r . p l
simpleshaper ustawia na sztywno pasmo, nie blokuje portów a chodzi mi o całkowite zablokowanie portów .
Arteq proszę pomóż
Gdy wejde w Firewall>Ograniczenia mam Ograniczenia dostępu oraz Wyjątki (biała lista). Chodzi o to Ograniczenia dostępu
Nie rozumiem pewnych czynników
Otóż co to znaczy że :
ODZNACZĘ Ograniczenie zasobów: Dostęp do całej sieci
Pojawia się lista:
Zdalny(e) IP:
Zdalne porty:
Lokalne porty:
Protokół transportu:
Protokół aplikacji:
Adresy URL:
A w każedej podgrupie Bl.wszystko (rozumiem ze blokuj wszystko), Bl.tylko (blokuj tylko), Bl.z wyjątkiem (blokuj z wyjątkiem)
Co w momencie gdy np chce aby komp z adresu 192.168.1.101 miał blokowane tylko Zdalne porty ? Nie da się wyłączyć reszty ? Nie ma takiej opcji jak np Nie dotyczy albo Nie blokuj ( przeciwieństwo Bl.wszystko)
Trochę to zagmatwane ale myślę że da się zrozumieć
Dziękuje
· Łącznie użytkowników: 24,115 · Najnowszy użytkownik: Ja
Czat
Musisz się zalogować, aby opublikować wiadomość.
Maniek91PL
06-11-2024 22:37
dzięki !
maxikaaz
29-10-2024 14:27
@Maniek91PL - Administration=> Admin Access, i tam masz "Allow Wireless Access" do zaznaczenia
Maniek91PL
26-10-2024 22:07
siemka! ktoś przypomni co się ustawiało jeśli nie mogę wejść od strony wifi do tomato? od lan działa
overflow2
04-10-2024 17:34
Kupowałem Asusy n10u albo n12d1 ale nie widzę ich, chyba już nie produkują, Chodzi o coś nowego i taniego. Transfery niewielkie.
maxikaaz
04-10-2024 09:38
@overflow2 patrząc po dostępności funkcji w nowych kompilacjach, to chyba nawet WRT54G/GL jeszcze ma OpenVPN, albo jakiś odpowiednik... zależy, na jakie transfery liczysz.
overflow2
30-09-2024 20:53
Jaki aktualnie najtańszy router do tomato do openvpn?
maxikaaz
27-07-2024 15:07
@servee - na początek router do rozebrania i obejrzenia, ciężko wróżyć tak tylko po objawach
maxikaaz
27-07-2024 14:55
@servee - cały kontroler nie pada tak sobie z powodu "zbiegu okoliczności", więc prawdopodobnie gdzieś przepięcie.
servee
25-07-2024 13:33
@maxikaaz: działało, aż pewnego pięknego dnia przestało działać. W tym dniu była też burza, ale to raczej zbieg okoliczności.
maxikaaz
25-07-2024 11:38
@servee - o ile problem jest w obrębie samych wyjść (dławiki, warystory), to naprawialne, ale jeśli w samym SoC - to nienaprawialne ze względu na koszta. A co było przyczyną?